Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit

Den canadiske musikscene er ikke fedtet med fremragende yngre navne. Den 34-årige sangskriver, guitarist og sanger Ariel Posen fra Winnipeg tilhører toppen i den kategori. Han voksede op i et musikerhjem og har spillet guitar, siden han var ni år. I en årrække var han med i det fine rootsrock-band The Bros. Landreth, som i øvrigt besøgte Tønder Festival i 2015 og 2018. Genremæssigt befinder Ariel Posen sig inden for rootsrock, blues og americana og med tråde til navne som Bonnie Raitt, Little Feat og John Mayer. Med egne sange og udgivelser i eget navn har Ariel Posen slået fast, at han er en sanger, sangskriver og performer af højeste klasse. Og ikke nok med det. Han er en særdeles ferm guitarist, der kan sit håndværk ikke mindst som slide-guitarist og har opnået høj status blandt guitarister verden over. Magasinet Rolling Stone kalder Ariel Posen “a modern-day guitar hero”, og Western Canadian Music Awards nominerede ham som Breakout Artist of the Year i 2020 og 2021 samt som Rock Artist of the Year og Recording of the Year i 2022. Ariel Posen optræder med trio. Eneste danske festival i 2023.

Første gang, Aoife O’Donovan optrådte på Tønder Festival, var i 2006, hvor hun stod i spidsen for det progressive bluegrass-band Crooked Still. Allerede der var publikum bjergtaget af O’Donovans runde og bløde vokal. Siden har solokarrieren taget fart, og det er blevet til tre soloplader fra O’Donovans hånd. Det seneste album hedder “Age of Apathy” og udkom sidste år. Sangene på pladen kredser om den isolation og ensomhed, der opstår i en mere og mere apatisk verden. Pladen vakte jubel blandt anmeldere, og O’Donovan sammenlignes med Joni Mitchell på sit højeste. I år er Aoife O’Donovan nomineret til tre Grammies for “Age of Apathy” og for Tim O’Brien-sangen “Prodigal Daugther”. Her synger hun sammen med Allison Russell, som nogle husker fra sidste års Tønder Festival. Ved siden af sin fremadstormende solokarriere har Aoife O’Donovan fundet sammen med Tønder-kendingene Sarah Jarosz og Sara Watkins i trioen I’m With Her. Trioen modtog i 2019 en Grammy for sangen “Call My Name”. Under corona-nedlukningen indspillede og udgav Aiofe O’Donovan samtlige sange fra Springsteens “Nebraska”-plade. I Tønder i år fortolker O’Donovan The Boss’ sange, når hun ved en specialoptræden spiller det legendariske album i sin fulde længde. Aoife O’Donovan giver desuden en koncert med sangene fra “Age of Apathy”.

Sanger, sangskriver og guitarist David Ramirez begejstrede publikum på Tønder Festival 2018, og et gensyn har længe stået på ønskelisten. Han har turneret flere gange i Danmark, og nu gælder det Tønder Festival 2023. David Ramirez er fra Houston, Texas, og han bor i dag i Austin. Som barn kom han meget i kirken med sin familie, og salmer og gospelsange var en del af opvæksten. Han begyndte at spille guitar som 17-årig og fik hurtigt gang i sangskriveriet. I dag står David Ramirez som et særdeles stærkt navn både på den amerikanske og den internationale musikscene. Han har seks studiealbum bag sig, det seneste er “Backslider” fra 2021. Anmelderne har været meget begejstrede for Ramirez’ sange. Det gælder ikke mindst hans fjerde album ”We’re Not Going Anywhere” fra 2017, hvor han med bid og satire tager fat på sociale og politiske emner – og et USA der på det tidspunkt blev ledet af Donald Trump. Efterfølgeren “My Love Is A Hurricane” fra 2020 er mere centreret om det personlige liv, tab, og kærlighedens vildveje. David Ramirez optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

Violet Bell fra North Carolina er en duo bestående af sangerinden og sangskriveren Lizzy Ross og multi-instrumentalisten og sangeren Omar Ruiz-Lopez. De har opnået stor anerkendelse for deres miks af folk, bluegrass, soul og americana med en akustisk lyd og en snert af avantgarde på toppen af traditionel roots-musik. Violet Bell er aktuelle med albummet “Shapefinder” (efteråret 2022). En anmelder har blandt andet skrevet om albummet, at det er musik med “lokalt hjerteslag og global appel.” Violet Bell turnerer både som kvintet og som duo. På Tønder Festival er de på scenen som duo. De optræder med egen koncert samt med kollegerne Emily Scott Robinson og Alisa Amador med sange fra Emily Scott Robinsons EP “Built On Bones” – sange om heksene i William Shakespeares tragedie “Macbeth”. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Sangskriver, sangerinde og guitarist Alisa Amador er vokset op med masser af musik i Boston, USA, Puerto Rico og Argentina. Hendes forældre er Rosi og Brian Amador fra det anerkendte latinband Sol Y Canto, hvor Alisa Amador allerede som fem-årig var med på scenen som backingsanger. Alisa Amador begyndte tidligt at spille guitar, og både hendes guitarspil og vokal har fået anmelderne til at hente de særdeles positive gloser frem. Hendes sange er både på spansk og engelsk. Hun er aktuel med EP’en “Narratives” (2021) og har i 2022 vundet NPR Tiny Desk Contest. En anmelder har beskrevet hende som “Shawn Colvin møder Joni Mitchell, har frokost med Amy Winehouse og møder Suzanne Vega og Diana Krall.” Alisa Amador optræder med egen koncert samt i en fælles koncert med kollegerne Emily Scott Robinson og Violet Bell med sange fra Emily Scott Robinsons EP “Built On Bones” – sange om heksene i William Shakespeare’s tragedie “Macbeth”. Eneste danske festival i 2023.

Nogle mennesker er bare født med den særlige gave, der kan tryllebinde et publikum. De er naturtalenter. Sådan beskriver en anmelder den amerikanske sangskriver og musiker Sierra Ferrell. Hun udgav i 2021 debutalbummet “Long Time Coming” på det ansete selskab Rounder Records, og det har givet genlyd på den amerikanske folkroots-scene. Sierra Ferrells sange og musikalske bagage rummer americana, bluegrass og country, og selv forklarer hun på sit website: ”Jeg lytter til alt lige fra bluegrass og til techno og goth metal, og det hele inspirerer mig på forskellige måder.” Sierra Ferrell er født i 1988 i en lille by i West Virginia, rejste væk, levede som gademusiker i en periode blandt andet i New Orleans og Seattle og endte med at slå sig ned i Nashville. “Long Time Coming” er kronen på værket efter flere års arbejde og er co-produceret af Gary Paczosa (som har produceret for blandt andre Alison Krauss og Dolly Parton). Blandt gæstemusikerne finder man navne som Tim O’Brien, Jerry Douglas og Sarah Jarosz. I Tønder optræder Sierra Ferrell med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

Sangskriveren Emily Scott Robinson fra Colorado har de senere år fået vind i sejlene. Efter sit andet album, “Traveling Mercies” i 2019 og en førsteplads i Telluride Troubadour Contest i byen Telluride, blev næste skridt albummet “American Siren” i 2021 på pladeselskabet Oh Boy Records (som blandt andet har udgivet John Prine). Albummet fik fine anmeldelser, og magasinet Rolling Stone har det med blandt “The 25 Best Country and Americana Albums of 2021. Seneste udgivelse er EP’en “Built On Bones”, seks sange skrevet med udgangspunkt i heksene i William Shakespeare’s tragedie “Macbeth”. Sangene giver Shakespeares fortælling og dens portrætter af heksene en ny vinkel. “Heksene i Macbeth er traditionelt fremstillet som skræmmende, grimme og onde skabninger. Hvad hvis heksene i stedet var smukke, fristende, sexede, kraftfulde og legende?” siger Emily Scott Robinson i et interview med magasinet The Boot. Med på pladen er Alisa Amador og Violet Bell, og det er disse sange, musikerne optræder med sammen på Tønder Festival. Emily Scott Robinson giver to koncerter på festivalen, og ved den ene koncert er gruppen samlet. Eneste danske festival i 2023.

Sanger, sangskriver og guitarist Israel Nash (født 1981) repræsenterer på mange måder en ærkeamerikansk historie om en musikers rejse og udvikling. Musikken bevæger sig inden for americana, country og indierock. Israel Nash er vokset op i Missouri og flyttede til New York i 2006 og begyndte at spille på klubberne på blandt andet The Lower Eastside. Han udgav sit debutalbum “New York Town” i 2009, og flere album fulgte i årene efter. Det gav mulighed for ret intens turnéaktivitet i USA og Europa. I 2011 flyttede Israel Nash til Den lille by Dripping Springs i Texas, hvor han også holder til i dag. Hans seneste album er “Topaz” fra 2021 er blevet beskrevet som ”dreamy folk” og “cosmic country”. Magasinet Uncut skriver, at albummet byder på ”overdådig country-soul, der læner sig op ad messingblæsere og lyder stemningsfuldt af Neil Youngs mere drøvtyggende plader eller de mere rockede kanter af Rodney Crowell”. Israel Nash optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

Følg os

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag-fredag kl. 10-14

Telefon åben alle hverdage mellem 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram