Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit

Jim Lauderdale er i høj grad “sangskrivernes sangskriver”. Han er 66 år, har udgivet 34 album, vundet flere Grammy’er og modtaget Americana Music Association’s Wagonmaster Award. Han har været en del af den amerikanske countryscene siden sidst i 1970’erne og har arbejdet sammen med folk som Ralph Stanley, Robert Hunter, Loretta Lynn, George Jones, Emmylou Harris, Elvis Costello, Buddy Miller og Lucinda Williams – og har leveret sange til mange andre kunstnere også. Stilmæssigt ligger han lunt i svinget med country, bluegrass, blues og americana som vejbelægning. Han gik på college i North Carolina, spillede bluegrass og folk og søgte ret hurtigt mod Nashville og derefter til New York. Han udgav sit første soloalbum i 1991, “Planet of Love”. Jim Lauderdales seneste album er “Game Changer” (2022) udgivet på hans eget selskab Sky Crunch Records. At skrive sange er hans metier. ”Det er en konstant udfordring at forsøge at blive ved med at lave bedre og bedre plader og skrive bedre og bedre sange. Jeg føler stadig, at jeg er en kunstner i udvikling,” har Jim Lauderdale udtalt. Eneste danske festival i 2023.

Der er dømt vildskab og rå energiudladninger, når Tejon Street Corner Thieves går på scenen. Bandet kommer fra Colorado Springs og blev dannet i 2013. De spillede på gaden og på diverse mindre steder, og der gik ikke lang tid, før publikum og medier fik øje på dem. Håndværket var i orden, og bandets særegne blanding af americana, folk, bluegrass og blues tilsat generøse vitaminer af outlaw-attitude og “trash-grass”-stemning sparkede Tejon Street Corner Thieves godt fremad. De vandt i 2015 en lokal pris som Best of the Springs og de følgende år flere priser. Blandt andet avisen Colorado Springs Independent’s pris “Best Original Band” i 2018. Tejon Street Corner Thieves fik omfattende mediedækning, da de under corona-pandemien meget opfindsomt turnerede rundt i en gammel skolebus og spillede koncerter i sikker afstand fra publikum. Seneste album er “Thick As Thieves” fra 2022. De turnerer heftigt og spillede i 2022 blandt andet support for det canadiske band The Dead South, som også kommer til Tønder i år. Eneste danske festival i 2023.

Den danske folkroots-scene leverer konstant nye navne, som har et greb om rødderne og samtidig afprøver nye veje. Trioen Twang blev dannet i 2014 og har siden arbejdet sig støt og roligt fremad med en personlig og livlig fortolkning af amerikansk folkemusik. Bevæbnet med akustisk guitar, kontrabas, violin, banjo og tre vokaler tager Twang fat på traditionerne og tilfører gerne alle mulige andre stilarter. Lytteren vil finde snurrige elementer af jazz, hiphop og meget andet, og bandet er ikke bange for at dykke ned i en dyb og melankolsk sang for så i næste øjeblik at fyre et hit af pakket ind i humor og satire. Der er plads til både gråd og grin, og Twang veksler mellem egne kompositioner og klassikere fra folkemusiktraditionen. På scenen kan publikum opleve, at de tre musikere pludselig skifter instrumenter, når bassisten napper en guitar, og banjospilleren overtager bassen. Twang har høstet meget ros for deres trestemmige vokaler, som løfter det hele op og hylder de amerikanske traditioner. Twang består af Thyge Van Dassen, violin, vokal, Spencer Gross, guitar, kontrabas, vokal, og Peter Banks, banjo, kontrabas og vokal.

Gensyn med den amerikanske sangskriver Margo Cilker, som besøgte Tønder Festival sidste år. 30-årige Margo Cilker har skrevet sange og turneret i mange år. Først på coffee houses i USA og siden på barer og små musiksteder på begge sider af Atlanten. I starten spillede hun covernumre, men langsomt begyndte hun at skrive sine egne sange. Med debutalbummet ”Pohorylle” fra 2021 rykkede karrieren fremad. Albummet fik fine anmeldelser, og Margo Cilker skrev sig ind i den amerikanske musikhistorie med klassisk veldrejede americana-sange. Inspirationen til sangene kommer i høj grad fra hendes eget liv og rammer emner som tab, brudte forhold og identiteten som evigt rejsende. Magasinet Mojo skriver om Margo Cilker: ”Forestil jer Gillian Welch i en session med The Band og Allen Toussaint, og I er tæt på charmen hos denne nye americana-stemme.” Margo Cilker har lyttet til netop Gillian Welch og også Lucinda Williams, Townes Van Zandt og Bob Dylan. Margo Cilker bor i Oregon, er vokset op i Californien, og har gennem årene opholdt sig meget i Europa, blandt andet Brighton i England og Bilbao i Spanien. Eneste danske festival i 2023.

81-årige Graham Nash er på mange måder ”the soundtrack of our lives” for millioner af mennesker. Grammy-vinder adskillige gange, medlem af Rock and Roll Hall of Fame og Songwriters Hall of Fame og en kunstner, som har været med i toppen af musikscenen siden begyndelsen af 60’erne. Som medlem af den britiske topgruppe The Hollies var Graham Nash med til at skrive hits som “Stop Stop Stop”, “On A Carousel” og “Carrie Anne”. I 1968 forlod han The Hollies, rejste til Laurel Canyon i Californien og dannede sammen med David Crosby og Stephen Stills supergruppen Crosby, Stills & Nash. Deres første album med samme navn som gruppen blev en stor succes. Kort tid efter blev trioen udvidet med Neil Young, og i foråret 1970 udgav de som Crosby, Stills, Nash & Young det skelsættende album “Déjà Vu”. Ikke mindst to af Graham Nash’ bidrag hittede, nemlig sangene “Our House” og “Teach Your Children”. Hans soloplade fra 1971, “Songs For Beginners”, understregede hans sangskrivertalent. Dette kom yderligere til udtryk i duo-samarbejdet med David Crosby op gennem 70’erne samt en lang række soloplader. Et nyt album, “Now”, udkommer i maj 2023. Graham Nash har alle dage brugt sin offentlige stemme aktivistisk i politiske, sociale og miljømæssige spørgsmål. Han er desuden en særdeles habil fotograf med udstillinger og udgivelser bag sig. Eneste danske festival i 2023.

I mere end tyve år har Hackensaw Boys fra Virginia været energiske udbringere af ærke-amerikansk rootsmusik. Bandet har gennem årene fungeret som et stort musikerkollektiv, og i den aktuelle udgave er Hackensaw Boys et fem-mands band med sangskriveren og guitaristen David Sickmen som centrum. Stilmæssigt løber musikken ubesværet gennem folk, americana, old-time, bluegrass og country blandet godt op med en små-punket attitude. Her er masser af vokalharmonier, finger-pickin’ akustiske guitarer, violin samt bandets selvopfundne slagtøjsinstrument, charismo’en. Et bærbart og hundrede procent analogt instrument bestående af konservesdåser, metalplader og diverse genbrugs-dingenoter. Charismo’en er sammen med bandets øvrige akustiske instrumenter med til at skabe den særlige Hackensaw Boys-lyd. Instrumentet har givet navn til en af gruppens markante udgivelser, nemlig albummet “Charismo” (2016) produceret af multi-instrumentalisten Larry Campbell. Seneste album er ”Hackensaw Boys” fra 2022. Eneste danske festival i 2023.

Det danske band Baby Did a Bad Thing befinder sig i en genre, mange kalder “nordicana”, som kan oversættes til americana med et nordisk anstrøg. Hovedsporet følger den store amerikanske sangskrivertradition kombineret med bandets egne rødder i Danmark og dermed Skandinavien. Den nordiske melankoli, kunne man tilføje. Baby Did a Bad Thing læner sig behændigt op ad både den intime akustiske countryballade og den mere hårdtslående rootsrock-sang. Bandet blev dannet i 2018 og udgav i 2020 deres debutalbum, som er produceret af guitaristen og produceren Rune Kjeldsen. Her er tydelige tråde til navne som Lucinda Williams, Chris Stapleton og Gillian Welch. Albummet fik fine anmeldelser, flot airplay og blev udsendt på flere end 30 amerikanske radiostationer via “The International Americana Music Show.” Magasinet GAFFA var også begejstrede og nominerede bandet i kategorien “Årets Nye Danske Navn” til GAFFA PRISEN 2021. Oprindeligt var Baby Did a Bad Thing en kvintet, men sangerinden Eline Engholm forlod bandet i sommeren 2022. Baby Did a Bad Thing er nu kvartet med sangeren Jonas Fjeldsted i front.

Der er noget at glæde sig til, når den amerikanske sangskriver Sarah Jarosz (født 1991) vender tilbage til Tønder Festival. Hun var her i 2011 og i 2017 og fik forståeligt nok mange fans. I dag er hun et af de allerstørste navne på den amerikanske folkroots-scene. En kompromisløs og anmelderrost sangskriver, sangerinde og musiker, som på imponerende vis har vundet fire Grammy’er og været nomineret til 10. Sarah Jarosz har udgivet seks album. Især “Undercurrent” (2016) og “World On The Ground” (2020) er værd at bemærke, og de vandt begge Grammy’er. Sarah Jarosz har gennem tiden arbejdet sammen med en stjernespækket skare af musikere og producere. For eksempel John Leventhal, Jerry Douglas, Chris Thile, Tim O’Brien samt ikke mindst Aoife O’Donovan og Sara Watkins. Sammen med de to sidstnævnte dannede Sarah Jarosz trioen I’m With Her. Trioen modtog i 2020 en Grammy for sangen “Call My Name”. Både Aoife O’Donovan og Sara Watkins optræder også på årets festival. Sarah Jarosz behersker mandolin, guitar, mandocello og banjo. Hun er blevet sammenlignet med sangerinder som Alison Krauss og Gillian Welch, men står helt som sin egen med et personligt musikalsk touch. Eneste danske festival i 2023.

Et flittigt turnerende band med et musikalsk mix af americana, country, southern rock og firstemmige vokalharmonier. Hos Shane Smith & The Saints, som har base i Austin, Texas, mødes traditioner og moderne sangskrivning. De er kendt for deres energiske koncerter, og med mere end 100 koncerter om året har kvintetten Shane Smith & The Saints ramt et stort publikum. Sangskriveren og guitaristen Shane Smith er i front, og han følger i fodsporene af navne som Chris Stapleton, Hayes Carll og Ryan Bingham. Bandet har udgivet tre album: “Coast” i 2013, “Geronimo” i 2015 og “Hail Mary” i 2019.  Det er ikke kun på livescenen, Shane Smith & The Saints er populære. De er med i sæson fem i den kendte western-dramaserie “Yellowstone”, hvor Kevin Costner har en hovedrolle, og spiller en stribe sange. Blandt andre deres seneste hit “Fire in the Ocean”. Udover Shane Smith på vokal og guitar består bandet af Bennett Brown, violin, Dustin Schaefer, guitar, Chase Satterwhite, bas, og Zach Stover, trommer. Eneste danske festival i 2023.

Den canadiske musikscene er ikke fedtet med fremragende yngre navne. Den 34-årige sangskriver, guitarist og sanger Ariel Posen fra Winnipeg tilhører toppen i den kategori. Han voksede op i et musikerhjem og har spillet guitar, siden han var ni år. I en årrække var han med i det fine rootsrock-band The Bros. Landreth, som i øvrigt besøgte Tønder Festival i 2015 og 2018. Genremæssigt befinder Ariel Posen sig inden for rootsrock, blues og americana og med tråde til navne som Bonnie Raitt, Little Feat og John Mayer. Med egne sange og udgivelser i eget navn har Ariel Posen slået fast, at han er en sanger, sangskriver og performer af højeste klasse. Og ikke nok med det. Han er en særdeles ferm guitarist, der kan sit håndværk ikke mindst som slide-guitarist og har opnået høj status blandt guitarister verden over. Magasinet Rolling Stone kalder Ariel Posen “a modern-day guitar hero”, og Western Canadian Music Awards nominerede ham som Breakout Artist of the Year i 2020 og 2021 samt som Rock Artist of the Year og Recording of the Year i 2022. Ariel Posen optræder med trio. Eneste danske festival i 2023.

Følg os

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag-fredag kl. 10-14

Telefon åben alle hverdage mellem 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram