Den amerikanske sangskriver, guitarist og historiefortæller Walter Parks er rundet af blues og roots og har blandt andet i en årrække spillet fast sammen med Woodstock-legenden Richie Havens. Han har desuden arbejdet sammen med sangerinden Judy Collins. Først og fremmest er han aktiv både som solist og i flere sammenhænge: Swamp Cabbage, The Unlawful Assembly samt ikke mindst Gumbo, Grits & Gravy. Sidstnævnte optræder på årets festival, og de øvrige medlemmer er Guy Davis og Bruce Molsky. Walter Parks, som er født i Florida, har stor indsigt i den traditionelle musikkultur i det sydlige USA. I 2020 blev han af The Library of Congress inviteret til at bidrage med sin store viden om musikken og kulturen i det sydøstlige Georgia – ”hollers, hymns and reels” med rødder i The Okefinokee Swamp homesteaders. Walter Parks giver solokoncert søndag eftermiddag i Pumpehuset.

Han er frontfigur, sanger og sangskriver i det vitale band The Mavericks og har sideløbende en solokarriere. Raúl Malo (årgang 1965) optræder på dette års Tønder Festival både solo og med The Mavericks. Han medvirker også i festivalens traditionsrige Gentlemen’s Circle lørdag eftermiddag. Hans solokarriere tog fart, da The Mavericks blev opløst i 2004. Bandet blev gendannet i 2012 og har siden udgivet en stribe album og turneret for fuld styrke. Publikum i Tønder får en enestående mulighed for at opleve Raúl Malo alene med sin guitar og sine sange. Som sangskriver er han helt sin egen og blander på charmerende vis country, latin, tex-mex og rock ’n’ roll. Han kan sit håndværk og står bag hits som “All You Ever Do Is Bring Me Down”, “Here Comes the Rain” og ”Dance The Night Away”. Raúl Malo har udgivet syv soloalbum.

Amerikanske Dylan LeBlanc har opbygget et solidt ry med sin lyse stemme og melodiske tæft i den rockede afdeling af americana-genren. Han kommer fra Shreveport i Louisiana og begyndte ret tidligt at spille musik og skrive sange. Han udgav debutalbummet “Pauper Field” i 2010 og både dette og de efterfølgende album fik gode anmeldelser. Det samme gjaldt hans fjerde album “Renegade” fra 2019 med topnavnet Dave Cobb i producerstolen. Dylan LeBlancs seneste udgivelse er EP’en “Pastimes” (juni 2021), som indeholder seks fortolkninger af andres sange. Det er for eksempel J. J. Cales “Sensitive Kind”, Led Zeppelins “Going to California” og ikke mindst John Hartfords “Gentle On My Mind”, som var et stort hit for Glen Campbell i 1967. “Pastimes” er Dylan LeBlanc’s hyldest til nogle af  sine inspirationskilder og er indspillet samme sted som nogle af hans tidligere udgivelser, nemlig i det berømte Fame Studios i Muscle Shoals.

Workshop – program følger snarest.

Duoen The Small Glories, som besøgte Tønder i 2017, vinder mere og mere terræn på den internationale scene. The Small Glories består af Cara Luft, vokal, banjo, og JD Edwards, vokal, guitar, og kommer fra Winnipeg. Hver for sig var de stjerner på den canadiske folk- og rootsscene, inden de dannede duoen i 2016. JD Edwards har blandt andet slået sine folder i JD Edwards Band, og Cara Luft var medlem af The Wailin’ Jennys frem til 2005. I The Small Glories har to kontrastfyldte kunstnere fundet sammen, og med smukke harmonier leverer de iørefaldende sange. På debutalbummet “Wondrous Traveler” fra 2016 bliver forskellene vekslet til stor alsidighed med folk- og bluegrassballader og en rockende version af Woody Guthrie og Billy Bragg’s “Way over Yonder in The Minor Key”. Seneste album er “Assiniboine & The Red” fra 2019. “Luft og Edwards lyder veltilpas i hinandens selskab og kan nok snart slutte sig til duoer som Mandolin Orange og Shovels & Rope i americana-toppen,” skriver Paste Magazine om The Small Glories. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Den 33-årige sangskriver og musiker Stine Klingsten er aktuel med sit debutalbum “Dage” (2022). I 2020 udgav hun EP’en “Dansen”, og samme år modtog hun folkemusikprisen Årets Helge. Stine Klingsten, som har rødder i Vestjylland, har været med i adskillige bands, blandt andre bluegrassbandet The Raggedy, har arbejdet med musicals og er uddannet sanger og sangpædagog. I 2017 havde hun en hovedrolle i Dolly Parton-musicalen “9 To 5” på Vilhelmsborg ved Aarhus. De danske sange har fået luft under vingerne de senere år via sangskriverkurser og workshops. I 2019 var Stine Klingsten med på en sangskriverworkshop på Samsø arrangeret af Poul Krebs. Her mødte hun produceren og guitaristen Thomas Fleron, som hun siden har arbejdet sammen med.

Rockhistorier bliver til Folkhistorier. De to værter, Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch, har gennem snart 200 episoder af deres populære podcast “Rockhistorier” været vidt omkring i musikkens vidunderlige verden. Fra vuggeviser til frenetisk støjrock. Fra rebelsk soul til ulykkelig country. Fra musicals til metal. Og sådan cirka alt andet ind i mellem. De er tilhængere af mantraet om, at der kun findes to slags musik: God musik og dårlig musik. Især når de selv får lov til at definere forskellen. Indimellem har de dog også gæster med i udsendelserne, som spiller et udvalg af de sange, som har været med til at forme dem som mennesker og som musikere. Det bliver også tilfældet her, hvor Folkhistorier over to dage vil invitere to optrædende fra årets Tønder Festival til en snak på scenen om den musik, der har været med til at ændre deres verden.

DR P5 sender live fra Tønder Festival. Med værterne Alex Nyborg Madsen og Søren Rebbe.

Gentlemen’s Circle byder på fem mandlige sangskrivere fra USA, Holland, Storbritannien og Danmark: Raúl Malo, amerikansk sangskriver og guitarist og frontmand i The Mavericks, Hans Theessink fra Holland, bosiddende i Østrig og absolut veteran på Tønder Festival, Del Barber, canadisk sangskriver, Guy Davis, amerikansk bluesmusiker og i år med i trioen Gumbo, Grits & Gravy. Sidst, men ikke mindst, den amerikanske sangskriver Christopher Paul Stelling, der i år besøger Tønder Festival for første gang. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.

De senere år har de særlige eftermiddagskoncerter Women’s Circle og Gentlemen’s Circle været store succeser. Også i år er begge koncepter på programmet. Women’s Circle byder på fem kvindelige sangskrivere fra USA, Canada/New Zealand, Irland og Danmark: Katie Pruitt, et af de nyere og fremtrædende navne fra Nashville, Cara Dillon, Irlands store stemme og traditionsfortolker, Tami Neilson, opvokset i Canada og i dag bosiddende i New Zealand, Rikke Thomsen, fremadstormende sangskriver med det sønderjyske som specialitet, og Signe Svendsen, folkekær sangskriver og næsten veteran på festivalen. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram