Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit
Login

De særlige eftermiddagskoncerter Women’s Circle og Gentlemen’s Circle har været store succeser i mange år. Også i år er begge koncepter på programmet. Årets Gentlemen’s Circle har fem sangskrivere på programmet, og de kommer fra USA, Canada og Irland. Sangskriveren David Ramirez fra Texas besøgte Tønder Festival i 2018 og er tilbage både med egne koncerter og som deltager i Gentlemen’s Circle. Fra Canada kommer hele tre sangskrivere: Ariel Posen, som mange husker som medlem af bandet The Bros. Landreth, Willie Stratton fra Halifax på den canadiske østkyst, samt Aysanabee, som har rødder i den oprindelige befolkning i det vestlige Ontario. Fra Irland kommer Liam Ó Maonlaí, kendt fra bandet Hothouse Flowers. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.

De særlige eftermiddagskoncerter Women’s Circle og Gentlemen’s Circle har været store succeser i mange år. Også i år er begge koncepter på programmet. Women’s Circle byder på fire kvindelige sangskrivere, alle fra USA: Margo Cilker begejstrede publikum i Tønder sidste år og er tilbage i år. Linda Lee Stockley og Montana Hobbs udgør duoen The Local Honeys fra Kentucky og er på Tønder Festival for første gang. Det samme er sangskriveren Lizzy Ross, som er den ene halvdel af duoen Violet Bell. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.
 

Gedigen countryrock med smæk på spaderne og rå lyd fra Atlanta, Georgia. Med rockbandet Blackberry Smoke fuldender Tønder Festival årets program. Og mon ikke der bliver gang i sagerne. Blackberry Smoke er et internationalt navn i den tunge ende og er kendt for ikke at spare på energien, når de går på scenen. Et klassisk amerikansk rockband, som trækker på sydstatsrock, country, folk og blues. Bandet blev dannet i 2000 og udgav deres første album i 2003. Siden er det blevet til seks studiealbum og to livealbum. Slægtskabet med bands som ZZ Top, Lynyrd Skynyrd og Gov’t Mule er tydelig, og inspirationen kommer ikke mindst fra legendariske Allman Brothers Band, også fra Atlanta. På Blackberry Smoke’s album fra 2016 “Like An Arrow” medvirker Gregg Allman. Året forinden udgav bandet albummet “Holding The Roses”, som landede på en førsteplads på Billboards Top Country Album-liste. Seneste udgivelse er albummet “You Hear Georgia” (2021). Blackberry Smoke var i marts og april på en omfattende Europaturné, hvor de blandt andet besøgte Amager Bio. Eneste danske festival i 2023.

Home er titlen på en 90 minutter lang koncert på årets Tønder Festival. Initiativtager er Poul Krebs, og koncerten vil bestå af sange tilegnet unge hjemløse. På scenen vil være en række danske og internationale kunstnere, blandt andre Kira Skov, Steen Jørgensen, Kajsa Vala, Henning Kvitnes og naturligvis Poul Krebs selv. ”Ønsket er at sætte fokus på unge hjemløse ved at sprede viden, læring og forståelse. Fra foreningen SAND kommer forpersonen Christina Strauss og fortæller sin historie, som er langt mere fortvivlende og rørende, end nogen sang jeg nogensinde kunne skrive”, siger Poul Krebs. Han har dog alligevel skrevet en sang netop på den baggrund, og tanken er, at de øvrige kunstneres sange også er valgt med samme fokus. Tønder Festival er stolte over at lægge scene og publikum til: ”Folkroots-musikken har ofte rødder i livet blandt vagabonder, hjemløse og evigt rejsende musikere. Begrebet “hobo” er en del af Tønder Festival, og vi håber, at vi med Home-koncerten kan sætte spot på unge hjemløse,” siger Maria Theessink, kunstnerisk leder på Tønder Festival. 

Jim Lauderdale er i høj grad “sangskrivernes sangskriver”. Han er 66 år, har udgivet 34 album, vundet flere Grammy’er og modtaget Americana Music Association’s Wagonmaster Award. Han har været en del af den amerikanske countryscene siden sidst i 1970’erne og har arbejdet sammen med folk som Ralph Stanley, Robert Hunter, Loretta Lynn, George Jones, Emmylou Harris, Elvis Costello, Buddy Miller og Lucinda Williams – og har leveret sange til mange andre kunstnere også. Stilmæssigt ligger han lunt i svinget med country, bluegrass, blues og americana som vejbelægning. Han gik på college i North Carolina, spillede bluegrass og folk og søgte ret hurtigt mod Nashville og derefter til New York. Han udgav sit første soloalbum i 1991, “Planet of Love”. Jim Lauderdales seneste album er “Game Changer” (2022) udgivet på hans eget selskab Sky Crunch Records. At skrive sange er hans metier. ”Det er en konstant udfordring at forsøge at blive ved med at lave bedre og bedre plader og skrive bedre og bedre sange. Jeg føler stadig, at jeg er en kunstner i udvikling,” har Jim Lauderdale udtalt. Eneste danske festival i 2023.

Der er dømt vildskab og rå energiudladninger, når Tejon Street Corner Thieves går på scenen. Bandet kommer fra Colorado Springs og blev dannet i 2013. De spillede på gaden og på diverse mindre steder, og der gik ikke lang tid, før publikum og medier fik øje på dem. Håndværket var i orden, og bandets særegne blanding af americana, folk, bluegrass og blues tilsat generøse vitaminer af outlaw-attitude og “trash-grass”-stemning sparkede Tejon Street Corner Thieves godt fremad. De vandt i 2015 en lokal pris som Best of the Springs og de følgende år flere priser. Blandt andet avisen Colorado Springs Independent’s pris “Best Original Band” i 2018. Tejon Street Corner Thieves fik omfattende mediedækning, da de under corona-pandemien meget opfindsomt turnerede rundt i en gammel skolebus og spillede koncerter i sikker afstand fra publikum. Seneste album er “Thick As Thieves” fra 2022. De turnerer heftigt og spillede i 2022 blandt andet support for det canadiske band The Dead South, som også kommer til Tønder i år. Eneste danske festival i 2023.

Den danske folkroots-scene leverer konstant nye navne, som har et greb om rødderne og samtidig afprøver nye veje. Trioen Twang blev dannet i 2014 og har siden arbejdet sig støt og roligt fremad med en personlig og livlig fortolkning af amerikansk folkemusik. Bevæbnet med akustisk guitar, kontrabas, violin, banjo og tre vokaler tager Twang fat på traditionerne og tilfører gerne alle mulige andre stilarter. Lytteren vil finde snurrige elementer af jazz, hiphop og meget andet, og bandet er ikke bange for at dykke ned i en dyb og melankolsk sang for så i næste øjeblik at fyre et hit af pakket ind i humor og satire. Der er plads til både gråd og grin, og Twang veksler mellem egne kompositioner og klassikere fra folkemusiktraditionen. På scenen kan publikum opleve, at de tre musikere pludselig skifter instrumenter, når bassisten napper en guitar, og banjospilleren overtager bassen. Twang har høstet meget ros for deres trestemmige vokaler, som løfter det hele op og hylder de amerikanske traditioner. Twang består af Thyge Van Dassen, violin, vokal, Spencer Gross, guitar, kontrabas, vokal, og Peter Banks, banjo, kontrabas og vokal.

Gensyn med den amerikanske sangskriver Margo Cilker, som besøgte Tønder Festival sidste år. 30-årige Margo Cilker har skrevet sange og turneret i mange år. Først på coffee houses i USA og siden på barer og små musiksteder på begge sider af Atlanten. I starten spillede hun covernumre, men langsomt begyndte hun at skrive sine egne sange. Med debutalbummet ”Pohorylle” fra 2021 rykkede karrieren fremad. Albummet fik fine anmeldelser, og Margo Cilker skrev sig ind i den amerikanske musikhistorie med klassisk veldrejede americana-sange. Inspirationen til sangene kommer i høj grad fra hendes eget liv og rammer emner som tab, brudte forhold og identiteten som evigt rejsende. Magasinet Mojo skriver om Margo Cilker: ”Forestil jer Gillian Welch i en session med The Band og Allen Toussaint, og I er tæt på charmen hos denne nye americana-stemme.” Margo Cilker har lyttet til netop Gillian Welch og også Lucinda Williams, Townes Van Zandt og Bob Dylan. Margo Cilker bor i Oregon, er vokset op i Californien, og har gennem årene opholdt sig meget i Europa, blandt andet Brighton i England og Bilbao i Spanien. Eneste danske festival i 2023.

81-årige Graham Nash er på mange måder ”the soundtrack of our lives” for millioner af mennesker. Grammy-vinder adskillige gange, medlem af Rock and Roll Hall of Fame og Songwriters Hall of Fame og en kunstner, som har været med i toppen af musikscenen siden begyndelsen af 60’erne. Som medlem af den britiske topgruppe The Hollies var Graham Nash med til at skrive hits som “Stop Stop Stop”, “On A Carousel” og “Carrie Anne”. I 1968 forlod han The Hollies, rejste til Laurel Canyon i Californien og dannede sammen med David Crosby og Stephen Stills supergruppen Crosby, Stills & Nash. Deres første album med samme navn som gruppen blev en stor succes. Kort tid efter blev trioen udvidet med Neil Young, og i foråret 1970 udgav de som Crosby, Stills, Nash & Young det skelsættende album “Déjà Vu”. Ikke mindst to af Graham Nash’ bidrag hittede, nemlig sangene “Our House” og “Teach Your Children”. Hans soloplade fra 1971, “Songs For Beginners”, understregede hans sangskrivertalent. Dette kom yderligere til udtryk i duo-samarbejdet med David Crosby op gennem 70’erne samt en lang række soloplader. Et nyt album, “Now”, udkommer i maj 2023. Graham Nash har alle dage brugt sin offentlige stemme aktivistisk i politiske, sociale og miljømæssige spørgsmål. Han er desuden en særdeles habil fotograf med udstillinger og udgivelser bag sig. Eneste danske festival i 2023.

Det danske band Baby Did a Bad Thing befinder sig i en genre, mange kalder “nordicana”, som kan oversættes til americana med et nordisk anstrøg. Hovedsporet følger den store amerikanske sangskrivertradition kombineret med bandets egne rødder i Danmark og dermed Skandinavien. Den nordiske melankoli, kunne man tilføje. Baby Did a Bad Thing læner sig behændigt op ad både den intime akustiske countryballade og den mere hårdtslående rootsrock-sang. Bandet blev dannet i 2018 og udgav i 2020 deres debutalbum, som er produceret af guitaristen og produceren Rune Kjeldsen. Her er tydelige tråde til navne som Lucinda Williams, Chris Stapleton og Gillian Welch. Albummet fik fine anmeldelser, flot airplay og blev udsendt på flere end 30 amerikanske radiostationer via “The International Americana Music Show.” Magasinet GAFFA var også begejstrede og nominerede bandet i kategorien “Årets Nye Danske Navn” til GAFFA PRISEN 2021. Oprindeligt var Baby Did a Bad Thing en kvintet, men sangerinden Eline Engholm forlod bandet i sommeren 2022. Baby Did a Bad Thing er nu kvartet med sangeren Jonas Fjeldsted i front.

Følg os

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: kl. 10-12
Tirsdag: kl. 13-15
Onsdag-fredag: kl. 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram