Calby befinder sig i et sted mellem soul, pop, indierock og americana. Manden bag Calby er sanger, sangskriver og producer Mik Thybo. Han har mere end 15 års erfaring som musiker, sangskriver og producer. Han har tidligere udgivet i sit eget navn og produceret for andre kunstnere. Med Calby skriver Mik Thybo et nyt kapitel. Han debuterede live i 2019 med singlerne “Burnout” og “The Everyday Bit”. Sidstnævnte var Ugens Uundgåelige på P3 i august 2019, og begge sange har været flittigt spillet på P3 og P4. Musikken er produceret sammen med Magnus Larsson, der har været medlem af bandet Lukas Graham. Der er både dømt opdateret 60’er-soul og tidløshed i Calbys musik, som har fået anmelderne til at finde stjerner og ros frem. Debutalbummet “Burnout” udkom i maj 2021, og magasinet Soundvenue kvitterede med fem stjerner og kalder albummet et “ personligt, rørende og autentisk værk.” Calby kunne opleves i Tønder i august 2021, hvor en række koncerter i Tønder Kulturhus – Schweizerhalle erstattede årets festival. I år er han tilbage på den rigtige festival, og det er med band.

Banjo, bas og guitar. Da bandet The Ghost of Paul Revere dukkede op i 2011, troede mange, at der var tale om et bluegrassband, fordi de spillede på de traditionelle akustiske instrumenter. ”Men vi skrev ikke traditionel musik. Vi skrev bare musik med de instrumenter, vi havde,” har sanger og guitarist Griffin Sherry sagt. The Ghost of Paul Revere er fra byen Portland i staten Maine i USA og er steget bemærkelsesværdigt hurtigt op i graderne på den amerikanske musikscene. Bandets musik er blevet kaldt ”holler folk”, fordi sangene er godt spækkede med”call-response”-elementer og sangbare hooklines i stil med field hollers-traditionen fra fortidens markarbejde i slavetidens USA. The Ghost of Paul Revere udgav deres debutalbum ”Believe” i 2014. Rygterne om The Ghost of Paul Revere løb hurtigt, og avisen The Boston Globe skrev, at bandet ”skaber den slags musik, som festivaler er bygget på.” Seneste album er “Good at Losing Everything” fra 2020. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

De var på Tønder Festival i 2018, hvor de torsdag aften på Open Air Scenen leverede et festfyrværkeri af en koncert. The Mavericks viste, at de havde masser at byde på. Charme, gode sange, en karismatisk forsanger og en farverig cocktail af country, folk, blues, tex-mex, twang, latin og rootsrock. Nu vender de tilbage, og ikke blot kan publikum glæde sig til at opleve bandet, men også frontfigur, sanger og sangskriver Raúl Malo solo som en del af Tønder Festivals efterhånden stærke tradition Gentlemen’s Circle, hvor en række sangskrivere er på scenen, skiftes til at synge og spille og spiller med på hinandens sange. The Mavericks blev dannet i 1989 og fik hurtigt ry for at være et fremragende liveband. Op gennem 90’erne udgav de en stribe album, opnåede fine hitlisteplaceringer og modtog adskillige priser – blandt andet en Grammy i 1995. Singlen ”All You Ever Do Is Bring Me Down”, hvor tex-mex-stjernen Flaco Jiménez medvirkede, slog godt an, og også ”Dance The Night Away” (1998) blev et gedigent hit. Bandet blev opløst i 2004, og sanger, guitarist og sangskriver Raúl Malo gik solo. I 2012 fandt The Mavericks sammen igen. Nye sange og udgivelser kom til, og bandet turnerede flittigt. Seneste album er det spansksprogede “En Español” fra 2020. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

En kælderdyb stemme, en akustisk guitar og sange med masser af sjæl. Amerikanske Sean Rowe har siden 2004 udgivet seks soloalbum og har etableret sig som en markant kunstner på den amerikanske sangskriverscene. Hans seneste album “The Darkness Dressed In Colored Lights” fra oktober 2021 er indspillet i Wisconsin med den anerkendte lydtroldmand Brian Joseph (Bon Iver) i teknikerstolen og har fået meget fine anmeldelser.

Sean Rowe er født i 1975 og kommer fra byen Troy nord for New York. Hans musikalske karriere begyndte på mindre spillesteder og cafeer i hjembyen. I 2004 udgav Sean Rowe sit første album, og et par år senere udkom et livealbum under navnet “Mudfunk”. Med studiealbummet “Magic” i 2009 kom der for alvor gang i sagerne. Sean Rowe fik samme år tjansen at varme op for det britiske band Noah And The Whale på en turné i Storbritannien. Det førte til en pladekontrakt med selskabet ANTI-, der de følgende år udgav to album med den amerikanske sangskriver. Ved siden af musikken er Sean Rowe en ivrig naturelsker og wild life-entusiast og har i mange år blogget om emnet. Sean Rowe optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Med albummet “Honest” fra 2019 tog den texanske duo Ordinary Elephant et stort skridt imod de amerikanske folk-tinder. Crystal og Pete Damore mødte hinanden i 2009 ved et open-mic-arrangement i College Station, Texas, og siden har de dannet par både musikalsk og privat. Musikalsk smelter de to sammen i klingende harmonier, hvor Crystal Damores guitar og Pete Damores clawhammer-banjo-stil skaber et solidt folk’et fundament for de til tider samfundskritiske sange.

I 2017 blev Ordinary Elephant hyldet som Artist of the Year ved International Folk Music Awards. Ægteparret valgte herefter at opsige deres fuldtidsjobs for at kunne forfølge den musikalske drøm. “Honest” blev crowd-funded via Kickstarter, og udgivelsen gav fine anmeldelser. Nyhedsbureauet Associated Press kaldte i 2019 albummet for et af  årets bedste americana-album. Også kolleger som Tom Paxton og Mary Gauthier har rost duoens mesterlige arbejde og greb om de musikalske traditioner. Ordinary Elephant har turneret i det meste af USA, og nu får vi for første gang mulighed for at opleve den intense duo, når parret står på scenen i Tønder. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Gensyn med den canadiske sangskriver og sanger Del Barber, der besøgte Tønder i 2016. Countrymusikken er i centrum for 38-årige Del Barber, der kommer fra Winnipegs levende musikscene. Han hører til i toppen af den nyere generation på americana- og countryscenen, og inspirationen kommer fra navne som Townes Van Zandt, John Prine, Bob Dylan og Gram Parsons. Del Barbers sange har det klassiske sangskrivertilsnit, og han mestrer kunsten at fortælle om mennesker og skæbner.

I forbindelse med albummet ”Easy Keeper” fra 2019 har han sagt om sangene: “Jeg vil gerne have, at min kunst skal være grundig og stringent, den skal indeholde skarpe sociale observationer og samtidig være tilgængelig”. Del Barber har i høj grad præget den canadiske folk- og rootsscene. Han har udgivet syv album, vundet fem priser ved Western Canadian Music Awards og været nomineret hele 15 gange til denne samt to øvrige canadiske musikprisuddelinger. Seneste album er “Stray Dogs: Collected B-Sides Volume 1” fra 2021. Del Barber optræder i Tønder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022

Sangskriver Anna Tivel kommer fra Portland, Oregon og har gjort sig stærkt bemærket med sine originale sange. Anmelderne roser Anna Tivels evne til at beskrive store følelser i det stille og almindelige liv og til at skabe karakterer, publikum genkender og husker. Anna Tivel har udgivet fem album siden 2014. Det seneste er “Blue World” (2021), hvor Anna Tivel har genindspillet en række sange fra sine tidligere udgivelser. Sangene har på “Blue World” fået nye udtryk inspireret af stemningen under corona-nedlukningen.

Anna Tivels album “The Question” fra 2019 er optaget live i studiet med Brian Joseph (Bon Iver, Sufjan Stevens) bag knapperne og med multi-instrumentalisten Shane Leonard som producer. Et album, som radiostationen NPR har kaldt for “en af de mest ambitiøse folk-plader i 2019.” Anna Tivel har sagt om processen ved indspilningen: “Vi satte os i studiet og spillede sammen, indtil følelsen bag historien i sangen føltes rigtig. Så trykkede Brian på record-knappen, og vi har forsøgt at få sangene indspillet i et eller to takes”. Anna Tivel har et tæt samarbejde med kollegaen Jeffrey Martin, som også optræder på Tønder Festival. Jeffrey Martin er med på scenen ved Anna Tivels koncerter, og hun er med som backingmusiker ved hans koncerter. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Katie Pruitt rammer tidsånden og er en opstigende stjerne med base i Nashville. Hun er født i 1994, vokset op i Atlanta, Georgia, i en katolsk familie og begyndte karrieren som sanger og sangskriver, da hun gik på college. Hun udgav en EP i 2018, som fik magasinet Rolling Stone til at sætte hende på listen med årets “10 nye country-kunstnere, du bør kende.” I februar 2020 udkom debutalbummet “Expectations”. Katie Pruitt siger om albummet, at “det i høj grad handler om at være ligeglad med, hvad andre forventer af dig, og om at være fri og bare være dig selv.” Som 20-årig sprang Katie Pruitt ud som lesbisk, og flere af hendes sange handler om frustrationer og skam i opvæksten i et konservativt kristent miljø i Sydstaterne. På albummet “Expectations” blander Katie Pruitt country, folk og indierock, og mange af sangene veksler dynamisk mellem det lavmælte og inderlige til det storladne og rockede med smæk i produktionen. I Tønder optræder Katie Pruitt solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Ian Noe er et varmt navn på den amerikanske country- og folkscene. Han mestrer den klassiske americana-kunst at skrive nærværende sange om small town sadness. Sange, der omtrent i novelleform og med skarpe iagttagelser og detaljer dykker ned under overfladen i den lille by. Ian Noe (født 1990) er fra Beattyville i Kentucky – en stat, som også har fostret aktuelle navne som Tyler Childers og Sturgill Simpson. I 2017 udgav Ian Noe EP’en “Off This Mountaintop” og turnerede efterfølgende med canadiske Colter Wall. I starten af 2019 udkom hans debutalbum “Between the Country”, som er produceret af Nashvilles topproducer Dave Cobb. Sangen “Letter To Madeleine” blev nomineret til International Song of The Year af UK Americana Awards 2020, og nyhedsmediet Nashville Scene har placeret Ian Noe blandt de bedste New Acts 2019. En anmelder skrev, at hvis man kan lide Tyler Childers og Colter Wall, bør man også tjekke Ian Noe ud. Eller for den sags skyld afdøde John Prine, som var en af Ian Noes helt store inspirationskilder. Ian Noe optrådte i Tønder i 2019. I 2022 optræder han solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

The Ballroom Thieves kommer fra Massachusetts og har siden 2014 gjort sig stærkt bemærket med originale sange i et miks af folk, rock, soul og mindelser om den legendariske californiske musikscene sidst i 60’erne. Et band, der tiltager sig friheden at hente mange genrepåvirkninger ind med et alsidigt brug af instrumenter. Der er plads til fyrig rockguitar, følsom cello, storladne kor-arrangementer, fingerpickin’ akustisk guitar og først og fremmest god plads til den enkelte sangs budskab. Og det vil sige sange om ikke blot kærlighed og de nære forhold, men bestemt også mere krasse kommentarer om det politiske landskab i USA og verden i øvrigt samt en knytnæve til patriarkatet. The Ballroom Thieves består af Calin “Callie” Peters, vokal, cello, bas, og Martin Earley, vokal, guitar, som begge er sangskrivere, og som også danner par privat. Oprindeligt blev bandet dannet sammen med Devin Mauch, vokal, perkussion, men han sagde farvel i 2021. I dag er Peters og Earley suppleret med flere musikere i studiet og på scenen. Deres tredje album “Unlovely” udkom i 2020 lige før pandemien lagde alt ned og dermed bandets planlagte promotion og koncerter. Et nyt album er undervejs. Første gang i Danmark og eneste festivalkoncert herhjemme i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram