Tønder Festival Non-profit logo
Login

Så er der fødselsdagsfest. Det manglede da også bare, når man fylder 50 år. Det kan godt gå hen og blive en minderig aften, for publikum kommer i godt selskab med en alenlang stribe populære musikere og sangskrivere fra ind- og udland. Mange af dem har gennem årene været med til at skabe den atmosfære og de musikalske møder, Tønder Festival er kendt for. Og andre er fornemme arvtagere og næste generation af sangskrivere og fortællere i folkroots-traditionerne. Medvirkende: Harald Haugaard & Helene Blum, Poul Krebs, Niels Hausgaard, Jacob Dinesen, Allan Taylor, Jonah Blacksmith med (kusine) Dina Dánialsdóttir fra Northern Assembly, Signe Svendsen, Rikke Thomsen, Kellie Loder, Hans Theessink, Albin Lee Meldau, Mary Gauthier, Jaimee Harris, Tim O´Brien, Jan Fabricius, Candace Lacina fra The Hello Darlins, Eleanor Shanley. Koncerten vil have fokus på de genrer, Tønder Festival præsenterer, og der vil være fortolkninger af sange af blandt andre Derroll Adams, Bruce Guthro, Woody Guthrie og mange flere. Jubilæumskoncerten finder sted torsdag 22. august på Open Air Scenen.

Med ordene "Den ægte vare” tildelte Ekstra Bladet hele fem stjerner til Jim Lauderdale, da han i 2023 gav koncert på Tønder Festival. Og Jim Lauderdale er afgjort den ægte vare. Rundet af bluegrass og med et mangeårigt tæt samarbejde med den legendariske Ralph Stanley, der døde i 2016, har han bevæget sig kompetent rundt i de amerikanske rødder. Han mestrer countrygenrens upolerede Bakersfield-lyd såvel som den følsomme ballade. Jim Lauderdale har skrevet mere end 500 sange, og listen af artister, der har sunget hans sange, tæller blandt andre Mark Chesnutt, Vince Gill, The Dixie Chicks og Elvis Costello. Jim Lauderdales seneste album, “The Long and Lonesome Letting Go”, kom sidste år. Her vender han sammen med bandet The Po’ Ramblin’ Boys tilbage til bluegrassmusikken. På pladen medvirker desuden bluegrass-koryfæet Del McCoury, som Lauderdale for første gang har indspillet med. Jim Lauderdale kommer til Tønder med et gedigent hold af unge musikere, der er parat til at akkompagnere en af country- og rootsmusikkens helt store stemmer og sangskrivere. Eneste danske festival i 2024.

Sidste års koncerter på Tønder Festival var de første i Europa for bandet Leftover Salmon efter 35 år som pionerer på den amerikanske jamgrass-scene. Det var en succes, og nu vender Leftover Salmon tilbage. I år spiller de alle fire dage på festivalen, hvor der vil være forskellige gæster på scenen. Leftover Salmon startede som et progressivt bluegrass-band i Boulder, Colorado. De skabte sig hurtigt et navn på den lokale scene, og sammen med blandt andre String Cheese Incident og Yonder Mountain String Band var de med deres improviserende tilgang stilskabende inden for subgenren jamgrass. Leftover Salmon tager udgangspunkt i bluegrassmusikken, men materialet strækker sig over en lang række andre genrer som cajun, calypso og country. Det mangfoldige lydbillede er grundlaget for improvisationer med lange psykedeliske jam-passager, der leder tankerne hen på Grateful Dead. Leftover Salmon består af Vince Herman, vokal, guitar, Drew Emmitt, vokal, mandolin, guitar, Andy Thorn, vokal, banjo, Alwyn Robinson, vokal, trommer, Jay Starling. dobro, keyboards, og Greg Garrison, vokal, bas. Leftover Salmons seneste album “Grass Roots” udkom i 2023, og her medvirker Billy Strings på to af numrene. Eneste danske festival i 2024.

Festivalens jubilæumsår byder på gensyn med mange af de musikere, som har været med tidligere, og som publikum elsker. True Heart Troubadours er en ny sammenhæng med gamle kendinge. Multiinstrumentalist, sangskriver og bluegrass-mester Tim O’Brien har besøgt Tønder mange gange i forskellige sammenhænge. Også sangskriveren Mary Gauthier er en kær gæst og har skabt store stunder på de små scener på festivalen. Med True Heart Troubadours er der lagt op til en oplevelse i særklasse. Guitarer, mandolin, violin og vokalharmonier og ikke mindst sangskrivning i bedste kvalitet. Med Tim O'Brien, Jan Fabricius, Mary Gauthier og Jaimee Harris på scenen er der dømt intim stemning, og navnet True Heart er ikke tilfældigt. Gruppen er skabt ud fra et ønske om et tæt musikalsk samarbejde, som med Mary Gauthiers ord kan "bringe os dyb forståelse af hinanden og åbne hjertet for kærlighed". De fire musikere og sangskrivere har samlet set udgivet adskillige dusin album, modtaget flere Grammy-priser og nomineringer, og deres sange er indspillet af kunstnere som Garth Brooks, Boy George, The Dixie Chicks, Jimmy Buffet og Tim McGraw. Eneste danske festival i 2024.

Der venter et stykke amerikansk musikhistorie, når bandet Asleep At The Wheel giver koncert på Tønder Festival. Med guitarist, sangskriver og sanger Ray Benson i spidsen er Asleep At The Wheel leveringsdygtige i western swing – en af countrymusikkens sub-genrer, opstået i 20’erne i det sydvestlige USA. Musikken rummer countrymusikkens flavour i et miks med jazzens swing-feeling og rytmiske drive. Western swing var dansemusik med mange up-tempo-numre, og hvor de ofte store orkestre bestod af country- og bluegrassmusikkens instrumentering så som guitar, steelguitar, violin og mandolin samt trommer, bas, saxofon og piano. Disse traditioner har Asleep At The Wheel holdt i live i mere end 50 år. Bandet opstod i 1970 og har siden rejst verden rundt, udgivet flere end 30 album, modtaget 10 Grammy Awards og være nomineret til utallige priser. Gruppen har optrådt og indspillet med navne som Willie Nelson, Brad Paisley, Merle Haggard, The Avett Brothers og Lyle Lovett. På det Grammy-vindende album “Still The King” (2015) hyldede Asleep At The Wheel legenden Bob Wills og hans band The Texas Playboys – 30’ernes største og stilskabende western swing-band. Asleep At The Wheels seneste udgivelse er albummet “Half a Hundred Years” fra 2021. Eneste danske festival i 2024.

Multi-instrumentalist og sangskriver Jake Vaadeland kommer fra Saskatchewan i Canada. 20 år gammel har opnået en imponerende position på den canadiske folkroots-scene. Efter en række album og singler har han modtaget to Saskatchewan Music Awards og ikke mindre end fire Saskatchewan Country Music Awards. Han mestrer guitar og banjo og bekender klart kulør til den traditionelle bluegrass og enkle 50’er-rockabilly. I sangen “Retro Man” fra 2021 siger han det tydeligt: “I am a retro man with a retro plan.” Han er født i den lille by Big River i den nordlige del af Saskatchewan. Skulle man komme til at tænke på Johnny Cash’ hit “Big River”, er slægtskabet mellem Cash og Vaadeland ikke blot en geografisk tilfældighed. Jake Vaadeland fortæller i et canadisk interview, at han som treårig optrådte hjemme i stuen med Cash-klassikeren “I Walk The Line”. Den traditionelle countrymusik er hans inspiration, og det samme er bluegrass-legender som Earl Scruggs og Lester Flatt. Seneste udgivelse er albummet “Everybody But Me”. Jake Vaadeland optræder med sit band The Sturgeon River Boys. Eneste danske festival i 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Kl. 10-15
Tirsdag: Kl. 13-15
Onsdag: Kl. 10-15
Torsdag: Kl. 10-15
Fredag: Kl. 10-15

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram