Den amerikanske sangskriver, guitarist og historiefortæller Walter Parks er rundet af blues og roots og har blandt andet i en årrække spillet fast sammen med Woodstock-legenden Richie Havens. Han har desuden arbejdet sammen med sangerinden Judy Collins. Først og fremmest er han aktiv både som solist og i flere sammenhænge: Swamp Cabbage, The Unlawful Assembly samt ikke mindst Gumbo, Grits & Gravy. Sidstnævnte optræder på årets festival, og de øvrige medlemmer er Guy Davis og Bruce Molsky. Walter Parks, som er født i Florida, har stor indsigt i den traditionelle musikkultur i det sydlige USA. I 2020 blev han af The Library of Congress inviteret til at bidrage med sin store viden om musikken og kulturen i det sydøstlige Georgia – ”hollers, hymns and reels” med rødder i The Okefinokee Swamp homesteaders. Walter Parks giver solokoncert søndag eftermiddag i Pumpehuset.

Workshop – program følger snarest.

Rockhistorier bliver til Folkhistorier. De to værter, Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch, har gennem snart 200 episoder af deres populære podcast “Rockhistorier” været vidt omkring i musikkens vidunderlige verden. Fra vuggeviser til frenetisk støjrock. Fra rebelsk soul til ulykkelig country. Fra musicals til metal. Og sådan cirka alt andet ind i mellem. De er tilhængere af mantraet om, at der kun findes to slags musik: God musik og dårlig musik. Især når de selv får lov til at definere forskellen. Indimellem har de dog også gæster med i udsendelserne, som spiller et udvalg af de sange, som har været med til at forme dem som mennesker og som musikere. Det bliver også tilfældet her, hvor Folkhistorier over to dage vil invitere to optrædende fra årets Tønder Festival til en snak på scenen om den musik, der har været med til at ændre deres verden.

DR P5 sender live fra Tønder Festival. Med værterne Alex Nyborg Madsen og Søren Rebbe.

Gentlemen’s Circle byder på fem mandlige sangskrivere fra USA, Holland, Storbritannien og Danmark: Raúl Malo, amerikansk sangskriver og guitarist og frontmand i The Mavericks, Hans Theessink fra Holland, bosiddende i Østrig og absolut veteran på Tønder Festival, Del Barber, canadisk sangskriver, Guy Davis, amerikansk bluesmusiker og i år med i trioen Gumbo, Grits & Gravy. Sidst, men ikke mindst, den amerikanske sangskriver Christopher Paul Stelling, der i år besøger Tønder Festival for første gang. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.

De senere år har de særlige eftermiddagskoncerter Women’s Circle og Gentlemen’s Circle været store succeser. Også i år er begge koncepter på programmet. Women’s Circle byder på fem kvindelige sangskrivere fra USA, Canada/New Zealand, Irland og Danmark: Katie Pruitt, et af de nyere og fremtrædende navne fra Nashville, Cara Dillon, Irlands store stemme og traditionsfortolker, Tami Neilson, opvokset i Canada og i dag bosiddende i New Zealand, Rikke Thomsen, fremadstormende sangskriver med det sønderjyske som specialitet, og Signe Svendsen, folkekær sangskriver og næsten veteran på festivalen. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.

Med koncerter i det meste af Europa, i Australien og i Mexico kan man roligt sige, at danske Copenhagen Slim har taget sin musik med rundt i verden. Hans stærke vokal har en old-school og samtidig unik klang. Nisse Thorbjørn, som han hedder, har en dynamisk og aggressiv spillestil, og så er han inspireret af, men ikke lænket til, blues – og man hører både bluegrass og americana i hans lyd. Nisse er en af vinderne af ”Årets Danske Bluesnavn” og medvirker på det DMA-vindende album “Trainman Blues” fra 2018.

Otte nordiske navne er med i et eksportfremstød 26. og 27. august under årets Tønder Festival. Folk Spot Danmark har siden 2012 præsenteret danske folk/roots-orkestre med ambitioner om at nå ud til et bredere publikum – både nationalt, men i særdeleshed også internationalt. Arrangørerne bag initiativet er SPOT Festival og Tønder Festival. Sammen har parterne en ambition om at eksportere og facilitere dansk folk/roots-musik. Mens SPOT har mange års erfaring med eksport af dansk musik, er Tønder Festival eksperter på folk/roots-genren. Igen i år er otte nordiske folk/roots-navne blevet udpeget af en international branche-jury.

Der er fuld power på, når den næsten to meter høje Mike Elrington går på scenen. Hans rå vokal, mesterlige guitarspil og sange i blues- og rootsrockgenren har bragt ham frem som et af Australiens store navne, og han modtog i 2016 prisen “Singer/Songwriter Of The Year” ved The Australian Independent Music Awards. Siden Mike Elrington fra Adelaide som 18-årig begyndte musikerkarrieren, har han turneret utrætteligt i Australien, New Zealand og Storbritannien og har udgivet ti album. De seneste er ”Afterchock” fra 2020 og livealbummet “Live at the Flying Saucer” fra 2017. I et interview til webmagasinet Australian Musician fortæller Mike Elrington, at han for alvor tog fat på guitarspillet efter at have hørt en plade med Jimi Hendrix. Især blev han inspireret af nummeret “Red House”, der bragte ham på sporet af bluesmusikkens mestre såsom Muddy Waters, Junior Wells og Buddy Guy. ”Denne mand spiller og synger som en steppebrand,” lyder et citat fra en anmeldelse af den australske bluesmusiker. Mike Elrington optræder solo.

Tre eminente musikere fra de bedste rækker inden for den traditionelle amerikanske roots-musik og et herligt miks af blues, folk, soul og old-time. Gumbo, Grits & Gravy er som et godt hjemmelavet måltid med mange krydderier serveret på den ikoniske ”front porch” i selskab med venner, gode historier og traditioner. Bandets nuværende medlemmer har hver især masser af historie at byde på. Guy Davis, guitar, vokal, som har besøgt Tønder Festival flere gange, er bluesman af fineste karat, har været nomineret til priser talrige gange og turneret verden rundt som ambassadør for den traditionelle akustiske blues. Bruce Molsky, guitar, banjo, violin, vokal, har ligeledes besøgt Tønder Festival tidligere. En ”musikernes musiker”, nomineret til adskillige priser og ambassadør for den traditionsrige old-time musik fra Appalacherne. Walter Parks, guitar, bas, vokal, byder ind med stor indsigt i ”hollers and hymns” fra det sydøstlige Georgia. Han har tidligere spillet med navne som Richie Havens og Judy Collins. Gumbo, Grits & Gravy har for nogle år siden haft en lidt anden besætning (blandt andre violinisten Anne Harris og pianisten Marcella Simien). Eneste danske festivalkoncert 2022.

En rå og kraftfuld stemme fra Tennessee med originale sange inspireret af blues, country og folk. Amythyst Kiah (født 1986), der også spiller guitar og banjo, blander traditionsmusikken med elementer af indierock og R&B. “Et af rootsmusikkens mest spændende nye talenter,” har magasinet Rolling Stone skrevet om Amythyst Kiah. I sommeren 2021 udkom hendes tredje album ”Wary + Strange”, og hun medvirker i dokumentarfilmen ”For Love & Country” (Amazon Prime), som handler om afroamerikanske countrymusikere og Nashville. En af de sange, der er med i dokumentaren, er “Black Myself”, en sang om identitet og racisme. Den er med på albummet “Songs of Our Native Daughters” (2019), der fokuserer på afro-amerikanske kvinders historie. Albummet var et samarbejde mellem Amythyst Kiah, Rhiannon Giddens, som var medstifter af stringbandet Carolina Chocolate Drops, Leyla McCalla, som besøgte Tønder i 2017, og Allison Russell, som også besøger Tønder Festival i år. “Black Myself” var nomineret til en Grammy i kategorien Best American Roots Song. Amythyst Kiah optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram