Tønder Festival Non-profit logo
Login

En gospelgruppe i den øverste afdeling af amerikansk rootsmusik. The McCrary Sisters fra Nashville er en institution og fornemme repræsentanter for en gospel-inspireret vokaltradition. De holder sig ikke slavisk til gospelmusikken, men krydrer gavmildt med blues, soul, rock og americana. Det er amerikansk musik på højt niveau og vokaler, der uden tvivl vil få teltdugen i Tønder til at blafre ganske betragteligt. The McCrary Sisters er kendt som kvartet, men i juni 2022 gik den ene søster, Deborah McCrary, bort. Gruppen forsatte som trio bestående af de tre søstre Ann, Regina og Alfreda McCrary. Musikken og sangen har været der hele livet for søstrene. Deres far var baptistpræsten Samuel McCrary, en af grundlæggerne af den legendariske gospelgruppe The Fairfield Four. Som The McCrary Sisters har de udgivet og optrådt siden 2010, og gennem årene har de arbejdet sammen med navne som Delbert McClinton, Black Keys, Rosanne Cash, Carrie Underwood, Sheryl Crow og Dr. John. Seneste udgivelser er singlerne “Shake It Off” og “Run” (2022). Eneste danske festival i 2024.

Blues og americana er hovedoverskriften for den britiske sangskriver og sangerinde Elles Bailey. Hun debuterede i 2015 med EP’en “Who Am I to Me”, og publikum ude på spillestederne tog godt imod Elles Bailey’s kraftfulde vokal og hendes bluesrockende band. I 2017 udkom albummet “Wildfire”, indspillet i Nashville. To år efter gik turen atter til Nashville, hvor albummet “Road I Call Home” blev indspillet. Turneer i USA og Europa fulgte, og Elles Bailey arbejdede sig stille og roligt opad. Under corona-pandemien indspillede Elles Bailey flere nye sange, og det resulterede i hendes tredje studiealbum “Shining in the Half Light” (2022). I forvejen havde Elles Bailey i 2020 indkasseret en pris ved Americana Awards UK, og med det nye album gik det over stok og sten med flere priser. Hun modtog to priser ved UK Blues Awards i 2023 samt priserne Artist & Live act of the year ved britiske Americana Awards. 2023 har budt på talrige festivalkoncerter, og i 2024 går det løs med turné i Storbritannien og Skandinavien – blandt andet på Tønder Festival – og nye udgivelser. Eneste danske festival i 2024.

Når Tønder Festival i år fejrer sit 50-års jubilæum, er der gensyn med mange af de musikere, der igennem årene har optrådt på festivalen. En af dem er blues-rootsguitaristen og sangeren Hans Theessink, som trofaste festivalgæster kender særdeles godt. Hans Theessink har et stort publikum i Danmark og har været med i Tønder næsten siden festivalens start. Solo, sammen med tuba-spilleren Jon Sass, guitaristen og sangeren Terry Evans, guitaristen Knud Møller og med bandet Blue Groove.  I år handler det netop om Blue Groove, som atter er samlet og turnerer i Europa denne sommer. Hans Theessink & Blue Groove havde stor succes i 80’erne og 90’erne. De trykkede på pauseknappen i 2000 for hver især at hellige sig andre projekter. I 2018 blev de samlet igen i forbindelse med Hans Theessinks 70 års fødselsdagskoncert. Ideen om en gendannelse kom på bordet, og nu kan publikum glæde sig til et genhør og gensyn. Blue Groove består af Jon Sass, tuba, Ali Thelfa, percussion, vokal, Doretta Carter, vokal, Etta Scollo, vokal. Hans Theessink (født 1948) kommer fra Holland, har Danmark som sit andet hjemland og boede her i 70erne. Han bor i dag i Wien i Østrig.

Gensyn med et af Australiens store navne. 40-årige Dan Sultan besøgte Tønder i 2019, hvor han optrådte solo. Denne gang optræder han med band. Sanger, guitarist og sangskriver Dan Sultan udgav sit første album “Homemade Biscuits” i 2006. Siden er det blevet til talrige udgivelser, koncerter både solo og med band, international anerkendelse og en lang række priser og prisnomineringer. Musikken hviler på en solid bund af soul, blues og rock, og som sanger evner Dan Sultan både at ramme det lavmælte og følsomme og det rå og soulrockede udtryk. I Australien har han blandt andet modtaget hæder fra National Indigenous Awards, der fokuserer på musik fra Australiens oprindelige folk. Dan Sultans mor er aboriginer og var en del af “the stolen generation”, der som børn blev fjernet fra deres familier af de australske myndigheder. Denne uret beskriver Sultan i sangen “Roslyn”. På sit seneste album “Dan Sultan” (2023) er Dan Sultan efter eget udsagn kommer tættere på det menneske, han er, og besynger blandt andet familielivet og rollen som far til to små børn. Eneste danske festival i 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram