Tønder Festival Non-profit logo
Login

En svensk stemme med bred appel. Albin Lee Meldau har for længst bevist sine evner som en fremragende popsmed, og han er et kæmpenavn i Sverige og Norge. Den 36-årige sanger og sangskriver trækker på den gode popkomponists inspirationslager fra pop, soul, indierock, country og meget andet. Hans lyse og kraftfulde vokal er et stærkt kort, og sangene hælder ofte til den melankolske og følsomme side. Albin Lee Meldau udgav i 2016 en debut-EP’en “Lovers” efterfulgt af EP’en “Bloodshot” i 2017. Samme år deltog han på den store branchefestival South By Southwest i Austin, Texas, som var med til at sætte yderligere gang i karrieren. I 2018 udkom albummet “About You” på det amerikanske selskab Astralwerks. Albin Lee Meldau gik i 2020 nye veje og hengav sig til sit modersmål på albummet “På svenska”. På Tønder Festival giver Albin Lee Meldau to koncerter. Den ene er en “Hommage på svenska”, hvor han og bandet fortolker og hylder den svenske sangskat med sange af Cornelis Vreeswijk, Alf Robertson, Fred Åkerström med flere. Den anden koncert er med hans egne sange fra bagkataloget og nye sange fra et kommende album i 2024. Eneste danske festival i 2024.

Hun er blevet sammenlignet med prominente sangerinder som Karen Dalton, Joni Mitchell og Sandy Denny, men hun er helt sin egen, med en stemme, der rammer lige i hjertet. Kassi Valazza voksede op i Arizona, men rykkede til Portland i Oregon, hvor hendes dybe countryrødder mødtes med byens levende og mangeartede musikmiljø. På debuten “Dear Dead Days” fra 2019 præsenterede hun sjælfulde countrysange med psykedeliske undertoner. En stil hun fortsatte på EP’en “Highway Sounds” fra 2022 og albummet “Kassi Valazza Knows Nothing” fra 2023. Sidstnævnte album røg ind på en andenplads på Americana UKs liste over bedste udgivelser og figurerede også på listen over bedste udgivelser ifølge det engelske magasin Uncut. Det blev også til anmelderroser, og magasinet No Depression skrev blandt andet: “Valazza’s songs, like smooth-edged gemstones, have a healing quality to them.” Albummet er udgivet på Fluff & Gravy Records, som også udgiver Margo Cilker – velkendt på Tønder Festival. Kassi Valazza turnerer flittigt i hjemlandet og har også været forbi Europa i 2023. Eneste danske festival i 2024.

Han måtte desværre aflyse i 2022, men nu er der godt nyt. Den 32-årige texanske sangskriver Vincent Neil Emerson kommer til Tønder Festival 2024. Som sangskriver fører han en stolt tradition videre med country-musikken som fundament og med tråde til sangskriverkolleger som Townes Van Zandt, Guy Clark og Steve Earle. Som sangskriver kan Vincent Neil Emerson det altafgørende håndværk at skabe personlige og vedkommende fortællinger. Hans værktøjskasse er det enkle guitarspil og en stemme, der går rent ind. Teksterne trækker i høj grad på hans eget liv. Blandt andet i sangen “High On Gettin’ By”, hvor man finder linjerne: “But the words keep on fallin’, and the highway keeps on callin’ to my pen”. Sangen findes på albummet “Vincent Neil Emerson” fra 2021 produceret af Rodney Crowell. På samme album finder man sangen “The Ballad of the Choctaw-Apache”, en fortælling om Choctaw-Apache-stammen, som Vincent Neil Emerson har rødder i. Den kulturelle arv og de familiemæssige bånd til Amerikas oprindelige befolkning er et væsentligt tema på hans seneste album “The Golden Crystal Kingdom” (2023) med Shooter Jennings som producer. Eneste danske festivalkoncert i 2024.

Mange svenske kunstnere har gennem tiden dyrket en svensk udgave af rootsrock og country. Det er ikke for meget sagt, at David Ritschard (født 1989) i dag har indtaget førstepladsen. I visse kredse går han under navnet “Kongen af Sverige” med henvisning til hans kunstneriske niveau. David Ritschard griber fat om det svenske sprog med begavet og slagkraftig sangskrivning, og musikken læner sig op ad countryrock, soul, bluegrass og svensk visetradition. Siden 2018 har David Ritschard udgivet to album, en EP og 15 singler. Både publikum og anmeldere er begejstrede. Han udgav i 2022 EP’en “Rockbotten” (2022), og det seneste album er “Blåbärskungen” (2021). En blanding af hverdagsrealisme med glimt i øjet, musik med brug af pedal steel, blæsere, fioler og kor. David Ritschard har på mange måder sat nye standarder for, hvordan klassisk amerikansk rootsmusik kan gå hånd i hånd med svensk sprog og tradition. Han har modtaget flere priser, blandt andre den svenske Robespierrepriset og Årets Singer/Songwriter ved Manifestgalan, de svenske musikproducenters prisuddeling. Eneste danske festival i 2024.

Sanger og guitarist S. G. Goodman kommer fra Kentucky og er vokset på landet nær den lille by Hickman. Den lokale baptistkirke spillede en stor rolle i hendes opvækst, og hendes tidlige erfaringer med musik var at synge i kirken. Som 15-årig begyndte hun at spille guitar, og senere var hun medlem af bandet The Savage Radley. Solokarrieren tog fart med udgivelsen af debutalbummet “Old Time Feeling” (2020), med Jim James fra bandet My Morning Jacket som producer. 35-årige S.G. Goodman har udfordret mange vaneforestillinger om den traditionelle musiks rolle i de landlige miljøer i sydstaterne. At være queer artist og spille country, rootsrock og americana er stadig ikke nemt at få point for i de mere konservative og kirkelige kredse. I et interview med magasinet Rolling Stone har S. G. Goodman sagt, at “musik historisk set altid har været en afgørende kraft for politiske og sociale forandringer.” Samme magasin har i en anmeldelse kaldt S.G. Goodman for en “utæmmet rock ’n’ roll-sandhedsfortæller.” Med album nummer to, “Teeth Marks” (2022), lader S.G. Goodman sig inspirere af indierock og punk – med countryrockens mere uslebne virkemidler, dybstemte guitarer og en tone af alvor og indignation som basis. Eneste danske festival i 2024.

Der venter et stykke amerikansk musikhistorie, når bandet Asleep At The Wheel giver koncert på Tønder Festival. Med guitarist, sangskriver og sanger Ray Benson i spidsen er Asleep At The Wheel leveringsdygtige i western swing – en af countrymusikkens sub-genrer, opstået i 20’erne i det sydvestlige USA. Musikken rummer countrymusikkens flavour i et miks med jazzens swing-feeling og rytmiske drive. Western swing var dansemusik med mange up-tempo-numre, og hvor de ofte store orkestre bestod af country- og bluegrassmusikkens instrumentering så som guitar, steelguitar, violin og mandolin samt trommer, bas, saxofon og piano. Disse traditioner har Asleep At The Wheel holdt i live i mere end 50 år. Bandet opstod i 1970 og har siden rejst verden rundt, udgivet flere end 30 album, modtaget 10 Grammy Awards og være nomineret til utallige priser. Gruppen har optrådt og indspillet med navne som Willie Nelson, Brad Paisley, Merle Haggard, The Avett Brothers og Lyle Lovett. På det Grammy-vindende album “Still The King” (2015) hyldede Asleep At The Wheel legenden Bob Wills og hans band The Texas Playboys – 30’ernes største og stilskabende western swing-band. Asleep At The Wheels seneste udgivelse er albummet “Half a Hundred Years” fra 2021. Eneste danske festival i 2024.

Efter cirka ti år i Nashville er sangskriveren Brent Cobb flyttet tilbage til Georgia, hvor han er vokset op. Her har han sammen med lokale musikere indspillet sit seneste album, “Southern Star” udgivet i efteråret 2023. Nærmere betegnet i byen Macon, hvor navne som Allman Brothers, The Marshall Tucker Band og Charlie Daniels Band har haft deres gang tilbage i tiden. Det har tydeligvis smittet af på “Southern Star”, som udover en klar country-klangbund byder på spændstig southern rock og både funky og tilbagelænet rytmisk feeling. 37-årige Brent Cobb begyndte solokarrieren med udgivelsen af albummet “No Place Left To Leave” i 2006, produceret af fætteren Dave Cobb (som siden har produceret for navne som Jason Isbell, Chris Stapleton og John Prine). Brent Cobb flyttede til Nashville og blev en del af byens sangskrivercirkler. Han har leveret sange til blandt andre Luke Combs, Miranda Lambert og Kenny Chesney, samtidig med at hans solokarriere tog fart. Albummet “Shine On Rainy Day” (2016) opnåede en Grammy-nominering i kategorien Best Americana Album. Eneste danske festival 2024.

Med stolthed kan Tønder Festival præsentere et af countrymusikkens helt store navne: Rodney Crowell. Den 73-årige sangskriver har præget den amerikanske musikscene i årtier. Talrige gange har han været placeret på hitlisternes førsteplads, og listen over priser og nomineringer er alenlang. Blandt trofæerne er to Grammy Awards og seks Americana Awards. I 2017 modtog Rodney Crowell den prestigefyldte Founder’s Award hos ASCAP (American Society og Composers, Authors and Publishers). Og han er naturligvis optaget i Nashville Songwriters Hall of Fame. Som sangskriver er Rodney Crowell blandt giganterne, og navne som Emmylou Harris, Johnny Cash, Waylon Jennings, Keith Urban og Bob Seger har indspillet hans sange. Et par af hans kendte sange er “It’s Such A Small World”, hvor han synger duet med Rosanne Cash (som han har været gift med), og “Even Cowgirls Get The Blues”. Rodney Crowell begyndte karrieren i Nashvilles sangskrivermiljø i 70’erne sammen med blandt andre Guy Clark og Townes Van Zandt. Begge var store inspirationskilder for Rodney Crowell, hvis sange rummer de klassiske dyder inden for amerikansk sangskrivning. Seneste album er “The Chicago Sessions” (2023) med Wilco’s Jeff Tweedy som producer. Eneste danske festival i 2024.

Americana og roots fra et canadisk musikkollektiv bestående af nogle af landets bedste sessionmusikere. The Hello Darlins med base i Calgary har ganske hurtigt etableret sig som et topnavn og bliver med god grund kaldt en supergruppe. Bandets frontfigurer er sangerinden Candace Lacina og keyboardspilleren og produceren Mike Little. Begge efterspurgte studiemusikere, som blandt andet har arbejdet med Shania Twain, Charlie Major og B. B. King. De to musikere mødtes i 2016 og lagde grunden til et samarbejde, der skulle føre frem til The Hello Darlins og ny musik med inspiration fra country, blues, gospel med mere. Albummet “Go By Feel” fra 2021 fik en fornem modtagelse og gjorde The Hello Darlins til, ja, darlings i americana-genren. En række prominente kolleger har været forbi studiet gennem årene og bidraget til bandet. Blandt andre Matt Andersen, Murray Pulver, The Bros. Landreth og produceren Mike Poole. Bandet har været nomineret til adskillige priser, og de internationale anmeldere er fulde af rosende ord. Seneste album er “Sundust” (2023), og et nyt album er undervejs i 2024. Eneste danske festival i 2024.

I 2024 er det 20 år siden, Hush udgav deres gennembrudsalbum “A Lifetime”. I den anledning tager Hush på en jubilæumstur med albummet i fokus. Når de lander på Tønder Festival, som de besøgte i 2017, bliver det med et særligt show med overraskelser.  Hovedpersonerne i Hush er sangerinden Dorthe Gerlach og guitaristen Michael Hartmann. De to begyndte at arbejde sammen sidst i 90’erne. Musikken bevægede sig fra det rockede over i den blanding af pop, country og folk, som Hush snart efter blev kendt for. Det skete for alvor med ”A Lifetime” i 2004, der gav gruppen et gennembrud. Siden udgav Hush yderligere fire album og herunder en liveplade sammen med DR UnderholdningsOrkestet i 2012. Hush har solgt flere end 100.000 album, har været nomineret fem gange til Danish Music Awards, modtaget den europæiske Border Breaker Award. Som liveband har bandet turneret flittigt herhjemme samt i Europa og Canada. Dorthe Gerlach udgav i 2015 soloalbummet ”Natlys” og har arbejdet sammen med blandt andre jazzbassisten Chris Minh Doky.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram