Rockhistorier bliver til Folkhistorier. De to værter, Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch, har gennem snart 200 episoder af deres populære podcast “Rockhistorier” været vidt omkring i musikkens vidunderlige verden. Fra vuggeviser til frenetisk støjrock. Fra rebelsk soul til ulykkelig country. Fra musicals til metal. Og sådan cirka alt andet ind i mellem. De er tilhængere af mantraet om, at der kun findes to slags musik: God musik og dårlig musik. Især når de selv får lov til at definere forskellen. Indimellem har de dog også gæster med i udsendelserne, som spiller et udvalg af de sange, som har været med til at forme dem som mennesker og som musikere. Det bliver også tilfældet her, hvor Folkhistorier over to dage vil invitere to optrædende fra årets Tønder Festival til en snak på scenen om den musik, der har været med til at ændre deres verden.

DR P5 sender live fra Tønder Festival. Med værterne Alex Nyborg Madsen og Søren Rebbe.

De senere år har de særlige eftermiddagskoncerter Women’s Circle og Gentlemen’s Circle været store succeser. Også i år er begge koncepter på programmet. Women’s Circle byder på fem kvindelige sangskrivere fra USA, Canada/New Zealand, Irland og Danmark: Katie Pruitt, et af de nyere og fremtrædende navne fra Nashville, Cara Dillon, Irlands store stemme og traditionsfortolker, Tami Neilson, opvokset i Canada og i dag bosiddende i New Zealand, Rikke Thomsen, fremadstormende sangskriver med det sønderjyske som specialitet, og Signe Svendsen, folkekær sangskriver og næsten veteran på festivalen. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.

En rå og kraftfuld stemme fra Tennessee med originale sange inspireret af blues, country og folk. Amythyst Kiah (født 1986), der også spiller guitar og banjo, blander traditionsmusikken med elementer af indierock og R&B. “Et af rootsmusikkens mest spændende nye talenter,” har magasinet Rolling Stone skrevet om Amythyst Kiah. I sommeren 2021 udkom hendes tredje album ”Wary + Strange”, og hun medvirker i dokumentarfilmen ”For Love & Country” (Amazon Prime), som handler om afroamerikanske countrymusikere og Nashville. En af de sange, der er med i dokumentaren, er “Black Myself”, en sang om identitet og racisme. Den er med på albummet “Songs of Our Native Daughters” (2019), der fokuserer på afro-amerikanske kvinders historie. Albummet var et samarbejde mellem Amythyst Kiah, Rhiannon Giddens, som var medstifter af stringbandet Carolina Chocolate Drops, Leyla McCalla, som besøgte Tønder i 2017, og Allison Russell, som også besøger Tønder Festival i år. “Black Myself” var nomineret til en Grammy i kategorien Best American Roots Song. Amythyst Kiah optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

29-årige Margo Cilker har skrevet sange og turneret i mange år, men med debutalbummet ”Pohorylle” fra 2021 er karrieren rykket fremad med stormskridt. Albummet har fået meget fine anmeldelser, og Margo Cilker skriver sig ind i den amerikanske musikhistorie med klassisk veldrejede americana-sange. Inspirationen til sangene kommer i høj grad fra hendes eget liv og rammer vedkommende emner som tab, brudte forhold og identiteten som evigt rejsende. Magasinet Mojo skriver om Margo Cilker: ”Forestil jer Gillian Welch i en session med The Band og Allen Toussaint, og I er tæt på charmen hos denne nye americana-stemme.” Margo Cilker har lyttet til netop Gillian Welch, og også Lucinda Williams, Townes Van Zandt og Bob Dylan. ”Pohorylle” er produceret af Sera Cahoone (tidligere blandt andet med i Band of Horses), og bandet består af musikere fra navne som The Decemberists, Son Volt og Joanna Newsom. Margo Cilker bor i Oregon, er vokset op i Californien, og har gennem årene opholdt sig meget i Europa, blandt andet Brighton i England og Bilbao i Spanien. I foråret 2022 har Margo Cilker turneret i USA med blandt andre kollegaen Hayes Carll. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Der er lagt op til en fest, når Hogslop String Band går på scenen i Tønder. Kvartetten fra Nashville giver den gas med et pågående miks af old-time, country og traditionsmusik fra sydstaterne. Bevæbnet med guitar, banjo, violin og vaskebaljebas samt ikke mindst masser af drævende vokal går Hogslop String Band til opgaven med en imponerende energi. Bandet er forankret i traditionerne og har fået den musikalske arv med sig hver især fra familie og venner. Hogslop String Band blev dannet i 2009, og der gik ikke lang tid, før de blev vindere i forskellige string-band-konkurrencer. Som liveband havde de en smittende spilleglæde og et udadvendt show, og det appellerede til både det lyttende og det square dance-dansende publikum. I 2017 tog de fat på at skrive eget materiale, hvor de hentede inspiration fra traditionel old-time-musik, The Byrds og violinisten Doug Kershaw. Sidstnævnte gæsteoptræder på bandets album “Hogslop String Band”, som udkom i sommeren 2019. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Banjo, bas og guitar. Da bandet The Ghost of Paul Revere dukkede op i 2011, troede mange, at der var tale om et bluegrassband, fordi de spillede på de traditionelle akustiske instrumenter. ”Men vi skrev ikke traditionel musik. Vi skrev bare musik med de instrumenter, vi havde,” har sanger og guitarist Griffin Sherry sagt. The Ghost of Paul Revere er fra byen Portland i staten Maine i USA og er steget bemærkelsesværdigt hurtigt op i graderne på den amerikanske musikscene. Bandets musik er blevet kaldt ”holler folk”, fordi sangene er godt spækkede med”call-response”-elementer og sangbare hooklines i stil med field hollers-traditionen fra fortidens markarbejde i slavetidens USA. The Ghost of Paul Revere udgav deres debutalbum ”Believe” i 2014. Rygterne om The Ghost of Paul Revere løb hurtigt, og avisen The Boston Globe skrev, at bandet ”skaber den slags musik, som festivaler er bygget på.” Seneste album er “Good at Losing Everything” fra 2020. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Gensyn med den canadiske sangskriver og sanger Del Barber, der besøgte Tønder i 2016. Countrymusikken er i centrum for 38-årige Del Barber, der kommer fra Winnipegs levende musikscene. Han hører til i toppen af den nyere generation på americana- og countryscenen, og inspirationen kommer fra navne som Townes Van Zandt, John Prine, Bob Dylan og Gram Parsons. Del Barbers sange har det klassiske sangskrivertilsnit, og han mestrer kunsten at fortælle om mennesker og skæbner.

I forbindelse med albummet ”Easy Keeper” fra 2019 har han sagt om sangene: “Jeg vil gerne have, at min kunst skal være grundig og stringent, den skal indeholde skarpe sociale observationer og samtidig være tilgængelig”. Del Barber har i høj grad præget den canadiske folk- og rootsscene. Han har udgivet syv album, vundet fem priser ved Western Canadian Music Awards og været nomineret hele 15 gange til denne samt to øvrige canadiske musikprisuddelinger. Seneste album er “Stray Dogs: Collected B-Sides Volume 1” fra 2021. Del Barber optræder i Tønder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022

Tami Neilson har begejstret publikum på Tønder Festival både i 2017 og 2018 med et udadvendt show, power og countrystemning af den gode, gammeldags slags. Publikum kan glæde sig til et gensyn. En anmelder har beskrevet Tami Neilson som en ”red hot honky tonker et sted mellem Patsy Cline og Wanda Jackson tilsat lidt sofistikeret Peggy Lee”. En anden anmelder skriver, at Tami Neilson bringer det samme ind i countrymusikken, som Amy Winehouse bragte ind i R & B-musikken.

Sandt er det, at Tami Neilson har fat i countrymusikkens stilsikre elementer fra 50’erne og samtidig i stand til at bringe musikken op i en nutidig ramme. Som purung var hun en del af den canadiske familie-countrygruppe The Neilsons, som i 90’erne havde stor succes i Canada. I 2007 flyttede hun til New Zealand og fik gang i en solokarriere. Siden er det kun gået fremad, og især udgivelserne ”Dynamite!” fra 2014 og ”Don’t be Afraid” fra 2015 satte skub karrieren.

Tami Neilson har vundet adskillige musikpriser i New Zealand. Det seneste album “Chickaboom!” fra 2020 blev kåret som Best Country Music Album ved Aotearoa Music Awards 2021. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

The Henry Girls består af søstrene Karen, Lorna og Joleen McLaughlin fra Donegal i Irland. De har opkaldt trioen efter deres bedstefar, og The Henry Girls har udgivet musik og turneret siden 2003. Alle tre søstre har studeret musik og har fuldstændig styr på den traditionelle irske musik, som de elegant mikser med elementer af country, bluegrass, world og americana. De tre ferme multi-instrumentalister betjener violin, ukulele, banjo, guitar, mandolin og piano, og så er de ikke mindst i besiddelse af vokaler, der smelter sammen i flerstemmig enhed af høj kvalitet. Her er både lyden af stolte irske traditioner og fraseringer i fineste bluegrass-stil. The Henry Girls’ første album, “Between Us”, udkom i 2003. Det seneste album er “Far Beyond The Stars” fra 2017, som har fået meget fine anmeldelser i internationale medier. Trioen har stor succes i USA, hvor de har turneret flittigt. The Henry Girls har arbejdet sammen med blandt andre Dónal Lunny og Moya Brennan og har medvirket på Mary Blacks album “Stories From The Steeples”. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram