Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit
Login

De særlige eftermiddagskoncerter Women’s Circle og Gentlemen’s Circle har været store succeser i mange år. Også i år er begge koncepter på programmet. Women’s Circle byder på fire kvindelige sangskrivere, alle fra USA: Margo Cilker begejstrede publikum i Tønder sidste år og er tilbage i år. Linda Lee Stockley og Montana Hobbs udgør duoen The Local Honeys fra Kentucky og er på Tønder Festival for første gang. Det samme er sangskriveren Lizzy Ross, som er den ene halvdel af duoen Violet Bell. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.
 

Gedigen countryrock med smæk på spaderne og rå lyd fra Atlanta, Georgia. Med rockbandet Blackberry Smoke fuldender Tønder Festival årets program. Og mon ikke der bliver gang i sagerne. Blackberry Smoke er et internationalt navn i den tunge ende og er kendt for ikke at spare på energien, når de går på scenen. Et klassisk amerikansk rockband, som trækker på sydstatsrock, country, folk og blues. Bandet blev dannet i 2000 og udgav deres første album i 2003. Siden er det blevet til seks studiealbum og to livealbum. Slægtskabet med bands som ZZ Top, Lynyrd Skynyrd og Gov’t Mule er tydelig, og inspirationen kommer ikke mindst fra legendariske Allman Brothers Band, også fra Atlanta. På Blackberry Smoke’s album fra 2016 “Like An Arrow” medvirker Gregg Allman. Året forinden udgav bandet albummet “Holding The Roses”, som landede på en førsteplads på Billboards Top Country Album-liste. Seneste udgivelse er albummet “You Hear Georgia” (2021). Blackberry Smoke var i marts og april på en omfattende Europaturné, hvor de blandt andet besøgte Amager Bio. Eneste danske festival i 2023.

Jim Lauderdale er i høj grad “sangskrivernes sangskriver”. Han er 66 år, har udgivet 34 album, vundet flere Grammy’er og modtaget Americana Music Association’s Wagonmaster Award. Han har været en del af den amerikanske countryscene siden sidst i 1970’erne og har arbejdet sammen med folk som Ralph Stanley, Robert Hunter, Loretta Lynn, George Jones, Emmylou Harris, Elvis Costello, Buddy Miller og Lucinda Williams – og har leveret sange til mange andre kunstnere også. Stilmæssigt ligger han lunt i svinget med country, bluegrass, blues og americana som vejbelægning. Han gik på college i North Carolina, spillede bluegrass og folk og søgte ret hurtigt mod Nashville og derefter til New York. Han udgav sit første soloalbum i 1991, “Planet of Love”. Jim Lauderdales seneste album er “Game Changer” (2022) udgivet på hans eget selskab Sky Crunch Records. At skrive sange er hans metier. ”Det er en konstant udfordring at forsøge at blive ved med at lave bedre og bedre plader og skrive bedre og bedre sange. Jeg føler stadig, at jeg er en kunstner i udvikling,” har Jim Lauderdale udtalt. Eneste danske festival i 2023.

Blæser der nye vinde hen over den amerikanske countryscene? Noget tyder på det, og med Joshua Ray Walker er der snarere tale om en tornado. Den 31-årige texanske sangskriver og sanger har med tre album de senere år slået sit navn solidt fast. De tre udgivelser hænger sammen, og rammen er fortællinger fra en fiktiv honky tonk-bar på sidste vers befolket med wannabe-cowboys, drømmere og fortabte sjæle. Joshua Ray Walker skriver sange, hvor han via forskellige karakterer fortæller en historie. “Jeg har for længe siden lært, at det at skrive fra en karakters perspektiv lader mig undersøge ting om mig selv uden at føle mig for selvbevidst om det”, har Joshua Ray Walker udtalt. Singlen “Sexy After Dark” fra det seneste album “See You Next Time” (2022) understreger Joshua Ray Walkers power. Både hans stemmepragt, som er mere end imponerende, og en fængende sang med blæsere i en country-soul-symbiose. Joshua Ray Walker blander smidigt flere genrer, og han er vokset op med outlaw country-musikkens antihelte som Willie Nelson og Waylon Jennings på afspilleren og er inspireret af sangskrivere som Guy Clark, Townes Van Zandt og Billy Joe Shaver. Eneste danske festival i 2023.

Kelsey Waldon er countrysangerinde og sangskriver med base i Nashville. Hun er vokset op i en lille by i det vestlige Kentucky med bluegrass og countrymusik som naturligt lydspor. Som 13-årig begyndte hun at spille og skrive sange, og blandt inspirationskilderne er klassiske countrynavne som Merle Haggard, Loretta Lynn og George Jones. Efter highschool flyttede Kelsey Waldon til Nashville for at forfølge drømmen om at få foden inden for i countrymusikkens mekka. Hun udgav en række EP’er, et album og spillede alle de job, hun kunne komme i nærheden af. Medier som The Rolling Stone og radiostationen NPR bemærkede den unge sangerinde og sangskriver, og det var der også andre, der gjorde. I maj 2019 optrådte hun på The Grand Ole Opry til et show, hvor Sturgill Simpson og John Prine også var på scenen. John Prine annoncerede på scenen, at Kelsey Waldon burde udgive på hans pladeselskab Oh Boy Records. Sådan blev det, og Kelsey Waldon blev Oh Boys Records’ første nye kunstner i 15 år. I 2020 udkom albummet “White Noise/White Lines”, og i august 2022 albummet “No Regular Dog”. Eneste danske festival i 2023.

Country, folk og indie-rock er grundelementerne for sangskriver, guitarist og banjospiller Willie Stratton, som kommer fra Halifax i Canada. Han begyndte med musikken som 12-årig og fandt hurtigt ud af, at det med at skrive sange passede ham rigtig godt. Willie Stratton udgav sit første album i 2011, og med albummet “Deserter” i 2014 fik han sin første nominering, nemlig som Rising Star of the Year hos den canadiske ECMA (East Coast Music Association). Countrymusikken var i fokus på albummet “Della Rosa” fra 2016, og det udløste endnu en nominering i kategorien Album of the Year også hos ECMA. Hans seneste udspil er albummet “Drugstore Dreamin’” fra april 2022. Her træder han for alvor i karakter som sangskriver og trækker på de genrer, han er rundet af. Albummet har givet ham fine anmeldelser, og en af dem fremhæver, at Willie Stratton absolut ikke er “vintage-artist”, men med “Drugstore Dreamin’” er den ægte vare og har leveret et af årets bedste album. På Tønder Festival optræder Willie Stratton med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

Lyder efternavnet bekendt? Den er god nok, Joachim Cooder (født 1978) er søn af strenge-ekvilibristen og roots-musikeren Ry Cooder. Joachim Cooder er perkussionist, trommeslager, keyboardspiller og komponist. Han har komponeret musik til film, skrevet til andre kunstnere og medvirket på en stribe af sin fars udgivelser. Mest kendt er naturligvis “Buena Vista Social Club” fra1997. Joachim Cooder har udgivet en stribe solo-album, hvor det seneste er det anmelderroste “Over That Road I’m Bound” (2020). Her fortolker Joachim Cooder ældgamle country/blues-sange af sangeren og banjospilleren Uncle Dave Macon (1870-1952). Joachim Cooder kendte sangene via sin far og har på sine fortolkninger erstattet banjoen med den elektriske mbira. Et instrument, han i mange år har dyrket, og som er en videreudvikling af den afrikanske akustiske mbira. Mbira’en består oprindeligt af en træbund med påsatte afstemte metalstykker og er forfaderen til den senere kalimba. Med sin elektriske mbira skaber Joachim Cooder en helt særlig harpe-agtig lyd, som sammen med violin, guitar og vokal opbygger et nærmest hypnotisk lydlandskab. Joachim Cooder optræder med trio, og det er eneste danske festival i 2023.

Et flittigt turnerende band med et musikalsk mix af americana, country, southern rock og firstemmige vokalharmonier. Hos Shane Smith & The Saints, som har base i Austin, Texas, mødes traditioner og moderne sangskrivning. De er kendt for deres energiske koncerter, og med mere end 100 koncerter om året har kvintetten Shane Smith & The Saints ramt et stort publikum. Sangskriveren og guitaristen Shane Smith er i front, og han følger i fodsporene af navne som Chris Stapleton, Hayes Carll og Ryan Bingham. Bandet har udgivet tre album: “Coast” i 2013, “Geronimo” i 2015 og “Hail Mary” i 2019.  Det er ikke kun på livescenen, Shane Smith & The Saints er populære. De er med i sæson fem i den kendte western-dramaserie “Yellowstone”, hvor Kevin Costner har en hovedrolle, og spiller en stribe sange. Blandt andre deres seneste hit “Fire in the Ocean”. Udover Shane Smith på vokal og guitar består bandet af Bennett Brown, violin, Dustin Schaefer, guitar, Chase Satterwhite, bas, og Zach Stover, trommer. Eneste danske festival i 2023.

I mere end tyve år har Hackensaw Boys fra Virginia været energiske udbringere af ærke-amerikansk rootsmusik. Bandet har gennem årene fungeret som et stort musikerkollektiv, og i den aktuelle udgave er Hackensaw Boys et fem-mands band med sangskriveren og guitaristen David Sickmen som centrum. Stilmæssigt løber musikken ubesværet gennem folk, americana, old-time, bluegrass og country blandet godt op med en små-punket attitude. Her er masser af vokalharmonier, finger-pickin’ akustiske guitarer, violin samt bandets selvopfundne slagtøjsinstrument, charismo’en. Et bærbart og hundrede procent analogt instrument bestående af konservesdåser, metalplader og diverse genbrugs-dingenoter. Charismo’en er sammen med bandets øvrige akustiske instrumenter med til at skabe den særlige Hackensaw Boys-lyd. Instrumentet har givet navn til en af gruppens markante udgivelser, nemlig albummet “Charismo” (2016) produceret af multi-instrumentalisten Larry Campbell. Seneste album er ”Hackensaw Boys” fra 2022. Eneste danske festival i 2023.

Klassisk countrymusik møder en dansk verdensstjerne. Caleb Klauder & Reeb Willms Country Band, som har base i Oregon, leverer den rå og uforfalskede udgave af amerikansk roots- og countrymusik. Honky tonk music af højeste karat med et af USA’s mest anerkendte countrybands. Caleb Klauder, vokal, mandolin, violin, spillede på Tønder Festival i 2008 med sit band. Han er desuden en af hovedkræfterne i The Foghorn Stringband, som gæstede Tønder Festival i 2006. Reeb Willms, vokal, guitar, er sangerinde og sangskriver med amerikansk roots-musik i bagagen. Det er ikke mindst Reeb Willms’ og Caleb Klauders vokalharmonier, der er i centrum i deres fælles band. Eneste danske festival i 2023. Bandet spiller dels deres egen koncert på Tønder Festival og dels en koncert om søndagen med en særlig gæstesolist: Lukas Graham. Han har optrådt adskillige gange på festivalen de senere år med sit eget band. Da han var helt ung, kom han på festivalen mange gange sammen med sin far. Lukas Graham fortæller: “Min far bookede Caleb Klauder i Skandinavien, da jeg var teenager. På den måde lærte jeg Caleb og hans forskellige bands at kende. Allerede dengang fik jeg lov til at synge med dem, når de gæstede Danmark. Jeg blev meget inspireret af Calebs måde at synge på og den energi, bandet altid leverede live. Det er bare vidunderligt at få muligheden for at synge med ham igen.”

Følg os

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: kl. 10-12
Tirsdag: kl. 13-15
Onsdag-fredag: kl. 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram