Der er lagt op til en fest, når Hogslop String Band går på scenen i Tønder. Kvartetten fra Nashville giver den gas med et pågående miks af old-time, country og traditionsmusik fra sydstaterne. Bevæbnet med guitar, banjo, violin og vaskebaljebas samt ikke mindst masser af drævende vokal går Hogslop String Band til opgaven med en imponerende energi. Bandet er forankret i traditionerne og har fået den musikalske arv med sig hver især fra familie og venner. Hogslop String Band blev dannet i 2009, og der gik ikke lang tid, før de blev vindere i forskellige string-band-konkurrencer. Som liveband havde de en smittende spilleglæde og et udadvendt show, og det appellerede til både det lyttende og det square dance-dansende publikum. I 2017 tog de fat på at skrive eget materiale, hvor de hentede inspiration fra traditionel old-time-musik, The Byrds og violinisten Doug Kershaw. Sidstnævnte gæsteoptræder på bandets album “Hogslop String Band”, som udkom i sommeren 2019. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Banjo, bas og guitar. Da bandet The Ghost of Paul Revere dukkede op i 2011, troede mange, at der var tale om et bluegrassband, fordi de spillede på de traditionelle akustiske instrumenter. ”Men vi skrev ikke traditionel musik. Vi skrev bare musik med de instrumenter, vi havde,” har sanger og guitarist Griffin Sherry sagt. The Ghost of Paul Revere er fra byen Portland i staten Maine i USA og er steget bemærkelsesværdigt hurtigt op i graderne på den amerikanske musikscene. Bandets musik er blevet kaldt ”holler folk”, fordi sangene er godt spækkede med”call-response”-elementer og sangbare hooklines i stil med field hollers-traditionen fra fortidens markarbejde i slavetidens USA. The Ghost of Paul Revere udgav deres debutalbum ”Believe” i 2014. Rygterne om The Ghost of Paul Revere løb hurtigt, og avisen The Boston Globe skrev, at bandet ”skaber den slags musik, som festivaler er bygget på.” Seneste album er “Good at Losing Everything” fra 2020. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Gensyn med den canadiske sangskriver og sanger Del Barber, der besøgte Tønder i 2016. Countrymusikken er i centrum for 38-årige Del Barber, der kommer fra Winnipegs levende musikscene. Han hører til i toppen af den nyere generation på americana- og countryscenen, og inspirationen kommer fra navne som Townes Van Zandt, John Prine, Bob Dylan og Gram Parsons. Del Barbers sange har det klassiske sangskrivertilsnit, og han mestrer kunsten at fortælle om mennesker og skæbner.

I forbindelse med albummet ”Easy Keeper” fra 2019 har han sagt om sangene: “Jeg vil gerne have, at min kunst skal være grundig og stringent, den skal indeholde skarpe sociale observationer og samtidig være tilgængelig”. Del Barber har i høj grad præget den canadiske folk- og rootsscene. Han har udgivet syv album, vundet fem priser ved Western Canadian Music Awards og været nomineret hele 15 gange til denne samt to øvrige canadiske musikprisuddelinger. Seneste album er “Stray Dogs: Collected B-Sides Volume 1” fra 2021. Del Barber optræder i Tønder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022

Tami Neilson har begejstret publikum på Tønder Festival både i 2017 og 2018 med et udadvendt show, power og countrystemning af den gode, gammeldags slags. Publikum kan glæde sig til et gensyn. En anmelder har beskrevet Tami Neilson som en ”red hot honky tonker et sted mellem Patsy Cline og Wanda Jackson tilsat lidt sofistikeret Peggy Lee”. En anden anmelder skriver, at Tami Neilson bringer det samme ind i countrymusikken, som Amy Winehouse bragte ind i R & B-musikken.

Sandt er det, at Tami Neilson har fat i countrymusikkens stilsikre elementer fra 50’erne og samtidig i stand til at bringe musikken op i en nutidig ramme. Som purung var hun en del af den canadiske familie-countrygruppe The Neilsons, som i 90’erne havde stor succes i Canada. I 2007 flyttede hun til New Zealand og fik gang i en solokarriere. Siden er det kun gået fremad, og især udgivelserne ”Dynamite!” fra 2014 og ”Don’t be Afraid” fra 2015 satte skub karrieren.

Tami Neilson har vundet adskillige musikpriser i New Zealand. Det seneste album “Chickaboom!” fra 2020 blev kåret som Best Country Music Album ved Aotearoa Music Awards 2021. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

The Henry Girls består af søstrene Karen, Lorna og Joleen McLaughlin fra Donegal i Irland. De har opkaldt trioen efter deres bedstefar, og The Henry Girls har udgivet musik og turneret siden 2003. Alle tre søstre har studeret musik og har fuldstændig styr på den traditionelle irske musik, som de elegant mikser med elementer af country, bluegrass, world og americana. De tre ferme multi-instrumentalister betjener violin, ukulele, banjo, guitar, mandolin og piano, og så er de ikke mindst i besiddelse af vokaler, der smelter sammen i flerstemmig enhed af høj kvalitet. Her er både lyden af stolte irske traditioner og fraseringer i fineste bluegrass-stil. The Henry Girls’ første album, “Between Us”, udkom i 2003. Det seneste album er “Far Beyond The Stars” fra 2017, som har fået meget fine anmeldelser i internationale medier. Trioen har stor succes i USA, hvor de har turneret flittigt. The Henry Girls har arbejdet sammen med blandt andre Dónal Lunny og Moya Brennan og har medvirket på Mary Blacks album “Stories From The Steeples”. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Katie Pruitt rammer tidsånden og er en opstigende stjerne med base i Nashville. Hun er født i 1994, vokset op i Atlanta, Georgia, i en katolsk familie og begyndte karrieren som sanger og sangskriver, da hun gik på college. Hun udgav en EP i 2018, som fik magasinet Rolling Stone til at sætte hende på listen med årets “10 nye country-kunstnere, du bør kende.” I februar 2020 udkom debutalbummet “Expectations”. Katie Pruitt siger om albummet, at “det i høj grad handler om at være ligeglad med, hvad andre forventer af dig, og om at være fri og bare være dig selv.” Som 20-årig sprang Katie Pruitt ud som lesbisk, og flere af hendes sange handler om frustrationer og skam i opvæksten i et konservativt kristent miljø i Sydstaterne. På albummet “Expectations” blander Katie Pruitt country, folk og indierock, og mange af sangene veksler dynamisk mellem det lavmælte og inderlige til det storladne og rockede med smæk i produktionen. I Tønder optræder Katie Pruitt solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Ian Noe er et varmt navn på den amerikanske country- og folkscene. Han mestrer den klassiske americana-kunst at skrive nærværende sange om small town sadness. Sange, der omtrent i novelleform og med skarpe iagttagelser og detaljer dykker ned under overfladen i den lille by. Ian Noe (født 1990) er fra Beattyville i Kentucky – en stat, som også har fostret aktuelle navne som Tyler Childers og Sturgill Simpson. I 2017 udgav Ian Noe EP’en “Off This Mountaintop” og turnerede efterfølgende med canadiske Colter Wall. I starten af 2019 udkom hans debutalbum “Between the Country”, som er produceret af Nashvilles topproducer Dave Cobb. Sangen “Letter To Madeleine” blev nomineret til International Song of The Year af UK Americana Awards 2020, og nyhedsmediet Nashville Scene har placeret Ian Noe blandt de bedste New Acts 2019. En anmelder skrev, at hvis man kan lide Tyler Childers og Colter Wall, bør man også tjekke Ian Noe ud. Eller for den sags skyld afdøde John Prine, som var en af Ian Noes helt store inspirationskilder. Ian Noe optrådte i Tønder i 2019. I 2022 optræder han solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Dave Gunnings seneste album “Up Against the Sky” var nomineret til fire Canadian Folk Music Awards 2020 og understregede hans position som en af Canadas helt store sangskrivere. Dave Gunning kommer fra Pictou County i Novo Scotia, som også er omdrejningspunktet for “Up Against the Sky”. Her er Dave Gunning især optaget af udledningen af spildevand fra en papirfabrik og de konsekvenser, det har for kystfiskeriet og for Pictou Landing First Nation-området, der er ramt af forurening. Dave Gunning er inspireret af folkesangere som Pete Seeger og Stan Rogers samt ikke mindst John Allen Cameron, som Gunning hyldede på pladen “A Tribute to John Allen Cameron” fra 2010. Gunning behersker både protestsangene og de mere melankolske ballader, og man fornemmer en stor kærlighed til den nye countrymusik og gamle legender som Stompin’ Tom Conner. I 2017 udgav Dave Gunning “Two” sammen med J.P. Cormier, der før har besøgt Tønder Festival. På pladen arbejder de to musikere med mere traditionelt orienteret folk-materiale. Dave Gunning optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert 2022.

Eilen Jewell har mere end godt fat i americana-genren med alternativ country og rootsrock som udgangspunkt. I 2016 var Eilen Jewell og band på plakaten i Tønder, og mange vil uden tvivl huske deres fine koncert på Open Air Scenen. Den amerikanske sangskriver og sangerinde Eilen Jewell (født 1979) har slået sit navn eftertrykkeligt fast på den internationale scene. Hun kommer fra Idaho og begyndte sin musikalske karriere, da hun gik på college. Efter et ophold i Los Angeles gik turen til Boston, hvor hun blev en del af det meget aktive folkroots-musikmiljø. Det var her, hun i 2006 udgav sit første album. Siden er det blevet til en stribe både studie- og livealbum. Seneste studiealbum er “Gypsy” fra 2019.

En anmelder har betegnet Eilen Jewells vokal som ”et sted mellem Billie Holiday og Neko Case”, og en anden kalder hende ”en reinkarnation af Johnny Cash”. The Los Angeles Daily News skriver om Eilen Jewell: “Nogle gange er hun mørk og dyster som Lucinda Williams, andre gange trodsig og drillede som en tidlig Peggy Lee og altid americana-autentisk som Gillian Welch-traditionen.” I Tønder optræder Eilen Jewell med band, og det er eneste danske festivalkoncert 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram