Irish Mythen har besøgt Tønder Festival – og Danmark i øvrigt – flere gange og har vundet mange publikumshjerter med kraftfuld vokal, smukke ballader og intens sceneoptræden. Oprindeligt kommer Irish Mythen fra Irland, men i mange år har Canada været hendes base. Irish Mythen turnerer flittigt i Canada, USA, Europa samt ikke mindst Australien. Irish Mythens stemme bevæger sig fra silkeblød til rusten og rå i kanten og bakkes op af hendes rustikke og rytmiske guitarspil. Hun har modtaget flere priser og nomineringer for både liveoptræden og pladeudgivelser. Det selvbetitlede album ”Irish Mythen,” (2014) blev udnævnt som årets roots-album af East Canadian Music Association (ECMA). Albummet “Little Bones” fra efteråret 2019 udløste hele tre priser i Canada, blandt andre Solo Artist of The Year ved Canadian Folk Music Awards 2020, samt stribevis af nomineringer ved Music PEI Awards og Juno Awards. En anmelder har beskrevet Irish Mythen således: “Hun er en naturkraft og en gave fra den Almægtige selv.” Irish Mythen optræder solo.

Makkerparret Hans Theessink og Knud Møller er kendt og elsket af et stort publikum i Danmark, hvor de har turneret mange gange. Nu får Tønder Festivals publikum glæde af de to erfarne herrer og deres elegante samt topmusikalske bud på blues og roots. Sanger, sangskriver og guitarist Hans Theessink, der rundede de 70 år i 2018, har optrådt i Tønder utallige gange og er en af de musikere, der har været med siden festivalens unge år i 70’erne. Han har været her i mange sammenhænge, senest i 2017 sammen med den nu afdøde amerikanske sanger Terry Evans. Hollandskfødte Hans Theessink boede i 70’erne i Danmark og har siden 80’erne boet i Wien. Han turnerer flittigt, har udgivet små 30 album og modtaget adskillige priser – blandt andet den østrigske musikpris Amadeus Music Award to gange. Knud Møller (årgang 1958) kender de fleste som den ypperlige guitarist i Johnny Madsen Band og en musiker med stor musikalsk forståelse for blues, country og rootsrock. Han er både guitarist og producer og har blandt andet arbejdet sammen med Ester Brohus og Peter Belli.

Gensyn med et favoritband blandt Tønder Festivals publikum. Det skotske band Skerryvore har opbygget en solid dansk fanskare og har besøgt Danmark mange gange. Tønder Festival har haft dem på plakaten i 2014, 2015 og 2018. Skerryvore er et af de stærkeste bud på skotsk folkrock. Bandet bygger på nogle af de samme stolte musikalske traditioner, som kollegerne i Runrig og Wolfstone har gjort brug af. Skerryvore henter ikke udelukkende inspiration fra den skotske traditionsmusik, men også fra cajun, country og rock i forskellige afskygninger. Skerryvore blev dannet i 2004 af de to brødre Daniel Gillespie, accordion, Martin Gillespie, accordion, sækkepibe, trommeslageren Fraser West og sangeren Alec Dalglish. De øvrige i bandet er Craig Espie, violin, Scott Wood, sækkepibe, fløjte, Jodie Bremaneson, bas, og Alan Scobie, keyboards. Skerryvore har vundet ”Scotland’s Traditional Music Live Act Of The Year Award” to gange (2016 og 2011). Seneste album er “Live across Scotland” fra 2020. Skerryvore er i 2022 på en længere turné i USA og Europa og besøger i den anledning Tønder. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Connie Kaldor kommer fra Saskatchewan i Canada og har i årtier arbejdet som sangskriver, forfatter og skuespiller. Hun har udgivet musik siden 1981 og har skrevet bøger, skuespil og musik til film og serier. En bredtfavnende kunstner, der ikke uden grund er blevet kaldt for et ikon på den canadiske musikscene. Connie Kaldor er født i 1953, og efter en universitetsuddannelse i teater og arbejde med forskellige teatergrupper besluttede hun i 1979 at gå sangskrivervejen. Hendes først album udkom i 1981, og siden er det blevet til 16 udgivelser. Det seneste er “Everyday Moments” fra efteråret 2019. Connie Kaldor har udgivet talrige bøger og musik for børn og har vundet tre canadiske Juno Awards for Best Children Album. Hun har desuden modtaget en pris fra den nordamerikanske Western Literature Association. Hovedparten af Connie Kaldors udgivelser er dog for voksne, og det er på livescenen og i selskab med publikum, hun for alvor folder sine evner ud som sangskriver og historiefortæller. Connie Kaldor, der har besøgt Tønder fire gange tidligere, optræder med band. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Teltdugen blafrede, da William Crightons tordenrøst i 2018 fyldte Telt 1 med linjerne: “Jesus got the blues, and I’m about to lose” fra sangen “Jesus Blues”. Den australske sangskriver ramte publikum med sin upolerede og intense vokal og sine sange, der tog livtag med både mørke og lys, det voldsomme og det blide. “Jesus Blues” er med på William Crightons debutalbum “William Crighton” (2016),  der kastede mange anmelderroser af sig. Også de efterfølgende udgivelser og ikke mindst hans koncerter både derhjemme i Australien og andre steder i verden har slået hans position fast som et af Australiens stærkeste navne. Hans seneste album “Water and Dust” fra februar 2022 har fået fire stjerner i Gaffa, og det australske magasin Stack kalder William Crighton for “en klassisk australsk historiefortæller.” Som sangskriver og historiefortæller dykker han ofte ned i de dybere og spirituelle lag, og han er tæt forbundet med sit lands historie og natur. Respekten for Australiens oprindelige befolkning og en indigneret samfundskritik følges ad hos William Crighton, som på sin seneste udgivelse også giver plads til det traditionelle blæseinstrument didgeridoo. Det er tredje gang, William Crighton besøger Tønder Festival.

Irske Mick Flannery har besøgt Tønder Festival flere gange, og nu er han tilbage i selskab med Susan O’Neill, også fra Irland. De to sangskrivere gav koncert i Vega i København i oktober 2021 – en koncert Tønder Festival var med-arrangør af. Mick Flannery og Susan O’Neill mødtes tilbage i 2018, hvor Susan O’Neill spillede support på et par af Mick Flannerys irske koncerter. Mødet mellem de to udviklede sig til et kunstnerisk samarbejde, der mundede ud i albummet “In The Game” fra 2020. Albummet rummer sange om kærlighedens op- og nedture og blev skrevet og optaget under lockdown i løbet af sommeren 2020. Mick Flannery udgav sit første album ”Evening Train” i 2007, og siden har han slået sit navn solidt fast både i Irland og på den internationale scene. Inspirationen kommer fra navne som Leonard Cohen, Bob Dylan og Tom Waits. Sangskriver og multi-instrumentalist Susan O’Neill, som også optræder under navnet SON, er et af Irlands yngre og anmelderroste navne. Hendes debutalbum “Found Myself Lost” fra 2017 blev udråbt som et af årets album af det irske Hot Press Magazine. Eneste festivalkoncert i Danmark i 2022.

De energiske Cape Breton-melodier flyder med stort overskud fra violinisterne Rachel Davis og Chrissy Crowley, multiinstrumentalisten Darren McMullen og guitaristen Zakk Cormier. Bandet er et af de mest interessante navne på den canadiske ø, der har fostret Tønder-kendinge som Natalie MacMaster og Richard Wood. De hurtige reels leveres med uafbrudt foot-tapping, og de skotske rødder i musikken på Cape Breton høres tydeligt, når Còig tager hul på en omgang klassiske dansemelodier kendt som strathspeys. Còig blev dannet i 2010 forbindelse med Celtic Colours-festivalen, og i 2014 barslede gruppen med den prisbelønnede debut “Five”. I 2018 blev pladen “Rove” belønnet med en East Coast Music Award og en nominering til den prestigefyldte JUNO Award. Còigs seneste album hedder “Ashlar” fra 2019. Her finder vi blandt andet nummeret “From The Old Tapes”, hvor Còig har samlet en række melodier, som de blev spillet af de gamle mestre på Cape Breton. Albummet udløste en Canadian Folk Music Award i 2020. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Et helt særligt projekt, hvor Tønder Festival har bedt nogle af landets talentfulde folkemusikere om at skrive ny musik med inspiration fra traditionsmusikken fra danske øer og områder. Orkestret Som Os består af fem unge musikere, og sammen med en række gæstemusikere tager de publikum med til Midtjylland, Sydfyn, Sydsjælland, Læsø og Bornholm. Steder, hvor der historisk set er skabt unik folkemusik. “I samarbejde med Tønder festivalen går vores projekt ud på at vise guldgruber af musik i Danmark, og hvordan den nye folkemusik kan forenes med den traditionelle,” siger Annelene Toft Christensen, violinist i Som Os. Orkestret består desuden af Tim Ewé Jensen, kornet/trompet, Michael Hornhaver, guitar, Jakob Kragesand, kontrabas, og Chris Falkenberg, trommer. Gæstemusikerne er Anja Præst, klarinet, Ditte Fromseier, violin, Henrik Jansberg, violin, og Mette Katrine Jensen, harmonika. Tilsammen har musikerne været med i nogle af landets fremmeste bands på den danske folkemusikscene. Heriblandt Basco, Phønix, Mynsterland, Jensen & Bugge, Fromseier/Hockings, Jansberg Band, VÍÍK & Sherzandum. Som Os med gæster vil blandt andet spille til bal fredag aften efter en musik- og danseworkshop.

Lars Lilholt (årgang 1953) er sangskriver, sanger, guitarist og violinist og en af landets mest folkekære og flittige kunstnere. Med inspiration fra traditionel folkemusik, rock, world og pop har Lars Lilholt skabt sit eget musikalske univers, der er gået rent ind i utallige danske stuer og hjerter. Historien om Lars Lilholt er lang, men her lidt kort fakta: Han har udgivet 37 album (med band, solo, Dalton og diverse folkemusiksammenhænge), solgt omkring 2,5 mio. eksemplarer af sine album, har skrevet omkring 300 sange, spillet cirka 3.000 koncerter og modtaget fem Danish Music Awards. Og så er hans meste kendte sang, “Kald det kærlighed” optaget i Kulturministeriets kulturkanon. Lars Lilholt var i 1973 med til at danne folkrockgruppen Kræn Bysted’s. I 1983 opstod Lars Lilholt Band, hvor Lilholt for alvor markerede og udviklede sig som både sangskriver og frontfigur. Lars Lilholt Band har i snart fire årtier været at af landets mest populære og efterspurgte livebands. Lars Lilholt er også kendt for samarbejdet med Johnny Madsen og Allan Olsen i trioen Dalton, og derudover turnerer han som solist og historiefortæller. Han har de senere år i flere omgange turneret med kirkekoncerter sammen med Shaka Loveless.

Den skotske gruppe var særdeles overbevisende på Tønder Festival i 2015 og 2016. Publikum i Tønder var ikke ene om begejstringen, for Rura modtog i december 2015 prisen for Live Act Of The Year ved Scots Trad Music Awards i Skotland. Og magasinet Songlines har beskrevet Rura som “One of the most exciting bands on the Scottish folk scene”. Siden 2010 har Rura arbejdet sig hastigt opad bevæbnet med highland pipes, fiddle, bodhran, guitar, fløjte og vokal. De fire musikere Steven Blake, Jack Smedley, David Foley og Adam Brown fik deres første gennembrud på festivalen Celtic Connections i Glasgow i 2010, og debutalbummet ”Break It Up” fra 2012 bragte gruppen fremad med gode anmeldelser og prisnomineringer. Sangeren Adam Holmes var med i Rura i en årrække, og han har i øvrigt også besøgt Tønder med sit eget band, Adam Holmes & The Embers. Seneste udgivelse er EP’en ”Our Voices Echo” (2022), hvor Rura har gæster i studiet: Michael McGoldrick, Julie Fowlis, Duncan Chisholm, Ross Ainslie og Hannah Rarity. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram