Ian Noe er et varmt navn på den amerikanske country- og folkscene. Han mestrer den klassiske americana-kunst at skrive nærværende sange om small town sadness. Sange, der omtrent i novelleform og med skarpe iagttagelser og detaljer dykker ned under overfladen i den lille by.

Ian Noe (født 1990) er fra Beattyville i Kentucky – en stat, som også har fostret aktuelle navne som Tyler Childers og Sturgill Simpson. I 2017 udgav Ian Noe EP’en “Off This Mountaintop” og turnerede efterfølgende med canadiske Colter Wall. I starten af 2019 udkom hans debutalbum “Between the Country”, som er produceret af Nashvilles topproducer Dave Cobb. Sangen “Letter To Madeleine” blev nomineret til International Song of The Year af UK Americana Awards 2020, og nyhedsmediet Nashville Scene har placeret Ian Noe blandt de bedste New Acts 2019.

En anmelder skrev, at hvis man kan lide Tyler Childers og Colter Wall, bør man også tjekke Ian Noe ud. Eller for den sags skyld afdøde John Prine, som var en af Ian Noes helt store inspirationskilder. Ian Noe optrådte i Tønder i 2019. Solo – og eneste danske festivalkoncert i 2021.

Da søskendeparret Sara og Sean Watkins sammen med mandolinspiller Chris Thile dannede Nickel Creek, var det starten på en lang karriere i en af de mest succesfulde amerikanske folk-konstellationer.

I 2007 stoppede Nickel Creek, og Sean og Sara tog hul på nye projekter. Udover at forfølge deres solokarrierer dannede Sean duoen Fiction Family med guitaristen Jon Foreman, og Sara spillede violin for blandt andre The Decemberists og John Mayer. I 2018 fandt hun sammen med Aoife O’Donovan (fra Crooked Still) og Sarah Jarosz i trioen I’m With Her. De to søskende mødtes fra tid til anden på Los Angeles-klubben Largo, hvor de optrådte som Watkins Family Hour, og hvor de inviterede musikalske venner på scenen.

I 2015 udkom så “Watkins Family Hour” som bestod af en række fortolkninger af andres sange, som Dylans “Going, Going, Gone” og Grateful Deads “Brokedown Palace”. I foråret 2020 udkom “Brother Sister”, hvor Sara og Sean selv har skrevet alt materiale. Eneste danske festivalkoncert i 2021.

Den britiske sangerinde og sangskriver Danni Nicholls, som besøgte Tønder i 2017, har country, folk og amerikansk rootsmusik i blodet. Hun kommer fra Bedford i England og blev som barn forelsket i amerikansk folk, country og rock’n’roll via sin bedstemors pladesamling. Da hun var 16 år, arvede hun en guitar fra sin onkel, og det satte gang i musikken og sangskrivningen.

Hun udgav sin første EP i 2009, og i dag har 35-årige Danni Nicholls opnået en position som et topnavn på den britiske musikscene. Debutalbummet “A Little Redemption”, der udkom i 2013, er indspillet i Nashville med countryhovedstadens bedste musikere og med den særdeles velanskrevne Chris Donohue som producer.

Siden er Nashville nærmest blevet Danni Nicholls andet hjem, hvor hun har indspillet yderligere to album. Det seneste er “The Melted Morning” fra 2019. Anerkendelsen er tikket ind, og Danni Nicholls har været nomineret tre gange til en UK Americana Award nemlig Album of The Year 2017, Artist of The Year 2018 og Song of The Year 2020. Solo – og eneste danske festivalkoncert i 2021.

Michael McGoldrick har besøgt Tønder Festival mange gange. Senest var han her i 2018 i selskab med John Doyle og John McCusker. Nu vender han tilbage med et helt særligt koncept, nemlig en jubilæumsfejring og genudgivelse af albummet “Fused” fra 2000.

Albummet fik ualmindeligt gode anmeldelser, da det udkom for 20 år siden. Det er blevet beskrevet som et mesterværk, hvor Michael McGoldrick med stort overblik mikser traditionel folkemusik med trance, jazz og verdensmusik. Orkestret bag jubilæumskoncerten består ud over Michael McGoldrick af Donald Shaw, accordion (Capercaillie), Dezi Donelly, violin, John Joe Kelly, bodhrán, Parvinder Bharat, tabla, og Neil Yates, trompet, tin whistle.

Michael McGoldrick er multi-instrumentalist og behersker fløjte, tin whistle, uilleann pipes, bodhrán, guitar og cittern, og han er desuden komponist og producer. Han er født i Manchester i 1971, var i sin tid med til at danne Flook og har spillet med blandt andre Lúnasa, Kate Rusby, Tim O’Brien og Mark Knopfler. Eneste danske festivalkoncert i 2021.

Bag navnet Blue Rose Code er den skotske sanger, sangskriver og guitarist Ross Wilson. Han henter inspiration i mange genrer – folk, jazz, pop og soul. Anmelderne roser Blue Rose Code og hører ligheder med navne som John Martyn, Van Morrison, Tom Waits og Jackson Browne. “The Water of Leith” fra 2017 er studiealbum nummer fire fra Blue Rose Code. Her medvirker nogle af Skotlands bedste musikere, blandt andre Julie Fowlis, Kathleen MacInnes og Ross Ainslie.

Også den amerikanske sangskriver Beth Nielsen Chapman er med på listen. Af tidligere udgivelser har albummet “The Ballads Of Peckham Rye” gjort sig særligt bemærket og var nomineret ved Scottish Album Of The Year Awards i 2014. Ross Wilson har været produktiv de senere år og har etableret sig som en af Skotlands stærkeste stemmer.

En kunstner med stor integritet og lyst til at invitere mange forskellige musikerkolleger med ind under Blue Rose Code’s hat – enten ved indspilninger eller koncerter. Blue Rose Code optræder med band. Eneste danske festivalkoncert i 2021.

Musik er en levende ting og ikke en museumsgenstand. Sådan lyder det fra den walisiske gruppe 9Bach, der siden 2005 har leveret moody folk med udgangspunkt i de lokale sangtraditioner. Gruppen blev dannet af sanger og pianist Lisa Jen og guitarist Martin Hoyland. 9-tallet i navnet står for ordet “nain”, der i det nordlige Wales betyder bedstemor.

Lisa Jens sange består af poetiske fortællinger, der vokser ud af et alsidigt lydbillede, hvor rockende elementer afløses af elektroniske beats og loops. Lisa Jen har arbejdet tæt sammen med Gruff Rhys fra det walisiske rockband Super Furry Animals, som Jen også har optrådt med live. 9Bach har udgivet tre studiealbum på Peter Gabriels Real World Records, og Gabriel synger selv med på nummeret “Deryn”, der udkom i 2016 på pladen “Anian”.

I 2015 blev pladen “Tincian” belønnet med den ærefulde pris for Bedste Album ved BBC Radio 2 Folk Awards. Seneste album er “9Bach” fra 2019. Eneste danske festivalkoncert i 2021.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Tirsdag   11-16
Torsdag  11-16
Forbehold for ændringer

Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram