Tønder Festival Non-profit logo
Login

I 2023 kunne publikum på Tønder Festival opleve et humørspredende og usædvanligt indslag på festivalpladsen. En rullende lyd af folk og jazz med harmonika, mandolin, violin, saxofon og guitar. Et sælsomt køretøj kom trillende. En specialbygget og meget lang cykel med seks musikere, som spillede løs, alt imens de trampede i pedalerne. Ganske imponerende, ikke mindst at det kunne lade sig gøre at medbringe en kontrabas på en cykel og samtidig spille på den. Gruppen hedder Big Bike Orchestra, og de vender tilbage til festivalen i år. Orkestret på den lange cykel er dannet i 2021 i den polske by Bydgoszcz. De har haft travlt siden starten. Gruppen nåede semifinalen i det polske program Poland’s Got Talent og har spillet flere end 200 koncerter. I efteråret 2023 gennemførte de projektet From Bydgoszcz To Europe, hvor de i løbet af ti dage besøgte ti europæiske lande, blandt andre Frankrig, Holland og Tyskland.  Dog melder historien ikke, at de foretog hele denne rejse på cykel. I april 2024 har Big Bike Orchestra udgivet debutalbummet “Maniana”.

Sangskriveren Kellie Loder kommer fra Newfoundland, Canada, og er et af de varmeste navne på den canadiske musikscene. Kellie Loder (født 1988) er beskrevet som et multi-genre-talent og blander ubesværet inspirationer fra folk, americana og indie-pop. Der er uden tvivl noget at glæde sig til, når Kellie Loder går på scenen i Tønder - og optræder i Danmark for første gang i øvrigt. Kvaliteten af sangene er i hjemlandet blevet honoreret masser af gange i form af flotte anmeldelser, priser og nomineringer. Live er Kellie Loder blevet rost for sin karisma og evne til at formidle sine sange med både energi og autenticitet. Debutalbummet “The Way” fra 2009 udløste en talentpris og satte gang i Kellie Loders musikerkarriere. Siden er det blevet til fire albumudgivelser, det nyeste er “Transitions” udgivet i april 2024, samt musikpriser og nomineringer. Senest vandt Kellie Loder to priser ved den canadiske East Coast Music Awards 2023. Dels i kategorien Songwriter of the Year og dels publikumsprisen Entertainer of the Year. I 2022 medvirkede Kellie Loder i programmet Canada’s Got Talent og endte som nummer to. Eneste danske festival i 2024.

Med tunge elektroniske beats og lynhurtige sækkepiber bragte Peatbog Faeries celtic fusion ind i det nye millenium. Gennem de traditionelle melodier fandt trance-loops hurtigt vej til de engelske og skotske folk-festivaler og videre ud i verden - godt hjulpet på vej af pladen “Faerie Stories”, der udkom i 2000. Peatbog Faeries har flere gange gæstet Tønder Festival, første gang i 2006. Året før havde Peatbog Faeries udgivet den kritikerroste “Croftwork”, hvor den elektroniske lyd var tonet ned til fordel for et mere organisk udtryk med inspiration fra jazz, funk, afrikansk musik og den traditionelle skotske musik. Peatbog Faeries har turneret i hele verden og har blandt andet spillet på Glastonbury Festival fem gange. Bandet er to gange blevet kåret som Årets Live Navn ved Scots Trad Music Awards, og i 2016 modtog de Hands up for Trads Landmark-award for deres bidrag til skotsk folkemusik. Peatbog Faeries består af Peter Morrison, sækkepibe, fløjter, Ross Couper, violin, Innes Watson, guitar, violin, vokal, Tom Salter, guitar, Norman Willmore, keyboards, saxofon, Innes Hutton, bas, og Stuart Brown, trommer.  Seneste album er “I See a World” (2024), hvor der igen skruet op for den elektroniske musik. Eneste danske festival i 2024.

Sidste års koncerter på Tønder Festival var de første i Europa for bandet Leftover Salmon efter 35 år som pionerer på den amerikanske jamgrass-scene. Det var en succes, og nu vender Leftover Salmon tilbage. I år spiller de alle fire dage på festivalen, hvor der vil være forskellige gæster på scenen. Leftover Salmon startede som et progressivt bluegrass-band i Boulder, Colorado. De skabte sig hurtigt et navn på den lokale scene, og sammen med blandt andre String Cheese Incident og Yonder Mountain String Band var de med deres improviserende tilgang stilskabende inden for subgenren jamgrass. Leftover Salmon tager udgangspunkt i bluegrassmusikken, men materialet strækker sig over en lang række andre genrer som cajun, calypso og country. Det mangfoldige lydbillede er grundlaget for improvisationer med lange psykedeliske jam-passager, der leder tankerne hen på Grateful Dead. Leftover Salmon består af Vince Herman, vokal, guitar, Drew Emmitt, vokal, mandolin, guitar, Andy Thorn, vokal, banjo, Alwyn Robinson, vokal, trommer, Jay Starling. dobro, keyboards, og Greg Garrison, vokal, bas. Leftover Salmons seneste album “Grass Roots” udkom i 2023, og her medvirker Billy Strings på to af numrene. Eneste danske festival i 2024.

Festivalens jubilæumsår byder på gensyn med mange af de musikere, som har været med tidligere, og som publikum elsker. True Heart Troubadours er en ny sammenhæng med gamle kendinge. Multiinstrumentalist, sangskriver og bluegrass-mester Tim O’Brien har besøgt Tønder mange gange i forskellige sammenhænge. Også sangskriveren Mary Gauthier er en kær gæst og har skabt store stunder på de små scener på festivalen. Med True Heart Troubadours er der lagt op til en oplevelse i særklasse. Guitarer, mandolin, violin og vokalharmonier og ikke mindst sangskrivning i bedste kvalitet. Med Tim O'Brien, Jan Fabricius, Mary Gauthier og Jaimee Harris på scenen er der dømt intim stemning, og navnet True Heart er ikke tilfældigt. Gruppen er skabt ud fra et ønske om et tæt musikalsk samarbejde, som med Mary Gauthiers ord kan "bringe os dyb forståelse af hinanden og åbne hjertet for kærlighed". De fire musikere og sangskrivere har samlet set udgivet adskillige dusin album, modtaget flere Grammy-priser og nomineringer, og deres sange er indspillet af kunstnere som Garth Brooks, Boy George, The Dixie Chicks, Jimmy Buffet og Tim McGraw. Eneste danske festival i 2024.

Den amerikanske sangskriver Katie Pruitt optrådte på Tønder Festival 2022 og leverede en følelsesmæssig og musikalsk præstation, der kastede flere femstjernede anmeldelser af sig. Nu vender Katie Pruitt tilbage, denne gang med det nye album “Mantras” (april 2024) i rejsebagagen. Hun udgav en EP i 2018, som fik magasinet Rolling Stone til at sætte hende på listen med årets “10 nye country-kunstnere, du bør kende.” I februar 2020 udkom debutalbummet “Expectations”. Et album, der skabte stor opmærksomhed og blev nomineret til en Grammy. Katie Pruitt har sagt om albummet, at “det i høj grad handler om at være ligeglad med, hvad andre forventer af dig, og om at være fri og bare være dig selv.” Katie Pruitt er født i 1994, vokset op i Atlanta, Georgia, i en katolsk familie. Hun begyndte karrieren som sanger og sangskriver, da hun gik på college. Som 20-årig sprang Katie Pruitt ud som lesbisk, og flere af hendes sange handler om frustrationer og skam i opvæksten i et konservativt kristent miljø i Sydstaterne. Genremæssigt blander Katie Pruitt country, folk og indierock, og mange af sangene veksler dynamisk mellem det lavmælte og inderlige til det storladne og rockede. Eneste danske festival i 2024.

Et amerikansk verdensnavn kommer til Tønder. Den 69-årige sangskriver og sangerinde Rickie Lee Jones har været med i toppen af musikscenen i fem årtier og er i den grad still going strong. Rickie Lee Jones har udgivet flere end 15 album, vundet to Grammypriser og været nomineret til otte. En kunstner, som med stor autenticitet befinder sig helt tæt på sjælen i amerikansk musik, hvor kilderne er pop, folk, jazz, soul og rock. Rickie Lee Jones’ seneste album “Pieces of Treasure” (2023) rummer jazz-standards fra den store amerikanske sangbog. Albummet var nomineret til en amerikansk Grammy i 2024 i kategorien Best Traditional Pop Vocal Album. Produceren er Russ Titelman, som også var Rickie Lee Jones’ samarbejdspartner og producer på hendes to første udgivelser for mere end 40 år siden. Debutalbummet “Rickie Lee Jones” (1979) med hits som “Chuck E’s in Love”, “Easy Money” og “Last Chance Texaco” gjorde med ét slag Rickie Lee Jones til et verdensnavn. Året efter vandt hun en Grammy som Best New Artist. I 1981 kom albummet “Pirates”, som ligesom debutalbummet fik meget fine anmeldelser og kravlede op i den øverste del af hitlisterne. Rickie Lee Jones optræder med band, og det er eneste danske koncert i 2024.

Kinnaris Quintet består af fem kvinder, der alle har tilkæmpet sig en førende position på den skotske folkemusikscene gennem storslået musikalsk håndværk og kreativitet. Kvintetten består af Jenn Butterworth, guitar, Laura-Beth Salter, mandolin og tenor guitar, Aileen Reid, 5-strenget violin, Fiona MacAskill, violin, og Laura Wilkie, violin. Når de går på scenen, skaber de et kraftfelt af intensitet og smittende energi. Kinnaris Quintet er dannet i 2017, og året efter udkom debutten “Free One”, der resulterede i nomineringer til både MG Alba Trad Music Awards og BBC Radio 2 Folk Awards. I 2019 modtog kvintetten den eftertragtede pris Belhaven Bursary for Innovation in Music, der gives til skotske folk-artister, der er særligt innovative og skiller sig ud på deres felt. Og Kinnaris Quintet skiller sig i den grad ud. Med en solid fornemmelse for de skotsk-keltiske folkemusiktraditioner, går de fem kvinder nye veje med inspiration fra bluegrass, klassisk musik, nordisk folkemusik og oldtime. I 2022 udkom Kinnaris Quintets andet album, “This Too”. Her kæles for klange og harmonier med dynamiske og intelligente arrangementer. Kinnaris Quintet har optrådt sammen med en lang række kunstnere, heriblandt Karine Polwart, Julie Fowlis, Dreamers’ Circus og Frigg.

Historien om Jon Muq er usædvanlig. Og det er en god historie. Jon Muq er sangskriver og guitarist, og hans debutalbum “Flying Away” udkommer i maj 2024. Albummet er produceret af Dan Aurbach fra The Black Keys. Hvem er han så, denne Jon Muq? Han er født og opvokset i Kampala i Uganda. En barndom og ungdom præget af fattigdom, men også med stor kærlighed til musik. Han lærte at spille forskellige instrumenter, sang i et skolekor og lyttede til al den musik, han kunne komme i nærheden af. Fik fat i en guitar og lærte sig det mest nødvendige. Han lagde en video på YouTube, og på en eller anden måde nåede hans bemærkelsesværdige stemme og indlysende musikalitet frem til et cruise-selskab med base i USA. De hyrede ham i 2017 til at optræde på et luksuscruise i Caribien. Det blev adgangsbilletten til Jon Muqs nye liv i Austin, Texas, hvor han forsøgte at skabe sig en karriere som musiker og sangskriver. På et tidspunkt indspillede han en version af Lennon/McCartneys “Blackbird” og lagde den på nettet. En mail tikkede ind. Dan Aurbach fra The Black Keys ville gerne arbejde med ham. Og nu er Jon Muq undervejs med albummet “Flying Away” og en turplan i USA og Europa. Eneste danske festival i 2024.

Publikum på Tønder Festival kender gruppen Fara, som har besøgt festivalen hele tre gange. Senest i 2021, hvor festivalen på grund af pandemien var erstattet af koncerter i Schweizerhalle-Tønder Kulturhus. Fara kommer fra Kirkwall på Orkneyøerne og blev dannet i 2014 som kvintet. I dag er Fara en kvartet og består af de tre kvindelige violinister Kristan Harvey, Jeana Leslie og Catriona Price samt pianisten Rory Matheson, som kommer fra den skotske nordvestkyst. Gruppen har etableret sig som et gennemmusikalsk og friskt bud på den traditionelle skotske folkemusik med særlig vægt på musikken fra Orkney. Medlemmerne i bandet er vokset op med musikken og uddannet på blandt andet The Royal Conservatoire of Scotland, Glasgow School of Art og The Royal Academy of Music. Fara har gjort sig bemærket på den skotske musikscene og vundet priser såsom BBC Radio 2 Young Folk Award og BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the Year. Musikken er en blanding af traditionals fra Orkney og nye selvskrevne melodier.  Seneste album er “Energy Islands” (2022). Eneste danske festival i 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Kl. 10-12
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Kl. 10-12
Torsdag: Lukket
Fredag: Kl. 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram