Gensyn med den amerikanske sangskriver Mary Gauthier, der evner at skabe nærvær og intens formidling med sine lavmælte episke sange og fortællinger. Mary Gauthiers forkærlighed for sad songs er velkendt, og hun har udtalt, at ”there’s no such thing as going too deep.” Poesien er stærk og uden forbehold, og Mary Gauthiers personlige historie skinner igennem i hendes sangskriverkunst. På albummet “Rifles & Rosary Beads” fra 2018 er hun dog ikke eneste afsender. Albummet består af 11 sange om amerikanske veteraner – skrevet sammen med soldaterveteraner og deres familier. Sangene dykker ned i veteranernes personlige historier med krigstraumer, sammenhold, kammeratskab og det svære liv som hjemvendt soldat. “Rifles & Rosary Beads” har været nomineret til mange priser og fik prisen Best Album of the Year ved International Folk Awards 2019. Mary Gauthier er født i 1962 i New Orleans. Hun begyndte tilværelsen på et børnehjem, blev adopteret, stak af hjemmefra som 15-årig. Hun debuterede i 1997 med albummet ”Dixie Kitchen” og har siden skabt sig et navn som en af USA’s stærkeste og mest personlige sangskrivere. Hendes første bog “Saved by a Song” blev udgivet af St Martins Press denne sommer. Med på scenen i Schweizerhalle er violinisten Michele Gazich og sangerinde og guitarist Jaimee Harris.

Torsdag 26. august 2021 kl. 18
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Folk Spot Denmark
Mary Gauthier
Watkins Family Hour

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her.

Irland har meget at være stolt af, og Sharon Shannon er afgjort et af de navne, der gør den traditionelle irske musik ære. Sharon Shannon, årgang 1968, er kendt som en særdeles glimrende accordion-spiller og violinist. Hun begyndte allerede som barn at optræde, og op gennem 80’erne lærte hun at mestre accordion-instrumentet til fulde. I 1989 kom hun med i gruppen The Waterboys, og i 1991 udgav hun soloalbummet ”Sharon Shannon”. Et album, der endte med at blive det bedst sælgende album med traditionel irsk musik udgivet i Irland. Veteranerne blandt Tønder Festivals publikum kender Sharon Shannon ganske godt. Hun har besøgt festivalen mange gange, og første gang var i 1992. Shannon har arbejdet sammen med et utal af andre kunstnere, blandt andre Adam Clayton (U2), Steve Earle, Jackson Browne, Christy Moore og John Prine. I 2017 udgav Sharon Shannon albummet “Sacred Earth”, som bevæger sig i et crossover-univers med musik fra Afrika, Mellemøsten og Irland. Hendes seneste album  er ”The Reckoning” fra 2020.

Fredag 20. august 2021 kl. 19.30
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Fara
Sharon Shannon

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her.

De tre verdensstjerner inden for den instrumentale keltiske musik har både sammen og i andre sammenhænge besøgt Tønder tidligere og er nu tilbage med musikalske lækkerier på topniveau. Sammen og hver for sig har violinist John McCusker og uillean piper og fløjtespiller Michael McGoldrick redefineret den irsk/skotske lyd og nyder enorm respekt i internationale folkemusikkredse. Michael McGoldrick var i sin tid med til at starte Flook, har spillet med Lúnasa og har arbejdet med sit eget projekt Michael McGoldrick’s Future Trad Collective. Både han og John McCusker har turneret med Bob Dylan og Mark Knopfler. John McCusker har arbejdet med blandt andre Paolo Nutini, Heidi Talbot, Kate Rusby og Battlefield Band. John Doyle var sammen med Seamus Egan og Karan Casey kernen i irsk-amerikanske Solas. Hans stærke rytmiske guitarspil har kunnet høres med en lang række prominente navne som for eksempel Kate Rusby, Eileen Ivers og Linda Thompson. Doyle har desuden turneret med Joan Baez i flere år.

Fredag 27. august 2021 kl. 18
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Folk Spot Denmark
Delgres
Michael McGoldrick, John McCusker og John Doyle

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her

De skulle have været her i 2020, og nu kan de opleves i Tønder. Da søskendeparret Sara og Sean Watkins sammen med mandolinspiller Chris Thile dannede Nickel Creek, var det starten på en lang karriere i en af de mest succesfulde amerikanske folk-konstellationer. I 2007 stoppede Nickel Creek, og Sean og Sara tog hul på nye projekter. Udover at forfølge deres solokarrierer dannede Sean duoen Fiction Family med guitaristen Jon Foreman, og Sara spillede violin for blandt andre The Decemberists og John Mayer. I 2018 fandt hun sammen med Aoife O’Donovan (fra Crooked Still) og Sarah Jarosz i trioen I’m With Her. De to søskende mødtes fra tid til anden på Los Angeles-klubben Largo, hvor de optrådte som Watkins Family Hour, og hvor de inviterede musikalske venner på scenen. I 2015 udkom så “Watkins Family Hour” som bestod af en række fortolkninger af andres sange, som Dylans “Going, Going, Gone” og Grateful Deads “Brokedown Palace”. I foråret 2020 udkom “Brother Sister”, hvor Sara og Sean selv har skrevet alt materiale.

Torsdag 26. august 2021 kl. 18
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Folk Spot Denmark
Mary Gauthier
Watkins Family Hour

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her

Den norske sangskriver Bjørn Eidsvåg har et stort publikum i Danmark, og i hjemlandet er han en af de bedst sælgende kunstnere. Hans tekster kredser ofte om eksistens, tro og tvivl, og han formår at bringe den store fortælling ind i enkle og vedkommende sange. Han er ofte blevet beskrevet som “en sangskriver for det tænkende menneske”. Musikalsk henter han inspiration fra folk, rock og visetradition med afstikkere til bossanova, soul og jazz. Bjørn Eidsvåg er født i 1954, er uddannet præst og har i sine unge dage arbejdet inden for psykiatrien. Han begyndte sin musikalske karriere i 1971, udgav sit første album i 1976, og har lige siden været dedikeret til tilværelsen som sangskriver, musiker og fortæller. I 1993 slog han igennem i Norge med albummet ”Allemannsland”, og album som ”Tålt” (2002) og ”Rundt Neste Sving” (2010) solgte hver flere end 200.000 eksemplarer. Hele vejen igennem har Bjørn Eidsvåg turneret flittigt, også i Danmark. Hans seneste album er “Tabt Paradis” fra 2020.

Søndag 22. august 2021 kl. 19.30
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Bjørn Eidsvåg
Hymns From Nineveh feat. Who Killed Bambi

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her

De besøgte Tønder Festival i 2012, og der er god grund til at glæde sig til et gensyn med det canadiske band The Deep Dark Woods. Med sangeren og guitaristen Ryan Boldt i front bevæger The Deep Dark Woods sig i originale sange med stor respekt for håndværk, historiefortælling og traditioner. Her er referencer til keltiske folkesange og amerikansk countryblues, plads til både surrealisme og følelsesmættede “murder ballads” og ikke mindst tætsiddende vokalharmonier. The Deep Dark Woods er oprindeligt fra Saskatchewan og holder nu til på østkysten af ​​Canada. Anmeldere har sammenlignet bandet med andre canadiske navne som The Band, Neil Young og Gordon Lightfoot, men også nævnt Nick Cave som reference. The Deep Dark Woods tredje album “The Place I Left Behind” fra 2012 indkasserede to canadiske musikpriser, og et efterfølgende album “Yarrow” fra 2017 blev nomineret ved den canadiske JUNO Awards. Det seneste album er “Changing Faces” fra maj 2021.

Lørdag 28. august 2021 kl. 18
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Folk Spot Denmark
Niels Hausgaard
The Deep Dark Woods

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her

Gruppen Fara kommer fra Kirkwall på Orkneyøerne og blev dannet i 2014 som kvintet. I dag er Fara en kvartet og består af de tre kvindelige violinister Kristan Harvey, Jeana Leslie og Catriona Price samt pianisten Rory Matheson,  som kommer fra den skotske nordvestkyst. Fara er et friskt og gennemmusikalsk bud på skotsk folkemusik med særlig vægt på musikken fra Orkney. Musikerne er vokset op med den traditionelle musik og er uddannet på blandt andet The Royal Conservatoire of Scotland og The Royal Academy of Music. Fara har trods en forholdsvis kort levetid som band gjort sig bemærket på den skotske musikscene og  har vundet priser såsom BBC Radio 2 Young Folk Award og BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the Year. Musikken er en blanding af traditionals fra Orkney og nye selvskrevne melodier. Fara har besøgt Tønder Festival i 2015 og 2017.

Fredag 20. august 2021 kl. 19.30
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Fara
Sharon Shannon

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her.

I 2019 blev Niels Hausgaard fejret eftertrykkeligt med en stor koncert i Telt 1 på Tønder Festival, hvor stribevis af kolleger var på scenen. Anledningen var Hausgaards 75 års fødselsdag, og samtidig var det en hyldest til den danske poet, satiriker, sangskriver, debattør og entertainer, som har været med til at præge Tønder Festival siden 70’erne. Niels Hausgaard er en ener og formår at række ud til et meget stort publikum. Hans årlige vinter/forårskoncerter er en historie i sig selv med udsolgte koncertsale på en fire måneder lang turné rundt i landet. Niels Hausgaards koncerter er aldrig ens, og han giver sig selv god plads til improvisation og til at arbejde sammen med publikum. Selv siger han, at det står og falder med, hvor god kontakt han opnår. Tilstrømningen til hans koncerter understreger, at publikum har stor lyst til at være i kontakt med Hausgaard og opleve ham på slap line på scenen. En scene, han har stået på siden 1972.

Lørdag 28. august 2021 kl. 18
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Folk Spot Denmark
Niels Hausgaard
The Deep Dark Woods

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her

Folk Spot Danmark har siden 2012 været et fast indslag på Tønder Festival, og selvom der ikke bliver en festival i år, bliver publikum ikke snydt. Otte folk- og rootsbands  – eller solister – spiller showcasekoncert for omkring 40 særligt inviterede internationale branchefolk, journalister, bookere og managers samt det altid veloplagte publikum i Tønder. Udover showcase-koncerterne vil der være møder og netværksevents mellem de optrædende bands og de inviterede danske og internationale musikbranchefolk. Folk Spot Denmark er samarbejde mellem Tønder Festival og SPOT Festival. Målet med Folk Spot Denmark er at øge kendskabet til dansk folk- og rootsmusik i udlandet. Navnene de på seks bands bliver offentliggjort senere.

Torsdag 26. august 2021 kl. 18
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Folk Spot Denmark
Mary Gauthier
Watkins Family Hour

Fredag 27. august kl. 18
Folk Spot Denmark
Delgres
Michael McGoldrick, John McCusker og John Doyle

Lørdag 28. august kl. 18
Folk Spot Denmark
Niels Hausgaard
The Deep Dark Woods

Adgang en time før koncertstart.
Køb billet her

Den store amerikanske sangskriver John Prine (1946-2020) måtte på grund af sygdom aflyse sin planlagte koncert på Tønder Festival i 2019. I stedet satte en festivalen en hyldestkoncert på plakaten, og det blev til en minderig og varm koncertoplevelse med blandt andre Caitlin Canty, William Crighton, Dan Sultan, Tide Lines, Hudson Taylor, Luke Winslow-King, Max Gomez, Martin Harley, Ryan McMahon Band, Sam Lewis, Poul Krebs, John Smith, Irish Mythen, Troels Skjærbæk & Reuben Alexander. Koncerten blev optaget, og det er denne film, der bliver vist i Schweizerhalle tirsdag 25. august i forbindelse med foredrag om John Prine med Andrew Hartvig Cranfield, leder af biblioteker & kulturinstitutioner i Tønder Kommune.

Onsdag 25. august kl. 19:00
Schweizerhalle – Tønder Kulturhus

Program:
Film: John Prine hyldestkoncert fra Tønder Festival 2019
Foredrag: Andrew Hartvig Cranfield

Adgang en time før start.
Køb billet her

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Tirsdag   11-16
Torsdag  11-16
Forbehold for ændringer

Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram