Sangskriver og guitarist Christopher Paul Stelling (født 1982) er en ægte rejsende troubadour. Han har base i North Carolina, har tidligere boet i blandt andet New York City, Seattle og Colorado og har de senere år turneret i et utal af amerikanske stater samt i Europa. Christopher Paul Stellings melodiske og ekvilibristiske finger-picking guitarspil danner bunden i hans følsomme og fortællende sange.

Han har siden 2012 udgivet seks album, og det seneste er “Forgiving It All” fra september 2021. I februar 2020, umiddelbart før corona-pandemien lukkede alt ned, udkom albummet “Best Of Luck” med sangskriverkollegaen og multi-instrumentalisten Ben Harper som producer. Christopher Paul Stelling har fået talrige fine anmeldelser, og en af dem kommer fra radiostationen WNYC: ”Christopher Paul Stellings musikalske historiefortælling er en lang rejse fuld af frodige folkloristiske, mytologiske og religiøse billeder.” Christopher Paul Stelling optræder solo på Tønder Festival, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

En af Irlands store stemmer. Cara Dillon, der har besøgt Tønder tidligere, er en central og meget anerkendt kunstner inden for den irske traditionsmusik. Allerede som 14-årig vandt hun den prestigefyldte pris All Ireland Singing Trophy, og talentet var lysende klart. De følgende år optrådte Cara Dillon i mange sammenhænge – blandt andet med topnavnet De Dannan.

Som 19-årig i 1995 kom hun med i gruppen Equation, hvor de tre Lakeman-brødre Sean, Seth og Sam var medlemmer. Opholdet i gruppen blev ikke langvarigt, men det gjorde til gengæld bekendtskabet med Sam Lakeman, som Cara Dillon giftede sig med, og som også blev hendes musikalske partner. Cara Dillons solo-debutalbum “Cara Dillon” fra 2001 blev en stor succes og bragte Cara Dillon ud på turneer til Europa, USA, Australien, Japan og Kina. De følgende udgivelser fastslog Cara Dillons høje musikalske niveau, og op gennem nullerne blev det til utallige priser og nomineringer.

Det kulminerede med albummet “Hill of Thieves” (2009), der blev kåret som Album of The Year af BBC Radio 2 Folk Awards. Som BBC har skrevet: “Dillons krystalklare englestemme er et instrument af sjælden skønhed, der er i stand til at smelte selv det hårdeste hjerte.” Cara Dillon optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Bag navnet Blue Rose Code finder man den skotske sanger, sangskriver og guitarist Ross Wilson. Han henter inspiration i mange genrer – folk, jazz, pop og soul – og har etableret sig som en af Skotlands stærkeste stemmer. Anmelderne roser Blue Rose Code og hører ligheder med navne som John Martyn, Van Morrison, Tom Waits og Jackson Browne. Blue Rose Code er kendt for at invitere mange forskellige musikerkolleger med ind under Blue Rose Code’s hat enten ved indspilninger eller koncerter. På albummet “The Water of Leith” fra 2017 medvirker nogle af Skotlands bedste musikere, blandt andre Julie Fowlis, Kathleen MacInnes og Ross Ainslie. Også den amerikanske sangskriver Beth Nielsen Chapman er med på listen. Af tidligere udgivelser fra Blue Rose Code har albummet “The Ballads Of Peckham Rye” gjort sig særligt bemærket og var nomineret ved Scottish Album Of The Year Awards i 2014. Seneste udgivelse er “Live At Celtic Connections” optaget ved den store skotske festivals digitale udgave i 2021. I Tønder optræder Blue Rose Code med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Den norske sangskriver Bjørn Eidsvåg har et stort publikum i Danmark, og i hjemlandet er han en af de bedst sælgende kunstnere. Hans tekster kredser ofte om eksistens, tro og tvivl, og han formår at bringe den store fortælling ind i enkle og vedkommende sange. Han er ofte blevet beskrevet som “en sangskriver for det tænkende menneske”. Musikalsk henter han inspiration fra folk, rock og visetradition med afstikkere til bossanova, soul og jazz. Bjørn Eidsvåg er født i 1954, er uddannet præst og har i sine unge dage arbejdet inden for psykiatrien. Han begyndte sin musikalske karriere i 1971, udgav sit første album i 1976 og har lige siden været dedikeret til tilværelsen som sangskriver, musiker og fortæller. I 1993 slog han igennem i Norge med albummet ”Allemannsland”, og album som ”Tålt” (2002) og ”Rundt Neste Sving” (2010) solgte hver flere end 200.000 eksemplarer. Hele vejen igennem har Bjørn Eidsvåg turneret flittigt, også i Danmark. Hans seneste album er “Tabt Paradis” fra 2020. Bjørn Eidsvåg optrådte på Tønder Festival 2019, hvor dagbladet Politiken kvitterede med topkarakteren 6 hjerter. Bjørn Eidsvåg optræder med band på Tønder Festival 2022.

Trioen fra Newfoundland i Canada har været med siden 2009 og viderefører stolte traditioner med  sangskrivning, musik og poesi på Newfoundland. The Once har opnået ry som  fremragende fortolkere og gode sangskrivere og bliver især rost for  deres vokalharmonier. Medlemmerne i gruppen er Geraldine Hollett, vokal, og de to multi-instrumentalister og sangere Phil Churchill og Andrew Dale. Deres seneste album er “Time Enough” fra 2018, og her er trioen tro mod deres stærke harmonidrevne lyd og udvider også de musikalske grænser.

The Once har været nomineret i hjemlandet til The  East Coast Music Awards samt JUNO Awards og vandt i 2010 to priser ved  Canadian Folk Music Awards. Trioen turnerede i 2014 som support for britiske Passenger på turneer i USA, Canada, Europa og Australien. En  anmelder har beskrevet The Once på denne måde: “Perfekte vokale  harmonier. Tænk på en himmelsk blanding af Alison Krauss, Emmylou Harris  og Gillian Welch med The Chieftains som backing, og lad Daniel Lanois  svømme rundt i musikken.” Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Hendes fortolkninger af klassiske kompositioner er blevet betegnet som “outstandingly inventive”. Canadiske Sarah Hagens opfindsomhed høres både i hendes indlevende og følelsesladede klaverspil og i de kunstneriske projekter, hun giver sig i kast med. Sarah Hagen har samarbejdet med et væld af både klassiske musikere og musikere fra andre genrer som for eksempel den danske jazzpianist Søren Bebe. Sammen med fotografer, dansere og spoken words-performere har hun skabt helt nye oplevelser, hvor de klassiske kompositioner smelter sammen med andre kunstneriske udtryk.

Sarah Hagens nyskabende tilgang til den klassiske musik har bragt hende rundt i koncertsale overalt i Nordamerika og Europa, og på sine rejser samler hun inspiration til nye projekter. Blandt andet har hun kastet sig over fortolkninger af kvindelige komponister fra 1800-tallet. På Tønder Festival vil man opleve en kvinde med en stærk kunstnerisk sjæl og en god portion humor og stand-up-evner. Sarah Hagen optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16
Forbehold for ændringer

Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram