Altan er et af de største bands på den irske trad-scene og har siden starten i 1987 besøgt Tønder Festival seks gange. Sidst var i 2017, hvor bandet kom forbi i forbindelse med deres 30-års jubilæumsturné. Altan blev dannet af Mairéad Ní Mhaonaigh og hendes nu afdøde mand, Frankie Kennedy, og skabte stor opmærksomhed i miljøet med folkemusikalske rødder i Donegal i det nordlige Irland. Ní Mhaonaigh har irsk-gælisk som sit modersmål, og hun har fortolket en lang række af de traditionelle sange. Udover Ní Mhaonaigh på sang og violin består Altan i dag af Ciarán Curran på bouzouki, Martin Tourish på harmonika samt guitaristerne Dáithí Sproule og Mark Kelly. Altan har turneret overalt i verden og har blandt andet optrådt for daværende præsident Clinton i Det Hvide Hus. Gruppen har desuden arbejdet sammen med navne som Dolly Parton, Jerry Douglas og Mary Chapin Carpenter. I 2018 kom det seneste albumudspil fra Altan. Albummet hedder “The Gap of Dreams” og er en musikalsk rejse tilbage til Donegal. Eneste danske festival i 2023.
Siden slutningen af 1980’erne har Kíla vendt op og ned på de irske folk-traditioner. Bandet definerer sig som Irish world music, og selvom udgangspunktet er den traditionelle irske musik, blandes det med alverdens musikalske udtryk og stilarter. Kíla har optrådt i 35 lande over hele verden og har besøgt festivaler som Glastonbury, Montreux Jazz Festival og Rainforest World Music Festival på Borneo. I en del år har Kíla produceret musik til film og tv-serier. I 2010 var gruppen med på soundtracket til animationsfilmen “The Secret of the Kells”, der opnåede en Oscar-nominering, og i 2015 var de med til at lave musik til endnu en Oscar-nomineret animationsfilm, “Song of the Sea.” Kíla består af bodranspiller Rónán Ó Snodaigh (har optrådt med Dead Can Dance), Dee Armstrong, fiddle, Colm Ó Snodaigh, fløjte, Rossa Ó Snodaigh, perkussion, James Mahon, uillean-pipe, Brian Hogan, bas, Seanán Brennan, guitar, og Dave Hingerty, trommer. I foråret 2023 udgav Kíla singlerne “Cara Liom” og “Raise the Road”, hvor Kíla har fundet sammen med det otte-mand store Paul Frost Brass Band. Eneste danske festival 2023.
De færreste folkesangere har formentlig fundet vej til det internationale modemagasin Vogue. Men det har Roo Panes. Den 34-årige sangskriver fra Dorset i England har arbejdet som model blandt andet i en kampagne for modehuset Burberry. Her fik han også kanaliseret sine sange ud via Burberry Acoustic, som er modehusets særlige initiativ for britiske upcoming-sangskrivere. Roo Panes har udgivet sine sange siden 2014, hvor han debuterede med albummet “Little Giant”. Det blev efterfulgt af en række EP’er og album, og det seneste er “The Summer Isles” fra marts 2023. Roo Panes spiller 12-strenget guitar og er blevet betegnet som en klassisk singer-songwriter, der kan bringe mindelser om Donovan. Hans inspirationskilder er blandt andre Bob Dylan og Nick Drake, og med i bagagen har han en opvækst i en kunstnerisk familie – hans bedstemor var klassisk pianist og hans mor uddannet i teaterverdenen. Eneste danske festival i 2023.
Den danske folkroots-scene leverer konstant nye navne, som har et greb om rødderne og samtidig afprøver nye veje. Trioen Twang blev dannet i 2014 og har siden arbejdet sig støt og roligt fremad med en personlig og livlig fortolkning af amerikansk folkemusik. Bevæbnet med akustisk guitar, kontrabas, violin, banjo og tre vokaler tager Twang fat på traditionerne og tilfører gerne alle mulige andre stilarter. Lytteren vil finde snurrige elementer af jazz, hiphop og meget andet, og bandet er ikke bange for at dykke ned i en dyb og melankolsk sang for så i næste øjeblik at fyre et hit af pakket ind i humor og satire. Der er plads til både gråd og grin, og Twang veksler mellem egne kompositioner og klassikere fra folkemusiktraditionen. På scenen kan publikum opleve, at de tre musikere pludselig skifter instrumenter, når bassisten napper en guitar, og banjospilleren overtager bassen. Twang har høstet meget ros for deres trestemmige vokaler, som løfter det hele op og hylder de amerikanske traditioner. Twang består af Thyge Van Dassen, violin, vokal, Spencer Gross, guitar, kontrabas, vokal, og Peter Banks, banjo, kontrabas og vokal.
Den 39-årige danske sangskriver Kristian Bach vandt i 2022 prisen “Årets Helge”. Gennem årene har Kristian Bach med sine danske sange fået mere og mere opmærksomhed. Hans seneste album er “Shunuata” (januar 2023). I maj 2019 udgav han den satiriske single “Brev fra fronten”, der befandt sig på DR’s P5 i 15 uger. Tilbage i 2017 udkom debutalbummet “Første Trin”, hvorfra blandt andre sangen “Mod til at gøre det bedre” slog godt an. I 2016 vandt Kristian Bach Frie Skolers Lærerforenings konkurrence om at skrive deres officielle sang med sangen “Allerbedst sammen”. Kristian Bachs sange og musik har rødder i folk og country og med tråde til den danske visesangstradition. Hans sange er hudløst ærlige og personlige og kredser om psykologi, spiritualitet og værdi- og socialpolitiske emner. Han er uddannet musiklærer fra Den frie Lærerskole i Ollerup med speciale i korledelse og improvisatorisk sangskrivning. Kristian Bach kommer fra Sydfyn og bor i dag i København.
Solsort består af sanger og sangskriver Betina Følleslev, Rune Højmark, guitar, lap steel, mandolin, kor, MC Hansen, akustisk guitar, kor, Jacob Chano Lundby, trommer, kor, og Line Felding, cello, autoharpe, kor. Solsort spiller poetisk nordisk folk pop indhyllet i klange fra cello, lap steel og andre strengeinstrumenter. Bag Solsort står Betina Følleslev, sanger og sangskriver, og i 2016 nomineret til en DMA Folk som årets sanger. Med sine fortolkninger af “I Danmark Er Jeg Født”, “Jeg Ved En Lærkerede” og “Sig Nærmer Tiden”, tager Solsort favntag med den danske sangtradition.
Sylfide bearbejder den danske kulturarv og favner nutiden med feminin styrke og sensitivitet. Det elektroakustiske univers og den krystalklare vokal forener den nordiske folkemusik med moderne sangskrivning og tilføjer elementer fra poppens verden. Melodierne trækker tråde fra nordiske folkedanse og folkesange og iklædes på elegant vis flader af synthesizer, strygere, reallyde af dansende fødder og eventyrlige harpelyde. Teksterne trækker også på vores fælles kulturarv – alt sammen med grunding i fortiden og med blik mod fremtiden. Sylfides medlemmer er allerede kendt fra fremtrædende bands på den danske folk- og jazzscene, herunder Hvalfugl, Nevesta’s Voice og Tailcoat.
Azur Azur er instrumental folk med en kølig nordisk tone, som opstår i mødet mellem skandinavisk folkemusiktradition og jazzede improvisationer. Trioen er dannet af kontrabassist Frederik Mensink, som sammen med musikerne Rasmus Brinck (Tailcoat) og Jonathan Fjord Bredholt (Hvalfugl, Sylfide) skaber et lydunivers, som blander moderne folkemusik og ny nordisk jazz. Musikken har rod i den nordiske musik, hvor drevne danserytmer ulmer under længselsfulde melodier. I et nærværende, opmærksomt og improviserende sammenspil blander nyckelharpe, klaver og kontrabas sig i blide klangfulde stemninger med rytmisk spændstighed og præcision.
Danish Fiddle Quartet spiller moderne nordisk folkemusik. Musikken bevæger sig i grænselandet mellem den klassiske tradition og folkemusikken og har fod og hjerte i begge lejre. Med denne nye strygekvartet udlever Jørgen Dickmeiss en gammel drøm om at spille kammerfolk. Han har samlet en kvartet bestående af to klassiske musikere og to folkemusikere og komponeret og arrangeret musik til dette ensemble. En række nyskrevne kammerfolk-kompositioner og et par arrangementer af Carl Nielsens musik og af folkemelodier. Kvartetten rummer to sangere, som også lader sig høre i nogle af arrangementerne. Orkestret har release på deres debutalbum til Folk Spot Denmark 2023.
Folkens er et ensemble med to musikere og to dansere, som alle brænder for at vise og formidle dans og musik i en smeltedigel af både nyt og gammelt. Det er levende og nærværende, når der lukkes op for posen af tæt duospil og hvirvlende pardans. Flere hundrede år gamle traditioner går hånd i hånd med dugfrisk musik og improvisation. Kommunikationen mellem musik og dans i forening og glæden ved den tætte sammensmeltning af to kunstformer bringer Folkens ud over scenekanten. Folkens er: Kristine Heebøll violin, Kirstine Nurdug Jensen, dans, Christian Thorvaldsen, dans og Jesper Vinther, harmonika.