Den irske musiktradition løber i hans årer og er en del af hans musikalske fundament. Ciarán Ryan er fra Skotland, men kommer ud af en irsk familie og er vokset op med en traditionel irsk musikopdragelse. Det er tydeligt på hans første soloudgivelse, albummet “Banjaxed” (2020), hvor de musikalske inspirationer i lige så høj grad kommer fra andre folkemusikalske strømninger. Ciarán Ryan er først og fremmest en mester på tenorbanjo, men spiller også violin, guitar og mandolin. Han er en efterspurgt session-musiker og har blandt andet arbejdet sammen med Allan Holmes & The Embers, Salsa Celtica og ikke mindst folk/world-bandet Dallahan, som besøgte Tønder Festival i 2017. Ciarán Ryans band består af Sam Mabbett, accordion, Chris Waite, guitar, Bev Morris, bas, og Donald Hay, trommer/perkussion.

Heidi Talbot har besøgt Tønder Festival flere gange. Senest i 2019 med bandet Arcade med den skotske sanger Adam Holmes. Nu er Heidi Talbot aktuel med soloalbummet “Sing It For A Lifetime”, som har fået meget fine anmeldelser. På albummet medvirker blandt andre den amerikanske multi-instrumentalist Dirk Powell og den britiske stjerneguitarist Mark Knopfler – begge har Heidi Talbot tidligere arbejdet sammen med. Heidi Talbot er født i 1980 og kommer fra Kildare i Irland. Som 18-årig flyttede hun til New York og kom senere med i den amerikansk/irske gruppe Cherish The Ladies. Samtidig blomstrede hendes solokarriere, og Heidi Talbot har gennem tiden haft samarbejde med navne som Eddie Reader, Boo Hewerdine, John Doyle, Jerry Douglas samt ikke at forglemme, den britiske violinist John McCusker, som hun har været gift med i elleve år. Parret er i dag ikke længere sammen, og albummet “Sing It For A Lifetime” er skabt med både skilsmissen og corona-pandemien som bagtæppe.

De senere år har de særlige eftermiddagskoncerter Women’s Circle og Gentlemen’s Circle været store succeser. Også i år er begge koncepter på programmet. Women’s Circle byder på fem kvindelige sangskrivere fra USA, Canada/New Zealand, Irland og Danmark: Katie Pruitt, et af de nyere og fremtrædende navne fra Nashville, Cara Dillon, Irlands store stemme og traditionsfortolker, Tami Neilson, opvokset i Canada og i dag bosiddende i New Zealand, Rikke Thomsen, fremadstormende sangskriver med det sønderjyske som specialitet, og Signe Svendsen, folkekær sangskriver og næsten veteran på festivalen. “Songwriter’s Circle” har altid været en del af Tønder Festivals identitet og skaber de særlige koncertøjeblikke, hvor sangskrivere fra nær og fjern mødes på scenen, skiftes til at være i front, spiller med på hinandens sange og fortæller gode historier.

Søstrene Anna, Sheila og Clare Friel er født i Glasgow, men familierødderne er forankret i Donegal Gaeltacht i det nordvestlige Irland. Med vokaler, violin, fløjte og uilleann pipes – og med den særlige lyd og musikalsk fornemmelse, der kan være mellem søskende tæt på hinanden – bringer de tre søstre med stor succes den traditionelle irske folkemusik ud i verden. The Friel Sisters har optrådt på spillesteder og festivaler i hele Europa, Amerika og Asien og har turneret med navne som Altan, The Chieftains, Lunasa og Sharon Shannon. Deres debutalbum “The Friel Sisters” i 2013 fik stor opmærksomhed og fine anmeldelser. I 2016 vandt trioen prisen Trophée Loic Raison ved den franske Festival Interceltique de Lorient. Album nummer to, ”Before the Sun”, fra 2018, høstede endnu mere hæder og fik en 4-stjerners anmeldelse i The Irish Times. Fiddler Clare Friel modtog i 2018 prisen Young Musician of the Year i Irland. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Hvis nogen skal bære titlen som superstjerne inden for den keltiske folkemusik, er Michael McGoldrick et godt bud. Publikum i Tønder kender ham særdeles godt, han har optrådt på festivalen mange gange. Senest ved en udsolgt koncert i Schweizerhalle-Tønder Kulturhus i august 2021 sammen med John Doyle og John McCusker. Nu vender Michael McGoldrick tilbage med et helt særligt koncept, nemlig en jubilæumsfejring af albummet “Fused” fra 2000.

Albummet fik ualmindelig gode anmeldelser, da det udkom for 20 år siden. Det er blevet beskrevet som et mesterværk, hvor Michael McGoldrick med stort overblik mikser traditionel folkemusik med trance, jazz og verdensmusik. Orkestret bag jubilæumskoncerten består ud over Michael McGoldrick af Donald Shaw, accordion, Dezi Donelly, violin, James Mackintosh, trommer, Ewen Vernal, bas, Ed Boyd, guitar, Karen Matheson, vokal, Alan Kelly, guitar, vokal, og Neil Yates, trompet, tin whistle.

Michael McGoldrick er multi-instrumentalist og behersker fløjte, tin whistle, uilleann pipes, bodhrán, guitar og cittern, og han er desuden komponist og producer. Han er født i Manchester i 1971, var i sin tid med til at danne Flook og har spillet med blandt andre Lúnasa, Capercaillie, Kate Rusby, Afro Celt Sound System og Mark Knopfler. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

The Henry Girls består af søstrene Karen, Lorna og Joleen McLaughlin fra Donegal i Irland. De har opkaldt trioen efter deres bedstefar, og The Henry Girls har udgivet musik og turneret siden 2003. Alle tre søstre har studeret musik og har fuldstændig styr på den traditionelle irske musik, som de elegant mikser med elementer af country, bluegrass, world og americana. De tre ferme multi-instrumentalister betjener violin, ukulele, banjo, guitar, mandolin og piano, og så er de ikke mindst i besiddelse af vokaler, der smelter sammen i flerstemmig enhed af høj kvalitet. Her er både lyden af stolte irske traditioner og fraseringer i fineste bluegrass-stil. The Henry Girls’ første album, “Between Us”, udkom i 2003. Det seneste album er “Far Beyond The Stars” fra 2017, som har fået meget fine anmeldelser i internationale medier. Trioen har stor succes i USA, hvor de har turneret flittigt. The Henry Girls har arbejdet sammen med blandt andre Dónal Lunny og Moya Brennan og har medvirket på Mary Blacks album “Stories From The Steeples”. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Duoen Saint Sister består af Morgan MacIntyre og Gemma Doherty og befinder sig i toppen af den irske musikscene. Saint Sister fandt sammen i 2014, og det helt unikke lydbillede er inspireret af traditionel irsk harpe-musik, 60’ernes flamboyante folk-singers og et ambient elektronisk univers. Morgans og Gemmas vokaler er sjæleligt forbundne og smyger sig om hinanden i smukke harmonier. Morgans harpe bibringer nostalgi og skaber kontrast til de nutidige temaer i teksterne. Saint Sister debuterede i 2015 med EP’en “Madrid”, som i 2018 blev fulgt op af albummet “Shape of Silence”, der med politiske og kritiske undertoner beskriver hjemlandet Irland. De to musikere har ramt direkte ind i hjerterne på irerne, der i 2018 valgte dem som “The Best Irish Act” i en afstemning i The Irish Times. Internationalt er de bestemt også et stort navn og har turneret med navne som Keane, Hozier og Lisa Hannigan. Seneste udgivelse er albummet “Where I Should End” fra 2021, som understreger duoens musikalske grænseløshed, og som i en anmeldelse i The Irish Times bliver rost som en triumf. Eneste danske festivalkoncert 2022.

En af Irlands store stemmer. Cara Dillon, der har besøgt Tønder tidligere, er en central og meget anerkendt kunstner inden for den irske traditionsmusik. Allerede som 14-årig vandt hun den prestigefyldte pris All Ireland Singing Trophy, og talentet var lysende klart. De følgende år optrådte Cara Dillon i mange sammenhænge – blandt andet med topnavnet De Dannan.

Som 19-årig i 1995 kom hun med i gruppen Equation, hvor de tre Lakeman-brødre Sean, Seth og Sam var medlemmer. Opholdet i gruppen blev ikke langvarigt, men det gjorde til gengæld bekendtskabet med Sam Lakeman, som Cara Dillon giftede sig med, og som også blev hendes musikalske partner. Cara Dillons solo-debutalbum “Cara Dillon” fra 2001 blev en stor succes og bragte Cara Dillon ud på turneer til Europa, USA, Australien, Japan og Kina. De følgende udgivelser fastslog Cara Dillons høje musikalske niveau, og op gennem nullerne blev det til utallige priser og nomineringer.

Det kulminerede med albummet “Hill of Thieves” (2009), der blev kåret som Album of The Year af BBC Radio 2 Folk Awards. Som BBC har skrevet: “Dillons krystalklare englestemme er et instrument af sjælden skønhed, der er i stand til at smelte selv det hårdeste hjerte.” Cara Dillon optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram