Der er ikke mange af Tønder Festivals musikere, der kan prale af at være afbilledet på et frimærke, men Frankie Gavin er en af dem. I 2008 udkom et frimærke på 55c med Gavin og de øvrige originale medlemmer af De Dannan, Alec Finn, Johnny “Ringo” McDonagh, Charlie Piggot og Dolores Keane. Det siger noget om den indflydelse, bandet har haft på irsk musik. I 1970’ernes revival af den irske dansemusik, hvor musikken for alvor indtog de store scener, var De Dannan blandt de mest travle og vedholdende bands. Makkerskabet mellem Frankie Gavin på violin og Alec Finn på den græske bouzouki satte nye standarder for den irske musik. De Dannan slog sig op på hurtige melodier og smukke ballader sunget af blandt andre Mary Black, Eleanor Shanley og førnævnte Dolores Keane. Frankie Gavin har spillet sammen med mestre som Stephane Grappelli og Joe Derrane og indspillet med topnavne som The Rolling Stones og Frankie Goes To Hollywood. De Dannan har optrådt på Tønder Festival mange gange, første gang var i 1985. Forholdet mellem Frankie Gavin og Alec Finn blev køligt efter en strid om rettighederne til bandnavnet. Gavin og Finn nåede at forsone sig og igen spille sammen, inden Alec Finn gik bort i 2018. Eneste danske festival i 2023.

En af Irlands yngre og stærke stemmer. Lisa O’Neill (født 1982) har skrevet sange, siden hun var barn i hjembyen Ballyhaise. Som 18-årige flyttede hun til Dublin for at studere musik, og mellem studier og forskellige servicejob skrev hun sange og spillede guitar og tenorbanjo. Hendes debutalbum “Has An Album” udkom i 2009. Det blev bemærket både af publikum og musikbranche, og to år senere inviterede David Gray hende med som support til en turné i USA og Canada. Anmeldere har især understreget Lisa O’Neill’s intense stemme, men også hendes sangskrivning og tilgang til den traditionelle folkemusik bliver rost til skyerne. Britiske The Guardian kalder Lisa O’Neill for en stjerne og en af tidens mest markante folk singers. Siden debutalbummet er det blevet til yderligere tre album og en EP, og et nyt album “All Of This Is Chance” udkommer i februar 2023. Flere nye fans er kommet til, da Lisa O’Neill’s udgave af Bob Dylan-nummeret “All The Tired Horses” er brugt som soundtrack til den populære britiske streaminserie “Peaky Blinders”. Lisa O’Neill optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

Folkemusikken tilbage til folket, kunne godt være et mærkat for irske The Mary Wallopers. De kommer fra Dundalk i det nordøstlige Irland, og i centrum er de to brødre Charles og Andrew Hendy samt Sean Mckenna. The Mary Wallopers tager med energi, musikalitet og en god portion humor fat i den klassiske irske folkemusik. I bagagen har de en stor respekt for traditionen og inspiration fra navne som The Clancy Brothers, The Dubliners og Planxty. Med sig har de bestemt også et veloplagt bud på folkesangen, altså sange om mennesker og den store historie i den lille fortælling. I et interview i The Guardian siger Andrew Hendy, at “vi spiller sjove sange og sange om sex og politik – og også sad songs.” Under pandemien lykkedes det The Mary Wallopers at skabe en stor fanskare til deres onlinekoncerter. En af de sange, de har haft succes med er Carl MacDougall and Ron Clark’s “Cod Liver Oil & The Orange Juice”, som den skotske folkesanger Hamish Imlach hittede med i 60’erne. Hamish Imlach (1941-1996) optrådte flittigt på Tønder Festival for årtier siden. The Mary Wallopers udgav albummet “The Mary Wallopers” i oktober 2022. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag-fredag kl. 10-14

Telefon åben alle hverdage mellem 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram