Altan er et af de største bands på den irske trad-scene og har siden starten i 1987 besøgt Tønder Festival seks gange. Sidst var i 2017, hvor bandet kom forbi i forbindelse med deres 30-års jubilæumsturné. Altan blev dannet af Mairéad Ní Mhaonaigh og hendes nu afdøde mand, Frankie Kennedy, og skabte stor opmærksomhed i miljøet med folkemusikalske rødder i Donegal i det nordlige Irland. Ní Mhaonaigh har irsk-gælisk som sit modersmål, og hun har fortolket en lang række af de traditionelle sange. Udover Ní Mhaonaigh på sang og violin består Altan i dag af Ciarán Curran på bouzouki, Martin Tourish på harmonika samt guitaristerne Dáithí Sproule og Mark Kelly. Altan har turneret overalt i verden og har blandt andet optrådt for daværende præsident Clinton i Det Hvide Hus. Gruppen har desuden arbejdet sammen med navne som Dolly Parton, Jerry Douglas og Mary Chapin Carpenter. I 2018 kom det seneste albumudspil fra Altan. Albummet hedder “The Gap of Dreams” og er en musikalsk rejse tilbage til Donegal. Eneste danske festival i 2023.
Siden slutningen af 1980’erne har Kíla vendt op og ned på de irske folk-traditioner. Bandet definerer sig som Irish world music, og selvom udgangspunktet er den traditionelle irske musik, blandes det med alverdens musikalske udtryk og stilarter. Kíla har optrådt i 35 lande over hele verden og har besøgt festivaler som Glastonbury, Montreux Jazz Festival og Rainforest World Music Festival på Borneo. I en del år har Kíla produceret musik til film og tv-serier. I 2010 var gruppen med på soundtracket til animationsfilmen “The Secret of the Kells”, der opnåede en Oscar-nominering, og i 2015 var de med til at lave musik til endnu en Oscar-nomineret animationsfilm, “Song of the Sea.” Kíla består af bodranspiller Rónán Ó Snodaigh (har optrådt med Dead Can Dance), Dee Armstrong, fiddle, Colm Ó Snodaigh, fløjte, Rossa Ó Snodaigh, perkussion, James Mahon, uillean-pipe, Brian Hogan, bas, Seanán Brennan, guitar, og Dave Hingerty, trommer. I foråret 2023 udgav Kíla singlerne “Cara Liom” og “Raise the Road”, hvor Kíla har fundet sammen med det otte-mand store Paul Frost Brass Band. Eneste danske festival 2023.
Han er sangskriver og sanger med en aktiv solokarriere, og så er han i front i et af Irlands populære bands, nemlig Hothouse Flowers. Bandet brød igennem i 1988, og især hittet “Don’t Go” gjorde bandet til en international succes. Bandet lever stadig og spillede blandt andet på Glastonbury Festival i 2022. 58-årige Liam Ó Maonlaí er dog langt mere end bandmedlem i Hothouse Flowers. Som solist har han udgivet flere album, blandt andet “Rian” i 2005, han har arbejdet som skuespiller samt haft en væsentlig finger med i spillet i dokumentarfilmen “Dambé: The Mali Project” fra 2008. Filmen handler om den musikalske rejse, han og Paddy Keenan (The Bothy Band) foretog til den berømte Festival Au Désert i Mali. Her bragte de to musikere den traditionelle irske folkemusik sammen med vestafrikansk musik, og instrumenter som uilleann pipes, bodhrán og whistles fandt sammen med strengeinstrumentet kora og gourd-trommen. Liam Ó Maonlaí voksede op med den traditionelle irske folkemusik og har hele vejen igennem været tro mod sine rødder. Det er også musik med folkemusikalske rødder, han præsenterer på Tønder Festival. Eneste danske festival i 2023.
De tre verdensstjerner inden for den instrumentale keltiske musik har både sammen og i andre sammenhænge besøgt Tønder Festival mange gange. De har spillet sammen som trio siden 2009, når det passede ind i deres respektive egne projekter. Michael McGoldrick behersker fløjte, tin whistle, uilleann pipes, bodhrán, guitar og cittern. Han er født i Manchester i 1971, var i sin tid med til at danne Flook og har spillet med blandt andre Lúnasa, Capercaillie, Kate Rusby, Afro Celt Sound System og Mark Knopfler. Han har udgivet en lang række album i eget navn, og i 2022 besøgte han Tønder med en særlig fejring af sit skelsættende album “Fused” fra 2000. John McCusker (født 1973 i Skotland) er multi-instrumentalist med violinen som hovedinstrument. Han har arbejdet med blandt andre Heidi Talbot, Kate Rusby, Battlefield Band, Bob Dylan og Mark Knopfler. Desuden udgivet seks soloalbum, produceret for kolleger og modtaget adskillige priser. John Doyle (født 1971 i Irland) var sammen med Seamus Egan og Karan Casey kernen i irsk-amerikanske Solas. Hans stærke rytmiske guitarspil har kunnet høres med en lang række prominente navne som for eksempel Kate Rusby, Eileen Ivers, Linda Thompson og Joan Baez. Eneste danske festival 2023.
Der er ikke mange af Tønder Festivals musikere, der kan prale af at være afbilledet på et frimærke, men Frankie Gavin er en af dem. I 2008 udkom et frimærke på 55c med Gavin og de øvrige originale medlemmer af De Dannan, Alec Finn, Johnny “Ringo” McDonagh, Charlie Piggot og Dolores Keane. Det siger noget om den indflydelse, bandet har haft på irsk musik. I 1970’ernes revival af den irske dansemusik, hvor musikken for alvor indtog de store scener, var De Dannan blandt de mest travle og vedholdende bands. Makkerskabet mellem Frankie Gavin på violin og Alec Finn på den græske bouzouki satte nye standarder for den irske musik. De Dannan slog sig op på hurtige melodier og smukke ballader sunget af blandt andre Mary Black, Eleanor Shanley og førnævnte Dolores Keane. De Dannan har optrådt på Tønder Festival mange gange, første gang var i 1985. I begyndelsen af 2022 blev Frankie Gavin raskmeldt efter en cancerbehandling, og i løbet af få måneder var et nyt line-up med De Dannan på landevejen igen. Det vidner om den ukuelige ånd og tilgang til musikken, der har kendetegnet bandet lige siden 1970’erne. Eneste danske festival i 2023.
En af Irlands yngre og stærke stemmer. Lisa O’Neill (født 1982) har skrevet sange, siden hun var barn i hjembyen Ballyhaise. Som 18-årige flyttede hun til Dublin for at studere musik, og mellem studier og forskellige servicejob skrev hun sange og spillede guitar og tenorbanjo. Hendes debutalbum “Has An Album” udkom i 2009. Det blev bemærket både af publikum og musikbranche, og to år senere inviterede David Gray hende med som support til en turné i USA og Canada. Anmeldere har især understreget Lisa O’Neill’s intense stemme, men også hendes sangskrivning og tilgang til den traditionelle folkemusik bliver rost til skyerne. Britiske The Guardian kalder Lisa O’Neill for en stjerne og en af tidens mest markante folk singers. Siden debutalbummet er det blevet til yderligere tre album og en EP, og et nyt album “All Of This Is Chance” udkommer i februar 2023. Flere nye fans er kommet til, da Lisa O’Neill’s udgave af Bob Dylan-nummeret “All The Tired Horses” er brugt som soundtrack til den populære britiske streamingserie “Peaky Blinders”. Lisa O’Neill optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.
Folkemusikken tilbage til folket, kunne godt være et mærkat for irske The Mary Wallopers. De kommer fra Dundalk i det nordøstlige Irland, og i centrum er de to brødre Charles og Andrew Hendy samt Sean McKenna. The Mary Wallopers tager med energi, musikalitet og en god portion humor fat i den klassiske irske folkemusik. I bagagen har de en stor respekt for traditionen og inspiration fra navne som The Clancy Brothers, The Dubliners og Planxty. Med sig har de bestemt også et veloplagt bud på folkesangen, altså sange om mennesker og den store historie i den lille fortælling. I et interview i The Guardian siger Andrew Hendy, at “vi spiller sjove sange og sange om sex og politik – og også sad songs.” Under pandemien lykkedes det The Mary Wallopers at skabe en stor fanskare til deres onlinekoncerter. En af de sange, de har haft succes med er Carl MacDougall and Ron Clark’s “Cod Liver Oil & The Orange Juice”, som den skotske folkesanger Hamish Imlach hittede med i 60’erne. Hamish Imlach (1941-1996) optrådte flittigt på Tønder Festival for årtier siden. The Mary Wallopers udgav albummet “The Mary Wallopers” i oktober 2022. Eneste danske festivalkoncert i 2023.