Gensyn med et favoritband blandt Tønder Festivals publikum. Det skotske band Skerryvore har opbygget en solid dansk fanskare og har besøgt Danmark mange gange. Tønder Festival har haft dem på plakaten i 2014, 2015 og 2018. Skerryvore er et af de stærkeste bud på skotsk folkrock. Bandet bygger på nogle af de samme stolte musikalske traditioner, som kollegerne i Runrig og Wolfstone har gjort brug af. Skerryvore henter ikke udelukkende inspiration fra den skotske traditionsmusik, men også fra cajun, country og rock i forskellige afskygninger. Skerryvore blev dannet i 2004 af de to brødre Daniel Gillespie, accordion, Martin Gillespie, accordion, sækkepibe, trommeslageren Fraser West og sangeren Alec Dalglish. De øvrige i bandet er Craig Espie, violin, Scott Wood, sækkepibe, fløjte, Jodie Bremaneson, bas, og Alan Scobie, keyboards. Skerryvore har vundet ”Scotland’s Traditional Music Live Act Of The Year Award” to gange (2016 og 2011). Seneste album er “Live across Scotland” fra 2020. Skerryvore er i 2022 på en længere turné i USA og Europa og besøger i den anledning Tønder. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Lars Lilholt (årgang 1953) er sangskriver, sanger, guitarist og violinist og en af landets mest folkekære og flittige kunstnere. Med inspiration fra traditionel folkemusik, rock, world og pop har Lars Lilholt skabt sit eget musikalske univers, der er gået rent ind i utallige danske stuer og hjerter. Historien om Lars Lilholt er lang, men her lidt kort fakta: Han har udgivet 37 album (med band, solo, Dalton og diverse folkemusiksammenhænge), solgt omkring 2,5 mio. eksemplarer af sine album, har skrevet omkring 300 sange, spillet cirka 3.000 koncerter og modtaget fem Danish Music Awards. Og så er hans meste kendte sang, “Kald det kærlighed” optaget i Kulturministeriets kulturkanon. Lars Lilholt var i 1973 med til at danne folkrockgruppen Kræn Bysted’s. I 1983 opstod Lars Lilholt Band, hvor Lilholt for alvor markerede og udviklede sig som både sangskriver og frontfigur. Lars Lilholt Band har i snart fire årtier været at af landets mest populære og efterspurgte livebands. Lars Lilholt er også kendt for samarbejdet med Johnny Madsen og Allan Olsen i trioen Dalton, og derudover turnerer han som solist og historiefortæller. Han har de senere år i flere omgange turneret med kirkekoncerter sammen med Shaka Loveless.

Da Ida Gard i 2008 var blandt vinderne af DR’s Karrierekanonen, dukkede der et godt tilbud op fra et af de store pladeselskaber. Nej tak, sagde den jyske sangerinde og sangskriver, som hellere ville gå sin egen vej med fuld kontrol over udgivelser og karriere. Hun oprettede sit eget selskab med det finurlige navn Oh My Gard! og har indtil videre udgivet tre album, der alle har fået gode anmeldelser. Det seneste er “Womb” fra 2016, som Gaffa gav fire stjerner og positive ord med på vejen. Der er nyt på vej fra Ida Gard denne gang på dansk. Hun udgav singlen “Lad os prøve igen” i efteråret 2021 og kort efter singlen “To Drenge”. Internationalt har den 36-årige Ida Gard med det borgerlige navn Ida Bidstrup Østergaard stille og roligt opbygget en solid publikumsbase i Tyskland, hvor hun har turneret flittigt. I 2014 havde Ida Gard som opgave at varme op for Bob Dylan ved en koncert på Amfiscenen i Aarhus, og bevæbnet med elektrisk guitar og egne sange overbeviste Ida Gard det meget blandede Dylan-publikum om, at her var en sangerinde og sangskriver med ben i næsen og noget på hjerte.

De var på Tønder Festival i 2018, hvor de torsdag aften på Open Air Scenen leverede et festfyrværkeri af en koncert. The Mavericks viste, at de havde masser at byde på. Charme, gode sange, en karismatisk forsanger og en farverig cocktail af country, folk, blues, tex-mex, twang, latin og rootsrock. Nu vender de tilbage, og ikke blot kan publikum glæde sig til at opleve bandet, men også frontfigur, sanger og sangskriver Raúl Malo solo som en del af Tønder Festivals efterhånden stærke tradition Gentlemen’s Circle, hvor en række sangskrivere er på scenen, skiftes til at synge og spille og spiller med på hinandens sange. The Mavericks blev dannet i 1989 og fik hurtigt ry for at være et fremragende liveband. Op gennem 90’erne udgav de en stribe album, opnåede fine hitlisteplaceringer og modtog adskillige priser – blandt andet en Grammy i 1995. Singlen ”All You Ever Do Is Bring Me Down”, hvor tex-mex-stjernen Flaco Jiménez medvirkede, slog godt an, og også ”Dance The Night Away” (1998) blev et gedigent hit. Bandet blev opløst i 2004, og sanger, guitarist og sangskriver Raúl Malo gik solo. I 2012 fandt The Mavericks sammen igen. Nye sange og udgivelser kom til, og bandet turnerede flittigt. Seneste album er det spansksprogede “En Español” fra 2020. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Norske Madrugada bragede igennem i 1999 med debutalbummet “Industrial Silence”, og deres mørke alternative rock med toner af folk og country hittede ikke blot i hjemlandet, men også i resten af Europa. De følgende år voksede Madrugada sig endnu større i både popularitet og kunstnerisk udfoldelse. Det kulminerede i 2005 med udgivelsen af både studiealbummet “Deep End” og livealbummet “Live At Tralfamadore”. Samme år indkasserede Madrugada hele tre priser ved den norske Spellemannprisen. Blandt andet prisen for årets hit for sangen “Lift Me” med sangerinden Ane Brun i duet med Madrugadas sanger Sivert Høyem. I 2007 døde bandets guitarist Robert Burås blot 31 år gammel. Året efter besluttede bandet at gå hver til sit. Men det skulle vise sig ikke at være for evigt. De blev gendannet i 2018 og drog på en stor og succesfuld Europaturné i 2019. Glæden ved at vende tilbage som band i 2019 var ikke til at tage fejl af. ”Jeg har aldrig nogensinde følt mig så komfortabel på scenen. Jeg har heller aldrig fået så stort kick af at stå foran et publikum,” har Sivert Høyem udtalt om turneen. Madrugada drager på en længere turné igen i 2022, hvor Tønder Festival er med på tourplanen. Bandet har i 2021 udgivet en stribe singler med helt nye sange. Eneste danske festival i 2022.

Tami Neilson har begejstret publikum på Tønder Festival både i 2017 og 2018 med et udadvendt show, power og countrystemning af den gode, gammeldags slags. Publikum kan glæde sig til et gensyn. En anmelder har beskrevet Tami Neilson som en ”red hot honky tonker et sted mellem Patsy Cline og Wanda Jackson tilsat lidt sofistikeret Peggy Lee”. En anden anmelder skriver, at Tami Neilson bringer det samme ind i countrymusikken, som Amy Winehouse bragte ind i R & B-musikken.

Sandt er det, at Tami Neilson har fat i countrymusikkens stilsikre elementer fra 50’erne og samtidig i stand til at bringe musikken op i en nutidig ramme. Som purung var hun en del af den canadiske familie-countrygruppe The Neilsons, som i 90’erne havde stor succes i Canada. I 2007 flyttede hun til New Zealand og fik gang i en solokarriere. Siden er det kun gået fremad, og især udgivelserne ”Dynamite!” fra 2014 og ”Don’t be Afraid” fra 2015 satte skub karrieren.

Tami Neilson har vundet adskillige musikpriser i New Zealand. Det seneste album “Chickaboom!” fra 2020 blev kåret som Best Country Music Album ved Aotearoa Music Awards 2021. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Der er ikke tale om en trykfejl, men skotske Red Hot Chilli Pipers er mindst lige så hotte som de funky fyre fra Californien, bandet ind imellem bliver forvekslet med. Red Hot Chilli Pipers fik sit gennembrud i 2007, da bandet deltog i talentprogrammet “When Will I Be Famous” på BBC. Bandets varemærke er coverversioner af gamle og nye rock- og popklassikere fortolket med sækkepiber og march-trommer og med et rockband som backing. Medlemmerne er iført kilt, og man kan roligt sige, at deres sceneshow ikke er set mage til hverken før eller siden. Efter Red Hot Chilli Pipers bragede igennem på tv, er det blevet til masser af lange turnéer, og publikum i så forskellige steder som USA, Kina, New Zealand, Dubai og Indien har kunnet danse løs og skråle med på “We Will Rock You”, “Don’t Stop Believing” og “Highway to Hell”. Red Hot Chilli Pipers besøgte Tønder i 2017, og nu kan publikum atter skråle med, når det skotske band går på scenen med en koncert, hvor alt kan ske, og hvor der er 100 procent festgaranti. Eneste danske festivalkoncert 2022.

The Ballroom Thieves kommer fra Massachusetts og har siden 2014 gjort sig stærkt bemærket med originale sange i et miks af folk, rock, soul og mindelser om den legendariske californiske musikscene sidst i 60’erne. Et band, der tiltager sig friheden at hente mange genrepåvirkninger ind med et alsidigt brug af instrumenter. Der er plads til fyrig rockguitar, følsom cello, storladne kor-arrangementer, fingerpickin’ akustisk guitar og først og fremmest god plads til den enkelte sangs budskab. Og det vil sige sange om ikke blot kærlighed og de nære forhold, men bestemt også mere krasse kommentarer om det politiske landskab i USA og verden i øvrigt samt en knytnæve til patriarkatet. The Ballroom Thieves består af Calin “Callie” Peters, vokal, cello, bas, og Martin Earley, vokal, guitar, som begge er sangskrivere, og som også danner par privat. Oprindeligt blev bandet dannet sammen med Devin Mauch, vokal, perkussion, men han sagde farvel i 2021. I dag er Peters og Earley suppleret med flere musikere i studiet og på scenen. Deres tredje album “Unlovely” udkom i 2020 lige før pandemien lagde alt ned og dermed bandets planlagte promotion og koncerter. Et nyt album er undervejs. Første gang i Danmark og eneste festivalkoncert herhjemme i 2022.

Eilen Jewell har mere end godt fat i americana-genren med alternativ country og rootsrock som udgangspunkt. I 2016 var Eilen Jewell og band på plakaten i Tønder, og mange vil uden tvivl huske deres fine koncert på Open Air Scenen. Den amerikanske sangskriver og sangerinde Eilen Jewell (født 1979) har slået sit navn eftertrykkeligt fast på den internationale scene. Hun kommer fra Idaho og begyndte sin musikalske karriere, da hun gik på college. Efter et ophold i Los Angeles gik turen til Boston, hvor hun blev en del af det meget aktive folkroots-musikmiljø. Det var her, hun i 2006 udgav sit første album. Siden er det blevet til en stribe både studie- og livealbum. Seneste studiealbum er “Gypsy” fra 2019.

En anmelder har betegnet Eilen Jewells vokal som ”et sted mellem Billie Holiday og Neko Case”, og en anden kalder hende ”en reinkarnation af Johnny Cash”. The Los Angeles Daily News skriver om Eilen Jewell: “Nogle gange er hun mørk og dyster som Lucinda Williams, andre gange trodsig og drillede som en tidlig Peggy Lee og altid americana-autentisk som Gillian Welch-traditionen.” I Tønder optræder Eilen Jewell med band, og det er eneste danske festivalkoncert 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram