Han er frontfigur, sanger og sangskriver i det vitale band The Mavericks og har sideløbende en solokarriere. Raúl Malo (årgang 1965) optræder på dette års Tønder Festival både solo og med The Mavericks. Han medvirker også i festivalens traditionsrige Gentlemen’s Circle lørdag eftermiddag. Hans solokarriere tog fart, da The Mavericks blev opløst i 2004. Bandet blev gendannet i 2012 og har siden udgivet en stribe album og turneret for fuld styrke. Publikum i Tønder får en enestående mulighed for at opleve Raúl Malo alene med sin guitar og sine sange. Som sangskriver er han helt sin egen og blander på charmerende vis country, latin, tex-mex og rock ’n’ roll. Han kan sit håndværk og står bag hits som “All You Ever Do Is Bring Me Down”, “Here Comes the Rain” og ”Dance The Night Away”. Raúl Malo har udgivet syv soloalbum.

Amerikanske Dylan LeBlanc har opbygget et solidt ry med sin lyse stemme og melodiske tæft i den rockede afdeling af americana-genren. Han kommer fra Shreveport i Louisiana og begyndte ret tidligt at spille musik og skrive sange. Han udgav debutalbummet “Pauper Field” i 2010 og både dette og de efterfølgende album fik gode anmeldelser. Det samme gjaldt hans fjerde album “Renegade” fra 2019 med topnavnet Dave Cobb i producerstolen. Dylan LeBlancs seneste udgivelse er EP’en “Pastimes” (juni 2021), som indeholder seks fortolkninger af andres sange. Det er for eksempel J. J. Cales “Sensitive Kind”, Led Zeppelins “Going to California” og ikke mindst John Hartfords “Gentle On My Mind”, som var et stort hit for Glen Campbell i 1967. “Pastimes” er Dylan LeBlanc’s hyldest til nogle af  sine inspirationskilder og er indspillet samme sted som nogle af hans tidligere udgivelser, nemlig i det berømte Fame Studios i Muscle Shoals.

Rockhistorier bliver til Folkhistorier. De to værter, Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch, har gennem snart 200 episoder af deres populære podcast “Rockhistorier” været vidt omkring i musikkens vidunderlige verden. Fra vuggeviser til frenetisk støjrock. Fra rebelsk soul til ulykkelig country. Fra musicals til metal. Og sådan cirka alt andet ind i mellem. De er tilhængere af mantraet om, at der kun findes to slags musik: God musik og dårlig musik. Især når de selv får lov til at definere forskellen. Indimellem har de dog også gæster med i udsendelserne, som spiller et udvalg af de sange, som har været med til at forme dem som mennesker og som musikere. Det bliver også tilfældet her, hvor Folkhistorier over to dage vil invitere to optrædende fra årets Tønder Festival til en snak på scenen om den musik, der har været med til at ændre deres verden.

DR P5 sender live fra Tønder Festival. Med værterne Alex Nyborg Madsen og Søren Rebbe.

Folkrock af bedste kvalitet fra det skotske højland. Tide Lines er inspireret af de gæliske sange, sækkepibe-melodierne, den storslåede natur og den utæmmelige kærlighed. Bandet har skabt sig et stort publikum også i Danmark med en succesfuld opdatering af den highland-sound, som publikum i Tønder kender særdeles godt. Tide Lines har besøgt Tønder i 2018 og 2019. Tide Lines blev dannet i 2016, og de ramte et bredt publikum med singlen “Far Side of the World”, en ørehænger af en popsang skrevet af sangeren Robert Robertson. Siden har Tide Lines udgivet albummet “Dreams We Never Lost”, EP’en “Let’s Make Tonight” og senest albummet ”Eye Of The Storm” (2020), som toppede hitlisterne i Storbritannien. Tide Lines har turneret intensivt og skulle have givet koncerter i Danmark i 2021, som blev aflyst på grund af corona. Men nu kan publikum glæde sig til et gensyn. Tide Lines består af sanger og guitarist Robert Robertson, Ross Wilson på keyboards (begge tidligere i bandet Skippinish), Alasdair Turner på guitar og sækkepibe, Gus Munro, trommer. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Der er fuld power på, når den næsten to meter høje Mike Elrington går på scenen. Hans rå vokal, mesterlige guitarspil og sange i blues- og rootsrockgenren har bragt ham frem som et af Australiens store navne, og han modtog i 2016 prisen “Singer/Songwriter Of The Year” ved The Australian Independent Music Awards. Siden Mike Elrington fra Adelaide som 18-årig begyndte musikerkarrieren, har han turneret utrætteligt i Australien, New Zealand og Storbritannien og har udgivet ti album. De seneste er ”Afterchock” fra 2020 og livealbummet “Live at the Flying Saucer” fra 2017. I et interview til webmagasinet Australian Musician fortæller Mike Elrington, at han for alvor tog fat på guitarspillet efter at have hørt en plade med Jimi Hendrix. Især blev han inspireret af nummeret “Red House”, der bragte ham på sporet af bluesmusikkens mestre såsom Muddy Waters, Junior Wells og Buddy Guy. ”Denne mand spiller og synger som en steppebrand,” lyder et citat fra en anmeldelse af den australske bluesmusiker. Mike Elrington optræder solo.

Gensyn med et favoritband blandt Tønder Festivals publikum. Det skotske band Skerryvore har opbygget en solid dansk fanskare og har besøgt Danmark mange gange. Tønder Festival har haft dem på plakaten i 2014, 2015 og 2018. Skerryvore er et af de stærkeste bud på skotsk folkrock. Bandet bygger på nogle af de samme stolte musikalske traditioner, som kollegerne i Runrig og Wolfstone har gjort brug af. Skerryvore henter ikke udelukkende inspiration fra den skotske traditionsmusik, men også fra cajun, country og rock i forskellige afskygninger. Skerryvore blev dannet i 2004 af de to brødre Daniel Gillespie, accordion, Martin Gillespie, accordion, sækkepibe, trommeslageren Fraser West og sangeren Alec Dalglish. De øvrige i bandet er Craig Espie, violin, Scott Wood, sækkepibe, fløjte, Jodie Bremaneson, bas, og Alan Scobie, keyboards. Skerryvore har vundet ”Scotland’s Traditional Music Live Act Of The Year Award” to gange (2016 og 2011). Seneste album er “Live across Scotland” fra 2020. Skerryvore er i 2022 på en længere turné i USA og Europa og besøger i den anledning Tønder. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Lars Lilholt (årgang 1953) er sangskriver, sanger, guitarist og violinist og en af landets mest folkekære og flittige kunstnere. Med inspiration fra traditionel folkemusik, rock, world og pop har Lars Lilholt skabt sit eget musikalske univers, der er gået rent ind i utallige danske stuer og hjerter. Historien om Lars Lilholt er lang, men her lidt kort fakta: Han har udgivet 37 album (med band, solo, Dalton og diverse folkemusiksammenhænge), solgt omkring 2,5 mio. eksemplarer af sine album, har skrevet omkring 300 sange, spillet cirka 3.000 koncerter og modtaget fem Danish Music Awards. Og så er hans meste kendte sang, “Kald det kærlighed” optaget i Kulturministeriets kulturkanon. Lars Lilholt var i 1973 med til at danne folkrockgruppen Kræn Bysted’s. I 1983 opstod Lars Lilholt Band, hvor Lilholt for alvor markerede og udviklede sig som både sangskriver og frontfigur. Lars Lilholt Band har i snart fire årtier været at af landets mest populære og efterspurgte livebands. Lars Lilholt er også kendt for samarbejdet med Johnny Madsen og Allan Olsen i trioen Dalton, og derudover turnerer han som solist og historiefortæller. Han har de senere år i flere omgange turneret med kirkekoncerter sammen med Shaka Loveless.

Da Ida Gard i 2008 var blandt vinderne af DR’s Karrierekanonen, dukkede der et godt tilbud op fra et af de store pladeselskaber. Nej tak, sagde den jyske sangerinde og sangskriver, som hellere ville gå sin egen vej med fuld kontrol over udgivelser og karriere. Hun oprettede sit eget selskab med det finurlige navn Oh My Gard! og har indtil videre udgivet tre album, der alle har fået gode anmeldelser. Det seneste er “Womb” fra 2016, som Gaffa gav fire stjerner og positive ord med på vejen. Der er nyt på vej fra Ida Gard denne gang på dansk. Hun udgav singlen “Lad os prøve igen” i efteråret 2021 og kort efter singlen “To Drenge”. Internationalt har den 36-årige Ida Gard med det borgerlige navn Ida Bidstrup Østergaard stille og roligt opbygget en solid publikumsbase i Tyskland, hvor hun har turneret flittigt. I 2014 havde Ida Gard som opgave at varme op for Bob Dylan ved en koncert på Amfiscenen i Aarhus, og bevæbnet med elektrisk guitar og egne sange overbeviste Ida Gard det meget blandede Dylan-publikum om, at her var en sangerinde og sangskriver med ben i næsen og noget på hjerte.

De var på Tønder Festival i 2018, hvor de torsdag aften på Open Air Scenen leverede et festfyrværkeri af en koncert. The Mavericks viste, at de havde masser at byde på. Charme, gode sange, en karismatisk forsanger og en farverig cocktail af country, folk, blues, tex-mex, twang, latin og rootsrock. Nu vender de tilbage, og ikke blot kan publikum glæde sig til at opleve bandet, men også frontfigur, sanger og sangskriver Raúl Malo solo. Dels ved en solokoncert, og dels som en del af Tønder Festivals efterhånden stærke tradition Gentlemen’s Circle, hvor en række sangskrivere er på scenen, skiftes til at synge og spille og spiller med på hinandens sange. The Mavericks blev dannet i 1989 og fik hurtigt ry for at være et fremragende liveband. Op gennem 90’erne udgav de en stribe album, opnåede fine hitlisteplaceringer og modtog adskillige priser – blandt andet en Grammy i 1995. Singlen ”All You Ever Do Is Bring Me Down”, hvor tex-mex-stjernen Flaco Jiménez medvirkede, slog godt an, og også ”Dance The Night Away” (1998) blev et gedigent hit. Bandet blev opløst i 2004, og sanger, guitarist og sangskriver Raúl Malo gik solo. I 2012 fandt The Mavericks sammen igen. Nye sange og udgivelser kom til, og bandet turnerede flittigt. Seneste album er det spansksprogede “En Español” fra 2020. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram