Tønder Festival Non-profit logo
Login

Et amerikansk verdensnavn kommer til Tønder. Den 69-årige sangskriver og sangerinde Rickie Lee Jones har været med i toppen af musikscenen i fem årtier og er i den grad still going strong. Rickie Lee Jones har udgivet flere end 15 album, vundet to Grammypriser og været nomineret til otte. En kunstner, som med stor autenticitet befinder sig helt tæt på sjælen i amerikansk musik, hvor kilderne er pop, folk, jazz, soul og rock. Rickie Lee Jones’ seneste album “Pieces of Treasure” (2023) rummer jazz-standards fra den store amerikanske sangbog. Albummet var nomineret til en amerikansk Grammy i 2024 i kategorien Best Traditional Pop Vocal Album. Produceren er Russ Titelman, som også var Rickie Lee Jones’ samarbejdspartner og producer på hendes to første udgivelser for mere end 40 år siden. Debutalbummet “Rickie Lee Jones” (1979) med hits som “Chuck E’s in Love”, “Easy Money” og “Last Chance Texaco” gjorde med ét slag Rickie Lee Jones til et verdensnavn. Året efter vandt hun en Grammy som Best New Artist. I 1981 kom albummet “Pirates”, som ligesom debutalbummet fik meget fine anmeldelser og kravlede op i den øverste del af hitlisterne. Rickie Lee Jones optræder med band, og det er eneste danske koncert i 2024.

Der er en lang tradition på Tønder Festival for at tilbyde publikum toppen af skotsk folkrock. Skipinnish er et af de skarpe skotske bands, der har været her før, og som helt oplagt går på scenen i år. To jubilæer mødes: Festivalen fejrer sit 50-års jubilæum, og Skipinnish sit 25-års jubilæum. Skipinnish er lyden af bagpipe, accordion og violin på en solid bund af bas, trommer og keyboard. Et stilsikkert bud på moderne keltisk musik med en blanding af traditioner og opdateret rocklyd. Det hele begyndte, da accordionspiller Angus MacPhail mødte bagpiper Andrew Stevenson i 1999, hvor de studerede på The Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow. De kommer begge fra det vestlige Skotland – henholdsvis Tiree og Lochaber. Skipinnish blev hurtigt et af de etablerede navne på den skotske folkemusikscene. De har udgivet en lang stribe album, og det seneste er ”Steer by the Stars” fra 2019. Bandets sanger Norrie MacIver (tidligere med blandt andre Bodega og Mànran) kom med i Skipinnish i 2016 og afløste Robert Robertson (i dag med Tine Lines). De øvrige medlemmer er Rory Grindlay, trommer, Charlotte Printer, bas, Alistair Iain Paterson, piano, Archie McAllister, violin. Eneste danske festival i 2024.

Bag kunstnernavnet Phosphorescent gemmer sig sangskriveren og multimusikeren Matthew Houck. Han kommer oprindeligt fra Alabama, har boet mange år i Georgia og er nu bosat i Nashville, Tennessee. Han har udgivet og turneret under navnet Phosphorescent siden 2001. Stilmæssigt er han bestemt ikke country- eller rootstraditionalist og befinder sig i højere grad under genrebetegnelser som indiefolk, indierock og alternativ rock. Phosphorescent har gennem tiden udgivet ni album og en EP, og anmelderne har været gavmilde. Indimellem har der været længere pauser mellem udgivelserne. Albummet “Muchacho” udkom i 2013, og det næste var “C’est La Vie” i 2018. I 2022 gennemførte han sit “Full Moon Project”, hvor han ved hver fuldmåne udgav et covernummer. Blandt andre sange af Bob Dylan, Lucinda Williams, Randy Newman og Nina Simone. I 2024 gælder det albummet “Revelator.” “I got tired of sadness, I got tired of all the madness, I got tired of bein’ a badass all the time,” lyder det på titelsangen. Matthew Houck går nye veje, og det afspejler den virkelighed, han befinder sig i. Selv mener han, at “Revelator” med tyngde går tæt på “The grand sadness in life.” Eneste danske festival i 2024.

Rootsrock og americana af fineste karat fra et band, som i de senere år har opbygget et solidt publikum herhjemme. The Bros. Landreth fra Winnipeg i Canada besøgte Tønder Festival i 2015 og 2018, og frontfigur Joey Landreth, guitar og vokal, har desuden optrådt i eget navn. Hans slideguitar befinder sig i den øverste liga, hvor man også finder guitarister som Derek Trucks, Ry Cooder og hedengangne Lowell George. Bandets debutalbum “Let It Lie” skabte stor opmærksomhed og udløste en canadisk JUNO Award i 2015. De følgende år turnerede The Bros. Landreth heftigt, og med i bandet var i øvrigt guitarist og sanger Ariel Posen, som besøgte Tønder Festival i eget navn i 2023. Covid-19-pandemien betød hjemmearbejde for bandet i stedet for turnéer verden rundt. Joey Landreth og hans bror Dave, bas, vokal, arbejdede under pandemien intenst i studiet i Winnipeg og skabte en ny lyd og nye sange i en mere afdæmpet stil. Resultatet kan man høre på albummet “Come Morning” fra 2022. I dag er The Bros. Landreth centreret om de to brødre, som selv kalder det nye The Bros. Landreth for en genfødsel af bandet. Eneste danske festival i 2024.

Blues og americana er hovedoverskriften for den britiske sangskriver og sangerinde Elles Bailey. Hun debuterede i 2015 med EP’en “Who Am I to Me”, og publikum ude på spillestederne tog godt imod Elles Bailey’s kraftfulde vokal og hendes bluesrockende band. I 2017 udkom albummet “Wildfire”, indspillet i Nashville. To år efter gik turen atter til Nashville, hvor albummet “Road I Call Home” blev indspillet. Turneer i USA og Europa fulgte, og Elles Bailey arbejdede sig stille og roligt opad. Under corona-pandemien indspillede Elles Bailey flere nye sange, og det resulterede i hendes tredje studiealbum “Shining in the Half Light” (2022). I forvejen havde Elles Bailey i 2020 indkasseret en pris ved Americana Awards UK, og med det nye album gik det over stok og sten med flere priser. Hun modtog to priser ved UK Blues Awards i 2023 samt priserne Artist & Live act of the year ved britiske Americana Awards. 2023 har budt på talrige festivalkoncerter, og i 2024 går det løs med turné i Storbritannien og Skandinavien – blandt andet på Tønder Festival – og nye udgivelser. Eneste danske festival i 2024.

Mange svenske kunstnere har gennem tiden dyrket en svensk udgave af rootsrock og country. Det er ikke for meget sagt, at David Ritschard (født 1989) i dag har indtaget førstepladsen. I visse kredse går han under navnet “Kongen af Sverige” med henvisning til hans kunstneriske niveau. David Ritschard griber fat om det svenske sprog med begavet og slagkraftig sangskrivning, og musikken læner sig op ad countryrock, soul, bluegrass og svensk visetradition. Siden 2018 har David Ritschard udgivet to album, en EP og 15 singler. Både publikum og anmeldere er begejstrede. Han udgav i 2022 EP’en “Rockbotten” (2022), og det seneste album er “Blåbärskungen” (2021). En blanding af hverdagsrealisme med glimt i øjet, musik med brug af pedal steel, blæsere, fioler og kor. David Ritschard har på mange måder sat nye standarder for, hvordan klassisk amerikansk rootsmusik kan gå hånd i hånd med svensk sprog og tradition. Han har modtaget flere priser, blandt andre den svenske Robespierrepriset og Årets Singer/Songwriter ved Manifestgalan, de svenske musikproducenters prisuddeling. Eneste danske festival i 2024.

Sanger og guitarist S. G. Goodman kommer fra Kentucky og er vokset på landet nær den lille by Hickman. Den lokale baptistkirke spillede en stor rolle i hendes opvækst, og hendes tidlige erfaringer med musik var at synge i kirken. Som 15-årig begyndte hun at spille guitar, og senere var hun medlem af bandet The Savage Radley. Solokarrieren tog fart med udgivelsen af debutalbummet “Old Time Feeling” (2020), med Jim James fra bandet My Morning Jacket som producer. 35-årige S.G. Goodman har udfordret mange vaneforestillinger om den traditionelle musiks rolle i de landlige miljøer i sydstaterne. At være queer artist og spille country, rootsrock og americana er stadig ikke nemt at få point for i de mere konservative og kirkelige kredse. I et interview med magasinet Rolling Stone har S. G. Goodman sagt, at “musik historisk set altid har været en afgørende kraft for politiske og sociale forandringer.” Samme magasin har i en anmeldelse kaldt S.G. Goodman for en “utæmmet rock ’n’ roll-sandhedsfortæller.” Med album nummer to, “Teeth Marks” (2022), lader S.G. Goodman sig inspirere af indierock og punk – med countryrockens mere uslebne virkemidler, dybstemte guitarer og en tone af alvor og indignation som basis. Eneste danske festival i 2024.

Efter cirka ti år i Nashville er sangskriveren Brent Cobb flyttet tilbage til Georgia, hvor han er vokset op. Her har han sammen med lokale musikere indspillet sit seneste album, “Southern Star” udgivet i efteråret 2023. Nærmere betegnet i byen Macon, hvor navne som Allman Brothers, The Marshall Tucker Band og Charlie Daniels Band har haft deres gang tilbage i tiden. Det har tydeligvis smittet af på “Southern Star”, som udover en klar country-klangbund byder på spændstig southern rock og både funky og tilbagelænet rytmisk feeling. 37-årige Brent Cobb begyndte solokarrieren med udgivelsen af albummet “No Place Left To Leave” i 2006, produceret af fætteren Dave Cobb (som siden har produceret for navne som Jason Isbell, Chris Stapleton og John Prine). Brent Cobb flyttede til Nashville og blev en del af byens sangskrivercirkler. Han har leveret sange til blandt andre Luke Combs, Miranda Lambert og Kenny Chesney, samtidig med at hans solokarriere tog fart. Albummet “Shine On Rainy Day” (2016) opnåede en Grammy-nominering i kategorien Best Americana Album. Eneste danske festival 2024.

Det er sagt om Skerryvore, at de har indtaget tronen som Skotlands førende folkrockband, efter at Runrig abdicerede i 2018. Det er ikke helt forkert. Det otte mand store band bygger på de samme stolte musiktraditioner, som kollegerne i Runrig og Wolfstone har gjort brug af. Og ikke nok med det. Skerryvore har gjort Runrig kunsten efter og har opbygget en stor fanskare i Danmark og besøgt Tønder Festival mange gange. Publikum elsker dem, og kærligheden er gengældt. Skerryvore blev dannet i 2004 af de to brødre Daniel Gillespie, accordion, Martin Gillespie, accordion, sækkepibe, trommeslageren Fraser West og sangeren Alec Dalglish. De øvrige i bandet er Craig Espie, violin, Scott Wood, sækkepibe, fløjte, Jodie Bremaneson, bas, og Alan Scobie, keyboards. Skerryvore henter ikke udelukkende inspiration fra den skotske traditionsmusik, men også fra cajun, country og rock i forskellige afskygninger. Bandet har vundet adskillige priser og udgivet ni album. Det seneste er “Tempus” fra foråret 2023, og det fik fine anmeldelser og topplacering på den officielle skotske albumhitliste. Eneste danske festival 2024.

Med stolthed kan Tønder Festival præsentere et af countrymusikkens helt store navne: Rodney Crowell. Den 73-årige sangskriver har præget den amerikanske musikscene i årtier. Talrige gange har han været placeret på hitlisternes førsteplads, og listen over priser og nomineringer er alenlang. Blandt trofæerne er to Grammy Awards og seks Americana Awards. I 2017 modtog Rodney Crowell den prestigefyldte Founder’s Award hos ASCAP (American Society og Composers, Authors and Publishers). Og han er naturligvis optaget i Nashville Songwriters Hall of Fame. Som sangskriver er Rodney Crowell blandt giganterne, og navne som Emmylou Harris, Johnny Cash, Waylon Jennings, Keith Urban og Bob Seger har indspillet hans sange. Et par af hans kendte sange er “It’s Such A Small World”, hvor han synger duet med Rosanne Cash (som han har været gift med), og “Even Cowgirls Get The Blues”. Rodney Crowell begyndte karrieren i Nashvilles sangskrivermiljø i 70’erne sammen med blandt andre Guy Clark og Townes Van Zandt. Begge var store inspirationskilder for Rodney Crowell, hvis sange rummer de klassiske dyder inden for amerikansk sangskrivning. Seneste album er “The Chicago Sessions” (2023) med Wilco’s Jeff Tweedy som producer. Eneste danske festival i 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram