Tønder Festival Non-profit logo
Login

Så er der fødselsdagsfest. Det manglede da også bare, når man fylder 50 år. Det kan godt gå hen og blive en minderig aften, for publikum kommer i godt selskab med en alenlang stribe populære musikere og sangskrivere fra ind- og udland. Mange af dem har gennem årene været med til at skabe den atmosfære og de musikalske møder, Tønder Festival er kendt for. Og andre er fornemme arvtagere og næste generation af sangskrivere og fortællere i folkroots-traditionerne. Medvirkende: Harald Haugaard & Helene Blum, Poul Krebs, Niels Hausgaard, Jacob Dinesen, Allan Taylor, Jonah Blacksmith med (kusine) Dina Dánialsdóttir fra Northern Assembly, Signe Svendsen, Rikke Thomsen, Kellie Loder, Hans Theessink, Albin Lee Meldau, Mary Gauthier, Jaimee Harris, Tim O´Brien, Jan Fabricius, Candace Lacina fra The Hello Darlins, Eleanor Shanley. Koncerten vil have fokus på de genrer, Tønder Festival præsenterer, og der vil være fortolkninger af sange af blandt andre Derroll Adams, Bruce Guthro, Woody Guthrie og mange flere. Jubilæumskoncerten finder sted torsdag 22. august på Open Air Scenen.

Skolekoncerten 2024: Tønder Festival har en særlig gave til de unge festivalgæster ved skolekoncerten på årets festival, nemlig den danske stjerne Guldimund. Sangskriver, sanger og musiker Asger Nordtorp Pedersen med kunstnernavnet Guldimund er på få år braget igennem og er et af de største danske musiknavne lige nu. Hans seneste album “Jeg venter i lyset” fra 2023 fik femstjernede anmeldelser, og singlen “Det’ kun vigtigt, hvad det er” blev Ugens Uundgåelige på P3 og vandt prisen som Årets Lytterhit ved P3 Guld. Guldimund debuterede i 2021 med albummet “Dem vi plejede at være”, som indbragte ham tre priser ved Årets Steppeulv. Guldimund optræder med band, og skolekoncerten er hans eneste optræden under festivalen.

Gensyn med den amerikanske sangskriver Jeffrey Martin, som besøgte Tønder Festival i 2022. Jeffrey Martin er sanger, guitarist og sangskriver og bosiddende i Portland, Oregon. Selv om han for snart mange år siden droppede jobbet som engelsklærer på high school, er inspirationen til sangskrivningen i høj grad hentet fra det hverdagsliv, han mødte som en del af den lille by i Oregon, hvor han arbejdede som underviser. Jeffrey Martin har udgivet musik siden 2009. Hans seneste og fjerde album “Thank God We Left the Garden” (efterår 2023) har fået strålende anmeldelser. Britiske Uncut kalder albummet tryllebindende og får mindelser om musikken fra de tidlige 1970’ere. Også hans tidligere album, blandt andre “One Go Around” (2017), har fået mange roser med på vejen. Jeffrey Martins sange rummer ifølge flere anmeldere en elegant og poetisk beskrivelse af tilværelsens dystre sider, det hårde arbejdsliv for mennesker nederst i samfundshierarkiet og “the small town sadness”. Hans stemme er sårbar og intens, og flere har givet ham prædikatet “sangskrivernes sangskriver”.  Eneste danske festivalkoncert i 2024.

Med ordene "Den ægte vare” tildelte Ekstra Bladet hele fem stjerner til Jim Lauderdale, da han i 2023 gav koncert på Tønder Festival. Og Jim Lauderdale er afgjort den ægte vare. Rundet af bluegrass og med et mangeårigt tæt samarbejde med den legendariske Ralph Stanley, der døde i 2016, har han bevæget sig kompetent rundt i de amerikanske rødder. Han mestrer countrygenrens upolerede Bakersfield-lyd såvel som den følsomme ballade. Jim Lauderdale har skrevet mere end 500 sange, og listen af artister, der har sunget hans sange, tæller blandt andre Mark Chesnutt, Vince Gill, The Dixie Chicks og Elvis Costello. Jim Lauderdales seneste album, “The Long and Lonesome Letting Go”, kom sidste år. Her vender han sammen med bandet The Po’ Ramblin’ Boys tilbage til bluegrassmusikken. På pladen medvirker desuden bluegrass-koryfæet Del McCoury, som Lauderdale for første gang har indspillet med. Jim Lauderdale kommer til Tønder med et gedigent hold af unge musikere, der er parat til at akkompagnere en af country- og rootsmusikkens helt store stemmer og sangskrivere. Eneste danske festival i 2024.

Den danske poet, satiriker, sangskriver, debattør og entertainer har været med til at præge Tønder Festival siden 70’erne, og han svigter naturligvis ikke, når Tønder Festival i år fylder 50 år. Hvis Niels Hausgaard siger til lykke med de 50 år til festivalen, siger alle vi andre sørme også stort til lykke til ham. For ugen efter Tønder Festival 2024 fylder Niels Hausgaard 80 år. Det er ikke for meget sagt, at Niels Hausgaard har været på en ”never ending tour” siden de tidlige 1970’ere. Publikum mangler han ikke, og hvert år drager han i vinteren og foråret på en fire måneder lang turné rundt i landet. I år hed showet ”Åh, boomer” og omfattede 57 udsolgte koncerter. Lige som sidste år var pianisten Martin Schack med på scenen. Niels Hausgaard er noget nær et nationalt klenodie. Han rækker ud til et meget stort og bredt publikum, og på scenen giver han sig selv god plads til improvisation og til at arbejde sammen med publikum. Hans timing og idérigdom har inspireret utallige kolleger, og hans evne til bringe den lune satire i spil er legendarisk.

29-årige Justine Boesen skaber med akkordeon og sin klare sopranvokal et unikt univers. Kærligheden til den nordiske musik og klang er åbenbar, og det samme er fascinationen af stærke sopransangerinder som Eivør og Kate Bush. Justine Boesen går på scenen med fortællernærvær, originale tekster og et særligt klangunivers med sit hovedinstrument akkordeon. Hun er uddannet fra Syddansk Musikkonservatorium og arbejder som musiker, sangskriver og komponist. Mange vil kende hende fra gruppen Mynsterland, som har udgivet flere EP’er, og duoen Justine Boesen & Mathæus Bech, som udgav LP’en “Smukke Nat” i 2020. Desuden har Justine Boesen arbejdet sammen med Det Danske Drengekor og FolkBALTICA Ensemblet. Justine Boesen modtog i 2024 prisen som "Årets Katapult" på Folk & Fæstival og var i 2023 nomineret til en Danish Music Award som "Årets Nye Danske Rootsnavn". Justine Boesen var desuden hovednavn på den dansk-tyske festival FolkBALTICA i 2023, hvor hun i samme periode udgav sine tre første singler i eget navn.

Sangskriveren Kellie Loder kommer fra Newfoundland, Canada, og er et af de varmeste navne på den canadiske musikscene. Kellie Loder (født 1988) er beskrevet som et multi-genre-talent og blander ubesværet inspirationer fra folk, americana og indie-pop. Der er uden tvivl noget at glæde sig til, når Kellie Loder går på scenen i Tønder - og optræder i Danmark for første gang i øvrigt. Kvaliteten af sangene er i hjemlandet blevet honoreret masser af gange i form af flotte anmeldelser, priser og nomineringer. Live er Kellie Loder blevet rost for sin karisma og evne til at formidle sine sange med både energi og autenticitet. Debutalbummet “The Way” fra 2009 udløste en talentpris og satte gang i Kellie Loders musikerkarriere. Siden er det blevet til fire albumudgivelser, det nyeste er “Transitions” udgivet i april 2024, samt musikpriser og nomineringer. Senest vandt Kellie Loder to priser ved den canadiske East Coast Music Awards 2023. Dels i kategorien Songwriter of the Year og dels publikumsprisen Entertainer of the Year. I 2022 medvirkede Kellie Loder i programmet Canada’s Got Talent og endte som nummer to. Eneste danske festival i 2024.

Festivalens jubilæumsår byder på gensyn med mange af de musikere, som har været med tidligere, og som publikum elsker. True Heart Troubadours er en ny sammenhæng med gamle kendinge. Multiinstrumentalist, sangskriver og bluegrass-mester Tim O’Brien har besøgt Tønder mange gange i forskellige sammenhænge. Også sangskriveren Mary Gauthier er en kær gæst og har skabt store stunder på de små scener på festivalen. Med True Heart Troubadours er der lagt op til en oplevelse i særklasse. Guitarer, mandolin, violin og vokalharmonier og ikke mindst sangskrivning i bedste kvalitet. Med Tim O'Brien, Jan Fabricius, Mary Gauthier og Jaimee Harris på scenen er der dømt intim stemning, og navnet True Heart er ikke tilfældigt. Gruppen er skabt ud fra et ønske om et tæt musikalsk samarbejde, som med Mary Gauthiers ord kan "bringe os dyb forståelse af hinanden og åbne hjertet for kærlighed". De fire musikere og sangskrivere har samlet set udgivet adskillige dusin album, modtaget flere Grammy-priser og nomineringer, og deres sange er indspillet af kunstnere som Garth Brooks, Boy George, The Dixie Chicks, Jimmy Buffet og Tim McGraw. Eneste danske festival i 2024.

Den amerikanske sangskriver Katie Pruitt optrådte på Tønder Festival 2022 og leverede en følelsesmæssig og musikalsk præstation, der kastede flere femstjernede anmeldelser af sig. Nu vender Katie Pruitt tilbage, denne gang med det nye album “Mantras” (april 2024) i rejsebagagen. Hun udgav en EP i 2018, som fik magasinet Rolling Stone til at sætte hende på listen med årets “10 nye country-kunstnere, du bør kende.” I februar 2020 udkom debutalbummet “Expectations”. Et album, der skabte stor opmærksomhed og blev nomineret til en Grammy. Katie Pruitt har sagt om albummet, at “det i høj grad handler om at være ligeglad med, hvad andre forventer af dig, og om at være fri og bare være dig selv.” Katie Pruitt er født i 1994, vokset op i Atlanta, Georgia, i en katolsk familie. Hun begyndte karrieren som sanger og sangskriver, da hun gik på college. Som 20-årig sprang Katie Pruitt ud som lesbisk, og flere af hendes sange handler om frustrationer og skam i opvæksten i et konservativt kristent miljø i Sydstaterne. Genremæssigt blander Katie Pruitt country, folk og indierock, og mange af sangene veksler dynamisk mellem det lavmælte og inderlige til det storladne og rockede. Eneste danske festival i 2024.

Et amerikansk verdensnavn kommer til Tønder. Den 69-årige sangskriver og sangerinde Rickie Lee Jones har været med i toppen af musikscenen i fem årtier og er i den grad still going strong. Rickie Lee Jones har udgivet flere end 15 album, vundet to Grammypriser og været nomineret til otte. En kunstner, som med stor autenticitet befinder sig helt tæt på sjælen i amerikansk musik, hvor kilderne er pop, folk, jazz, soul og rock. Rickie Lee Jones’ seneste album “Pieces of Treasure” (2023) rummer jazz-standards fra den store amerikanske sangbog. Albummet var nomineret til en amerikansk Grammy i 2024 i kategorien Best Traditional Pop Vocal Album. Produceren er Russ Titelman, som også var Rickie Lee Jones’ samarbejdspartner og producer på hendes to første udgivelser for mere end 40 år siden. Debutalbummet “Rickie Lee Jones” (1979) med hits som “Chuck E’s in Love”, “Easy Money” og “Last Chance Texaco” gjorde med ét slag Rickie Lee Jones til et verdensnavn. Året efter vandt hun en Grammy som Best New Artist. I 1981 kom albummet “Pirates”, som ligesom debutalbummet fik meget fine anmeldelser og kravlede op i den øverste del af hitlisterne. Rickie Lee Jones optræder med band, og det er eneste danske koncert i 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Kl. 10-15
Tirsdag: Kl. 13-15
Onsdag: Kl. 10-15
Torsdag: Kl. 10-15
Fredag: Kl. 10-15

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram