Irish Mythen har besøgt Tønder Festival – og Danmark i øvrigt – flere gange og har vundet mange publikumshjerter med kraftfuld vokal, smukke ballader og intens sceneoptræden. Oprindeligt kommer Irish Mythen fra Irland, men i mange år har Canada været hendes base. Irish Mythen turnerer flittigt i Canada, USA, Europa samt ikke mindst Australien. Irish Mythens stemme bevæger sig fra silkeblød til rusten og rå i kanten og bakkes op af hendes rustikke og rytmiske guitarspil. Hun har modtaget flere priser og nomineringer for både liveoptræden og pladeudgivelser. Det selvbetitlede album ”Irish Mythen,” (2014) blev udnævnt som årets roots-album af East Canadian Music Association (ECMA). Albummet “Little Bones” fra efteråret 2019 udløste hele tre priser i Canada, blandt andre Solo Artist of The Year ved Canadian Folk Music Awards 2020, samt stribevis af nomineringer ved Music PEI Awards og Juno Awards. En anmelder har beskrevet Irish Mythen således: “Hun er en naturkraft og en gave fra den Almægtige selv.” Irish Mythen optræder solo.

Connie Kaldor kommer fra Saskatchewan i Canada og har i årtier arbejdet som sangskriver, forfatter og skuespiller. Hun har udgivet musik siden 1981 og har skrevet bøger, skuespil og musik til film og serier. En bredtfavnende kunstner, der ikke uden grund er blevet kaldt for et ikon på den canadiske musikscene. Connie Kaldor er født i 1953, og efter en universitetsuddannelse i teater og arbejde med forskellige teatergrupper besluttede hun i 1979 at gå sangskrivervejen. Hendes først album udkom i 1981, og siden er det blevet til 16 udgivelser. Det seneste er “Everyday Moments” fra efteråret 2019. Connie Kaldor har udgivet talrige bøger og musik for børn og har vundet tre canadiske Juno Awards for Best Children Album. Hun har desuden modtaget en pris fra den nordamerikanske Western Literature Association. Hovedparten af Connie Kaldors udgivelser er dog for voksne, og det er på livescenen og i selskab med publikum, hun for alvor folder sine evner ud som sangskriver og historiefortæller. Connie Kaldor, der har besøgt Tønder fire gange tidligere, optræder med band. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Teltdugen blafrede, da William Crightons tordenrøst i 2018 fyldte Telt 1 med linjerne: “Jesus got the blues, and I’m about to lose” fra sangen “Jesus Blues”. Den australske sangskriver ramte publikum med sin upolerede og intense vokal og sine sange, der tog livtag med både mørke og lys, det voldsomme og det blide. “Jesus Blues” er med på William Crightons debutalbum “William Crighton” (2016),  der kastede mange anmelderroser af sig. Også de efterfølgende udgivelser og ikke mindst hans koncerter både derhjemme i Australien og andre steder i verden har slået hans position fast som et af Australiens stærkeste navne. Hans seneste album “Water and Dust” fra februar 2022 har fået fire stjerner i Gaffa, og det australske magasin Stack kalder William Crighton for “en klassisk australsk historiefortæller.” Som sangskriver og historiefortæller dykker han ofte ned i de dybere og spirituelle lag, og han er tæt forbundet med sit lands historie og natur. Respekten for Australiens oprindelige befolkning og en indigneret samfundskritik følges ad hos William Crighton, som på sin seneste udgivelse også giver plads til det traditionelle blæseinstrument didgeridoo. Det er tredje gang, William Crighton besøger Tønder Festival.

Irske Mick Flannery har besøgt Tønder Festival flere gange, og nu er han tilbage i selskab med Susan O’Neill, også fra Irland. De to sangskrivere gav koncert i Vega i København i oktober 2021 – en koncert Tønder Festival var med-arrangør af. Mick Flannery og Susan O’Neill mødtes tilbage i 2018, hvor Susan O’Neill spillede support på et par af Mick Flannerys irske koncerter. Mødet mellem de to udviklede sig til et kunstnerisk samarbejde, der mundede ud i albummet “In The Game” fra 2020. Albummet rummer sange om kærlighedens op- og nedture og blev skrevet og optaget under lockdown i løbet af sommeren 2020. Mick Flannery udgav sit første album ”Evening Train” i 2007, og siden har han slået sit navn solidt fast både i Irland og på den internationale scene. Inspirationen kommer fra navne som Leonard Cohen, Bob Dylan og Tom Waits. Sangskriver og multi-instrumentalist Susan O’Neill, som også optræder under navnet SON, er et af Irlands yngre og anmelderroste navne. Hendes debutalbum “Found Myself Lost” fra 2017 blev udråbt som et af årets album af det irske Hot Press Magazine. Eneste festivalkoncert i Danmark i 2022.

Calby befinder sig i et sted mellem soul, pop, indierock og americana. Manden bag Calby er sanger, sangskriver og producer Mik Thybo. Han har mere end 15 års erfaring som musiker, sangskriver og producer. Han har tidligere udgivet i sit eget navn og produceret for andre kunstnere. Med Calby skriver Mik Thybo et nyt kapitel. Han debuterede live i 2019 med singlerne “Burnout” og “The Everyday Bit”. Sidstnævnte var Ugens Uundgåelige på P3 i august 2019, og begge sange har været flittigt spillet på P3 og P4. Musikken er produceret sammen med Magnus Larsson, der har været medlem af bandet Lukas Graham. Der er både dømt opdateret 60’er-soul og tidløshed i Calbys musik, som har fået anmelderne til at finde stjerner og ros frem. Debutalbummet “Burnout” udkom i maj 2021, og magasinet Soundvenue kvitterede med fem stjerner og kalder albummet et “ personligt, rørende og autentisk værk.” Calby kunne opleves i Tønder i august 2021, hvor en række koncerter i Tønder Kulturhus – Schweizerhalle erstattede årets festival. I år er han tilbage på den rigtige festival, og det er med band.

Lars Lilholt (årgang 1953) er sangskriver, sanger, guitarist og violinist og en af landets mest folkekære og flittige kunstnere. Med inspiration fra traditionel folkemusik, rock, world og pop har Lars Lilholt skabt sit eget musikalske univers, der er gået rent ind i utallige danske stuer og hjerter. Historien om Lars Lilholt er lang, men her lidt kort fakta: Han har udgivet 37 album (med band, solo, Dalton og diverse folkemusiksammenhænge), solgt omkring 2,5 mio. eksemplarer af sine album, har skrevet omkring 300 sange, spillet cirka 3.000 koncerter og modtaget fem Danish Music Awards. Og så er hans meste kendte sang, “Kald det kærlighed” optaget i Kulturministeriets kulturkanon. Lars Lilholt var i 1973 med til at danne folkrockgruppen Kræn Bysted’s. I 1983 opstod Lars Lilholt Band, hvor Lilholt for alvor markerede og udviklede sig som både sangskriver og frontfigur. Lars Lilholt Band har i snart fire årtier været at af landets mest populære og efterspurgte livebands. Lars Lilholt er også kendt for samarbejdet med Johnny Madsen og Allan Olsen i trioen Dalton, og derudover turnerer han som solist og historiefortæller. Han har de senere år i flere omgange turneret med kirkekoncerter sammen med Shaka Loveless.

Da Ida Gard i 2008 var blandt vinderne af DR’s Karrierekanonen, dukkede der et godt tilbud op fra et af de store pladeselskaber. Nej tak, sagde den jyske sangerinde og sangskriver, som hellere ville gå sin egen vej med fuld kontrol over udgivelser og karriere. Hun oprettede sit eget selskab med det finurlige navn Oh My Gard! og har indtil videre udgivet tre album, der alle har fået gode anmeldelser. Det seneste er “Womb” fra 2016, som Gaffa gav fire stjerner og positive ord med på vejen. Der er nyt på vej fra Ida Gard denne gang på dansk. Hun udgav singlen “Lad os prøve igen” i efteråret 2021 og kort efter singlen “To Drenge”. Internationalt har den 36-årige Ida Gard med det borgerlige navn Ida Bidstrup Østergaard stille og roligt opbygget en solid publikumsbase i Tyskland, hvor hun har turneret flittigt. I 2014 havde Ida Gard som opgave at varme op for Bob Dylan ved en koncert på Amfiscenen i Aarhus, og bevæbnet med elektrisk guitar og egne sange overbeviste Ida Gard det meget blandede Dylan-publikum om, at her var en sangerinde og sangskriver med ben i næsen og noget på hjerte.

“One of the best Scottish traditional singers on the planet,” har magasinet fRoots skrevet om Siobhan Miller. Og der er god grund til at glæde sig til at opleve den 33-årige skotske sangerinde og sangskriver på Tønder Festival. Siobhan Miller er vokset op i Penicuik uden for Edinburgh i en familie med stor kærlighed til den skotske folkemusik. Hun var som barn med på festivaler rundt om i Skotland med familien og tøvede ikke med selv at gå på scenen. Som 13-årig vandt hun i to sangkonkurrencer ved Auchtermuchty Festival. Siobhan Miller er uddannet fra The Royal Scottish Academy of Music and Drama i 2009. Hun har arbejdet sammen med violinist Jeana Leslie samt i gruppen Salt House. Men det er som solist, Siobhan Miller har slået sit navn fast som sangskriver, sangerinde og fornyer af den traditionelle skotske musik. Hun har udgivet fire soloalbum og opnået adskillige nomineringer og priser. Hele tre gange har hun vundet prisen Best Singer ved Scots Trad Music Awards, nemlig i 2011, 2013 og 2017. Seneste album er “All Is Not Forgotten” fra 2020. I Tønder optræder Siobhan Miller med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

En kælderdyb stemme, en akustisk guitar og sange med masser af sjæl. Amerikanske Sean Rowe har siden 2004 udgivet seks soloalbum og har etableret sig som en markant kunstner på den amerikanske sangskriverscene. Hans seneste album “The Darkness Dressed In Colored Lights” fra oktober 2021 er indspillet i Wisconsin med den anerkendte lydtroldmand Brian Joseph (Bon Iver) i teknikerstolen og har fået meget fine anmeldelser.

Sean Rowe er født i 1975 og kommer fra byen Troy nord for New York. Hans musikalske karriere begyndte på mindre spillesteder og cafeer i hjembyen. I 2004 udgav Sean Rowe sit første album, og et par år senere udkom et livealbum under navnet “Mudfunk”. Med studiealbummet “Magic” i 2009 kom der for alvor gang i sagerne. Sean Rowe fik samme år tjansen at varme op for det britiske band Noah And The Whale på en turné i Storbritannien. Det førte til en pladekontrakt med selskabet ANTI-, der de følgende år udgav to album med den amerikanske sangskriver. Ved siden af musikken er Sean Rowe en ivrig naturelsker og wild life-entusiast og har i mange år blogget om emnet. Sean Rowe optræder solo, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Med albummet “Honest” fra 2019 tog den texanske duo Ordinary Elephant et stort skridt imod de amerikanske folk-tinder. Crystal og Pete Damore mødte hinanden i 2009 ved et open-mic-arrangement i College Station, Texas, og siden har de dannet par både musikalsk og privat. Musikalsk smelter de to sammen i klingende harmonier, hvor Crystal Damores guitar og Pete Damores clawhammer-banjo-stil skaber et solidt folk’et fundament for de til tider samfundskritiske sange.

I 2017 blev Ordinary Elephant hyldet som Artist of the Year ved International Folk Music Awards. Ægteparret valgte herefter at opsige deres fuldtidsjobs for at kunne forfølge den musikalske drøm. “Honest” blev crowd-funded via Kickstarter, og udgivelsen gav fine anmeldelser. Nyhedsbureauet Associated Press kaldte i 2019 albummet for et af  årets bedste americana-album. Også kolleger som Tom Paxton og Mary Gauthier har rost duoens mesterlige arbejde og greb om de musikalske traditioner. Ordinary Elephant har turneret i det meste af USA, og nu får vi for første gang mulighed for at opleve den intense duo, når parret står på scenen i Tønder. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram