Det er ikke for meget sagt, at Niels Hausgaard har været på en ”never ending tour” siden de tidlige 1970’ere. Publikum mangler han ikke, og hvert år drager han i vinteren og foråret på en fire måneder lang turné rundt i landet. I år hedder showet ”The Danish Dane”, og lige som sidste år er pianisten Martin Schack med på scenen. Udover Niels Hausgaards årlige turné er der en anden fast aftale i kalenderen: Tønder Festival. Den danske poet, satiriker, sangskriver, debattør og entertainer har været med til at præge Tønder Festival siden 70’erne, og han svigter ikke på Tønder Festival 2023. Niels Hausgaard (født 1944) er noget nær et nationalt klenodie. Han rækker ud til et meget stort og bredt publikum, på scenen giver han sig selv god plads til improvisation og til at arbejde sammen med publikum, hans timing og idérigdom har inspireret utallige kolleger, og hans evne til bringe den lune satire i spil er legendarisk.
Sangskriveren Mikael K har de sidste 20 år udgivet musik via bandnavnet Klondyke. Nu kommer hans første soloalbum, “Stille Uro”, som udkommer under årets Tønder Festival. Mikael K har tidligere skrevet sange om de mennesker, han har mødt, og de steder han har boet. Sange om København og sange om livet på landet. Denne gang kommer sangene tættere på. De nye sange spænder vidt over kærlighedshymner til sange om drukture, bondeanger, børn, brud og skilsmisser – og sange om at være fredløs og forsmået, om storhedsvanvid og flugt. Og om en stille uro i en moden mands hjerte. Mikael K har haft mange forskellige hatte på – musiker, komponist, tekstforfatter, klummeskriver og tv-vært – men først og fremmest er han en moderne trubadur. Han har blandt andet modtaget Danmarks Radios P4-pris, Bjørn Afzelius-prisen, Gelsted-Kirk-Scherfig prisen samt en Danish Music Award-Folk som Årets Sangskriver. På Tønder Festival 2023 er der verdenspremiere på Mikael K’s nye sange – sammen med det nye band MIKAEL K & LANDSTRYGERNE.
Home er titlen på en 90 minutter lang koncert på årets Tønder Festival. Initiativtager er Poul Krebs, og koncerten vil bestå af sange tilegnet unge hjemløse. På scenen vil være en række danske og internationale kunstnere, blandt andre Kira Skov, Steen Jørgensen, Kajsa Vala, Henning Kvitnes og naturligvis Poul Krebs selv. ”Ønsket er at sætte fokus på unge hjemløse ved at sprede viden, læring og forståelse. Fra foreningen SAND kommer forpersonen Christina Strauss og fortæller sin historie, som er langt mere fortvivlende og rørende, end nogen sang jeg nogensinde kunne skrive”, siger Poul Krebs. Han har dog alligevel skrevet en sang netop på den baggrund, og tanken er, at de øvrige kunstneres sange også er valgt med samme fokus. Tønder Festival er stolte over at lægge scene og publikum til: ”Folkroots-musikken har ofte rødder i livet blandt vagabonder, hjemløse og evigt rejsende musikere. Begrebet “hobo” er en del af Tønder Festival, og vi håber, at vi med Home-koncerten kan sætte spot på unge hjemløse,” siger Maria Theessink, kunstnerisk leder på Tønder Festival.
Det bliver en fest, når to bands går på scenen foran op mod 5.000 skoleelever ved den store Open Air-scene. Skoleelever fra hele landet og på den anden side af grænsen er traditionen tro inviteret til at deltage i dette års Tønder Festival. I år er der gensyn med FolkBALTICA Ensemblet, som har rødder i det danske og tyske fællesskab. Det 50 mand store ensemble af unge musikere krydser grænser geografisk og musikalsk for traditionel og nutidig folkemusik. Og så er der originale og nye danske sange med duoen Mallemuk, som består af Joakim Okkels, klaver, harmonika og vokal, og Michael Hornhaver, guitar og vokal. De kommer begge fra Tønder-egnen og mødte hinanden på gymnasiet. I 2020 udgav Mallemuk debutalbummet “Mallemuk”.
Praktisk: Koncerten er gratis. Skolerne skal dog selv sørge for er transport til og fra koncerten.
OBS: Der serveres ikke alkohol til arrangementet.
Jim Lauderdale er i høj grad “sangskrivernes sangskriver”. Han er 66 år, har udgivet 34 album, vundet flere Grammy’er og modtaget Americana Music Association’s Wagonmaster Award. Han har været en del af den amerikanske countryscene siden sidst i 1970’erne og har arbejdet sammen med folk som Ralph Stanley, Robert Hunter, Loretta Lynn, George Jones, Emmylou Harris, Elvis Costello, Buddy Miller og Lucinda Williams – og har leveret sange til mange andre kunstnere også. Stilmæssigt ligger han lunt i svinget med country, bluegrass, blues og americana som vejbelægning. Han gik på college i North Carolina, spillede bluegrass og folk og søgte ret hurtigt mod Nashville og derefter til New York. Han udgav sit første soloalbum i 1991, “Planet of Love”. Jim Lauderdales seneste album er “Game Changer” (2022) udgivet på hans eget selskab Sky Crunch Records. At skrive sange er hans metier. ”Det er en konstant udfordring at forsøge at blive ved med at lave bedre og bedre plader og skrive bedre og bedre sange. Jeg føler stadig, at jeg er en kunstner i udvikling,” har Jim Lauderdale udtalt. Eneste danske festival i 2023.
Der er dømt vildskab og rå energiudladninger, når Tejon Street Corner Thieves går på scenen. Bandet kommer fra Colorado Springs og blev dannet i 2013. De spillede på gaden og på diverse mindre steder, og der gik ikke lang tid, før publikum og medier fik øje på dem. Håndværket var i orden, og bandets særegne blanding af americana, folk, bluegrass og blues tilsat generøse vitaminer af outlaw-attitude og “trash-grass”-stemning sparkede Tejon Street Corner Thieves godt fremad. De vandt i 2015 en lokal pris som Best of the Springs og de følgende år flere priser. Blandt andet avisen Colorado Springs Independent’s pris “Best Original Band” i 2018. Tejon Street Corner Thieves fik omfattende mediedækning, da de under corona-pandemien meget opfindsomt turnerede rundt i en gammel skolebus og spillede koncerter i sikker afstand fra publikum. Seneste album er “Thick As Thieves” fra 2022. De turnerer heftigt og spillede i 2022 blandt andet support for det canadiske band The Dead South, som også kommer til Tønder i år. Eneste danske festival i 2023.
De færreste folkesangere har formentlig fundet vej til det internationale modemagasin Vogue. Men det har Roo Panes. Den 34-årige sangskriver fra Dorset i England har arbejdet som model blandt andet i en kampagne for modehuset Burberry. Her fik han også kanaliseret sine sange ud via Burberry Acoustic, som er modehusets særlige initiativ for britiske upcoming-sangskrivere. Roo Panes har udgivet sine sange siden 2014, hvor han debuterede med albummet “Little Giant”. Det blev efterfulgt af en række EP’er og album, og det seneste er “The Summer Isles” fra marts 2023. Roo Panes spiller 12-strenget guitar og er blevet betegnet som en klassisk singer-songwriter, der kan bringe mindelser om Donovan. Hans inspirationskilder er blandt andre Bob Dylan og Nick Drake, og med i bagagen har han en opvækst i en kunstnerisk familie – hans bedstemor var klassisk pianist og hans mor uddannet i teaterverdenen. Eneste danske festival i 2023.
Den 39-årige danske sangskriver Kristian Bach vandt i 2022 prisen “Årets Helge”. Gennem årene har Kristian Bach med sine danske sange fået mere og mere opmærksomhed. Hans seneste album er “Shunuata” (januar 2023). I maj 2019 udgav han den satiriske single “Brev fra fronten”, der befandt sig på DR’s P5 i 15 uger. Tilbage i 2017 udkom debutalbummet “Første Trin”, hvorfra blandt andre sangen “Mod til at gøre det bedre” slog godt an. I 2016 vandt Kristian Bach Frie Skolers Lærerforenings konkurrence om at skrive deres officielle sang med sangen “Allerbedst sammen”. Kristian Bachs sange og musik har rødder i folk og country og med tråde til den danske visesangstradition. Hans sange er hudløst ærlige og personlige og kredser om psykologi, spiritualitet og værdi- og socialpolitiske emner. Han er uddannet musiklærer fra Den frie Lærerskole i Ollerup med speciale i korledelse og improvisatorisk sangskrivning. Kristian Bach kommer fra Sydfyn og bor i dag i København.
Solsort består af sanger og sangskriver Betina Følleslev, Rune Højmark, guitar, lap steel, mandolin, kor, MC Hansen, akustisk guitar, kor, Jacob Chano Lundby, trommer, kor, og Line Felding, cello, autoharpe, kor. Solsort spiller poetisk nordisk folk pop indhyllet i klange fra cello, lap steel og andre strengeinstrumenter. Bag Solsort står Betina Følleslev, sanger og sangskriver, og i 2016 nomineret til en DMA Folk som årets sanger. Med sine fortolkninger af “I Danmark Er Jeg Født”, “Jeg Ved En Lærkerede” og “Sig Nærmer Tiden”, tager Solsort favntag med den danske sangtradition.
Han er sangskriver og sanger med en aktiv solokarriere, og så er han i front i et af Irlands populære bands, nemlig Hothouse Flowers. Bandet brød igennem i 1988, og især hittet “Don’t Go” gjorde bandet til en international succes. Bandet lever stadig og spillede blandt andet på Glastonbury Festival i 2022. 58-årige Liam Ó Maonlaí er dog langt mere end bandmedlem i Hothouse Flowers. Som solist har han udgivet flere album, blandt andet “Rian” i 2005, han har arbejdet som skuespiller samt haft en væsentlig finger med i spillet i dokumentarfilmen “Dambé: The Mali Project” fra 2008. Filmen handler om den musikalske rejse, han og Paddy Keenan (The Bothy Band) foretog til den berømte Festival Au Désert i Mali. Her bragte de to musikere den traditionelle irske folkemusik sammen med vestafrikansk musik, og instrumenter som uilleann pipes, bodhrán og whistles fandt sammen med strengeinstrumentet kora og gourd-trommen. Liam Ó Maonlaí voksede op med den traditionelle irske folkemusik og har hele vejen igennem været tro mod sine rødder. Det er også musik med folkemusikalske rødder, han præsenterer på Tønder Festival. Eneste danske festival i 2023.