Den amerikanske sangskriver, guitarist og historiefortæller Walter Parks er rundet af blues og roots og har blandt andet i en årrække spillet fast sammen med Woodstock-legenden Richie Havens. Han har desuden arbejdet sammen med sangerinden Judy Collins. Først og fremmest er han aktiv både som solist og i flere sammenhænge: Swamp Cabbage, The Unlawful Assembly samt ikke mindst Gumbo, Grits & Gravy. Sidstnævnte optræder på årets festival, og de øvrige medlemmer er Guy Davis og Bruce Molsky. Walter Parks, som er født i Florida, har stor indsigt i den traditionelle musikkultur i det sydlige USA. I 2020 blev han af The Library of Congress inviteret til at bidrage med sin store viden om musikken og kulturen i det sydøstlige Georgia – ”hollers, hymns and reels” med rødder i The Okefinokee Swamp homesteaders. Walter Parks giver solokoncert søndag eftermiddag i Pumpehuset.

Han er frontfigur, sanger og sangskriver i det vitale band The Mavericks og har sideløbende en solokarriere. Raúl Malo (årgang 1965) optræder på dette års Tønder Festival både solo og med The Mavericks. Han medvirker også i festivalens traditionsrige Gentlemen’s Circle lørdag eftermiddag. Hans solokarriere tog fart, da The Mavericks blev opløst i 2004. Bandet blev gendannet i 2012 og har siden udgivet en stribe album og turneret for fuld styrke. Publikum i Tønder får en enestående mulighed for at opleve Raúl Malo alene med sin guitar og sine sange. Som sangskriver er han helt sin egen og blander på charmerende vis country, latin, tex-mex og rock ’n’ roll. Han kan sit håndværk og står bag hits som “All You Ever Do Is Bring Me Down”, “Here Comes the Rain” og ”Dance The Night Away”. Raúl Malo har udgivet syv soloalbum.

Amerikanske Dylan LeBlanc har opbygget et solidt ry med sin lyse stemme og melodiske tæft i den rockede afdeling af americana-genren. Han kommer fra Shreveport i Louisiana og begyndte ret tidligt at spille musik og skrive sange. Han udgav debutalbummet “Pauper Field” i 2010 og både dette og de efterfølgende album fik gode anmeldelser. Det samme gjaldt hans fjerde album “Renegade” fra 2019 med topnavnet Dave Cobb i producerstolen. Dylan LeBlancs seneste udgivelse er EP’en “Pastimes” (juni 2021), som indeholder seks fortolkninger af andres sange. Det er for eksempel J. J. Cales “Sensitive Kind”, Led Zeppelins “Going to California” og ikke mindst John Hartfords “Gentle On My Mind”, som var et stort hit for Glen Campbell i 1967. “Pastimes” er Dylan LeBlanc’s hyldest til nogle af  sine inspirationskilder og er indspillet samme sted som nogle af hans tidligere udgivelser, nemlig i det berømte Fame Studios i Muscle Shoals.

Workshop – program følger snarest.

Tønder Festival har igen i år fornøjelsen af at byde skoleelever fra hele landet – og grænselandet – velkommen, når Skolekoncerten endnu en gang løber af stablen fredag formiddag under dette års festival. Der er lagt op til en fest af kaliber når tre fantastiske musikalske indslag spiller op for de op imod 5.000 folkeskoleelever ved den store Open Air scene. Folkeskoleelever fra hele landet og på den anden side af grænsen er traditionen tro inviteret til at deltage i dette års Tønder Festival og har inden koncerten mulighed for at arbejde med materialer omhandlende Tønder Festival og folk- og rootsmusikken. Dette år byder på gensyn med det sprudlende ungdomsorkester FolkBALTICA, der har rødder i det danske og tyske fællesskab. Det 50 mand store ensemble af unge musikere krydser grænser geografisk og musikalsk for traditionel og nutidig folkemusik. Også med på scenen denne formiddag er skotske The Friel Sisters og danske Calby. Sidstnævnte er muligvis bedst kendt af den unge tilskuerskare med radiohittet Burnout, der i 2020 blev den næstmest spillede sang på P3.

Den 33-årige sangskriver og musiker Stine Klingsten er aktuel med sit debutalbum “Dage” (2022). I 2020 udgav hun EP’en “Dansen”, og samme år modtog hun folkemusikprisen Årets Helge. Stine Klingsten, som har rødder i Vestjylland, har været med i adskillige bands, blandt andre bluegrassbandet The Raggedy, har arbejdet med musicals og er uddannet sanger og sangpædagog. I 2017 havde hun en hovedrolle i Dolly Parton-musicalen “9 To 5” på Vilhelmsborg ved Aarhus. De danske sange har fået luft under vingerne de senere år via sangskriverkurser og workshops. I 2019 var Stine Klingsten med på en sangskriverworkshop på Samsø arrangeret af Poul Krebs. Her mødte hun produceren og guitaristen Thomas Fleron, som hun siden har arbejdet sammen med.

Heidi Talbot har besøgt Tønder Festival flere gange. Senest i 2019 med bandet Arcade med den skotske sanger Adam Holmes. Nu er Heidi Talbot aktuel med soloalbummet “Sing It For A Lifetime”, som har fået meget fine anmeldelser. På albummet medvirker blandt andre den amerikanske multi-instrumentalist Dirk Powell og den britiske stjerneguitarist Mark Knopfler – begge har Heidi Talbot tidligere arbejdet sammen med. Heidi Talbot er født i 1980 og kommer fra Kildare i Irland. Som 18-årig flyttede hun til New York og kom senere med i den amerikansk/irske gruppe Cherish The Ladies. Samtidig blomstrede hendes solokarriere, og Heidi Talbot har gennem tiden haft samarbejde med navne som Eddie Reader, Boo Hewerdine, John Doyle, Jerry Douglas samt ikke at forglemme, den britiske violinist John McCusker, som hun har været gift med i elleve år. Parret er i dag ikke længere sammen, og albummet “Sing It For A Lifetime” er skabt med både skilsmissen og corona-pandemien som bagtæppe.

Koncerten torsdag kl. 15.15 i Telt 1 kan meget nemt gå hen og blive en af de begivenheder, der især vil blive husket fra årets festival. Her vil et helt særligt band samt en perlerække af solister hylde Povl Dissing. Det er der al mulig grund til, for den nu 84-årige sanger, fortolker og musiker er en del af den kollektive bevidsthed i dette land og har siden 60’erne bidraget på stærkeste vis til den danske sangskat. Povl Dissing blev som den første medlem af den nystiftede Hall of Fame for folkemusik i Tønder i efteråret 2021.

Bandet til hyldestkoncerten består af multi-instrumentalisten Gustaf Ljunggren, den amerikanske bassist Tony Garnier – som til daglig spiller i Bob Dylans band – Anders Petersen, guitar og andre strengeinstrumenter, Emma Kragh-Elmøe, violin, og Nikolai Busk, piano.

Solisterne er: Kjartan Arngrim, Nive Nielsen, Jakob Bro, Bisse, Rasmus Dissing, Jonas Dissing, Rikke Thomsen og Niels Hausgaard.

Rockhistorier bliver til Folkhistorier. De to værter, Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch, har gennem snart 200 episoder af deres populære podcast “Rockhistorier” været vidt omkring i musikkens vidunderlige verden. Fra vuggeviser til frenetisk støjrock. Fra rebelsk soul til ulykkelig country. Fra musicals til metal. Og sådan cirka alt andet ind i mellem. De er tilhængere af mantraet om, at der kun findes to slags musik: God musik og dårlig musik. Især når de selv får lov til at definere forskellen. Indimellem har de dog også gæster med i udsendelserne, som spiller et udvalg af de sange, som har været med til at forme dem som mennesker og som musikere. Det bliver også tilfældet her, hvor Folkhistorier over to dage vil invitere to optrædende fra årets Tønder Festival til en snak på scenen om den musik, der har været med til at ændre deres verden.

DR P5 sender live fra Tønder Festival. Med værterne Alex Nyborg Madsen og Søren Rebbe.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram