Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit
Login

Bag kunstnernavnet Phosphorescent gemmer sig sangskriveren og multimusikeren Matthew Houck. Han kommer oprindeligt fra Alabama, har boet mange år i Georgia og er nu bosat i Nashville, Tennessee. Han har udgivet og turneret under navnet Phosphorescent siden 2001. Stilmæssigt er han bestemt ikke country- eller rootstraditionalist og befinder sig i højere grad under genrebetegnelser som indiefolk, indierock og alternativ rock. Phosphorescent har gennem tiden udgivet ni album og en EP, og anmelderne har været gavmilde. Indimellem har der været længere pauser mellem udgivelserne. Albummet “Muchacho” udkom i 2013, og det næste var “C’est La Vie” i 2018. I 2022 gennemførte han sit “Full Moon Project”, hvor han ved hver fuldmåne udgav et covernummer. Blandt andre sange af Bob Dylan, Lucinda Williams, Randy Newman og Nina Simone. I 2024 gælder det albummet “Revelator.” “I got tired of sadness, I got tired of all the madness, I got tired of bein’ a badass all the time,” lyder det på titelsangen. Matthew Houck går nye veje, og det afspejler den virkelighed, han befinder sig i. Selv mener han, at “Revelator” med tyngde går tæt på “The grand sadness in life.” Eneste danske festival i 2024.

Bjørn Eidsvåg er folkeeje i hjemlandet Norge og har efterhånden vundet mange danske fans. Eidsvåg har rygsækken fuld af hæder og priser, mest nævneværdig Årets Hæderspris ved Spellemann-uddelingen i 2006. Bjørn Eidsvåg har samarbejdet med et væld af norske og andre nordiske kunstnere, som svenske Lisa Nilsson og den danske soulsangerinde Karen Busck. I 2014 blev Eidsvågs kendte sange sat i et storslået akkompagnement, da han lancerede et samarbejde med tv-stationen NRK’s Kringkastingsorkestret (KORK). Det førte til udsolgte koncerter i Oslo Spektrum og en række andre norske koncertsale og til udgivelsen “Klassisk Bjørn Eidsvåg med KORK”. I år får publikum på Tønder Festival chancen for at opleve den samme magi, når Eidsvåg går på scenen sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester, som en gang tidligere har optrådt på Tønder Festival. Det var sammen med irske Liam O’Flynn i forbindelse med festivalens 30-års fødselsdag i 2004. “Vi glæder os meget i til at være med på Tønder Festival. Det er en helt unik mulighed for at nå ud til et publikum, vi normalt ikke spiller for. Folkemusik og klassisk musik er jo også nærmest i familie med hinanden, så det er helt oplagt,” siger Adam Stadnicki, musikchef, Sønderjyllands Symfoniorkester.

Sønderjyllands Symfoniorkester

Rootsrock og americana af fineste karat fra et band, som i de senere år har opbygget et solidt publikum herhjemme. The Bros. Landreth fra Winnipeg i Canada besøgte Tønder Festival i 2015 og 2018, og frontfigur Joey Landreth, guitar og vokal, har desuden optrådt i eget navn. Hans slideguitar befinder sig i den øverste liga, hvor man også finder guitarister som Derek Trucks, Ry Cooder og hedengangne Lowell George. Bandets debutalbum “Let It Lie” skabte stor opmærksomhed og udløste en canadisk JUNO Award i 2015. De følgende år turnerede The Bros. Landreth heftigt, og med i bandet var i øvrigt guitarist og sanger Ariel Posen, som besøgte Tønder Festival i eget navn i 2023. Covid-19-pandemien betød hjemmearbejde for bandet i stedet for turnéer verden rundt. Joey Landreth og hans bror Dave, bas, vokal, arbejdede under pandemien intenst i studiet i Winnipeg og skabte en ny lyd og nye sange i en mere afdæmpet stil. Resultatet kan man høre på albummet “Come Morning” fra 2022. I dag er The Bros. Landreth centreret om de to brødre, som selv kalder det nye The Bros. Landreth for en genfødsel af bandet. Eneste danske festival i 2024.

Når Tønder Festival i år fejrer sit 50-års jubilæum, er der gensyn med mange af de musikere, der igennem årene har optrådt på festivalen. En af dem er blues-rootsguitaristen og sangeren Hans Theessink, som trofaste festivalgæster kender særdeles godt. Hans Theessink har et stort publikum i Danmark og har været med i Tønder næsten siden festivalens start. Solo, sammen med tuba-spilleren Jon Sass, guitaristen og sangeren Terry Evans, guitaristen Knud Møller og med bandet Blue Groove.  I år handler det netop om Blue Groove, som atter er samlet og turnerer i Europa denne sommer. Hans Theessink & Blue Groove havde stor succes i 80’erne og 90’erne. De trykkede på pauseknappen i 2000 for hver især at hellige sig andre projekter. I 2018 blev de samlet igen i forbindelse med Hans Theessinks 70 års fødselsdagskoncert. Ideen om en gendannelse kom på bordet, og nu kan publikum glæde sig til et genhør og gensyn. Blue Groove består af Jon Sass, tuba, Ali Thelfa, percussion, vokal, Doretta Carter, vokal, Etta Scollo, vokal. Hans Theessink (født 1948) kommer fra Holland, har Danmark som sit andet hjemland og boede her i 70erne. Han bor i dag i Wien i Østrig.

Mange svenske kunstnere har gennem tiden dyrket en svensk udgave af rootsrock og country. Det er ikke for meget sagt, at David Ritschard (født 1989) i dag har indtaget førstepladsen. I visse kredse går han under navnet “Kongen af Sverige” med henvisning til hans kunstneriske niveau. David Ritschard griber fat om det svenske sprog med begavet og slagkraftig sangskrivning, og musikken læner sig op ad countryrock, soul, bluegrass og svensk visetradition. Siden 2018 har David Ritschard udgivet to album, en EP og 15 singler. Både publikum og anmeldere er begejstrede. Han udgav i 2022 EP’en “Rockbotten” (2022), og det seneste album er “Blåbärskungen” (2021). En blanding af hverdagsrealisme med glimt i øjet, musik med brug af pedal steel, blæsere, fioler og kor. David Ritschard har på mange måder sat nye standarder for, hvordan klassisk amerikansk rootsmusik kan gå hånd i hånd med svensk sprog og tradition. Han har modtaget flere priser, blandt andre den svenske Robespierrepriset og Årets Singer/Songwriter ved Manifestgalan, de svenske musikproducenters prisuddeling. Eneste danske festival i 2024.

Han måtte desværre aflyse i 2022, men nu er der godt nyt. Den 32-årige texanske sangskriver Vincent Neil Emerson kommer til Tønder Festival 2024. Som sangskriver fører han en stolt tradition videre med country-musikken som fundament og med tråde til sangskriverkolleger som Townes Van Zandt, Guy Clark og Steve Earle. Som sangskriver kan Vincent Neil Emerson det altafgørende håndværk at skabe personlige og vedkommende fortællinger. Hans værktøjskasse er det enkle guitarspil og en stemme, der går rent ind. Teksterne trækker i høj grad på hans eget liv. Blandt andet i sangen “High On Gettin’ By”, hvor man finder linjerne: “But the words keep on fallin’, and the highway keeps on callin’ to my pen”. Sangen findes på albummet “Vincent Neil Emerson” fra 2021 produceret af Rodney Crowell. På samme album finder man sangen “The Ballad of the Choctaw-Apache”, en fortælling om Choctaw-Apache-stammen, som Vincent Neil Emerson har rødder i. Den kulturelle arv og de familiemæssige bånd til Amerikas oprindelige befolkning er et væsentligt tema på hans seneste album “The Golden Crystal Kingdom” (2023) med Shooter Jennings som producer. Eneste danske festivalkoncert i 2024.

Sivert Høyem er kendt som frontmand i bandet Madrugada og har sideløbende en karriere som solist. Sangskriver og sanger Sivert Høyems dybe klangfulde vokal indrammer både Madrugadas alternative rock med toner af folk og country og hans egne soloprojekter. Han har siden 2004 med albummet “Ladies And Gentlemen of The Opposition” udgivet en lang række soloudgivelser og turneret med sit eget band. Nu er et nyt album klar, “On An Island” (januar 2024). Det er indspillet i Nyksund, en malerisk fiskerlandsby på Vesterålen-øerne nord for Lofoten. En rå naturperle og et yndet rejsemål for kreative sjæle. Naturen har smittet af på albummets stemning af eftertænksomhed og tilværelsens og naturens mørke sider. Norske Aftenposten kalder Sivert Høyem “en af landets bedste stemmer”, og webmagasinet Musikknyheter.no har placeret Høyems sang “The Rust” på en femteplads blandt de tyve bedste norske sange i 2023. Publikum på Tønder Festival oplevede Sivert Høyem i 2022, hvor Madrugada spillede på Open Air Scenen. Bandet, som gik hver til sit i 2008 efter guitaristen Robert Burås’ tragiske død, blev gendannet i 2018. Sivert Høyem optræder med sit eget band på Tønder Festival, og det er eneste danske festival i 2024.

Selvfølgelig kommer Folkeklubben til Tønder Festival 2024. Den folkekære trio har været her mange gange og har et varmt forhold til festivalen. Mange publikummer vil nok huske, da Folkeklubben i 2013 gæstede festivalen første gang. ”Da vi ankom til Tønder første gang, var vi virkelig et grønt orkester. Vi skulle spille to koncerter i Telt 2. Det blev to koncerter, vi aldrig vil glemme, og som betød et vendepunkt i vores karriere”, har bandet tidligere fortalt. Siden har Folkeklubben holdt flere releasekoncerter i Tønder, og frontfigur og sangskriver Kjartan Arngrim medvirkede i 2022 ved Tønder Festivals store mindekoncert for Povl Dissing. Folkeklubben alias Kjartan Arngrim, guitar, vokal, Rasmus Dall, guitar, og Rasmus Jusjong, trommer, har siden debutalbummet “Nye Tider” i 2013 turneret heftigt. Deres særlige greb om dansk identitet og evne til at fortælle historier i form af sange på dansk har givet dem et stort og bredt publikum. Det sjette album “Mere end en klub” (april 2023) fik fine anmeldelser, hvor Gaffas anmelder blandt andet fremhæver Kjartan Arngrims evne til at “forene det folkelige med ægte eftertænksomhed og poesi.”

Nordirske Foy Vance er et verdensnavn og sangskriver i international klasse. Han er blandt andet kendt for sit samarbejde med Ed Sheeran og Elton John. Foy Vance besøgte Tønder Festival i 2017, og nu kan publikum glæde sig til igen at opleve den alsidige og begavede sangskriver. Foy Vance henter inspiration fra mange kilder, og musikalsk er det især den amerikanske rootsmusik, der er fundamentet. Debutalbummet “Hope” udkom i 2007 og satte gang i karrieren og turnéaktiviteterne. På det næste album ”Joy of Nothing” (2013) medvirker blandt andre Bonnie Raitt og Ed Sheeran. Samarbejdet med Ed Sheeran udviklede sig, og Foy Vance blev inviteret med som support på flere af Ed Sheerans turneer. Foy Vance udgav sit næste album “The Wild Swan” i 2016 på Sheerans pladeselskab Gingerbread Man Records med Elton John som med-producer. Han turnerede med Elton John samme år. Foy Vance’ forkærlighed for amerikansk rootsmusik førte ham til Alabama og Memphis, hvor han i 2019 indspillede to album med americana-inspirerede sange. Hans CV som sangskriver inkluderer udover Ed Sheeran samarbejde med Sam Smith, Alicia Keys, Kacey Musgraves og Miranda Lambert. Foy Vance’ seneste album er ”Signs Of Life” (2023). Eneste danske festival i 2024.

Efter cirka ti år i Nashville er sangskriveren Brent Cobb flyttet tilbage til Georgia, hvor han er vokset op. Her har han sammen med lokale musikere indspillet sit seneste album, “Southern Star” udgivet i efteråret 2023. Nærmere betegnet i byen Macon, hvor navne som Allman Brothers, The Marshall Tucker Band og Charlie Daniels Band har haft deres gang tilbage i tiden. Det har tydeligvis smittet af på “Southern Star”, som udover en klar country-klangbund byder på spændstig southern rock og både funky og tilbagelænet rytmisk feeling. 37-årige Brent Cobb begyndte solokarrieren med udgivelsen af albummet “No Place Left To Leave” i 2006, produceret af fætteren Dave Cobb (som siden har produceret for navne som Jason Isbell, Chris Stapleton og John Prine). Brent Cobb flyttede til Nashville og blev en del af byens sangskrivercirkler. Han har leveret sange til blandt andre Luke Combs, Miranda Lambert og Kenny Chesney, samtidig med at hans solokarriere tog fart. Albummet “Shine On Rainy Day” (2016) opnåede en Grammy-nominering i kategorien Best Americana Album. Eneste danske festival 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram