Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit

Han er sanger, sangskriver og multi-instrumentalist og har rødder i den oprindelige befolkning i Canada, nærmere betegnet Sandy Lake First Nation i den nordvestlige del af staten Ontario. Under corona-pandemien fik Aysanabee gang i den kreative sangskrivning, historiefortælling og produktion, og hans debutalbum “Watin” udkom i efteråret 2022. Inden da var tre singler samt rygterne om Aysanabee løbet i forvejen, og i 2022 optrådte han overalt i Canada, blandt andet på en række store festivaler. Musikken er et miks af soul, indie, folk og electronica, og især Aysanabees markante stemme har gjort indtryk på anmeldere og publikum. Hans musik er blevet sammenlignet med navne som Bon Iver, Kings of Leon og Sam Smith. Aysanabees debutalbum “Watin” (2022) er opkaldt efter hans bedstefar og består af 10 sange samt ni lydbidder med bedstefaren, som fortæller om sit liv – blandt andet om opvæksten og vilkårene i samfundet Sandy Lake First Nation. Eneste danske festival i 2023.

Sanger, sangskriver og guitarist David Ramirez begejstrede publikum på Tønder Festival 2018, og et gensyn har længe stået på ønskelisten. Han har turneret flere gange i Danmark, og nu gælder det Tønder Festival 2023. David Ramirez er fra Houston, Texas, og han bor i dag i Austin. Som barn kom han meget i kirken med sin familie, og salmer og gospelsange var en del af opvæksten. Han begyndte at spille guitar som 17-årig og fik hurtigt gang i sangskriveriet. I dag står David Ramirez som et særdeles stærkt navn både på den amerikanske og den internationale musikscene. Han har seks studiealbum bag sig, det seneste er “Backslider” fra 2021. Anmelderne har været meget begejstrede for Ramirez’ sange. Det gælder ikke mindst hans fjerde album ”We’re Not Going Anywhere” fra 2017, hvor han med bid og satire tager fat på sociale og politiske emner – og et USA der på det tidspunkt blev ledet af Donald Trump. Efterfølgeren “My Love Is A Hurricane” fra 2020 er mere centreret om det personlige liv, tab, og kærlighedens vildveje. David Ramirez optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

Den canadiske musikscene er ikke fedtet med fremragende yngre navne. Den 34-årige sangskriver, guitarist og sanger Ariel Posen fra Winnipeg tilhører toppen i den kategori. Han voksede op i et musikerhjem og har spillet guitar, siden han var ni år. I en årrække var han med i det fine rootsrock-band The Bros. Landreth, som i øvrigt besøgte Tønder Festival i 2015 og 2018. Genremæssigt befinder Ariel Posen sig inden for rootsrock, blues og americana og med tråde til navne som Bonnie Raitt, Little Feat og John Mayer. Med egne sange og udgivelser i eget navn har Ariel Posen slået fast, at han er en sanger, sangskriver og performer af højeste klasse. Og ikke nok med det. Han er en særdeles ferm guitarist, der kan sit håndværk ikke mindst som slide-guitarist og har opnået høj status blandt guitarister verden over. Magasinet Rolling Stone kalder Ariel Posen “a modern-day guitar hero”, og Western Canadian Music Awards nominerede ham som Breakout Artist of the Year i 2020 og 2021 samt som Rock Artist of the Year og Recording of the Year i 2022. Ariel Posen optræder med trio. Eneste danske festival i 2023.

Første gang, Aoife O’Donovan optrådte på Tønder Festival, var i 2006, hvor hun stod i spidsen for det progressive bluegrass-band Crooked Still. Allerede der var publikum bjergtaget af O’Donovans runde og bløde vokal. Siden har solokarrieren taget fart, og det er blevet til tre soloplader fra O’Donovans hånd. Det seneste album hedder “Age of Apathy” og udkom sidste år. Sangene på pladen kredser om den isolation og ensomhed, der opstår i en mere og mere apatisk verden. Pladen vakte jubel blandt anmeldere, og O’Donovan sammenlignes med Joni Mitchell på sit højeste. I år er Aoife O’Donovan nomineret til tre Grammies for “Age of Apathy” og for Tim O’Brien-sangen “Prodigal Daugther”. Her synger hun sammen med Allison Russell, som nogle husker fra sidste års Tønder Festival. Ved siden af sin fremadstormende solokarriere har Aoife O’Donovan fundet sammen med Tønder-kendingene Sarah Jarosz og Sara Watkins i trioen I’m With Her. Trioen modtog i 2019 en Grammy for sangen “Call My Name”. Under corona-nedlukningen indspillede og udgav Aiofe O’Donovan samtlige sange fra Springsteens “Nebraska”-plade. I Tønder i år fortolker O’Donovan The Boss’ sange, når hun ved en specialoptræden spiller det legendariske album i sin fulde længde. Aoife O’Donovan giver desuden en koncert med sangene fra “Age of Apathy”.

Der har i årtier eksisteret en stærk forbindelse mellem amerikansk country- og rootsmusik og svensk selvforståelse. Mange svenske kunstnere har gennem tiden dyrket en svensk udgave af rootsrock og country, og det er ikke for meget sagt, at David Ritschard (født 1989) i dag har indtaget førstepladsen. Han griber fat om det svenske sprog med begavet og slagkraftig sangskrivning, og musikken læner sig op ad countryrock, soul, bluegrass og svensk visetradition. Modtagelsen og anmeldelserne af David Ritschard har været overvældende positiv, og han har bestemt heller ikke ligget på den lade side. Siden 2018 har han udgivet to album, en EP og 15 singler. Nyeste udgivelse er EP’en “Rockbotten” (2022), og seneste album er “Blåbärskungen” (2021). En blanding af hverdagsrealisme med glimt i øjet, musik med brug af pedal steel, blæsere, fioler og kor og en kunstner, der ikke går af vejen for at optræde med cowboyhat og løstsiddende campinghabit. David Ritschard har modtaget flere priser, blandt andre den svenske Robespierrepriset og Årets Singer/Songwriter ved Manifestgalan, de svenske musikproducenters prisuddeling. Eneste danske festival i 2023.

Sangskriver, sangerinde og guitarist Alisa Amador er vokset op med masser af musik i Boston, USA, Puerto Rico og Argentina. Hendes forældre er Rosi og Brian Amador fra det anerkendte latinband Sol Y Canto, hvor Alisa Amador allerede som fem-årig var med på scenen som backingsanger. Alisa Amador begyndte tidligt at spille guitar, og både hendes guitarspil og vokal har fået anmelderne til at hente de særdeles positive gloser frem. Hendes sange er både på spansk og engelsk. Hun er aktuel med EP’en “Narratives” (2021) og har i 2022 vundet NPR Tiny Desk Contest. En anmelder har beskrevet hende som “Shawn Colvin møder Joni Mitchell, har frokost med Amy Winehouse og møder Suzanne Vega og Diana Krall.” Alisa Amador optræder med egen koncert samt i en fælles koncert med kollegerne Emily Scott Robinson og Violet Bell med sange fra Emily Scott Robinsons EP “Built On Bones” – sange om heksene i William Shakespeare’s tragedie “Macbeth”. Eneste danske festival i 2023.

Nogle mennesker er bare født med den særlige gave, der kan tryllebinde et publikum. De er naturtalenter. Sådan beskriver en anmelder den amerikanske sangskriver og musiker Sierra Ferrell. Hun udgav i 2021 debutalbummet “Long Time Coming” på det ansete selskab Rounder Records, og det har givet genlyd på den amerikanske folkroots-scene. Sierra Ferrells sange og musikalske bagage rummer americana, bluegrass og country, og selv forklarer hun på sit website: ”Jeg lytter til alt lige fra bluegrass og til techno og goth metal, og det hele inspirerer mig på forskellige måder.” Sierra Ferrell er født i 1988 i en lille by i West Virginia, rejste væk, levede som gademusiker i en periode blandt andet i New Orleans og Seattle og endte med at slå sig ned i Nashville. “Long Time Coming” er kronen på værket efter flere års arbejde og er co-produceret af Gary Paczosa (som har produceret for blandt andre Alison Krauss og Dolly Parton). Blandt gæstemusikerne finder man navne som Tim O’Brien, Jerry Douglas og Sarah Jarosz. I Tønder optræder Sierra Ferrell med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

En af Irlands yngre og stærke stemmer. Lisa O’Neill (født 1982) har skrevet sange, siden hun var barn i hjembyen Ballyhaise. Som 18-årige flyttede hun til Dublin for at studere musik, og mellem studier og forskellige servicejob skrev hun sange og spillede guitar og tenorbanjo. Hendes debutalbum “Has An Album” udkom i 2009. Det blev bemærket både af publikum og musikbranche, og to år senere inviterede David Gray hende med som support til en turné i USA og Canada. Anmeldere har især understreget Lisa O’Neill’s intense stemme, men også hendes sangskrivning og tilgang til den traditionelle folkemusik bliver rost til skyerne. Britiske The Guardian kalder Lisa O’Neill for en stjerne og en af tidens mest markante folk singers. Siden debutalbummet er det blevet til yderligere tre album og en EP, og et nyt album “All Of This Is Chance” udkommer i februar 2023. Flere nye fans er kommet til, da Lisa O’Neill’s udgave af Bob Dylan-nummeret “All The Tired Horses” er brugt som soundtrack til den populære britiske streaminserie “Peaky Blinders”. Lisa O’Neill optræder med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2023.

Sangskriveren Emily Scott Robinson fra Colorado har de senere år fået vind i sejlene. Efter sit andet album, “Traveling Mercies” i 2019 og en førsteplads i Telluride Troubadour Contest i byen Telluride, blev næste skridt albummet “American Siren” i 2021 på pladeselskabet Oh Boy Records (som blandt andet har udgivet John Prine). Albummet fik fine anmeldelser, og magasinet Rolling Stone har det med blandt “The 25 Best Country and Americana Albums of 2021. Seneste udgivelse er EP’en “Built On Bones”, seks sange skrevet med udgangspunkt i heksene i William Shakespeare’s tragedie “Macbeth”. Sangene giver Shakespeares fortælling og dens portrætter af heksene en ny vinkel. “Heksene i Macbeth er traditionelt fremstillet som skræmmende, grimme og onde skabninger. Hvad hvis heksene i stedet var smukke, fristende, sexede, kraftfulde og legende?” siger Emily Scott Robinson i et interview med magasinet The Boot. Med på pladen er Alisa Amador og Violet Bell, og det er disse sange, musikerne optræder med sammen på Tønder Festival. Emily Scott Robinson giver to koncerter på festivalen, og ved den ene koncert er gruppen samlet. Eneste danske festival i 2023.

Folkemusikken tilbage til folket, kunne godt være et mærkat for irske The Mary Wallopers. De kommer fra Dundalk i det nordøstlige Irland, og i centrum er de to brødre Charles og Andrew Hendy samt Sean Mckenna. The Mary Wallopers tager med energi, musikalitet og en god portion humor fat i den klassiske irske folkemusik. I bagagen har de en stor respekt for traditionen og inspiration fra navne som The Clancy Brothers, The Dubliners og Planxty. Med sig har de bestemt også et veloplagt bud på folkesangen, altså sange om mennesker og den store historie i den lille fortælling. I et interview i The Guardian siger Andrew Hendy, at “vi spiller sjove sange og sange om sex og politik – og også sad songs.” Under pandemien lykkedes det The Mary Wallopers at skabe en stor fanskare til deres onlinekoncerter. En af de sange, de har haft succes med er Carl MacDougall and Ron Clark’s “Cod Liver Oil & The Orange Juice”, som den skotske folkesanger Hamish Imlach hittede med i 60’erne. Hamish Imlach (1941-1996) optrådte flittigt på Tønder Festival for årtier siden. The Mary Wallopers udgav albummet “The Mary Wallopers” i oktober 2022. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Følg os

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag-fredag kl. 10-14

Telefon åben alle hverdage mellem 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram