Tønder Festival har igen i år fornøjelsen af at byde skoleelever fra hele landet – og grænselandet – velkommen, når Skolekoncerten endnu en gang løber af stablen fredag formiddag under dette års festival. Der er lagt op til en fest af kaliber når tre fantastiske musikalske indslag spiller op for de op imod 5.000 folkeskoleelever ved den store Open Air scene. Folkeskoleelever fra hele landet og på den anden side af grænsen er traditionen tro inviteret til at deltage i dette års Tønder Festival og har inden koncerten mulighed for at arbejde med materialer omhandlende Tønder Festival og folk- og rootsmusikken. Dette år byder på gensyn med det sprudlende ungdomsorkester FolkBALTICA, der har rødder i det danske og tyske fællesskab. Det 50 mand store ensemble af unge musikere krydser grænser geografisk og musikalsk for traditionel og nutidig folkemusik. Også med på scenen denne formiddag er skotske The Friel Sisters og danske Calby. Sidstnævnte er muligvis bedst kendt af den unge tilskuerskare med radiohittet Burnout, der i 2020 blev den næstmest spillede sang på P3.

Tre eminente musikere fra de bedste rækker inden for den traditionelle amerikanske roots-musik og et herligt miks af blues, folk, soul og old-time. Gumbo, Grits & Gravy er som et godt hjemmelavet måltid med mange krydderier serveret på den ikoniske ”front porch” i selskab med venner, gode historier og traditioner. Bandets nuværende medlemmer har hver især masser af historie at byde på. Guy Davis, guitar, vokal, som har besøgt Tønder Festival flere gange, er bluesman af fineste karat, har været nomineret til priser talrige gange og turneret verden rundt som ambassadør for den traditionelle akustiske blues. Bruce Molsky, guitar, banjo, violin, vokal, har ligeledes besøgt Tønder Festival tidligere. En ”musikernes musiker”, nomineret til adskillige priser og ambassadør for den traditionsrige old-time musik fra Appalacherne. Walter Parks, guitar, bas, vokal, byder ind med stor indsigt i ”hollers and hymns” fra det sydøstlige Georgia. Han har tidligere spillet med navne som Richie Havens og Judy Collins. Gumbo, Grits & Gravy har for nogle år siden haft en lidt anden besætning (blandt andre violinisten Anne Harris og pianisten Marcella Simien). Eneste danske festivalkoncert 2022.

Calby befinder sig i et sted mellem soul, pop, indierock og americana. Manden bag Calby er sanger, sangskriver og producer Mik Thybo. Han har mere end 15 års erfaring som musiker, sangskriver og producer. Han har tidligere udgivet i sit eget navn og produceret for andre kunstnere. Med Calby skriver Mik Thybo et nyt kapitel. Han debuterede live i 2019 med singlerne “Burnout” og “The Everyday Bit”. Sidstnævnte var Ugens Uundgåelige på P3 i august 2019, og begge sange har været flittigt spillet på P3 og P4. Musikken er produceret sammen med Magnus Larsson, der har været medlem af bandet Lukas Graham. Der er både dømt opdateret 60’er-soul og tidløshed i Calbys musik, som har fået anmelderne til at finde stjerner og ros frem. Debutalbummet “Burnout” udkom i maj 2021, og magasinet Soundvenue kvitterede med fem stjerner og kalder albummet et “ personligt, rørende og autentisk værk.” Calby kunne opleves i Tønder i august 2021, hvor en række koncerter i Tønder Kulturhus – Schweizerhalle erstattede årets festival. I år er han tilbage på den rigtige festival, og det er med band.

Tami Neilson har begejstret publikum på Tønder Festival både i 2017 og 2018 med et udadvendt show, power og countrystemning af den gode, gammeldags slags. Publikum kan glæde sig til et gensyn. En anmelder har beskrevet Tami Neilson som en ”red hot honky tonker et sted mellem Patsy Cline og Wanda Jackson tilsat lidt sofistikeret Peggy Lee”. En anden anmelder skriver, at Tami Neilson bringer det samme ind i countrymusikken, som Amy Winehouse bragte ind i R & B-musikken.

Sandt er det, at Tami Neilson har fat i countrymusikkens stilsikre elementer fra 50’erne og samtidig i stand til at bringe musikken op i en nutidig ramme. Som purung var hun en del af den canadiske familie-countrygruppe The Neilsons, som i 90’erne havde stor succes i Canada. I 2007 flyttede hun til New Zealand og fik gang i en solokarriere. Siden er det kun gået fremad, og især udgivelserne ”Dynamite!” fra 2014 og ”Don’t be Afraid” fra 2015 satte skub karrieren.

Tami Neilson har vundet adskillige musikpriser i New Zealand. Det seneste album “Chickaboom!” fra 2020 blev kåret som Best Country Music Album ved Aotearoa Music Awards 2021. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

The Ballroom Thieves kommer fra Massachusetts og har siden 2014 gjort sig stærkt bemærket med originale sange i et miks af folk, rock, soul og mindelser om den legendariske californiske musikscene sidst i 60’erne. Et band, der tiltager sig friheden at hente mange genrepåvirkninger ind med et alsidigt brug af instrumenter. Der er plads til fyrig rockguitar, følsom cello, storladne kor-arrangementer, fingerpickin’ akustisk guitar og først og fremmest god plads til den enkelte sangs budskab. Og det vil sige sange om ikke blot kærlighed og de nære forhold, men bestemt også mere krasse kommentarer om det politiske landskab i USA og verden i øvrigt samt en knytnæve til patriarkatet. The Ballroom Thieves består af Calin “Callie” Peters, vokal, cello, bas, og Martin Earley, vokal, guitar, som begge er sangskrivere, og som også danner par privat. Oprindeligt blev bandet dannet sammen med Devin Mauch, vokal, perkussion, men han sagde farvel i 2021. I dag er Peters og Earley suppleret med flere musikere i studiet og på scenen. Deres tredje album “Unlovely” udkom i 2020 lige før pandemien lagde alt ned og dermed bandets planlagte promotion og koncerter. Et nyt album er undervejs. Første gang i Danmark og eneste festivalkoncert herhjemme i 2022.

Bag navnet Blue Rose Code finder man den skotske sanger, sangskriver og guitarist Ross Wilson. Han henter inspiration i mange genrer – folk, jazz, pop og soul – og har etableret sig som en af Skotlands stærkeste stemmer. Anmelderne roser Blue Rose Code og hører ligheder med navne som John Martyn, Van Morrison, Tom Waits og Jackson Browne. Blue Rose Code er kendt for at invitere mange forskellige musikerkolleger med ind under Blue Rose Code’s hat enten ved indspilninger eller koncerter. På albummet “The Water of Leith” fra 2017 medvirker nogle af Skotlands bedste musikere, blandt andre Julie Fowlis, Kathleen MacInnes og Ross Ainslie. Også den amerikanske sangskriver Beth Nielsen Chapman er med på listen. Af tidligere udgivelser fra Blue Rose Code har albummet “The Ballads Of Peckham Rye” gjort sig særligt bemærket og var nomineret ved Scottish Album Of The Year Awards i 2014. Seneste udgivelse er “Live At Celtic Connections” optaget ved den store skotske festivals digitale udgave i 2021. I Tønder optræder Blue Rose Code med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram