Musik er en levende ting og ikke en museumsgenstand. Sådan lyder det fra den walisiske gruppe 9Bach, der siden 2005 har leveret moody folk med udgangspunkt i de lokale sangtraditioner og med det walisiske sprog som bærende element. Gruppen blev dannet af sanger og pianist Lisa Jên og guitarist Martin Hoyland.

9-tallet i navnet står for ordet “nain”, der i det nordlige Wales betyder bedstemor. Lisa Jêns sange består af poetiske fortællinger, der vokser ud af et alsidigt lydbillede, hvor rockende elementer afløses af elektroniske beats og loops. Lisa Jên har arbejdet tæt sammen med Gruff Rhys fra det walisiske rockband Super Furry Animals, som hun også har optrådt med live.

9Bach har udgivet tre studiealbum på Peter Gabriels Real World Records, og Gabriel synger selv med på nummeret “Deryn”, der udkom i 2016 på albummet “Anian”. I 2015 blev pladen “Tincian” belønnet med den ærefulde pris for Bedste Album ved BBC Radio 2 Folk Awards. Seneste udgivelse er livealbummet “Ar Y 9” fra 2019. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Hvis nogen skal bære titlen som superstjerne inden for den keltiske folkemusik, er Michael McGoldrick et godt bud. Publikum i Tønder kender ham særdeles godt, han har optrådt på festivalen mange gange. Senest ved en udsolgt koncert i Schweizerhalle-Tønder Kulturhus i august 2021 sammen med John Doyle og John McCusker. Nu vender Michael McGoldrick tilbage med et helt særligt koncept, nemlig en jubilæumsfejring af albummet “Fused” fra 2000.

Albummet fik ualmindelig gode anmeldelser, da det udkom for 20 år siden. Det er blevet beskrevet som et mesterværk, hvor Michael McGoldrick med stort overblik mikser traditionel folkemusik med trance, jazz og verdensmusik. Orkestret bag jubilæumskoncerten består ud over Michael McGoldrick af Donald Shaw, accordion, Dezi Donelly, violin, James Mackintosh, trommer, Ewen Vernal, bas, Ed Boyd, guitar, Karen Matheson, vokal, Alan Kelly, guitar, vokal, og Neil Yates, trompet, tin whistle.

Michael McGoldrick er multi-instrumentalist og behersker fløjte, tin whistle, uilleann pipes, bodhrán, guitar og cittern, og han er desuden komponist og producer. Han er født i Manchester i 1971, var i sin tid med til at danne Flook og har spillet med blandt andre Lúnasa, Capercaillie, Kate Rusby, Afro Celt Sound System og Mark Knopfler. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram