Tønder Festival Non-profit logo
Login

I 2023 kunne publikum på Tønder Festival opleve et humørspredende og usædvanligt indslag på festivalpladsen. En rullende lyd af folk og jazz med harmonika, mandolin, violin, saxofon og guitar. Et sælsomt køretøj kom trillende. En specialbygget og meget lang cykel med seks musikere, som spillede løs, alt imens de trampede i pedalerne. Ganske imponerende, ikke mindst at det kunne lade sig gøre at medbringe en kontrabas på en cykel og samtidig spille på den. Gruppen hedder Big Bike Orchestra, og de vender tilbage til festivalen i år. Orkestret på den lange cykel er dannet i 2021 i den polske by Bydgoszcz. De har haft travlt siden starten. Gruppen nåede semifinalen i det polske program Poland’s Got Talent og har spillet flere end 200 koncerter. I efteråret 2023 gennemførte de projektet From Bydgoszcz To Europe, hvor de i løbet af ti dage besøgte ti europæiske lande, blandt andre Frankrig, Holland og Tyskland.  Dog melder historien ikke, at de foretog hele denne rejse på cykel. I april 2024 har Big Bike Orchestra udgivet debutalbummet “Maniana”.

Historien om Jon Muq er usædvanlig. Og det er en god historie. Jon Muq er sangskriver og guitarist, og hans debutalbum “Flying Away” udkommer i maj 2024. Albummet er produceret af Dan Aurbach fra The Black Keys. Hvem er han så, denne Jon Muq? Han er født og opvokset i Kampala i Uganda. En barndom og ungdom præget af fattigdom, men også med stor kærlighed til musik. Han lærte at spille forskellige instrumenter, sang i et skolekor og lyttede til al den musik, han kunne komme i nærheden af. Fik fat i en guitar og lærte sig det mest nødvendige. Han lagde en video på YouTube, og på en eller anden måde nåede hans bemærkelsesværdige stemme og indlysende musikalitet frem til et cruise-selskab med base i USA. De hyrede ham i 2017 til at optræde på et luksuscruise i Caribien. Det blev adgangsbilletten til Jon Muqs nye liv i Austin, Texas, hvor han forsøgte at skabe sig en karriere som musiker og sangskriver. På et tidspunkt indspillede han en version af Lennon/McCartneys “Blackbird” og lagde den på nettet. En mail tikkede ind. Dan Aurbach fra The Black Keys ville gerne arbejde med ham. Og nu er Jon Muq undervejs med albummet “Flying Away” og en turplan i USA og Europa. Eneste danske festival i 2024.

Musiker og komponist Xabi Aburruzaga fra Baskerlandet er en særdeles anerkendt mester på det traditionelle baskiske instrument trikitixa, også kaldet diatonisk accordion (knapharmonika). Xabi Aburruzaga (født 1978) begyndte allerede som barn at spille accordion og klaver. Han udgav sit debutalbum i 1999, og det gav positiv genlyd hos både anmeldere og publikum. Hans seneste album er “Aurez Aurre”, et livealbum indspillet i maj 2023 på Campos Elisos Theatre i Bilbao med hans faste band samt en lang række gæstemusikere. Albummet indrammer Xabi Aburruzagas mere end 20 år lange karriere. Musikken kommer vidt omkring med den baskiske folkemusiktradition som fundament og referencer til blandt andet Galicien og Quebec. Her er både langsomme ballader og energiske rytmiske udladninger med Xabi Aburruzagas ekvilibristiske trikitixa i front. Det er ikke kun på livescenen, Xabi Aburruzaga folder sig ud. Han er også en kendt underviser og har skabt sin egen skole for instrumentet trikitaxa’en. Eneste danske festivalkoncert 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Kl. 10-12
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Kl. 10-12
Torsdag: Lukket
Fredag: Kl. 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram