Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit

Siden slutningen af 1980’erne har Kíla vendt op og ned på de irske folk-traditioner. Bandet definerer sig som Irish world music, og selvom udgangspunktet er den traditionelle irske musik, blandes det med alverdens musikalske udtryk og stilarter. Kíla har optrådt i 35 lande over hele verden og har besøgt festivaler som Glastonbury, Montreux Jazz Festival og Rainforest World Music Festival på Borneo. I en del år har Kíla produceret musik til film og tv-serier. I 2010 var gruppen med på soundtracket til animationsfilmen “The Secret of the Kells”, der opnåede en Oscar-nominering, og i 2015 var de med til at lave musik til endnu en Oscar-nomineret animationsfilm, “Song of the Sea.” Kíla består af bodranspiller Rónán Ó Snodaigh (har optrådt med Dead Can Dance), Dee Armstrong, fiddle, Colm Ó Snodaigh, fløjte, Rossa Ó Snodaigh, perkussion, James Mahon, uillean-pipe, Brian Hogan, bas, Seanán Brennan, guitar, og Dave Hingerty, trommer. I foråret 2023 udgav Kíla singlerne “Cara Liom” og “Raise the Road”, hvor Kíla har fundet sammen med det otte-mand store Paul Frost Brass Band. Eneste danske festival 2023.

De fire kvinder i Høst har fundet sammen med den fælles vision at skabe en vokal legeplads. Med fire stemmer og intet andet fortolker og udfordrer de traditionerne i den nordiske folkemusik såvel som i den moderne flerstemmige sang. Med inspiration fra nordisk instrumental folk, bulgarsk kvindekor og jazzens harmoniske univers skaber Høst en ny lyd af nordisk acapella folk; en forårssymfoni af fuglekvidder, kraftfulde rå dissonanser og rytmisk poesi. Høst er et nyt vokalt modspil til den danske folkemusikscene. Kvartettens fire medlemmer Lene Høst, Liv Vester, Maja Freese og Filippa Westerberg er alle velbevandrede i genren som både sangere og instrumentalister.

Lyder efternavnet bekendt? Den er god nok, Joachim Cooder (født 1978) er søn af strenge-ekvilibristen og roots-musikeren Ry Cooder. Joachim Cooder er perkussionist, trommeslager, keyboardspiller og komponist. Han har komponeret musik til film, skrevet til andre kunstnere og medvirket på en stribe af sin fars udgivelser. Mest kendt er naturligvis “Buena Vista Social Club” fra1997. Joachim Cooder har udgivet en stribe solo-album, hvor det seneste er det anmelderroste “Over That Road I’m Bound” (2020). Her fortolker Joachim Cooder ældgamle country/blues-sange af sangeren og banjospilleren Uncle Dave Macon (1870-1952). Joachim Cooder kendte sangene via sin far og har på sine fortolkninger erstattet banjoen med den elektriske mbira. Et instrument, han i mange år har dyrket, og som er en videreudvikling af den afrikanske akustiske mbira. Mbira’en består oprindeligt af en træbund med påsatte afstemte metalstykker og er forfaderen til den senere kalimba. Med sin elektriske mbira skaber Joachim Cooder en helt særlig harpe-agtig lyd, som sammen med violin, guitar og vokal opbygger et nærmest hypnotisk lydlandskab. Joachim Cooder optræder med trio, og det er eneste danske festival i 2023.

Bandet AySay fra Aarhus har på ganske kort tid manifesteret sig som et af de nye interessante navne på den danske folkroots-scene. Med sangerinden og saz-spilleren Luna Bülow Ersahin i front skaber AySay en original blanding af traditionel folkemusik fra Tyrkiet og vestlig orienteret folk og pop. Sangene er både på dansk, tyrkisk og kurdisk, og musikken flyder ubesværet mellem traditionelle akustiske instrumenter og elektroniske elementer. I efteråret 2021 udgav AySay debutalbummet “Su Akar” (tyrkisk for “vand flyder”), som fik fem stjerner i Gaffa. I 2022 løb AySay med hele tre priser ved Danish Music Awards Roots: Årets Rootsnavn, Årets Rootskomponist (Luna Bülow Ersahin) og Årets Rootsudgivelse (“Su Akar”). Interessen for bandet er støt stigende, og i 2022 var AySay på en turné, der sendte dem rundt i Danmark samt til Tyskland og Canada. AySay består af: Luna Bülow Ersahin, vokal, saz, synth, Aske Døssing Bendixen, elektronisk og akustisk perkussion, Carl West Hosbond, guitar, og Jens Mikkel Madsen, bas.

Bjonko Stosic er født og opvokset i København, men kommer fra en familie af musikere fra byen Bitola i Makedonien. Bjonko Stosic spiller klarinet og saxofon og har med sit band udviklet et heftigt miks af traditionel folkemusik, balkan beats og nutidig mainstream. En koncert med Bjonko og band er en rytmisk rystetur og et show, hvor der er spræl på scenen og gang i dansegulvet. Bjonko har de senere år etableret sig som et unikt livenavn på den danske scene og i det øvrige Skandinavien. Han har været nomineret flere gange til Danish Music Awards, og i 2015 vandt han prisen som “Årets Danske World Live Navn” ved Danish Music Award World. Bjonko Stosic har spillet i mange sammenhænge og har samarbejdet med andre kunstnere som for eksempel Fallulah, Klamfyr, Jokeren og Jooks. Et særligt projekt var Balkan Beats & Poetry (2007), hvor Bjonko satte musik til digte af den makedonske digter Emilijan Divjakoski. Bjonko har udgivet fem album samt en stribe EP’er. Det seneste album er “Balkan Express” fra 2023.

Følg os

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag-fredag kl. 10-14

Telefon åben alle hverdage mellem 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram