Tønder Festival Non-profit logo
Login

Musik


Australien er et temmeligt racistisk land

Den australske pop-rock-stjerne Dan Sultan bruger sin status til at tale for det oprindelige folk, aboriginals.

Af Claus Vittus

Dan Sultan er populær rocksanger og singer-songwriter i Australien. Cirka midt i trediverne, ser godt ud, spiller guitar og har en soulfuld stemme. Og han har også sine uforbeholdne meninger om politik.

Sidste efterår medvirkede Dan Sultan i debatprogrammet ”Q and A” i en diskussion om den australske nationaldag – 26. januar – som fejrer den dag, briterne for 230 år siden ankom med sin flåde til Australien og koloniserede landet.

Men for Dan Sultan er den dag ikke værd at fejre, og det sagde han meget tydeligt.

“26. januar er en markering af, hvornår folkedrabet på mit folk begyndte,” siger han.

Rødder i oprindelige folk
Dan Sultans mor nedstammer fra Australiens oprindelige folk – aboriginals kaldes de i dag, men der er mange forskellige stammer. For eksempel Arrente og Gurindji, som Dan Sultan stammer fra.

“Nationaldagen bør være for os alle, men den ekskluderer det oprindelige folk,” siger Dan Sultan, der taler om et oprindeligt folk, der havde været i Australien i mindst 60.000 år.

Efter Dan Sultans optræden i TV-showet fik han både hademails og trusler, men det overrasker ham ikke.

“Australien er et temmelig racistisk land, og aboriginals bliver behandlet dårligt. Der var folk, der følte sig truet af det, jeg sagde,” siger Dan Sultan.

En god sags tjeneste
Dan Sultan sluttede TV-debatten af med at spille nummeret “Kingdom” fra sin seneste plade. En sang der starter med ordene: “Tie my hands and break my bones / Take my children from my home. One of these days my kingdom come?”

“Jeg ved, jeg taler for en masse mennesker, og jeg er stolt over at kunne kæmpe for en god sag,” understreger han.

Selvom sangen “Kingdom” er et eksempel på Dan Sultans sange, der handler om hans oprindelse som aboriginal, så er han i øvrigt ikke meget for at blande sin baggrund ind i musikken.

“Jeg er sangskriver og skriver i virkeligheden mest kærlighedssange,” siger Dan Sultan.

Han turnerer normalt med fuldt rockband , og i den sammenhæng er der ikke det mindste spor af den oprindelige kulturs musik i hans musik. På årets Tønder Festival optræder han solo på klaver og guitar.

LYT TIL PODCAST: INTERVIEW MED DAN SULTAN

GÅ TILBAGE TIL TEMA-SIDEN: MUSIK FRA OPRINDELIGE FOLKESLAG

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram