Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit
Login

Musik


Den forbudte sang fra Norden

Mari Boine holder liv i en århundrede år gammel tradition for åndemaner-sang blandt det oprindelige nordiske folk, samerne.

Af Claus Vittus

Mari Boine voksede op i et hjem, hvor forældrene elskede salmesang, men de norske salmer blev sunget med en særlig samisk klang. Klangen af den forbudte sang – joiken. Mari Boine blev opdraget med at joik-sang var syndig.

“Hvis der kom joik i radioen, så skruede mine forældre væk, og efterhånden gjorde jeg det også,” fortæller Mari Boine. Det var en meget bevidst politik i sidste århundrede i Norge at for-norske samerne til at føle sig som nordmænd.

Stygt og forfærdeligt
Mari Boine mærkede det tydeligt som barn: “Jeg syntes, det var stygt og forfærdeligt at være same. Jeg ville være norsk og europæisk, og allerhelst være en blond, høj stewardesse, popmusiker eller mannequin.”

Samerne skulle være ligesom majoritetsbefolkningen i alle de fire lande – Norge, Sverige, Finland og Rusland – hvor det oprindelige folk, samerne, bor.

Det var først, da Mari Boine startede på lærerseminariet i midten af 70’erne, at hun blev bevidst om sit folks kultur, sprog og sangtradition. Og det fik hende til at begynde at synge på det samiske sprog.

“Jeg var jo blevet hjernevasket til at vokse op til et norsk ideal og jeg følte mig underlegen og fuld af mindreværdsfornemmelse på min kulturs vegne,” siger Mari Boine.

At slippe kontrollen
Senere turde hun også godt begynde at joike. En sangtradition beslægtet med strubesang, som hænger sammen med shamanisme og åndemaneri, og som det i årtusinder er blevet praktiseret blandt oprindelige folk. Det var derfor, at den kristne kirke forbød joik, og det er stadig forbudt i visse norske kirker at joike.

“Joikén er en måde at slippe kontrollen, og sådan er det jo med alt musik. Musikken er magisk og mystisk, og det er mennesker også selv.”

Mari Boine har blandt andet modtaget Nordisk Råds Musikpris for sit arbejde med samisk musik og kultur og senest hædersprisen ved den norske Spellemansprisuddeling 2018.

LYT TIL PODCAST: INTERVIEW MED MARI BOINE

GÅ TILBAGE TIL TEMA-SIDEN: MUSIK FRA OPRINDELIGE FOLKESLAG

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram