Tønder Festival Non-profit logo
Login

Musik


Gospel fra reservatet

William Prince nedstammer fra de indianere, der grundlagde Peguis-stammen i Canada. Hans musik er dog primært inspireret af gospel, country og rock.

Af Claus Vittus

“Folk vil godt kalde mig indiansk kunstner, men det er jeg ikke.”

William Prince kan prale med, at han er nedstammer fra de indianere, der grundlagde Peguis-stammen, længe før de hvide – europæerne – ankom til det, som i dag hedder Manitoba-området i Canada. Hans oldefar hed Mis-Koo-Kinew ( døbt Henry Prince af englænderne), og han fik forhandlet, at Peguis-stammen fik papir på, at de ejede jord.

Stammekultur er ikke med i min musik
Men William Prince er træt af at blive hængt op på at være indianer , aboriginal eller first nation-people , det amerikanske udtryk for det oprindelige folk.

“Bare fordi jeg nedstammer fra et oprindeligt folk, har jeg ikke nødvendigvis den gamle stammekultur powwow (indiansk ceremoni), tromme-sang og sådan noget med i min musik,” siger William Prince, der har modtaget flere canadiske grammies for musik fra oprindelige folk og sidste år fik en folk-grammy for sit debutalbum ”Earthly Days”.

“Selvom jeg voksede op med Buffy Saint-Marie, som også stammer fra de t oprindelige folk i Canada, så betød Creedence Clearwater Revival og Hank Williams mere for mig som ung mand.”

Turnerede med sin far
Udover rockmusikken var det også den gamle gospel- og kirkemusik, som inspirerede ham. Som barn og ung mand turnerede han med sin far, præsten Ed Prince, med gospelsang og prædikener i reservatet – Peguis-stammens område.

“Det er stadigvæk sådan, at der er to lejre i reservatet. Dem, som støtter sig op ad den oprindelige kultur, og dem, som bygger på den kristne kultur. Heldigvis har jeg aldrig skulle vælge side,” siger han.

“Begge sider prædiker jo medmenneskelighed og kærlighed, så det holder jeg mig til,” smiler han.

“Jeg spiller jo ikke musik specielt for indfødte eller det oprindelige folk. Jeg spiller for alle.”

Glad for at være rollemodel
William Prince er dog glad for, at han bruges som rollemodel for de unge i Peguis-reservatet.

“Der er masser af sociale problemer, alkoholisme og stofmisbrug i reservatet, så jeg er glad for at kunne vise, at man kan blive til noget. Jeg var jo også en utilpasset ung fyr, men nu er de stolte over, at jeg kan rejse rundt i verden med min musik.”

William Prince optrådte ved Tønder Festival i 2017 og optræder igen i år.

LYT TIL PODCAST: INTERVIEW MED WILLIAM PRINCE

GÅ TILBAGE TIL TEMA-SIDEN: MUSIK FRA OPRINDELIGE FOLKESLAG

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Kl. 10-12
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Kl. 10-12
Torsdag: Lukket
Fredag: Kl. 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram