Tema 2019: Franske rødder

Home/Musik/Tema 2019: Franske rødder

Podcasten “Franske Rødder” dykker gennem musikken ned i den franske kulturs mange forgreninger ude i verden. Fra den keltiske musik i Bretagne til den gamle kolonimagt Frankrigs musikalske arv i Caribien, cajun-musikken i Louisiana til den fransk-inspirerede musik i Canadas østlige del.

Gennem den nutidige folke- og rootsmusik fortælles historier om den franske indflydelse på den moderne vestlige verden. Alt sammen gennem orkestre og solister, der optræder på Tønder Festival 2019.

Vært og producer: Journalist Claus Vittus.

Læs artikel om “Franske rødder” (af Claus Vittus)

Podcasten “Franske rødder” består af flere afsnit.

Femte afsnit, udgivet 23. maj 2019:

Fodtramp og folkedrab

I 1755 foretog englænderne en etnisk udrensning af den oprindelige franske befolkning i det område, som hed Acadia, og som de omdøbte til Nova Scotia, Prince Edward Island og New Brunswick. ”Vi har overlevet, fordi vores forfædre gemte sig i skovene” siger musikeren Pastelle Leblanc fra Prince Edward Island i dag. De få overlevende folk fra Acadia har dannet grundlag for nutidens befolkning i Øst-Canada, og deres musik lever videre igennem bl.a. orkestret Vishtèn.
Udsendelsen er produceret af Claus Vittus

Fjerde afsnit, udgivet 27. april 2019:

En gryderet fra Lousiana

I midten af 1700-tallet endte en krig i Canada mellem kolonimagterne Frankrig og England med, at franskmændene blev etnisk udrenset fra en del af Øst-Canada. De fleste endte i den amerikanske sydstat Louisiana, hvor de blev grundlaget for en ny kultur, Cajun-kulturen, som ikke mindst er kendt for sin musik og mad. I denne udgave af ”Franske Rødder” fortælles om Cajun-musikken igennem den kendte cajun-musiker Joel Savoy. Medvirkende: Joel Savoy, Ann Savoy, Kelli Jones & Jesse Légé.
Udsendelsen er produceret af Claus Vittus

Tredje afsnit, udgivet 12. april 2019:

Colins høns

I denne udgave af ”Franske Rødder” fortælles om, hvordan gamle franske sange fra middelalderen har fået et nyt liv hos det canadiske orkester Les Poules a Colin fra Quebec. Medvirkende: Béatrix Méthé fra Les Poules a Colin. Udsendelsen er produceret af Claus Vittus.

Andet afsnit, udgivet 31. marts 2019:

Selvmordsbomberen

I denne udgave af ”Franske Rødder” fortælles om det franske bluesband Delgres, der har rødder i den karibiske ø Guadeloupe, som stadig er en del af Frankrig. Bandet er opkaldt efter øens frihedshelt Louis Delgres, som er en af verdens mest spektakulære selvmordsbombere. Han sprang sig selv og flere hundrede soldater i luften på den karibiske ø Guadeloupe i 1802. Udsendelsen er produceret af Claus Vittus for Tønder Festival.

Første afsnit, udgivet 20. marts 2019:

Et sprog med mange toner

Det franske sprog har udviklet sig på mange forskellige måder og synges med mange forskellige ord i hele verden. I denne udgave af ”Franske Rødder” kan man høre det gamle næsten middelalder-fransk som et canadisk orkester dyrker, Louisiana fransk som Cajun-folket synger og taler, og creolsk fransk som det tales f.eks. på den karibiske ø Guadeloupe. Medvirkende: Beatrix Méthé (Les Poules a Colin), Pascal Danae (Delgres) og Joel Savoy. Udsendelsen er produceret af Claus Vittus.