Tønder Festival Non-profit logo
Login

Nyheder

Et album kan ændre alt

17. august 2022

Margo Cilker har lært håndværket som musiker og sangskriver på coffee houses, cafeer og små spillesteder både i USA og i Europa. Så udgav hun sit debutalbum – og rykkede op i toppen af americana-scenen.

Af Martin Blom Hansen

29-årige Margo Cilker har skrevet sange og turneret i mange år. Med debutalbummet ”Pohorylle” fra 2021 skete der noget nyt. Albummet har opnået meget fine anmeldelser, og Margo Cilker blevet et navn, man i den grad har bemærket.

Inspirationen til sangene kommer i høj grad fra hendes eget liv og rammer vedkommende emner som tab, brudte forhold og identiteten som evigt rejsende. Magasinet Mojo skriver om Margo Cilker: ”Forestil jer Gillian Welch i en session med The Band og Allen Toussaint, og I er tæt på charmen hos denne nye americana-stemme.”

Egne sange
Selv fremhæver hun Lucinda Williams som en af sine store inspirationskilder.

”Hun er min favorit. Hendes brug af akkordskift er meget simpel og giver plads til stærke følelser. Jeg kan godt lide den form for sparsommelighed og enkelhed i sangskrivningen. Det er amerikansk sangskrivning med lån fra bluesmusikken. Så enkelt, at man kan mærke et akkordskift næsten fysisk. Jeg forsøger i min sangskrivning at nærme mig det,” siger Margo Cilker.

Også John Hiatt og Steve Earle nævner hun som store inspirationskilder. Men Margo Cilker kender hele den store sangbog med Neil Young, Bob Dylan, Janis Joplin, Lowell George og mange flere til punkt og prikke. Hun er vokset op i Californien og har gennem årene opholdt sig meget i Europa, blandt andet Brighton i England og Bilbao i Spanien, hvor hun studerede på universitetet. Musikken fyldte det meste, først på coffee houses i USA og siden på barer og små musiksteder på begge sider af Atlanten. I starten spillede hun covernumre af de ovennævnte navne, men langsomt begyndte hun at skrive sine egne sange.

Tid og tålmodighed
”Pohorylle” er indspillet i 2019 med Sera Cahoone (tidligere blandt andet med i Band of Horses) som producer og med musikere fra blandt andre The Decemberists, Son Volt og Joanna Newsoms band.

”I 2017 var jeg ret udbrændt af at turnere meget, jeg havde sagt ja til for meget og kørt mig selv for hårdt. Jeg havde brug for mere jordforbindelse, så jeg skar ned på turnélivet, flyttede til Oregon og blev gift. Det var et nyt kapitel for mig, og jeg gav mig selv tid til at skabe albummet på den rigtige måde. Jeg kunne måske godt have udgivet et album tidligere, men sangene skulle føles rigtige, og jeg ville finde de rigtige mennesker at arbejde sammen med,” fortæller Margo Cilker.

Tålmodighed betaler sig. ”Pohorylle” har åbnet en masse nye døre.

”Tidligere manglede jeg altid penge og tid. Jeg havde som regel nogle hundrede dollars, jeg turnerede hele tiden, og alt var hastværk. Jeg elsker at turnere, men den måde, jeg gjorde det på tidligere, var meget usikkert og risikabelt. Så jeg ville gerne nogle niveauer op. Et godt album kan ændre på dette. Og det har det gjort for mig.”

Det er første gang, Margo Cilker giver koncert i Danmark.

Tønder Festival Logo
[social-share counters="0" buttons="facebook,twitter"]
Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram