Tønder Festival Non-profit logo
Login

Nyheder

Folkemusikarkiv i Tønder

2. januar 2020
Foto: Ard Jongsma

Kulturarv, kulturhistorie og folkemusik spiller sammen, når et folkemusikarkiv ser dagens lys i Tønder. Initiativet kommer fra Tønder Festival Fond, og kommunen bakker op.

Tønder er kendt både i ind- og udland for sin årlige festival, hvor folkemusikken har en stærk platform. Snart kan byen skilte med et nyt projekt, nemlig et folkemusikarkiv. Ideen er at skabe et levende center for folkemusikkens historie og betydning. Folkemusikarkivet vil indsamle materiale, som fortæller om folk- og rootsmusikken. Det kan for eksempel være lydoptagelser, koncertplakater, programmer, instrumenter og musikjournalistik om folkemusikken. På længere sigt er ambitionen et museum for folkemusikken.

Penge til projektet
Projektet går i gang allerede i januar 2020 og vil i første omgang køre i en treårig periode. Tønder Festival Fond bidrager med 385.000 kroner, og Tønder Kommune har i byrådssalen sagt ja til at bakke op og byder ind med 350.000 kroner og stiller lokaler til rådighed. Folkemusikarkivet vil få adresse i kommunens bygning, Østergade 67-69.

Den foreløbige plan er, at frivillige vil stå for indsamling af materiale i det første år, og at der i 2021 og 2022 vil være en lønnet leder af folkemusikarkivet.

Et levende hus
Det er Tønder Festival Fond, der har taget initiativet til folkemusikarkivet.

“Tanken om et folkemusikarkiv går helt tilbage til 2007, hvor vi formulerede et fremtidsscenarium for festivalen og samspillet med byen. En af anbefalingerne fra arbejdsgruppen dengang var et folkemusikarkiv/museum. Et levende hus med koncerter og arrangementer, som kunne trække publikum til både under festivalen og året rundt. Et center med fokus på folkemusikken, hvor forskere fra ind- og udland kunne arbejde. Det er de tanker, der er sat på skinner nu,” siger Poul-Henrik Jensen, medlem af bestyrelsen i Tønder Festival Fond og formand for “Komiteen til etablering og drift af et folkemusikarkiv i Tønder”.

“Fokus er ikke primært den danske traditionsmusik og spillemandsmusikken, som er dækket ind andre steder. Vores fokus er folkemusikkens nyere historie – fra begyndelsens af 60’erne og frem. Det vil sige de genrer, som altid har været basis for Tønder Festival,” siger Poul-Henrik Jensen.

Til glæde for fremtiden
Kirstine Uhrbrand, administrerende direktør for Tønder Festival, siger: “Det er rigtig positivt, at vi får et folkemusikarkiv her i Tønder, fordi vi på den måde får samlet og dokumenteret alt det historiske materiale, som festivalen og forskellige privatpersoner har liggende til glæde for fremtidens festivalgæster, musikere og folkemusikentusiaster. Samtidig vil folkemusikarkivet bidrage til, at besøgende i Tønder kan fordybe sig i folkemusik uden for festivalperioden.”

Hvis man gerne vil aflevere materiale til folkemusikarkivet, kan man i første omgang henvende sig til Birgitte Thomsen, leder af Lokalhistorisk Arkiv i Tønder.

FAKTA:
Tønder Festival Fond har taget initiativ til folkemusikarkivet i Tønder, og målet er ad åre et museum for folkemusikken i Danmark.

I starten af 2019 dannede man foreningen “Komiteen til etablering og drift af et folkemusikarkiv i Tønder”.

I bestyrelsen sidder: Poul-Henrik Jensen, Rod Sinclair, Tom Buhmann og Alan Klitgaard.

Tønder Festival Logo
Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram