Tønder Festival Non-profit logo
Login

Nyheder

Roots-scenen overgår sig selv

28. november 2021
Foto: Martin Fog

Den danske roots-scene  har meget at byde på for tiden – både i kvalitet, mangfoldighed og historie. Det blev tydeligt ved aftenens DMA Roots 27. november i Tønder. Hele to priser gik til den fremadstormende trio Nevesta’s Voice, men der var også hæder til etablerede navne som Povl Dissing og Lars Lilholt.  

Tønder Festival og genreorganisationen Tempi åbnede lørdag aften dørene til Danish Music Awards Roots 2021, der bød på masser af musik, takketaler fra de talentfulde prismodtagere og rundhåndet hyldest i fejringen af det brede genreområde.

Særlig ærespris til Povl Dissing
Hele showet blev skudt i gang med overrækkelsen af en ærespris til Povl Dissing, som er udpeget som første medlem af den nystartede Hall of Fame for folkemusikken med hjemsted i Tønder. Efterfølgende var Povl Dissing på scenen flankeret af guitaristen Jakob Bro, som gav en smuk koncert, der stadfæstede, hvorfor netop Povl Dissing er den rigtige til at blive den første i folkemusikkens Hall of Fame. 

Fokus på kunstnerne
Showet fortsatte herefter med uddelingen af årets priser, hvor den ene musiker efter den anden kom på scenen for at modtage hædringen foran kolleger, venner og den fyldte sal.

Her blev der lagt vægt på prisuddelingens centrale rolle, nemlig at sætte fokus på alle de hårdtarbejdende kunstnere, som i virkeligheden alle sammen fortjener hæder. Især efter de seneste 1,5 års usikkerhed, der har vist, hvor hårdført og vedholdende et kulturliv vi har i Danmark. 

Tårnhøj kvalitet
Underholdningen bød på alt fra sprøde globale toner fra trioen bestående af Kamilla Haugaard, Dawda Jobarteh og Yohan Ramon, over det nye lokale orkester Baby Did a Bad Thing, til stryger ensemblet Who Killed Bambi, der i aftenens anledning havde de tre stærke roots vokalister Mirja Klippel, Mia Guldhammer og Berrin Bas, i front med nye strygerakkompagnerede versioner af sange fra hver deres bagkatalog. 

“Samarbejdet mellem Tempi og Tønder Festival om DMA Roots 2021 har været rigtig godt, og vi glæder os over, at prisuddelingen for folk- og rootsmusikken kom tilbage til Tønder i år. Trods corona og aflysninger beviser DMA Roots, at der er masser af liv og talent, og at musiklivet trods modgang holder fanen højt og er et stærkt fællesskab,” siger Maria Theessink, kunstnerisk leder af Tønder Festival.

Torben Eik Jacobsen, direktør i Tempi udtaler:  

“Det er virkelig tilfredsstillende og næsten overvældende at være vidne til den tårnhøje kvalitet og rigdom af udtryk og talent der er blevet præsenteret her til aften. Det går godt for roots-musikken for tiden – det vidner både feltet af prismodtagerer og de optrædende artister på scenen om. Nu skal vi bare have lukket endnu flere ind i roots-musikens fantastiske verden!

Hele aftenen blev afsluttet med godt to timers traditionelt bal, hvor man efter et par timer i sæderne kunne få en svingom i en hvirvlende polka eller en swingende sønderhoning under kyndig ledelse af aftenens balorkester Fionia String Brothers.

Prisfesten har efterhånden fået slået sig fast som en nomade-fest, der skal rundt i landet. Derfor vil næste års prisfest foregå på Gimle i Roskilde d. 26. november 2022. 

Prismodtagere 2021:

Årets Danske Rootskomponist: Martin Seeberg – Eufori
Årets Danske Rootsnavn: Ida Wenøe 
Årets Danske Rootstrack: Trolska Polska – Den Vandrende Kæmpe
Årets Danske Rootsudgivelse: Nevesta’s Voice – Mothers Tongues
Årets Nye Danske Rootsnavn: Nevesta’s Voice
Årets Danske Rootslivenavn: Total Hip Replacement
Traditionsprisen: Lars Lilholt

Tønder Festival Logo
[social-share counters="0" buttons="facebook,twitter"]
Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram