Tønder Festival Non-profit logo
Login

Nyheder

Sangene kommer fra mødet med andre mennesker

17. august 2022

For snart mange år siden spurgte den canadiske sangskriver Del Barber sig selv: ”Er mine egne følelser og mit eget perspektiv på verden det vigtigste, når jeg skriver en sang?” Svaret blev et nej. Brændstoffet som sangskriver fandt han i mødet med andre mennesker, deres historier og skæbnefortællinger.

Af Martin Blom Hansen

INTERVIEW:
Han mener selv, han er ret introvert. Ikke desto mindre har 38-årige Del Barber altid fundet vej til mødet med mennesker, der har interessante historier og perspektiver på tilværelsen.

”De første ti år af min karriere turnerede jeg solo. Jeg endte altid med at snakke med alle mulige mennesker alle mulige steder. Lyttede til mange menneskers historier. Det var der, jeg begyndte at føle, at jeg kunne skrive sange om andet end blot mine egne følelser og mit syn på virkeligheden. Så jeg begyndte at skrive om andre menneskers historier og fandt ud af, at jeg rent faktisk kunne skrive om noget, der betød noget,” siger Del Barber i telefonen fra et sted ude på landet midt i Canada.

Gensyn i Tønder
Del Barber besøgte Tønder Festival i 2016 og glæder sig til at komme tilbage. Ja, han glæder sig i det hele taget til at turnere igen, nu da pandemien har sluppet sit tag. Faktisk har pausen fra landevejen været god for ham både professionelt og privat, fortæller han. Han er blevet far for anden gang og har kunnet være hjemme, og samtidig har han skrevet nye sange.

”Jeg har haft meget tid med mig selv og har ikke haft en så produktiv periode, siden jeg begyndte med sangskrivningen. Jeg har indimellem haft andre job, og det gav brændstof til min sangskrivning at være tæt forbundet med livet på landet i Canada og de mennesker, der bor her.”

Del Barber kommer fra Winnipeg, har udgivet syv album og turneret flittigt i årevis. Han har vundet fem priser ved Western Canadian Music Awards og været nomineret hele 15 gange til denne samt to øvrige canadiske musikprisuddelinger. Hans seneste album er “Stray Dogs: Collected B-Sides Volume 1” fra 2021.

Forbillederne er sangskrivere som John Prine og Townes Van Zandt, og Del Barber er mest af alt inspireret af folk-og countrymusikkens tradition med story songs og fortællinger om mennesker og skæbner.

Det handler ikke om mig
”Jeg savner helt klart at turnere. Især det at møde mange interessante mennesker og karakterer. Det er der, de fleste af mine sange kommer fra. I forsøget på at indfange andre menneskers historier – at blive inspireret af alle de mennesker, jeg møder. Men det tager også tid at bearbejde de øjeblikke, og den bearbejdning har jeg det godt med at foretage herhjemme. Jeg har brug for tid til at dykke ned i mine erindringer og skrive mig ind på, hvem de mennesker var, og skabe en historie,” forklarer Del Barber.

Evnen til at skabe karakterer og personer i en sangs korte fortælling kom ikke til ham fra dag ét.

”Det tog lidt tid at erkende, at mine egen historie havde grænser. På mine første udgivelser, da jeg var i starten af tyverne, tænkte jeg meget over mig selv. Og det kom til at spærre for de gode sange. Jeg begyndte at interessere mig for sangskrivertraditionen, især inden for countrymusikken, hvor lyden kan være virkelig følelsesladet, og teksterne meget simple. Men hvor det handler om at fortælle en enkel historie virkelig godt. Det blev en stor inspiration. Det fik mig til at overveje, hvem jeg var, og hvem jeg kunne blive som sangskriver.”

SE MERE OM DEL BARBER PÅ TØNDER FESTIVAL 2022

Tønder Festival Logo
Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Kl. 10-15
Tirsdag: Kl. 13-15
Onsdag: Kl. 10-15
Torsdag: Kl. 10-15
Fredag: Kl. 10-15

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram