Tønder Festival Non-profit logo
Login

Nyheder

Skoven er min mentale strømforsyning

1. juni 2019

Interview: Lange gåture alene i skoven er livsvigtige for svenske Daniel Norgren. Derude i stilheden modnes de musikalske ideer, og han finder det, han kalder sindets nødvendige renhed.

Af Martin Blom Hansen

“Jeg ved godt, at det kan lyde lidt prætentiøst. Men det betyder rigtig meget for mig at være tæt på naturen. Det er som en kirke. Jeg kan godt lide at turnere og se nye steder, men jeg kunne ikke holde ud at leve i en storby. Jeg vil ikke høre en masse snak, trafiklarm eller være midt på et torv i en storby. Ensomheden og afslapningen, når jeg er i skoven, kan transformere sig til en sang, og jeg har brug for det til at få ideerne til at modnes. Skoven er strømforsyningen i mit liv. Når du er musiker, kan det være en hård business. Du er nødt til at være ren i sindet, så at sige, for at være i stand til at turnere, være produktiv og så videre. At kunne åbne døren og gå en tur i skoven er godt for min sjæl,” siger Daniel Norgren.

Tilbage til havefesten i Tønder
Den svenske sanger, guitarist og sangskriver rammer et stort publikum med sin personlige og intense udgave af blues og amerikansk rootsmusik. Han har spillet mange gange i Danmark og besøger i år Tønder Festival for anden gang. Han glæder sig til duften af grill, siger han, og kalder Tønder Festival for en dejlig stor havefest med et afslappet publikum.

Daniel Norgren er født i 1983 og kommer fra Borås i Sverige. Han udgav sit første album i 2006, og siden er det blevet til seks udgivelser samt utallige koncerter og turneer rundt om i Europa og også USA. Daniel Norgren kalder sig selv for en “selfmade man”, og sammen med bandet frembringer han et enkelt lydbillede med sin intense vokal og skramlede elektriske guitar i front. I studiet arbejder han og bandet helst med at indspille så live som muligt, og han udgiver på eget pladeselskab. Hans nyeste album er “Wooh Dang” fra april i år.

Hjernevask med blues
Daniel Norgren elsker den gamle autentiske bluesmusik. Og det skyldes ikke mindst hans far.

“Min far er musiker, og jeg hørte meget musik via ham. Elvis Presley og rock’n’roll var en del af min mælk, da jeg var lille. Det fik mig til at dykke længere ned i bluesmusikken. Jeg ville forstå, hvad det kom af – rødderne i musikken – og kom dybere og dybere ned. Jeg har lyttet enormt meget til amerikansk rootsmusik i mange år. Faktisk var der et tidspunkt i mit liv, hvor jeg var så passioneret, at jeg overhovedet ikke kunne lide anden musik. Kun gammel amerikansk bluesmusik. Jeg hjernevaskede mig selv i det,” fortæller han.

“Jeg bruger af denne musik, ofte uden at vide det. Jeg forsøger at finde min egen stemme.
Forsøger at finde renheden i det, jeg gør. Sommetider farer jeg vild. Men når det lykkes, kan jeg sige, okay, det her er min musik,” siger Daniel Norgren.

First takes på albummet
Mange af numrene på nye album “Wood Dang” er first takes. Altså den første version, han og bandet indspillede i studiet.

“Mange af sangene havde bandet ikke hørt før, vi gik i studiet. Vi gik bare i gang med at indspille. Det var et mål i sig selv, ikke at tænke for meget. Vi har kendt hinanden længe og bliver begejstret for de samme ting. Du kan snyde sig selv ved at sige, jo mere jeg spiller og indspiller sangen igen og igen, des bedre bliver det. Men det er ikke nødvendigvis sandheden. Mange gange mister du det spontane og friske. Du kan miste inspirationen fra dig selv og fra nuet. Vi har forsøgt at indfange livestemningen og den ånd, der er live, hvor alting sker i nuet,” forklarer Daniel Norgren, der ser frem til livestemningen i Tønder, som han kalder en frizone ligesom de mindre bluesklubber rundt om i verden: “Vi har brug for flere frizoner.”

Tønder Festival Logo
[social-share counters="0" buttons="facebook,twitter"]
Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram