Tønder Festival Non-profit logo
Login

Nyheder

Til lykke til en mester

8. august 2019
Foto: Morten Rygaard

Niels Hausgaard fylder 75 år, og det bliver fejret med en gevaldig fødselsdagskoncert på årets Tønder Festival. Kollegerne står i kø for at sige tak og til lykke.

Det bliver et brag af en fest. Musik skal der nok blive meget af, og mon ikke der også bliver plads til både kærlig hyldest og et godt grin. Niels Hausgaard, sangskriver, satiriker og debattør, fylder 75 år sidst i august i år, og det bliver fejret på Tønder Festival med en fødselsdagskoncert i topklassen.

En række musikerkolleger vil være på scenen for at hylde den jyske seniorsangskriver, og det bliver næppe kedeligt. På scenen er Signe Svendsen, Allan Olsen, Steffen Brandt, Marie Key, Laura Mo, Christian Alvad, Finbar Furey, Ian McCalman og Kjartan Arngrim. Og Niels Hausgaard selv, naturligvis. Huxi Bach binder det hele sammen på smukkeste vis.

Hvis der er en dansk kunstner, der har været med til at præge Tønder Festival, er det Niels Hausgaard. Han har været på plakaten på festivalen stort set hvert år siden 70’erne, har leveret humor, poesi og musikalitet i stride strømme og har banet vejen for talrige yngre musikerkolleger ved at invitere dem med på scenen. Få sangere og sangskrivere har som Niels Hausgaard fat i det store brede publikum. Og respekten blandt hans kolleger på musikscenen er stor.

Laura Mo: “For 10 år siden spillede jeg på Tønder Festival sammen med Niels Hausgaard. Det var min debut foran et stort publikum, og jeg havde store drømme, men stort set ingen erfaring som musiker eller entertainer. Efter koncerten kom Niels og gav mig en guitartuner. Han lærte mig på den måde helt bogstaveligt at stemme en guitar, og siden hen lærte han mig om det at være sangskriver, entertainer og menneske og om modet til at baske med vingerne og tro på sig selv. Niels er den eneste, der vedvarende har troet på mig igennem min karriere, og som altid har været der for mig. Niels er ikke kun den største mofo på en scene, han er også et menneske med hjerterum, indsigt og rygrad som ingen andre.”

Kjartan Arngrim fra Folkeklubben: “Niels Hausgaard er af de sidste rigtige rock n’ roll’ere i det her land. Han skriver sange, turnerer med dem og stiller ikke op i alt muligt lort. Heri ligger vel også hemmeligheden bag hans store popularitet. I virkeligheden en simpel opskrift − som forbavsende få forstår at efterleve. Mange siger, Niels er sjov. Det er han også. Men for mig har han først og fremmest skrevet nogle fantastiske sange og udgivet nogle plader, som har været inspirerende at gå at lytte til i en forvirret og retningsløs ungdom. En sang som Fedterøv − der omhyggeligt langer ud efter både venstre-, midter- og højrefløjen − kunne ikke være skrevet uden den dannelse, der lå i at lytte Hausgaards katalog igennem.”

Signe Svendsen: “Jeg har turneret on and off i over ti år med Niels. Vi har grint ufatteligt meget af helt ufatteligt dumme ting. Det er en gave. Han ER sjov. Men han er også så meget mere end det. Niels er et musikalsk menneske med en omkuldslående timing, en anarkist, en arbejdshest. Han er en af de få, der virkelig forstår ordet solidaritet – og praktiserer det. F. eks. sørger Niels altid for, at der er penge tilbage på spillestedet, når han er færdig med sit show. Han ved, at hvis vi skal have et land med gode spillesteder, skal de også kunne hyre kunstnere ind, der er på vej op. Niels er min ven, og jeg er dybt taknemmelig for at have arbejdet så meget med ham. Alle burde gå i mesterlære hos en gammel rock’n’roller som ham.”

Niels Hausgaard 75 års fødselsdagskoncert – fredag 23. august kl. 15.30 i Telt

Niels Hausgaard – søndag 25. august kl. 19.15, Bolero

Tønder Festival Logo
[social-share counters="0" buttons="facebook,twitter"]
Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram