Om Tønder Festival

Home/Om Tønder Festival

Det danske festivallandkort er mangfoldigt. Tønder Festival er i sin helt egen liga og har nu i mere end 41 år været folkemusikkens store internationale festival i Danmark.

Stærk position
Det hele begyndte tilbage i 1974. De følgende årtier voksede festivalen og opnåede en position som en af de mest respekterede folk- og rootsfestivaler i Nordeuropa.

(Foto: Bo Petersen, 2015)

Takket være et stærkt engagement, internationalt udsyn og lokal opbakning har Tønder Festival fastholdt ambitionen om at være den store, samlende folkrootsfestival. En festival, hvor kvaliteten er i højsædet. En festival, der ikke blot gengiver og afspejler musikkulturerne, men som i allerhøjeste grad er med til at skabe og udvikle miljøet til glæde for publikum, musikere og kulturliv i det hele taget.

Fornyelse
Siden 2012 har festivalen stået i fornyelsens og forandringens tegn. Folk- og rootsmusikken oplever i disse år en markant stigende interesse, og de nye tendenser og musikalske bud er naturligvis at finde i Tønder.

Festivalens sjæl
Tønder Festival rummer både fornyelsen og traditionen. Musikalsk byder festivalen velkommen til stribevis af yngre kunstnere, der befinder sig i det levende felt mellem folk, roots, indierock, alternativ country og singer-songwriter-genrerne. Og samtidig velkommen til topnavne og veteraner på den internationale og danske folkroots-scene. Tønder Festival er stedet at opleve de nye tendenser. Det er også stedet, hvor den autentiske folkemusik lever i bedste velgående. Og sidst men ikke mindst har Tønder Festival en helt særligt atmosfære, hvor musikere og publikum er tæt på hinanden, og hvor ”handmade music” er i centrum. Dét har altid været Tønders kendetegn, og netop festivalens egenart og sjæl er årsagen til, at både veteraner og nye gæster strømmer til Tønder hvert år den sidste weekend i august.

FAKTA OM FESTIVALEN:

  • Tønder Festival afholdes altid i den sidste hele weekend i august.
  • Den første udgave af Tønder Festival fandt sted i 1975. Det hele begyndte dog året før med to mindre folkemusikarrangementer i juni og september.
  • Tønder Festival organiseres af Tønder Festival Fond og Tønder Festival Forening.
  • Festivalkontoret har 4 fuldtidsansatte i administrationen og musikbookingen.
  • Festivalen har en ledergruppe på cirka 150 personer og en samlet frivillig medarbejdergruppe på cirka 2.000 personer.
  • Festivalen blev i 2012 fornyet med én stor festivalplads og salg af armbånd i stedet for billetsalg til enkeltkoncerter.
  • Tønder Festivals Venner Aps driver spillestedet Hagge’s Musik Pub, hvor der spilles folk- og rootsrelateret musik året rundt.
  • I forbindelse med en undersøgelse om festivalens betydning, kulturelt og økonomisk for Tønder by og region udført af Copenhagen Business School i 2008, blev det kortlagt, at festivalen årligt genererer en omsætning i byen og i regionen på 69 mio. kroner.
  • Festivalen er stolt over at H.K.H. Prinsesse Marie i 2009 accepterede at være protektor for Tønder Festival.
  • I 2014 skete der ændringer i ledelsen i festivalen. Carsten Panduro, leder og kunstnerisk leder gennem 40 år, fratrådte. I dag er Maria Theessink kunstnerisk leder og Kirstine Uhrbrand administrerende direktør.
Share on FacebookTweet about this on TwitterShare on Google+Email this to someone

Facebook

Twitter