Tønder Festival Non-profit logo
Login

Nyheder

Poesi og stor lyd fra gartner og sangskriver

31. maj 2019

Interview: Gregory Alan Isakov deler sol og vind lige mellem jobbet som grøntsagsgartner og turnerende musiker og sangskriver. Han kan godt lide fast grund under fødderne og den store amerikanske digtekunst.

Af Martin Blom Hansen

“Jeg tror, John Steinbeck ville have været en fortræffelig sangskriver,” siger Gregory Alan Isakov.

Den store amerikanske forfatter og Nobelprismodtager John Steinbeck bliver bragt på bane på grund af en kommentar på YouTube til sangen “Dark, Dark, Dark” fra Gregory Alan Isakovs seneste album “Evening Machines”. Kommentaren lyder: “Gregory Alan Isakov er som en musiker, der synger for mig fra en glemt roman af John Steinbeck.”

“Det tager jeg som en kæmpe kompliment. John Steinbeck er en af mine absolutte yndlingsforfattere. Den måde, han skaber sine verdener på, er inspirerende.”

Også digteren og forfatteren Billy Collins er blandt Gregory Alan Isakovs inspirationskilder såvel som Leonard Cohen og John Coltrane. Det handler om evnen til at sige det væsentlige i en sætning, et riff, en stemning.

Arbejder i marken og i studiet
Stemning og fortælling finder man i rige mængder i Gregory Alan Isakovs musik. Han har udgivet syv album, opnået fremragende anmeldelser og flittigt turneret verden rundt med sit band. Blandt andet har han givet koncerter i Vega flere gange.

39-årige Gregory Alan Isakov er født i Sydafrika, flyttede i 1986 med sine forældre til USA og bor i dag i Colorado. Her er han bogstavelig talt tæt på jorden og har et større gartneri og landbrug. Det passer ham godt at fordele sin tid mellem grønsagsdyrkning og musikerliv.

“Det er forholdsvis let at styre. Jeg dyrker afgrøder med en kort sæson og leverer til ni restauranter i området, hvor jeg bor. Og folk kan også komme forbi og købe grøntsager direkte her på gården,” fortæller han.

Ovre i laden har han indrettet sit studie. Det er her, han skaber nye sange, indspiller og producerer. Albummet “Evening Machines” fra 2018 har fået navn efter det faktum, at han indspillede de fleste af sangene om aftenen og natten i sommerperioden, hvor dagtimerne var fuldt besat med arbejdet i marken.

“Det var i slutningen af sommersæsonen her på gården. Jeg arbejdede dobbelt i den periode, det var lidt vildt. Normalt er det mest i vinterperioden, jeg indspiller og turnerer.”

Godt for sangskrivningen
Tilværelsen som halvtidsgartner er godt for sangskrivningen, mener Gregory Alan Isakov.
“Der var nogle år, hvor vi spillede 250 koncerter pr år. Det var et mål, jeg altid havde drømt om at nå. Et turnerende band, der rejste rundt i verden hele året. Efter et par år på den måde, opdagede jeg, at jeg ikke havde skrevet en ny sang overhovedet.”

“Jeg ved ikke præcist, hvor sangene kommer fra. Men jeg kan godt lide den faste grund under fødderne, marken. Når du turnerer, ser du verden fra et vindue i en bil eller et fly. Det er alt, du erfarer. Det er en vanvittig måde at se verden på. For mig er det et spørgsmål om, at jeg vil skrive flere sange og skabe mere musik,” siger han.

Den store lyd
Til den seneste udgivelse havde Gregory Alan Isakov indspillet omkring 40 sange. Når sangene har taget form, indspiller han i første omgang det hele selv med guitar, vokal, bas, trommer, keyboard og så videre, og så kommer bandet på senere i processen.

“Nogle gange har jeg en sang liggende i årevis, men mange af dem på det seneste album er skrevet i studiet. Sange, der er født i studiet, kan være svære at oversætte til en livesituation. Jeg kan godt lide at producere med meget rum i lyden på pladerne, meget kor. Til gengæld får sangene et nyt liv, når vi spiller live. Vores liveversioner er altid forskellige fra studieversionerne. Jeg får altid lyst til at genindspille en plade, når vi har været på en turné,” fortæller Gregory Alan Isakov.

Den store lyd har han prøvet kræfter med for nogle år siden.

“Jeg arbejdede på en idé om at skrive musik til en stort orkester. Jeg fik kontakt til dirigenten for symfoniorkestret The Colorado Symphony i Denver, og det endte med et samarbejde, hvor vi spillede tolv koncerter rundt i landet og udgav en liveplade.”

Gregory Alan Isakov vil formentlig ikke være så meget på markarbejde hjemme på farmen denne sommer. Han skal ud på en længere turné, der bringer ham til Europa i august, og hvor Tønder Festival er eneste danske koncert.

Tønder Festival Logo
Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram