I weekenden samlede Tønder Festival traditionen tro deres frivillige ledere til årets første ledermøde. Her blev det gjort klart, at festivalen står over for økonomiske udfordringer, og at især det ekstreme uvejr lørdag aften under årets festival i 2024 har været en øjenåbner for nødvendige forandringer.
2024 var et historisk godt år for Tønder Festival, når det kommer til billetsalg og publikumsopbakning. Men det ekstreme uvejr, der ramte fredag og især lørdag aften, blev en brat opvågning. De voldsomme vejrforhold førte til store ekstraudgifter, og desværre et forsikringsselskab der ikke var villig til at udbetale erstatning i den målestok man havde regnet med, men endnu vigtigere stod det klart, at festivalens økonomiske struktur ikke er robust nok til at modstå så store uforudsete hændelser.
- Da vi så ind i en potentiel orkan fredag, samt stormen og tyfonen lørdag aften, stod vi også med en barsk erkendelse: Vi kan ikke tage Tønder Festival for givet. Vores økonomiske model er ikke rustet til de ekstreme vejrforhold og uforudsete udfordringer, der er blevet en realitet i den verden, vi lever i, siger festivaldirektør Kristina Lehmann Schjøtt.
Uvejret har ikke alene efterladt økonomiske efterdønninger – det har også tydeliggjort, at festivalen skal gentænke sin organisering og festivalens forretningsmodel.
En nødvendig forandring
På festivalens generalforsamling den 9. april vil der blive meldt et betydeligt underskud ud. Præcis hvor stort det bliver, arbejder revisorerne stadig på, men én ting er sikkert: Det er tid til handling.
- Vi har drevet festivalen med hjertet i 50 år, og det vil vi blive ved med. Men vi må også indse, at det ikke længere er nok. Vi skal turde tage de svære beslutninger, der sikrer, at Tønder Festival kan bestå i de næste 50 år, siger de to bestyrelsesformænd for henholdsvis fonden og foreningen Henrik Juul og Mette Bossen Linnet.
Fredag mødes festivalens bestyrelser til et strategimøde, hvor økonomien og de nødvendige forandringer bliver hovedtemaet. Her vil der blive lagt en plan for, hvordan festivalen kan gøres mere økonomisk bæredygtig uden at miste sin sjæl.
En mulighed for at blive stærkere
Festivalen vil i den kommende tid række ud til sine frivillige ledere og samarbejdspartnere for at finde de bedste løsninger i fællesskab.
- Ingen kender festivalen bedre end de mennesker, der får den til at ske år efter år. Vi vil ikke lade en krise definere os – vi vil bruge den som en katalysator til at blive stærkere, skarpere og mere bæredygtige, siger Mette Bossen Linnet, og tilføjer, at festivalen nu skal tilpasse sig en ny virkelighed, men uden at give køb på alt dét, der kendetegner Tønder Festival.
- Vi er autentiske, vi er handmade musik, og vi er først og fremmest et ganske særligt fællesskab.
Dét fællesskab tror jeg på vil bære os ind i fremtiden.