Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit

Bandet AySay fra Aarhus har på ganske kort tid manifesteret sig som et af de nye interessante navne på den danske folkroots-scene. Med sangerinden og saz-spilleren Luna Bülow Ersahin i front skaber AySay en original blanding af traditionel folkemusik fra Tyrkiet og vestlig orienteret folk og pop. Sangene er både på dansk, tyrkisk og kurdisk, og musikken flyder ubesværet mellem traditionelle akustiske instrumenter og elektroniske elementer. I efteråret 2021 udgav AySay debutalbummet “Su Akar” (tyrkisk for “vand flyder”), som fik fem stjerner i Gaffa. I 2022 løb AySay med hele tre priser ved Danish Music Awards Roots: Årets Rootsnavn, Årets Rootskomponist (Luna Bülow Ersahin) og Årets Rootsudgivelse (“Su Akar”). Interessen for bandet er støt stigende, og i 2022 var AySay på en turné, der sendte dem rundt i Danmark samt til Tyskland og Canada. AySay består af: Luna Bülow Ersahin, vokal, saz, synth, Aske Døssing Bendixen, elektronisk og akustisk perkussion, Carl West Hosbond, guitar, og Jens Mikkel Madsen, bas.

Husker du Sorten Mulds koncert på Tønder Festival i 1997? Ugen før havde bandet udgivet “Mark II”, en plade der som den første skabte en forbindelse mellem tunge elektroniske beats og den nordiske folkevisetradition. Med Ulla Bendixen i front fik vi serveret velkendte sange fra folkehavet pakket ind i electronica og instrumenter som drejelirer, sækkepiber og fløjter. Udover Ulla Bendixen består kernen i Sorten Muld af elektronica-maskinmester Henrik Munch og multiinstrumentalist Martin Ottosen. Med “Mark II” nåede Sorten Muld et bredt publikum, og samtidig satte bandet aftryk på folkemusikscenen og inspirerede nye bands som for eksempel Valravn. Efter en lang række koncerter og en succesfuld opfølger til “Mark II” blev der stille om Sorten Muld. Ulla Bendixen og Martin Ottosen, der danner par i det private, koncentrerede sig om familielivet. Henrik Munch arbejdede som producer og komponist og stod blandt andet for musikken til filmen “Kongekabale”. I foråret 2011 blev Sorten Muld genforenet til tre koncerter, og året efter var Sorten Muld med til at indvie Open Air Scenen på Tønder Festival. I 2021 udkom den længe ventede “Mark IV – Lånt Tid”, og ved koncerterne tilfører saz-spilleren Orhan Turan en mellemøstlig tone til Sorten Muld-universet. Sorten Muld samarbejder desuden med AySay (som også kommer til Tønder i år), med hvem de i 2020 udgav sangen “Glød/Gylden Glød”.

Der har i årtier eksisteret en stærk forbindelse mellem amerikansk country- og rootsmusik og svensk selvforståelse. Mange svenske kunstnere har gennem tiden dyrket en svensk udgave af rootsrock og country, og det er ikke for meget sagt, at David Ritschard (født 1989) i dag har indtaget førstepladsen. Han griber fat om det svenske sprog med begavet og slagkraftig sangskrivning, og musikken læner sig op ad countryrock, soul, bluegrass og svensk visetradition. Modtagelsen og anmeldelserne af David Ritschard har været overvældende positiv, og han har bestemt heller ikke ligget på den lade side. Siden 2018 har han udgivet to album, en EP og 15 singler. Nyeste udgivelse er EP’en “Rockbotten” (2022), og seneste album er “Blåbärskungen” (2021). En blanding af hverdagsrealisme med glimt i øjet, musik med brug af pedal steel, blæsere, fioler og kor og en kunstner, der ikke går af vejen for at optræde med cowboyhat og løstsiddende campinghabit. David Ritschard har modtaget flere priser, blandt andre den svenske Robespierrepriset og Årets Singer/Songwriter ved Manifestgalan, de svenske musikproducenters prisuddeling. Eneste danske festival i 2023.

Han er sanger, sangskriver og multi-instrumentalist og har rødder i den oprindelige befolkning i Canada, nærmere betegnet Sandy Lake First Nation i den nordvestlige del af staten Ontario. Under corona-pandemien fik Aysanabee gang i den kreative sangskrivning, historiefortælling og produktion, og hans debutalbum “Watin” udkom i efteråret 2022. Inden da var tre singler samt rygterne om Aysanabee løbet i forvejen, og i 2022 optrådte han overalt i Canada, blandt andet på en række store festivaler. Musikken er et miks af soul, indie, folk og electronica, og især Aysanabees markante stemme har gjort indtryk på anmeldere og publikum. Hans musik er blevet sammenlignet med navne som Bon Iver, Kings of Leon og Sam Smith. Aysanabees debutalbum “Watin” (2022) er opkaldt efter hans bedstefar og består af 10 sange samt ni lydbidder med bedstefaren, som fortæller om sit liv – blandt andet om opvæksten og vilkårene i samfundet Sandy Lake First Nation. Eneste danske festival i 2023.

Mange bands har afsøgt det musikalske felt, hvor traditionsmusik og traditionelle instrumenter møder electronica. Det er her, det skotske band Niteworks befinder sig. Kreativiteten får frit løb, når lydunivers, elektroniske klangflader og respekten for rødderne finder sammen hos de fire musikere i Niteworks. Det er moderne celtic fusion, det er nye kompositioner, og det er sange skrevet på gælisk. Kombinationen af den traditionelle sækkepibe med bas, trommer, keyboards og electronica-elementer har givet Niteworks en solid fanbase, og live har de haft stor succes på festivaler, blandt andet på Celtic Connections i Glasgow. Niteworks kommer fra Isle of Skye og har eksisteret siden 2008. De debuterede med EP’en “Niteworks: Obair Oidhche” i 2011 og har siden udgivet tre album. Det seneste er “A’ Grian”, udgivet i januar 2022, og som er nomineret til en Scottish Album Of The Year (Scottish Music Industry Association). Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Den traditionelle musik fra Northumberland i det nordøstlige England er grundstof for duoen The Unthanks. Søstrene Rachel og Becky Unthank har i samarbejde med forskellige musikere gennem tiden formået at skabe deres egent musikalske univers, man kan kalde det art folk, hvor de lader traditionsmusikken møde jazz, klassisk, postrock og meget mere. Inspirationen bliver hentet fra Miles Davis, King Crimson, Steve Reich, Antony & The Johnsons og Tom Waits, for at nævne nogle få. Det kan høres på The Unthanks’ 14 udgivelser og til deres livekoncerter. Deres debutalbum “Cruel Sister” fra 2005 var et gedigent gennembrud og opnåede blandt andet at blive udråbt som Folk Album of the Year af magasinet Mojo. Siden er det blevet til flere priser og nomineringer. Det seneste album er “Sorrows Away” fra 2022. Mange kolleger har hyldet The Unthanks, og Elvis Costello har udtalt: “They run from the very root of folk music to the very tip of the branch.” I Tønder stiller The Unthanks op med et band med 11 musikere. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

32-årige Jeremy Dutcher er performer, komponist, aktivist og musik-historiker og klassisk uddannet sanger. Han er medlem af Tobique First Nation i New Brunswick og har rødder i den oprindelige befolkning i Canada. Jeremy Dutcher gravede sine forfædres musik frem fra gemmerne og transskriberede møjsommeligt traditionelle sange og musik fra voksruller indspillet i 1907. Musikken fra tidligere generationer fra Wolastoq-dalen i New Brunswick forenede han med egne ideer og kompositioner, og resultatet blev debutalbummet “Wolastoqiyik Lintuwakonawa” (2018). “En dialog med forfædrenes stemmer” er albummet blevet kaldt, og det bragede igennem efter udgivelsen med fine anmeldelser og flere priser til følge. Blandt andet vandt albummet den prestigefyldte canadiske Polaris Music Prize i 2018. Der er ikke mange tilbage, der kan tale det særlige Wolastoqey-sprog. Det er en af grundene til, at Jeremy Dutcher har skabt sit værk med forfædrenes stemmer. “Hvis du mister sproget, mister du ikke bare ord; du mister en hel måde at se og opleve verden på fra et tydeligt indfødt perspektiv,” skriver han på sit website. Eneste danske festivalkoncert i 2023.

Bjonko Stosic er født og opvokset i København, men kommer fra en familie af musikere fra byen Bitola i Makedonien. Bjonko Stosic spiller klarinet og saxofon og har med sit band udviklet et heftigt miks af traditionel folkemusik, balkan beats og nutidig mainstream. En koncert med Bjonko og band er en rytmisk rystetur og et show, hvor der er spræl på scenen og gang i dansegulvet. Bjonko har de senere år etableret sig som et unikt livenavn på den danske scene og i det øvrige Skandinavien. Han har været nomineret flere gange til Danish Music Awards, og i 2015 vandt han prisen som “Årets Danske World Live Navn” ved Danish Music Award World. Bjonko Stosic har spillet i mange sammenhænge og har samarbejdet med andre kunstnere som for eksempel Fallulah, Klamfyr, Jokeren og Jooks. Et særligt projekt var Balkan Beats & Poetry (2007), hvor Bjonko satte musik til digte af den makedonske digter Emilijan Divjakoski. Bjonko har udgivet fem album samt en stribe EP’er. Det seneste album er “Enigma” fra 2021.

Den amerikanske filmskaber Quentin Tarantino er kendt for sine ret vilde og ikoniske film og ikke mindst sine originale valg af soundtracks. Musikken fra Tarantinos film er grundlaget for den danske teaterkoncert The Tarantino Twist Show, og det går ikke stille af. Publikum får et show for fuld udblæsning med 10 sangere, performere og musikere på scenen og med sange som for eksempel George Baker Selection’s “Little Green Back” (1969) brugt i filmen ”Reservoir Dogs”, Kool & The Gang’s ”Jungle Boogie” (1973) fra ”Pulp Fiction” og Stealers Wheel’s ”Stuck In The Middle With You” (1973) fra ”Reservoir Dogs”. Ind på scenen træder figurer og skikkelser fra Tarantinos film – det kan være Mr. Blonde, The Gimp, Mia Wallace og Jackie Brown. Tarantinos kærlighed til guitarrock og surfmusik afspejler sig naturligvis i forestillingen, hvor basisbandet The Crazy 88’s (opkaldt efter en bande i filmen Kill Bill) fyrer den af. The Tarantino Twist Show har base i Aarhus, og det er en række danske musikere og sangere, der udgør truppen i forestillingen.

Følg os

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag-fredag kl. 10-14

Telefon åben alle hverdage mellem 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram