Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit
Login

Bag kunstnernavnet Phosphorescent gemmer sig sangskriveren og multimusikeren Matthew Houck. Han kommer oprindeligt fra Alabama, har boet mange år i Georgia og er nu bosat i Nashville, Tennessee. Han har udgivet og turneret under navnet Phosphorescent siden 2001. Stilmæssigt er han bestemt ikke country- eller rootstraditionalist og befinder sig i højere grad under genrebetegnelser som indiefolk, indierock og alternativ rock. Phosphorescent har gennem tiden udgivet ni album og en EP, og anmelderne har været gavmilde. Indimellem har der været længere pauser mellem udgivelserne. Albummet “Muchacho” udkom i 2013, og det næste var “C’est La Vie” i 2018. I 2022 gennemførte han sit “Full Moon Project”, hvor han ved hver fuldmåne udgav et covernummer. Blandt andre sange af Bob Dylan, Lucinda Williams, Randy Newman og Nina Simone. I 2024 gælder det albummet “Revelator.” “I got tired of sadness, I got tired of all the madness, I got tired of bein’ a badass all the time,” lyder det på titelsangen. Matthew Houck går nye veje, og det afspejler den virkelighed, han befinder sig i. Selv mener han, at “Revelator” med tyngde går tæt på “The grand sadness in life.” Eneste danske festival i 2024.

Bjørn Eidsvåg er folkeeje i hjemlandet Norge og har efterhånden vundet mange danske fans. Eidsvåg har rygsækken fuld af hæder og priser, mest nævneværdig Årets Hæderspris ved Spellemann-uddelingen i 2006. Bjørn Eidsvåg har samarbejdet med et væld af norske og andre nordiske kunstnere, som svenske Lisa Nilsson og den danske soulsangerinde Karen Busck. I 2014 blev Eidsvågs kendte sange sat i et storslået akkompagnement, da han lancerede et samarbejde med tv-stationen NRK’s Kringkastingsorkestret (KORK). Det førte til udsolgte koncerter i Oslo Spektrum og en række andre norske koncertsale og til udgivelsen “Klassisk Bjørn Eidsvåg med KORK”. I år får publikum på Tønder Festival chancen for at opleve den samme magi, når Eidsvåg går på scenen sammen med Sønderjyllands Symfoniorkester, som en gang tidligere har optrådt på Tønder Festival. Det var sammen med irske Liam O’Flynn i forbindelse med festivalens 30-års fødselsdag i 2004. “Vi glæder os meget i til at være med på Tønder Festival. Det er en helt unik mulighed for at nå ud til et publikum, vi normalt ikke spiller for. Folkemusik og klassisk musik er jo også nærmest i familie med hinanden, så det er helt oplagt,” siger Adam Stadnicki, musikchef, Sønderjyllands Symfoniorkester.

Sønderjyllands Symfoniorkester

Sivert Høyem er kendt som frontmand i bandet Madrugada og har sideløbende en karriere som solist. Sangskriver og sanger Sivert Høyems dybe klangfulde vokal indrammer både Madrugadas alternative rock med toner af folk og country og hans egne soloprojekter. Han har siden 2004 med albummet “Ladies And Gentlemen of The Opposition” udgivet en lang række soloudgivelser og turneret med sit eget band. Nu er et nyt album klar, “On An Island” (januar 2024). Det er indspillet i Nyksund, en malerisk fiskerlandsby på Vesterålen-øerne nord for Lofoten. En rå naturperle og et yndet rejsemål for kreative sjæle. Naturen har smittet af på albummets stemning af eftertænksomhed og tilværelsens og naturens mørke sider. Norske Aftenposten kalder Sivert Høyem “en af landets bedste stemmer”, og webmagasinet Musikknyheter.no har placeret Høyems sang “The Rust” på en femteplads blandt de tyve bedste norske sange i 2023. Publikum på Tønder Festival oplevede Sivert Høyem i 2022, hvor Madrugada spillede på Open Air Scenen. Bandet, som gik hver til sit i 2008 efter guitaristen Robert Burås’ tragiske død, blev gendannet i 2018. Sivert Høyem optræder med sit eget band på Tønder Festival, og det er eneste danske festival i 2024.

Der venter et stykke amerikansk musikhistorie, når bandet Asleep At The Wheel giver koncert på Tønder Festival. Med guitarist, sangskriver og sanger Ray Benson i spidsen er Asleep At The Wheel leveringsdygtige i western swing – en af countrymusikkens sub-genrer, opstået i 20’erne i det sydvestlige USA. Musikken rummer countrymusikkens flavour i et miks med jazzens swing-feeling og rytmiske drive. Western swing var dansemusik med mange up-tempo-numre, og hvor de ofte store orkestre bestod af country- og bluegrassmusikkens instrumentering så som guitar, steelguitar, violin og mandolin samt trommer, bas, saxofon og piano. Disse traditioner har Asleep At The Wheel holdt i live i mere end 50 år. Bandet opstod i 1970 og har siden rejst verden rundt, udgivet flere end 30 album, modtaget 10 Grammy Awards og være nomineret til utallige priser. Gruppen har optrådt og indspillet med navne som Willie Nelson, Brad Paisley, Merle Haggard, The Avett Brothers og Lyle Lovett. På det Grammy-vindende album “Still The King” (2015) hyldede Asleep At The Wheel legenden Bob Wills og hans band The Texas Playboys – 30’ernes største og stilskabende western swing-band. Asleep At The Wheels seneste udgivelse er albummet “Half a Hundred Years” fra 2021. Eneste danske festival i 2024.

Selvfølgelig kommer Folkeklubben til Tønder Festival 2024. Den folkekære trio har været her mange gange og har et varmt forhold til festivalen. Mange publikummer vil nok huske, da Folkeklubben i 2013 gæstede festivalen første gang. ”Da vi ankom til Tønder første gang, var vi virkelig et grønt orkester. Vi skulle spille to koncerter i Telt 2. Det blev to koncerter, vi aldrig vil glemme, og som betød et vendepunkt i vores karriere”, har bandet tidligere fortalt. Siden har Folkeklubben holdt flere releasekoncerter i Tønder, og frontfigur og sangskriver Kjartan Arngrim medvirkede i 2022 ved Tønder Festivals store mindekoncert for Povl Dissing. Folkeklubben alias Kjartan Arngrim, guitar, vokal, Rasmus Dall, guitar, og Rasmus Jusjong, trommer, har siden debutalbummet “Nye Tider” i 2013 turneret heftigt. Deres særlige greb om dansk identitet og evne til at fortælle historier i form af sange på dansk har givet dem et stort og bredt publikum. Det sjette album “Mere end en klub” (april 2023) fik fine anmeldelser, hvor Gaffas anmelder blandt andet fremhæver Kjartan Arngrims evne til at “forene det folkelige med ægte eftertænksomhed og poesi.”

Bandet med rødder i Thy et af de mest populære herhjemme.  I efteråret 2024 tager de på en omfattende Live-Film-turné, og koncerten på Tønder Festival bliver en helt særlig begivenhed. Publikum på Tønder Festival elsker Jonah Blacksmith, og kærligheden går også den anden vej. Bandet har optrådt adskillige gange på Tønder Festival. Første gang var en minderig sen aftentime i 2015 i det daværende P4-Telt, hvor “det der nye band fra Thy” skulle spille. De lagde teltet ned og gav en koncert, folk stadig taler om, og som Gaffa generøst gav seks stjerner. Jonah Blacksmith er rock med voluminøse lydflader og elementer af folk country med en skandinavisk tone. De to brødre Simon og Thomas Alstrup er i front i bandet på henholdsvis vokal og guitar og bas og banjo. De har fået folkemusik og sangglæde med fra barnsben, og bandet er opkaldt efter deres farfar, Johannes Alstrup i Koldby, også kaldet Johannes Smed. Jonah Blacksmith har med succes udvidet koncertformatet med filmmediet. Debutalbummet “Northern Trail” udkom i 2014, og bandet har siden udgivet to yderligere studiealbum samt et livealbum. Seneste udgivelse er EP’en “House on Fire” (2023). Jonah Blacksmith består af brødrene Thomas og Simon Alstrup samt Søren Bigum, Lasse Alstrup, Jon Bisgaard Kjeldsen, Søren Poulsen og Thor Kortegaard.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram