Med violin, hardangerfele, elektrisk guitar og kontrabas præsenterer Erlend Viken Trio folkemusik med et lydbillede, de færreste har hørt før. Musikken er baseret på norsk traditionel musik og med inspiration fra improvisationsmusik, ørkenblues og rock. Trioen, der består af Erlend Viken, Marius Graff og Sondre Meisfjord, har spillet koncerter i store dele af Europa, og gennem deres energiske live-optrædener har de fået mange fans på tværs af genregrænser. De tre musikere er særdeles anerkendte i hjemlandet, Erlend Viken har udgivet plader i eget navn siden 2009, og det seneste album med Erlend Viken Trio er “Fete slåtta” fra 2022.
Home er titlen på en 90 minutter lang koncert på årets Tønder Festival. Initiativtager er Poul Krebs, og koncerten vil bestå af sange tilegnet unge hjemløse. På scenen vil være en række danske og internationale kunstnere, blandt andre Kira Skov, Steen Jørgensen, Kajsa Vala, Henning Kvitnes og naturligvis Poul Krebs selv. ”Ønsket er at sætte fokus på unge hjemløse ved at sprede viden, læring og forståelse. Fra foreningen SAND kommer forpersonen Christina Strauss og fortæller sin historie, som er langt mere fortvivlende og rørende, end nogen sang jeg nogensinde kunne skrive”, siger Poul Krebs. Han har dog alligevel skrevet en sang netop på den baggrund, og tanken er, at de øvrige kunstneres sange også er valgt med samme fokus. Tønder Festival er stolte over at lægge scene og publikum til: ”Folkroots-musikken har ofte rødder i livet blandt vagabonder, hjemløse og evigt rejsende musikere. Begrebet “hobo” er en del af Tønder Festival, og vi håber, at vi med Home-koncerten kan sætte spot på unge hjemløse,” siger Maria Theessink, kunstnerisk leder på Tønder Festival.
Sangskriveren Mikael K har de sidste 20 år udgivet musik via bandnavnet Klondyke. Nu kommer hans første soloalbum, “Stille Uro”, som udkommer under årets Tønder Festival. Mikael K har tidligere skrevet sange om de mennesker, han har mødt, og de steder han har boet. Sange om København og sange om livet på landet. Denne gang kommer sangene tættere på. De nye sange spænder vidt over kærlighedshymner til sange om drukture, bondeanger, børn, brud og skilsmisser – og sange om at være fredløs og forsmået, om storhedsvanvid og flugt. Og om en stille uro i en moden mands hjerte. Mikael K har haft mange forskellige hatte på – musiker, komponist, tekstforfatter, klummeskriver og tv-vært – men først og fremmest er han en moderne trubadur. Han har blandt andet modtaget Danmarks Radios P4-pris, Bjørn Afzelius-prisen, Gelsted-Kirk-Scherfig prisen samt en Danish Music Award-Folk som Årets Sangskriver. På Tønder Festival 2023 er der verdenspremiere på Mikael K’s nye sange – sammen med det nye band MIKAEL K & LANDSTRYGERNE.
De to værter Klaus Lynggaard og Henrik Queitsch har gennem flere end 200 episoder af deres populære podcast “Rockhistorier” været vidt omkring i musikkens vidunderlige verden. Fra vuggeviser til frenetisk støjrock. Fra rebelsk soul til ulykkelig country. Fra musicals til metal. Og sådan cirka alt andet ind i mellem. De er tilhængere af mantraet om, at der kun findes to slags musik: God musik og dårlig musik. Især når de selv får lov til at definere forskellen. Indimellem har de dog også gæster med i udsendelserne, som spiller et udvalg af de sange, der har været med til at forme dem som mennesker og som musikere. Det bliver også tilfældet her, hvor Folkhistorier over to dage vil invitere optrædende fra årets Tønder Festival til en snak på scenen om den musik, der har været med til at ændre deres verden. Folkhistorier besøgte Tønder Festival for første gang i 2022.
Vadehavet er epicentret for projektet KUNSTEN AT GLÆDES I KOR, som byder på fællessang med publikum og danske salmer og sange. Udgangspunktet er naturen og kulturen i Vadehavsregionen. “Det er egentlig meget simpelt: Vores ambition er at samle Vadehavets største publikumskor om fælles glæde ved sang og musik og dele en stor musikalsk og social oplevelse,” siger musiker Casper Mikkelsen, en af initiativtagerne. KUNSTEN AT GLÆDES I KOR har besøgt Tønder Festival flere gange. Nu vender de tilbage med sangere og orkester og med håb om, at publikum vil være med. Og koret understreger, at alle kan være med – både øvede sangere og begyndere, etablerede kor og enkeltpersoner.
Det er tredje gang, dette virile amerikanske band kommer til Tønder. Dustbowl Revival er bluegrass, swing, hot jazz, blues, soul og New Orleans-funk i en opdateret udgave. I front er guitarist og sanger Zach Lupetin og sangerinde Lashon Halley – sidstnævnte har erstattet Liz Beebe, som trådte ud af bandet for nogle år siden. Hos Dustbowl Revival vælter kærligheden til den amerikanske rootsmusik ud over scenekanten til lyden af guitar, mandolin, ukulele, vaskebræt, violin, trompet og diverse andre instrumenter. Dustbowl Revival kommer fra Venice Beach i Los Angeles og fandt sammen i 2007. De kastede sig over de amerikanske stringband- og brassband-traditioner og fik hurtigt skabt sig et navn. I 2013 kårede bladet LA Weekly bandet som Best Live Band. Dustbowl Revival’s seneste studiealbum er “Is It You, Is It Me” fra 2020. Magasinet American Songwriter skriver om udgivelsen: “Et album, der forener et væld af stilarter, viser storartet musikalitet og mest af alt byder på fremragende sange”. Eneste danske festival i 2023.
Den danske folkroots-scene leverer konstant nye navne, som har et greb om rødderne og samtidig afprøver nye veje. Trioen Twang blev dannet i 2014 og har siden arbejdet sig støt og roligt fremad med en personlig og livlig fortolkning af amerikansk folkemusik. Bevæbnet med akustisk guitar, kontrabas, violin, banjo og tre vokaler tager Twang fat på traditionerne og tilfører gerne alle mulige andre stilarter. Lytteren vil finde snurrige elementer af jazz, hiphop og meget andet, og bandet er ikke bange for at dykke ned i en dyb og melankolsk sang for så i næste øjeblik at fyre et hit af pakket ind i humor og satire. Der er plads til både gråd og grin, og Twang veksler mellem egne kompositioner og klassikere fra folkemusiktraditionen. På scenen kan publikum opleve, at de tre musikere pludselig skifter instrumenter, når bassisten napper en guitar, og banjospilleren overtager bassen. Twang har høstet meget ros for deres trestemmige vokaler, som løfter det hele op og hylder de amerikanske traditioner. Twang består af Thyge Van Dassen, violin, vokal, Spencer Gross, guitar, kontrabas, vokal, og Peter Banks, banjo, kontrabas og vokal.
Azur Azur er instrumental folk med en kølig nordisk tone, som opstår i mødet mellem skandinavisk folkemusiktradition og jazzede improvisationer. Trioen er dannet af kontrabassist Frederik Mensink, som sammen med musikerne Rasmus Brinck (Tailcoat) og Jonathan Fjord Bredholt (Hvalfugl, Sylfide) skaber et lydunivers, som blander moderne folkemusik og ny nordisk jazz. Musikken har rod i den nordiske musik, hvor drevne danserytmer ulmer under længselsfulde melodier. I et nærværende, opmærksomt og improviserende sammenspil blander nyckelharpe, klaver og kontrabas sig i blide klangfulde stemninger med rytmisk spændstighed og præcision.
De fire kvinder i Høst har fundet sammen med den fælles vision at skabe en vokal legeplads. Med fire stemmer og intet andet fortolker og udfordrer de traditionerne i den nordiske folkemusik såvel som i den moderne flerstemmige sang. Med inspiration fra nordisk instrumental folk, bulgarsk kvindekor og jazzens harmoniske univers skaber Høst en ny lyd af nordisk acapella folk; en forårssymfoni af fuglekvidder, kraftfulde rå dissonanser og rytmisk poesi. Høst er et nyt vokalt modspil til den danske folkemusikscene. Kvartettens fire medlemmer Lene Høst, Liv Vester, Maja Freese og Filippa Westerberg er alle velbevandrede i genren som både sangere og instrumentalister.
Solsort består af sanger og sangskriver Betina Følleslev, Rune Højmark, guitar, lap steel, mandolin, kor, MC Hansen, akustisk guitar, kor, Jacob Chano Lundby, trommer, kor, og Line Felding, cello, autoharpe, kor. Solsort spiller poetisk nordisk folk pop indhyllet i klange fra cello, lap steel og andre strengeinstrumenter. Bag Solsort står Betina Følleslev, sanger og sangskriver, og i 2016 nomineret til en DMA Folk som årets sanger. Med sine fortolkninger af “I Danmark Er Jeg Født”, “Jeg Ved En Lærkerede” og “Sig Nærmer Tiden”, tager Solsort favntag med den danske sangtradition.