Det bliver en fest, når to bands går på scenen foran op mod 5.000 skoleelever ved den store Open Air-scene. Skoleelever fra hele landet og på den anden side af grænsen er traditionen tro inviteret til at deltage i dette års Tønder Festival. I år er der gensyn med FolkBALTICA Ensemblet, som har rødder i det danske og tyske fællesskab. Det 50 mand store ensemble af unge musikere krydser grænser geografisk og musikalsk for traditionel og nutidig folkemusik. Og så er der originale og nye danske sange med duoen Mallemuk, som består af Joakim Okkels, klaver, harmonika og vokal, og Michael Hornhaver, guitar og vokal. De kommer begge fra Tønder-egnen og mødte hinanden på gymnasiet. I 2020 udgav Mallemuk debutalbummet “Mallemuk”.
Praktisk: Koncerten er gratis. Skolerne skal dog selv sørge for er transport til og fra koncerten.
OBS: Der serveres ikke alkohol til arrangementet.
Azur Azur er instrumental folk med en kølig nordisk tone, som opstår i mødet mellem skandinavisk folkemusiktradition og jazzede improvisationer. Trioen er dannet af kontrabassist Frederik Mensink, som sammen med musikerne Rasmus Brinck (Tailcoat) og Jonathan Fjord Bredholt (Hvalfugl, Sylfide) skaber et lydunivers, som blander moderne folkemusik og ny nordisk jazz. Musikken har rod i den nordiske musik, hvor drevne danserytmer ulmer under længselsfulde melodier. I et nærværende, opmærksomt og improviserende sammenspil blander nyckelharpe, klaver og kontrabas sig i blide klangfulde stemninger med rytmisk spændstighed og præcision.
Danish Fiddle Quartet spiller moderne nordisk folkemusik. Musikken bevæger sig i grænselandet mellem den klassiske tradition og folkemusikken og har fod og hjerte i begge lejre. Med denne nye strygekvartet udlever Jørgen Dickmeiss en gammel drøm om at spille kammerfolk. Han har samlet en kvartet bestående af to klassiske musikere og to folkemusikere og komponeret og arrangeret musik til dette ensemble. En række nyskrevne kammerfolk-kompositioner og et par arrangementer af Carl Nielsens musik og af folkemelodier. Kvartetten rummer to sangere, som også lader sig høre i nogle af arrangementerne. Orkestret har release på deres debutalbum til Folk Spot Denmark 2023.
Folkens er et ensemble med to musikere og to dansere, som alle brænder for at vise og formidle dans og musik i en smeltedigel af både nyt og gammelt. Det er levende og nærværende, når der lukkes op for posen af tæt duospil og hvirvlende pardans. Flere hundrede år gamle traditioner går hånd i hånd med dugfrisk musik og improvisation. Kommunikationen mellem musik og dans i forening og glæden ved den tætte sammensmeltning af to kunstformer bringer Folkens ud over scenekanten. Folkens er: Kristine Heebøll violin, Kirstine Nurdug Jensen, dans, Christian Thorvaldsen, dans og Jesper Vinther, harmonika.
Optur er et nyt projekt baseret på en perlerække af nykomponerede dansemelodier inden for den nordiske folkemusiktradition – taget under kærlig pleje af Søren Korshøj, Mikael Fleron, Jens Kristian Andersen og Heidi Luke på henholdsvis violin, saxofoner, kontrabas og trommer. Vekslen mellem det stramt tematiske og det improvisatoriske samspil i frie og åbne rum giver hver instrumentalist mulighed for at udtrykke både deres individuelle og kollektive potentiale. Det giver mulighed for sammen med publikum at skabe et intenst udtryk, der fanger øjeblikkets musik. Derved opstår Opturs egen musikalske udtryksform, som de kalder Nordic FreeFolk. Med en dybt funderet nordisk musikalsk stemning glæder Optur sig til at møde publikum med udadvendt legesyge. Deres debutalbum “Nordic Free Folk” udkom i august 2022.
Sylfide bearbejder den danske kulturarv og favner nutiden med feminin styrke og sensitivitet. Det elektroakustiske univers og den krystalklare vokal forener den nordiske folkemusik med moderne sangskrivning og tilføjer elementer fra poppens verden. Melodierne trækker tråde fra nordiske folkedanse og folkesange og iklædes på elegant vis flader af synthesizer, strygere, reallyde af dansende fødder og eventyrlige harpelyde. Teksterne trækker også på vores fælles kulturarv – alt sammen med grunding i fortiden og med blik mod fremtiden. Sylfides medlemmer er allerede kendt fra fremtrædende bands på den danske folk- og jazzscene, herunder Hvalfugl, Nevesta’s Voice og Tailcoat.
Der er næppe noget sted i Danmark, hvor folkemusik-traditionerne lever i fuldt flor som på Fanø. Både når det gælder de smukke sønderhoning- og fannikmelodier, der i mere end 250 år er blevet overleveret i en ubrudt linje, og de danse, der uvægerligt er knyttet til melodierne. På årets festival kan du opleve både melodierne og dansene, når Det Yderste Hav spiller op til bal. Trioen består af rigspillemand Peter Uhrbrand, som er en af de personer, der mest aktivt holder traditionerne i live og på forunderlig vis formår at udvikle dem, den klassisk uddannede guitarist Jørgen Bjørslev og forfatteren Jeppe Brixvold, der lægger udtryksfuld vokal til de gamle melodier. Ved ballet får Det Yderste Hav selskab på scenen af violinist Kristian Bugge, harmonika- og mundharmonikaspiller Sonnich Lydom, pianist Kirstine Uhrbrand samt Claus Carlsen, der spiller basklarinet og saxofon. Alle har de en stor kærlighed til Fanømusikken. For de, der endnu ikke har helt styr på trinene, vil der være kyndig danseinstruktion fra to unge mennesker, der bærer dansetraditionerne videre, Helena Thøgersen og Meise Maria Carstensen.
Når de er sammen, taler de dansk, tysk og engelsk, men det fælles sprog er musikken. FolkBALTICA Ensemble består af omkring 50 unge musikere fra sydlige Danmark og det nordlige Tyskland. Orkestret er opstået i forbindelse med den årlige folkBALTICA Festival, som finder sted i midten af maj. FolkBALTICA Ensemble er denne festivals ungdomsorkester, som både geografisk og musikalsk krydser grænser for traditionel og nutidig folkemusik. Violinisten Harald Haugaard står som kunstnerisk leder af folkBALTICA Festivalen i spidsen for ensemblet, som har til formål at udvikle unge talenter og bevare og forny folkemusiktraditionerne i grænselandet. Tønder Festival støtter aktivt talentmassen og fødekæden i folkemusikmiljøet, og det er efterhånden blevet en tradition, at FolkBALTICA Ensemble optræder på festivalen. Både til en egen koncert og i forbindelse med den store skolekoncert for elever fra skoler på begge sider af den dansk/tyske grænse. Så endnu engang kan publikum i Tønder opleve dette sprudlende ungdomsorkester.
Husker du Sorten Mulds koncert på Tønder Festival i 1997? Ugen før havde bandet udgivet “Mark II”, en plade der som den første skabte en forbindelse mellem tunge elektroniske beats og den nordiske folkevisetradition. Med Ulla Bendixen i front fik vi serveret velkendte sange fra folkehavet pakket ind i electronica og instrumenter som drejelirer, sækkepiber og fløjter. Udover Ulla Bendixen består kernen i Sorten Muld af elektronica-maskinmester Henrik Munch og multiinstrumentalist Martin Ottosen. Med “Mark II” nåede Sorten Muld et bredt publikum, og samtidig satte bandet aftryk på folkemusikscenen og inspirerede nye bands som for eksempel Valravn. Efter en lang række koncerter og en succesfuld opfølger til “Mark II” blev der stille om Sorten Muld. Ulla Bendixen og Martin Ottosen, der danner par i det private, koncentrerede sig om familielivet. Henrik Munch arbejdede som producer og komponist og stod blandt andet for musikken til filmen “Kongekabale”. I foråret 2011 blev Sorten Muld genforenet til tre koncerter, og året efter var Sorten Muld med til at indvie Open Air Scenen på Tønder Festival. I 2021 udkom den længe ventede “Mark IV – Lånt Tid”, og ved koncerterne tilfører saz-spilleren Orhan Turan en mellemøstlig tone til Sorten Muld-universet. Sorten Muld samarbejder desuden med AySay (som også kommer til Tønder i år), med hvem de i 2020 udgav sangen “Glød/Gylden Glød”.