Den irske musiktradition løber i hans årer og er en del af hans musikalske fundament. Ciarán Ryan er fra Skotland, men kommer ud af en irsk familie og er vokset op med en traditionel irsk musikopdragelse. Det er tydeligt på hans første soloudgivelse, albummet “Banjaxed” (2020), hvor de musikalske inspirationer i lige så høj grad kommer fra andre folkemusikalske strømninger. Ciarán Ryan er først og fremmest en mester på tenorbanjo, men spiller også violin, guitar og mandolin. Han er en efterspurgt session-musiker og har blandt andet arbejdet sammen med Allan Holmes & The Embers, Salsa Celtica og ikke mindst folk/world-bandet Dallahan, som besøgte Tønder Festival i 2017. Ciarán Ryans band består af Sam Mabbett, accordion, Chris Waite, guitar, Bev Morris, bas, og Donald Hay, trommer/perkussion.

Tønder Festival har igen i år fornøjelsen af at byde skoleelever fra hele landet – og grænselandet – velkommen, når Skolekoncerten endnu en gang løber af stablen fredag formiddag under dette års festival. Der er lagt op til en fest af kaliber når tre fantastiske musikalske indslag spiller op for de op imod 5.000 folkeskoleelever ved den store Open Air scene. Folkeskoleelever fra hele landet og på den anden side af grænsen er traditionen tro inviteret til at deltage i dette års Tønder Festival og har inden koncerten mulighed for at arbejde med materialer omhandlende Tønder Festival og folk- og rootsmusikken. Dette år byder på gensyn med det sprudlende ungdomsorkester FolkBALTICA, der har rødder i det danske og tyske fællesskab. Det 50 mand store ensemble af unge musikere krydser grænser geografisk og musikalsk for traditionel og nutidig folkemusik. Også med på scenen denne formiddag er skotske The Friel Sisters og danske Calby. Sidstnævnte er muligvis bedst kendt af den unge tilskuerskare med radiohittet Burnout, der i 2020 blev den næstmest spillede sang på P3.

Elephant Sessions er kompromisløse highlanders og har besøgt Tønder festival adskillige gange. Når Elephant Sessions denne gang går på scenen i Tønder, er det med deres nye og tredje album i bagagen, “What Makes You” udgivet i 2022. Debutalbummet udkom i 2014, og siden er det kun gået opad for bandet. I 2018 blev bandet belønnet med en prestigefyldt Scots Trad Music Award for “Live Act of the Year”. Rolling Stone Magazine skriver om Elephant Sessions: “Disse skotter bruger deres instrumenter som våben beregnet til at ødelægge klicheer. Vi elsker dem.” Elephant Sessions mikser traditionel folk, funk, electronica og meget andet til en potent neo-folk-cocktail, der har beruset publikum i Storbritannien, det øvrige Europa og i Australien. Euan Smillie på violin og Alasdair Taylor mandolin bidrager med heftige tunes, mens Seth Tinsley på bas og synth og Greg Barry på trommer og forskellige samples lægger grunden i et legende setup, hvor dansegenerne udfordres, og festen næsten er en selvfølge. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Traditioner mødes og brydes, når Fourth Moon går på scenen. Bandet består af flere nationaliteter med en fælles kærlighed til den keltiske musik i alle afskygninger. Den italienske violinist David Lombardi har tidligere været lead fiddler i den verdensomspændende danseforestilling Riverdance, og skotten Andrew Waite på harmonika spiller desuden i Dallahan og Eliza Carthy’s Wayward Band. Østrigeren Géza Frank spiller fløjter og har turneret med Carloz Núñez. Fourth Moon’s franske guitarist Jean Damei har desuden duoen Event Horizon sammen med Géza Frank. I 2018 blev Fourth Moon udvidet med den skotske sangerinde og danser Ainsley Hamill. Fourth Moon blev dannet i 2014 ved Willie Clancy Festival, Miltown Malbay i Irland. Fourth Moon har turneret i Frankrig, Østrig, Schweiz, Italien, Tyskland, Spanien, Portugal samt på de britiske øer og tryllebundet publikum med hurtige melodier og eftertænksomme kompositioner. Debut-albummet “Ellipsis” udkom i 2018, og i november 2021 udkom albummet “Odessey”. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Folkrock af bedste kvalitet fra det skotske højland. Tide Lines er inspireret af de gæliske sange, sækkepibe-melodierne, den storslåede natur og den utæmmelige kærlighed. Bandet har skabt sig et stort publikum også i Danmark med en succesfuld opdatering af den highland-sound, som publikum i Tønder kender særdeles godt. Tide Lines har besøgt Tønder i 2018 og 2019. Tide Lines blev dannet i 2016, og de ramte et bredt publikum med singlen “Far Side of the World”, en ørehænger af en popsang skrevet af sangeren Robert Robertson. Siden har Tide Lines udgivet albummet “Dreams We Never Lost”, EP’en “Let’s Make Tonight” og senest albummet ”Eye Of The Storm” (2020), som toppede hitlisterne i Storbritannien. Tide Lines har turneret intensivt og skulle have givet koncerter i Danmark i 2021, som blev aflyst på grund af corona. Men nu kan publikum glæde sig til et gensyn. Tide Lines består af sanger og guitarist Robert Robertson, Ross Wilson på keyboards (begge tidligere i bandet Skippinish), Alasdair Turner på guitar og sækkepibe, Gus Munro, trommer. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Gensyn med et favoritband blandt Tønder Festivals publikum. Det skotske band Skerryvore har opbygget en solid dansk fanskare og har besøgt Danmark mange gange. Tønder Festival har haft dem på plakaten i 2014, 2015 og 2018. Skerryvore er et af de stærkeste bud på skotsk folkrock. Bandet bygger på nogle af de samme stolte musikalske traditioner, som kollegerne i Runrig og Wolfstone har gjort brug af. Skerryvore henter ikke udelukkende inspiration fra den skotske traditionsmusik, men også fra cajun, country og rock i forskellige afskygninger. Skerryvore blev dannet i 2004 af de to brødre Daniel Gillespie, accordion, Martin Gillespie, accordion, sækkepibe, trommeslageren Fraser West og sangeren Alec Dalglish. De øvrige i bandet er Craig Espie, violin, Scott Wood, sækkepibe, fløjte, Jodie Bremaneson, bas, og Alan Scobie, keyboards. Skerryvore har vundet ”Scotland’s Traditional Music Live Act Of The Year Award” to gange (2016 og 2011). Seneste album er “Live across Scotland” fra 2020. Skerryvore er i 2022 på en længere turné i USA og Europa og besøger i den anledning Tønder. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Den skotske gruppe var særdeles overbevisende på Tønder Festival i 2015 og 2016. Publikum i Tønder var ikke ene om begejstringen, for Rura modtog i december 2015 prisen for Live Act Of The Year ved Scots Trad Music Awards i Skotland. Og magasinet Songlines har beskrevet Rura som “One of the most exciting bands on the Scottish folk scene”. Siden 2010 har Rura arbejdet sig hastigt opad bevæbnet med highland pipes, fiddle, bodhran, guitar, fløjte og vokal. De fire musikere Steven Blake, Jack Smedley, David Foley og Adam Brown fik deres første gennembrud på festivalen Celtic Connections i Glasgow i 2010, og debutalbummet ”Break It Up” fra 2012 bragte gruppen fremad med gode anmeldelser og prisnomineringer. Sangeren Adam Holmes var med i Rura i en årrække, og han har i øvrigt også besøgt Tønder med sit eget band, Adam Holmes & The Embers. Seneste udgivelse er EP’en ”Our Voices Echo” (2022), hvor Rura har gæster i studiet: Michael McGoldrick, Julie Fowlis, Duncan Chisholm, Ross Ainslie og Hannah Rarity. Eneste danske festivalkoncert 2022.

“One of the best Scottish traditional singers on the planet,” har magasinet fRoots skrevet om Siobhan Miller. Og der er god grund til at glæde sig til at opleve den 33-årige skotske sangerinde og sangskriver på Tønder Festival. Siobhan Miller er vokset op i Penicuik uden for Edinburgh i en familie med stor kærlighed til den skotske folkemusik. Hun var som barn med på festivaler rundt om i Skotland med familien og tøvede ikke med selv at gå på scenen. Som 13-årig vandt hun i to sangkonkurrencer ved Auchtermuchty Festival. Siobhan Miller er uddannet fra The Royal Scottish Academy of Music and Drama i 2009. Hun har arbejdet sammen med violinist Jeana Leslie samt i gruppen Salt House. Men det er som solist, Siobhan Miller har slået sit navn fast som sangskriver, sangerinde og fornyer af den traditionelle skotske musik. Hun har udgivet fire soloalbum og opnået adskillige nomineringer og priser. Hele tre gange har hun vundet prisen Best Singer ved Scots Trad Music Awards, nemlig i 2011, 2013 og 2017. Seneste album er “All Is Not Forgotten” fra 2020. I Tønder optræder Siobhan Miller med band, og det er eneste danske festivalkoncert i 2022.

Der er ikke tale om en trykfejl, men skotske Red Hot Chilli Pipers er mindst lige så hotte som de funky fyre fra Californien, bandet ind imellem bliver forvekslet med. Red Hot Chilli Pipers fik sit gennembrud i 2007, da bandet deltog i talentprogrammet “When Will I Be Famous” på BBC. Bandets varemærke er coverversioner af gamle og nye rock- og popklassikere fortolket med sækkepiber og march-trommer og med et rockband som backing. Medlemmerne er iført kilt, og man kan roligt sige, at deres sceneshow ikke er set mage til hverken før eller siden. Efter Red Hot Chilli Pipers bragede igennem på tv, er det blevet til masser af lange turnéer, og publikum i så forskellige steder som USA, Kina, New Zealand, Dubai og Indien har kunnet danse løs og skråle med på “We Will Rock You”, “Don’t Stop Believing” og “Highway to Hell”. Red Hot Chilli Pipers besøgte Tønder i 2017, og nu kan publikum atter skråle med, når det skotske band går på scenen med en koncert, hvor alt kan ske, og hvor der er 100 procent festgaranti. Eneste danske festivalkoncert 2022.

Da Blazin’ Fiddles blev dannet i 1998, var det egentlig som et kortvarigt projekt med det formål at fremvise nogle af de mange stilarter i de skotske højlandstraditioner. Men reaktionerne var så positive, at bandet besluttede at fortsætte. Som navnet antyder, er  violinerne helt i front. I Blazin’ Fiddles spilles de af Jenna Reid,  Bruce MacGregor, Rua Macmillan og Kristan Harvey, som hver især bidrager  med traditioner fra de områder i Skotland, de kommer fra. På klaver finder vi Angus Lyon, og på guitar er det Anna Massie, som tidligere har  optrådt på Tønder Festival, og som i Blazin’ Fiddles leverer eminent  guitar-backup til de mange violiner. Repertoiret hos Blazin’ Fiddles  strækker sig over traditionelle og nyskrevne melodier, der udføres med  stor intensitet, og den power man får, når fire violinister fyrer den af  på en scene. Blazin’ Fiddles har syv album bag sig. Det seneste er “The  Key” fra 2017. Bandet har modtaget adskillige priser heriblandt tre stk. ved Scots Trad Music Award for henholdsvis Live Act of the Year, Album of the Year og Folk Band of The Year. Eneste danske festivalkoncert i 2022.

Følg os

Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Mandag  9-16
Torsdag  9-16

Telefon åben alle hverdage mellem 8-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram