Tønder Festival Non-profit logo
Tønder Festival Logo Non-profit
Login

Den skotske sangerinde og multi-instrumentalist Julie Fowlis synger primært på gælisk og er en meget anerkendt formidler af den gælisk/skotske traditionsmusik. Hun har besøgt Tønder Festival flere gange, senest i 2019. Julie Fowlis (født i 1978) er vokset op ved North Uist på Hebriderne og har fået den gælisk/skotske kultur med sang, musik og dans ind fra barnsben. Debutalbummet “Mar a Tha Mo Chridhe (As My Heart Is)” udkom i 2005 og skabte stor interesse for den skotske sangerinde og musiker. Album nummer to, ”Cuilidh” fra 2007, hvor navne som John Doyle og John McCusker medvirkede, blev et internationalt gennembrud. Julie Fowlis løb med en lang række priser i de år, blandt andet BBC Radio 2 Folk Award som ”Folk Singer of The Year”. I 2012 bidrog Julie Fowlis med to sange til den prisbelønnede Disney-film “Brave”, og det bragte for alvor Julie Fowlis’ stemme ud til det brede publikum. Julie Fowlis er ikke blot en travl og mangesidet kunstner, hun har også indgående studeret og fordybet sig i den gælisk/skotske musik- og kulturhistorie. Eneste danske festivalkoncert i 2024.

Det er sagt om Skerryvore, at de har indtaget tronen som Skotlands førende folkrockband, efter at Runrig abdicerede i 2018. Det er ikke helt forkert. Det otte mand store band bygger på de samme stolte musiktraditioner, som kollegerne i Runrig og Wolfstone har gjort brug af. Og ikke nok med det. Skerryvore har gjort Runrig kunsten efter og har opbygget en stor fanskare i Danmark og besøgt Tønder Festival mange gange. Publikum elsker dem, og kærligheden er gengældt. Skerryvore blev dannet i 2004 af de to brødre Daniel Gillespie, accordion, Martin Gillespie, accordion, sækkepibe, trommeslageren Fraser West og sangeren Alec Dalglish. De øvrige i bandet er Craig Espie, violin, Scott Wood, sækkepibe, fløjte, Jodie Bremaneson, bas, og Alan Scobie, keyboards. Skerryvore henter ikke udelukkende inspiration fra den skotske traditionsmusik, men også fra cajun, country og rock i forskellige afskygninger. Bandet har vundet adskillige priser og udgivet ni album. Det seneste er “Tempus” fra foråret 2023, og det fik fine anmeldelser og topplacering på den officielle skotske albumhitliste. Eneste danske festival 2024.

Skotske Elephant Sessions har besøgt Tønder Festival adskillige gange og leveret deres originale bud på moderne skotsk highland-musik. Magasinet Rolling Stone har skrevet om Elephant Sessions: “Disse skotter bruger deres instrumenter som våben beregnet til at ødelægge klicheer. Vi elsker dem.” Elephant Sessions mikser traditionel folk, funk, electronica og meget andet til en potent neo-folk-cocktail, der har beruset publikum i Storbritannien, det øvrige Europa og i Australien. Euan Smillie på violin og Alasdair Taylor mandolin bidrager med heftige tunes, mens Seth Tinsley på bas og synth og Greg Barry på trommer og forskellige samples lægger grunden i et legende setup, hvor festen er en selvfølge. Debutalbummet “The Elusive Highland Beauty” udkom i 2014, og siden er det kun gået opad for bandet. De har vundet BBC’s Scots Trad Music Award i 2017 0g 2022 i kategorien Album of the Year og i 2018 for Live Act of the Year. Læg hertil flere nomineringer. Seneste album er “For The Night” fra 2022, som strøg ind i toppen af den britiske Folk Album Charts. Eneste danske festivalkoncert i 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram