De tre verdensstjerner inden for den instrumentale keltiske musik har både sammen og i andre sammenhænge besøgt Tønder Festival mange gange. De har spillet sammen som trio siden 2009, når det passede ind i deres respektive egne projekter. Michael McGoldrick behersker fløjte, tin whistle, uilleann pipes, bodhrán, guitar og cittern. Han er født i Manchester i 1971, var i sin tid med til at danne Flook og har spillet med blandt andre Lúnasa, Capercaillie, Kate Rusby, Afro Celt Sound System og Mark Knopfler. Han har udgivet en lang række album i eget navn, og i 2022 besøgte han Tønder med en særlig fejring af sit skelsættende album “Fused” fra 2000. John McCusker (født 1973 i Skotland) er multi-instrumentalist med violinen som hovedinstrument. Han har arbejdet med blandt andre Heidi Talbot, Kate Rusby, Battlefield Band, Bob Dylan og Mark Knopfler. Desuden udgivet seks soloalbum, produceret for kolleger og modtaget adskillige priser. John Doyle (født 1971 i Irland) var sammen med Seamus Egan og Karan Casey kernen i irsk-amerikanske Solas. Hans stærke rytmiske guitarspil har kunnet høres med en lang række prominente navne som for eksempel Kate Rusby, Eileen Ivers, Linda Thompson og Joan Baez. Eneste danske festival 2023.
Da Mec Lir i 2014 sprang frem på den keltiske musikscene, brød de rammerne for, hvad man hidtil har hørt på den front. Sprød synth og komprimerede trommer gav de lynhurtige melodier et bagtæppe af en distinkt firserlyd. Mec Lir består af fiddler Tomas Callister, Adam Rhodes på bouzouki og David Kilgallon på keyboard, der alle er toneangivende inden for den traditionelle musik på Isle of Man. Fjerde mand i bandet er den skotske trommeslager Greg Barry. Medlemmerne er desuden at finde i bands som Ímar og Elephant Sessions, der tidligere har høstet succes på Tønder Festival. Mec Lir har fået et ry som et sprudlende liveband, der viser stor legelyst og kreativitet. Som for eksempel når alle medlemmer spiller “Foxhunters Reel” på én violin. Denne gimmick blev fanget på video ved et pressemøde på Festival Interceltique og gik viralt med over to millioner visninger på Facebook. I 2020 udkom albummet “Livewire”, der blev produceret under corona-nedlukningen. Pladen blev godt modtaget af anmelderne og blev i RnR Magazine kaldt “perhaps the most energetic album you’ll hear this year”. Eneste danske festival i 2023.
Med en eksperimenterende tilgang til de skotske rødder har Gnoss markeret sig som et af de mest interessante unge bands fra Skotland. Aidan Moodie, guitar og sang, og Graham Rorie, violin og mandolin, kommer begge fra Orkney-øerne og har opnået stor anerkendelse som duo. På The Royal Conservatoire of Scotland i Glasgow fandt de sammen med Connor Sinclair, fløjter og vokal, og Craig Baxter, bodhrán og percussion, og skabte i 2015 Gnoss. Samme år vandt gruppen Danny Kyle-prisen, der gives til unge folkemusikere på vej op. I 2017 blev det til en nominering til ‘Up and Coming Artist of the Year’ ved Scots Trad Music Awards, og Gnoss var igen nomineret i kategorien Album of the Year i 2019 og 2021 for pladerne “Drawn from Deep Water” og det seneste album “The Light of the Moon”. De fire musikere mestrer håndværket, og melodierne bakkes op af fantasifyldte arrangementer kombineret med sange, der trækker tråde til country og indie-folk. Gnoss har optrådt i en række lande i både Europa og Nordamerika, og kvartetten har indtaget scener på festivaler som Orkney Folk Festival, Festival Interceltique De Lorient og Celtic Connections. Eneste danske festival i 2023.
Dette trekløver tilhører toppen af den skotske folkscene, hvor bagpipes og andre traditionelle instrumenter er i centrum. Ross Ainslie, bagpipes, whistles og cittern, er en af tidens bedste musikere og komponister inden for den traditionelle folkemusik i Skotland. Han har været en flittig gæst på scenerne i Tønder gennem årene. For eksempel i 2016, hvor han var her med kollegaen Jarlath Henderson samt som medlem af folkbigbandet Treacherous Orchestra. Her var han i selskab med en anden ferm sækkepibespiller, Ali Hutton. Ross Ainslie og Ali Hutton har spillet sammen, siden de var ganske unge i det populære storband Vale of Atholl Pipe Band. Ali Hutton, bagpipe, whistles, guitar, er ligesom Ross Ainslie med helt fremme som instrumentalist og komponist. De to skotske musikere har gennem tiden spillet med en perlerække af navne, for eksempel Salsa Celtica, Dougie MacLean, Shooglenifty, Zakir Hussain, The Levellers og Capercaillie. Sidste medlem af trekløveret er guitaristen og multiinstrumentalisten Owen Sinclair, som har markeret sig stærkt på folkscenen i Glasgow og har spillet med blandt andre Tannara og Bell Rock Cèilidh Band. Eneste danske festivalkoncert i 2023.
Mange bands har afsøgt det musikalske felt, hvor traditionsmusik og traditionelle instrumenter møder electronica. Det er her, det skotske band Niteworks befinder sig. Kreativiteten får frit løb, når lydunivers, elektroniske klangflader og respekten for rødderne finder sammen hos de fire musikere i Niteworks. Det er moderne celtic fusion, det er nye kompositioner, og det er sange skrevet på gælisk. Kombinationen af den traditionelle sækkepibe med bas, trommer, keyboards og electronica-elementer har givet Niteworks en solid fanbase, og live har de haft stor succes på festivaler, blandt andet på Celtic Connections i Glasgow. Niteworks kommer fra Isle of Skye og har eksisteret siden 2008. De debuterede med EP’en “Niteworks: Obair Oidhche” i 2011 og har siden udgivet tre album. Det seneste er “A’ Grian”, udgivet i januar 2022, og som er nomineret til en Scottish Album Of The Year (Scottish Music Industry Association). Eneste danske festivalkoncert i 2023.