Tønder Festival Non-profit logo
Login

Med tunge elektroniske beats og lynhurtige sækkepiber bragte Peatbog Faeries celtic fusion ind i det nye millenium. Gennem de traditionelle melodier fandt trance-loops hurtigt vej til de engelske og skotske folk-festivaler og videre ud i verden – godt hjulpet på vej af pladen “Faerie Stories”, der udkom i 2000. Peatbog Faeries har flere gange gæstet Tønder Festival, første gang i 2006. Året før havde Peatbog Faeries udgivet den kritikerroste “Croftwork”, hvor den elektroniske lyd var tonet ned til fordel for et mere organisk udtryk med inspiration fra jazz, funk, afrikansk musik og den traditionelle skotske musik. Peatbog Faeries har turneret i hele verden og har blandt andet spillet på Glastonbury Festival fem gange. Bandet er to gange blevet kåret som Årets Live Navn ved Scots Trad Music Awards, og i 2016 modtog de Hands up for Trads Landmark-award for deres bidrag til skotsk folkemusik. Peatbog Faeries består af Peter Morrison, sækkepibe, fløjter, Ross Couper, violin, Innes Watson, guitar, violin, vokal, Tom Salter, guitar, Norman Willmore, keyboards, saxofon, Innes Hutton, bas, og Stuart Brown, trommer.  Seneste album er “I See a World” (2024), hvor der igen skruet op for den elektroniske musik. Eneste danske festival i 2024.

Kinnaris Quintet består af fem kvinder, der alle har tilkæmpet sig en førende position på den skotske folkemusikscene gennem storslået musikalsk håndværk og kreativitet. Kvintetten består af Jenn Butterworth, guitar, Laura-Beth Salter, mandolin og tenor guitar, Aileen Reid, 5-strenget violin, Fiona MacAskill, violin, og Laura Wilkie, violin. Når de går på scenen, skaber de et kraftfelt af intensitet og smittende energi. Kinnaris Quintet er dannet i 2017, og året efter udkom debutten “Free One”, der resulterede i nomineringer til både MG Alba Trad Music Awards og BBC Radio 2 Folk Awards. I 2019 modtog kvintetten den eftertragtede pris Belhaven Bursary for Innovation in Music, der gives til skotske folk-artister, der er særligt innovative og skiller sig ud på deres felt. Og Kinnaris Quintet skiller sig i den grad ud. Med en solid fornemmelse for de skotsk-keltiske folkemusiktraditioner, går de fem kvinder nye veje med inspiration fra bluegrass, klassisk musik, nordisk folkemusik og oldtime. I 2022 udkom Kinnaris Quintets andet album, “This Too”. Her kæles for klange og harmonier med dynamiske og intelligente arrangementer. Kinnaris Quintet har optrådt sammen med en lang række kunstnere, heriblandt Karine Polwart, Julie Fowlis, Dreamers’ Circus og Frigg.

Publikum på Tønder Festival kender gruppen Fara, som har besøgt festivalen hele tre gange. Senest i 2021, hvor festivalen på grund af pandemien var erstattet af koncerter i Schweizerhalle-Tønder Kulturhus. Fara kommer fra Kirkwall på Orkneyøerne og blev dannet i 2014 som kvintet. I dag er Fara en kvartet og består af de tre kvindelige violinister Kristan Harvey, Jeana Leslie og Catriona Price samt pianisten Rory Matheson, som kommer fra den skotske nordvestkyst. Gruppen har etableret sig som et gennemmusikalsk og friskt bud på den traditionelle skotske folkemusik med særlig vægt på musikken fra Orkney. Medlemmerne i bandet er vokset op med musikken og uddannet på blandt andet The Royal Conservatoire of Scotland, Glasgow School of Art og The Royal Academy of Music. Fara har gjort sig bemærket på den skotske musikscene og vundet priser såsom BBC Radio 2 Young Folk Award og BBC Radio Scotland Young Traditional Musician of the Year. Musikken er en blanding af traditionals fra Orkney og nye selvskrevne melodier.  Seneste album er “Energy Islands” (2022). Eneste danske festival i 2024.

Der er en lang tradition på Tønder Festival for at tilbyde publikum toppen af skotsk folkrock. Skipinnish er et af de skarpe skotske bands, der har været her før, og som helt oplagt går på scenen i år. To jubilæer mødes: Festivalen fejrer sit 50-års jubilæum, og Skipinnish sit 25-års jubilæum. Skipinnish er lyden af bagpipe, accordion og violin på en solid bund af bas, trommer og keyboard. Et stilsikkert bud på moderne keltisk musik med en blanding af traditioner og opdateret rocklyd. Det hele begyndte, da accordionspiller Angus MacPhail mødte bagpiper Andrew Stevenson i 1999, hvor de studerede på The Royal Scottish Academy of Music and Drama i Glasgow. De kommer begge fra det vestlige Skotland – henholdsvis Tiree og Lochaber. Skipinnish blev hurtigt et af de etablerede navne på den skotske folkemusikscene. De har udgivet en lang stribe album, og det seneste er ”Steer by the Stars” fra 2019. Bandets sanger Norrie MacIver (tidligere med blandt andre Bodega og Mànran) kom med i Skipinnish i 2016 og afløste Robert Robertson (i dag med Tine Lines). De øvrige medlemmer er Rory Grindlay, trommer, Charlotte Printer, bas, Alistair Iain Paterson, piano, Archie McAllister, violin. Eneste danske festival i 2024.

I 40 år har de skotske crossover-pionerer i Capercaillie fået publikum til at gynge med til koncerter fra Oban til Bagdad. Capercaillie kom til verden i 1984 og var blandt de første skotske orkestre, der fusionerede folkemusikken med moderne produktionsformer. Fra starten har det været Karen Matheson og Donald Shaw, der tegnede bandet. Matheson betegnes som en af de allerbedste gæliske sangerinder, og blandt hendes fans var selveste Sir Sean Connery, der beskrev hendes sang som “a throat that is surely touched by God”. Donald Shaw har udover sit virke som harmonika- og keyboardspiller i Capercaillie produceret musik for en lang række kunstnere og komponeret prisvindende musik til film og TV – samt været kunstnerisk leder af festivalen Celtic Connections i Glasgow i 12 år. Han har blandt andre samarbejdet med Nancy Griffith, Peter Gabriel, Ornette Coleman og Bonnie Raitt. Capercaillie formår stadig at puste nyt liv i 400 år gamle sange og melodier, og med over en million solgte plader på verdensplan har Capercaillie ekspanderet sin fanbase langt ud over de skotske grænser. Capercaillie har flere gange optrådt på Tønder Festival, og publikum har kunnet følge med i de skiftende musikalske udtryk og den diversitet, der kendetegner gruppen. Eneste danske festival i 2024.

Den skotske sangerinde og multi-instrumentalist Julie Fowlis synger primært på gælisk og er en meget anerkendt formidler af den gælisk/skotske traditionsmusik. Hun har besøgt Tønder Festival flere gange, senest i 2019. Julie Fowlis (født i 1978) er vokset op ved North Uist på Hebriderne og har fået den gælisk/skotske kultur med sang, musik og dans ind fra barnsben. Debutalbummet “Mar a Tha Mo Chridhe (As My Heart Is)” udkom i 2005 og skabte stor interesse for den skotske sangerinde og musiker. Album nummer to, ”Cuilidh” fra 2007, hvor navne som John Doyle og John McCusker medvirkede, blev et internationalt gennembrud. Julie Fowlis løb med en lang række priser i de år, blandt andet BBC Radio 2 Folk Award som ”Folk Singer of The Year”. I 2012 bidrog Julie Fowlis med to sange til den prisbelønnede Disney-film “Brave”, og det bragte for alvor Julie Fowlis’ stemme ud til det brede publikum. Julie Fowlis er ikke blot en travl og mangesidet kunstner, hun har også indgående studeret og fordybet sig i den gælisk/skotske musik- og kulturhistorie. Eneste danske festivalkoncert i 2024.

Det er sagt om Skerryvore, at de har indtaget tronen som Skotlands førende folkrockband, efter at Runrig abdicerede i 2018. Det er ikke helt forkert. Det otte mand store band bygger på de samme stolte musiktraditioner, som kollegerne i Runrig og Wolfstone har gjort brug af. Og ikke nok med det. Skerryvore har gjort Runrig kunsten efter og har opbygget en stor fanskare i Danmark og besøgt Tønder Festival mange gange. Publikum elsker dem, og kærligheden er gengældt. Skerryvore blev dannet i 2004 af de to brødre Daniel Gillespie, accordion, Martin Gillespie, accordion, sækkepibe, trommeslageren Fraser West og sangeren Alec Dalglish. De øvrige i bandet er Craig Espie, violin, Scott Wood, sækkepibe, fløjte, Jodie Bremaneson, bas, og Alan Scobie, keyboards. Skerryvore henter ikke udelukkende inspiration fra den skotske traditionsmusik, men også fra cajun, country og rock i forskellige afskygninger. Bandet har vundet adskillige priser og udgivet ni album. Det seneste er “Tempus” fra foråret 2023, og det fik fine anmeldelser og topplacering på den officielle skotske albumhitliste. Eneste danske festival 2024.

Skotske Elephant Sessions har besøgt Tønder Festival adskillige gange og leveret deres originale bud på moderne skotsk highland-musik. Magasinet Rolling Stone har skrevet om Elephant Sessions: “Disse skotter bruger deres instrumenter som våben beregnet til at ødelægge klicheer. Vi elsker dem.” Elephant Sessions mikser traditionel folk, funk, electronica og meget andet til en potent neo-folk-cocktail, der har beruset publikum i Storbritannien, det øvrige Europa og i Australien. Euan Smillie på violin og Alasdair Taylor mandolin bidrager med heftige tunes, mens Seth Tinsley på bas og synth og Greg Barry på trommer og forskellige samples lægger grunden i et legende setup, hvor festen er en selvfølge. Debutalbummet “The Elusive Highland Beauty” udkom i 2014, og siden er det kun gået opad for bandet. De har vundet BBC’s Scots Trad Music Award i 2017 0g 2022 i kategorien Album of the Year og i 2018 for Live Act of the Year. Læg hertil flere nomineringer. Seneste album er “For The Night” fra 2022, som strøg ind i toppen af den britiske Folk Album Charts. Eneste danske festivalkoncert i 2024.

Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Lukket
Tirsdag-torsdag: kl. 10-12
Fredag: Lukket

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram