Tønder Festival Non-profit logo
Login

Nyheder

Irske Finbar Furey med i folkemusikkens Hall of Fame

7. november 2023

Det første internationale navn bliver optaget i folkemusikkens Hall of Fame. Æren tilfalder den 77-årige irske musiker Finbar Furey.

Initiativet til folkemusikkens Hall of Fame blev taget af Tønder Festival Fond og etableret i juni 2021. På sigt bliver Hall of Fame en del af et kommende center for folkemusik i Tønder.

To danske kunstnere er optaget i Hall of Fame. I 2021 blev (nu afdøde) Povl Dissing udpeget, og i 2022 Niels Hausgaard. I år gælder det en af Irlands helt store skikkelser: Finbar Furey.

Fejringen af Finbar Furey som medlem af Hall of Fame finder sted 18. november 2023 på Hagge's Musik Pub i Tønder.

“Dette års kunstner er valgt, da han – ud over at være en af den irske musiks helt store kunstnere - også repræsenterer det mindretal, der er kendt som Irish Travellers. En etnisk befolkningsgruppe af irsk oprindelse og med rødder langt tilbage i historien. Desværre har Finbar Furey ikke mulighed for at være tilstede ved fejringen. Til gengæld bliver musikken denne aften lagt i hænderne på to navne, som hver på deres måde afspejler temaet med musik og kultur med en særlig etnisk oprindelse, nemlig vores store grønlandske stemme Rasmus Lyberth samt gipsy/jazz-orkestret Strings & Buttons,” siger Poul-Henrik Jensen fra Tønder Festival Fonds bestyrelse.

Fejring, Hall of Fame: Lørdag 18. november 2023, Hagge's Musik Pub, Tønder. Dørene åbner kl. 19.00. Der er fri entré, og billetter kan hentes her – først til mølle – maks. 2 billetter pr. person.

Program: 

19.30: Strings & Buttons (dansk gipsy-jazz kvintet)

20.30: Motivering ved Svend Kjeldsen og afsløring af skulptur. Videohilsen fra Finbar Furey

21.00: Rasmus Lyberth, den grønlandske stemme

22.00: Strings & Buttons 

Om Finbar Furey

En mand med årtiers irsk musikhistorie i bagagen. Finbar Furey (årgang 1946) er multi-instrumentalist, sanger, sangskriver og producer og har været med på den irske folkemusikscene siden 60’erne. Sammen med broderen Eddie turnerede han fra 1969 som backingmusiker for de legendariske The Clancy Brothers. De to brødre turnerede senere som duo. I 1978 kom de to yderligere brødre Paul og George med. Gruppen turnerede de følgende mange år som The Fureys samt under navnet The Fureys and Davey Arthur (som spillede på Tønder Festival i 1988). I 1996 gik Finbar Furey solo og har ved siden af karrieren som musiker og sangskriver også arbejdet som skuespiller – blandt andet i Martin Scorseses ”Gangs Of New York” (2002). Finbar Fureys seneste udgivelse er albummet ”Moments In Time” (2023). Finbar Furey optrådte på Tønder Festival i 2019.

Om Hall of Fame

Folkemusikkens Hall of Fame har til huse i Tønder, og det er Tønder Festival Fond, der har taget initiativet. Formålet er at skabe et forum, som hædrer udvalgte og fremtrædende kunstnere inden for dansk og international folk- og rootsmusik.

Kunstværk i træ

En del af hæderen er et kunstværk i prosa og træ skabt af forfatter og kunstner Sanne Flyvbjerg og billedkunstner og formgiver Søren Assenholt. Værket vil bestå af en buste i træ samt en lyrisk fortælling. Kunstnerparret har i en årrække haft et samarbejde med Tønder Festival.


Tønder Festival 21. 22. 23. 24. august 2024
www.tf.dk
www.facebook.com/tonderfestival
Twitter: @tonderfestival
Instagram: TONDERFESTIVAL
Billetsalg på www.tf.dk

Tønder Festival Logo
Tønder Festival Logo
Vestergade 80,
6270 Tønder
Åbningstider
Telefon:
Mandag: Kl. 10-12
Tirsdag: Lukket
Onsdag: Kl. 10-12
Torsdag: Lukket
Fredag: Kl. 10-12

Forbehold for ændringer
Tilmeld dig nyhedsbrev
* Skal udfyldes
bookmark linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram